srijeda, 27. lipnja 2012.

FBI rukavice - Bite my cake - "slatko"

U ovom krugu blog-igrice FBI rukavice koju je pokrenula mamajac sa bloga Cooks and Bakes , istražujemo blog drage Tamare  - Bite my cake.
Lijepo je istraživati Tamarin blog i moje dojmove i onako kako ja vidim Tamaru i njezin rad napisala sam u ovom postu. Istraživanje sam podijelila na "slani" i "slatki" program, "slano" sam predstavila u ovom postu, a sada je na redu "slatki dio" :)






Sinoć sam se vratila iz Dbk-a, uobičajeno puna pozitivne energije nakon što sam par dana uživala u suncu i moru i sa meni dragim ljudima. Dobro, ne znam koliko sam baš uživala u suncu jer toplotni udar koji nas je pratio za sve vrijeme boravka i nije bio baš za uživanje, ali u Dbk je sve to nekako lakše :). Donijela sam i dva nova recepta, koja su se već uobičajeno nametnula kroz priču sa mamom i sestrom, i njih dvije su i pripremile jelo i slasticu koje ću vam predstaviti u nekom od slijedećih postova. I moja najdraža nećakinja K.sve češće zaviri u kuhinju pa nas je ovaj put pozvala na "njezine palačinke" :) koje su bile baš odlične i u nekom od slijedećih postova vidjet ćemo i kako to K. radi. Naravno, sada stižem i kod vas , malo sam povirila što ste sve fino kuhale i radile ovih dana, a sada ću sve i detaljnije pogledati.

No prije svega idemo kod Tamare, idemo na slatkiše kojih kod Tamare ima dosta i koji su svi odreda jako fini i rado bih svakoga isprobala. Već sam ranije primjetila da Tamara posebno voli tijesta, dizana tijesta i ima odlične recepte za takve slastice, ali i one drugih vrsta niti malo ne zaostaju. Moja lista za isprobavanje je bila poprilično ambiciozna, no kako je vrijeme prolazilo stigla sam sada pripremiti samo dio toga i to je ovo što slijedi.  Uz dodatak Biscotta sa bademom i kardamomom koje sam isprobala ranije.

(Recepte neću prepisivati već su u linku u naslovu.)



Ove biscotte isprobala sam još za Božić. Privukla me kombinacija badema i kardamoma, a zapravo me najviše privukao kardamom koji sam nedugo prije toga nabavila i jako ga željela početi koristiti. I počela sam i baš se oduševila ovim biscottima. Uz odličan okus nije zanemariva niti jednostavnost izrade. Keksić u kojemu je lijepo uživati uz neki fini, topli napitak. Iako zvuči zimski, mislim da niti po ljeti neće biti naodmet jedan ovakav slatki zalogaj :)





Sa orasima i makom. Možda i ove štrudlice izgledaju malo "zimski" i prikladnije su za ono blagdansko vrijeme kada radimo orahnjače i makovnjače, ali ja toliko volim ovakve kolačiće da nema veze da li je ljeto ili zima, oni su uvijek dobro došli :). Dakle, štrudlice su bile prvi slatkiš koji sam isprobala u ovom krugu igrice. Došla mi je mama u goste i rekla da po povratku u Dbk ona ima goste a ne stigne peći kolače pa ako bih joj mogla napraviti nešto što će ponijeti. Napravila sam ove štrudlice, 4 štruce, dvije sa makom, dvije sa orasima. Malo smo i nas dvije probale i oduševile se pa sam onda opet napravila ove štrudlice, 4 štruce, ......., mama je otišla i ja sam ih opet napravila , opet 4 štruce, ......., i jedva čekam priliku da napravim nove 4 štruce :):)
Daljnji komentar ne treba, a samo ću napomenuti da mak za nadjev treba malo prokuhati u mlijeku . Ovo pišem zato što u prvim štrudlicama to nisam napravila, a kasnije jesam i to kasnije je bilo bolje i finije.






Ah, štrudlice.......... :)






Kod Tamare ima nekolio recepata za čokoladne slastice u raznim kombinacijama, a ja sam se odlučila za ove tartufe sa kardamomom. Kardamomom naravno, iz sada već poznatih razloga :). I neka sam se odlučila, jer koliko god oni kod mene izgledom nisu posebno uspjeli toliko je ovo jedna jako fina čokoladna "bombica", posebne arome i okusa. I njih sam napravila dok je mama bila ovdje, stavila pred nju tanjurić i ...., hop, ..hop, ...., čula sam samo "makni ovo od mene, ne mogu stati" :)





Odlični i za preporuku !





Ovo je bila slastica za mene i moje uživanje. Mini izdanje, prhko tijesto i nadjev sa jabukama. Koliko ja to volim i koliko mogu pojesti odlično je da nije neko maxi izdanje :), ovako se ipak lakše kontroliram, a kod ovih pitica kontrola je potrebna :) Napravila sam ih po receptu, ali nisam dovoljno razvaljala tijesto pa su pitice malo deblje. Nije smetalo, ali slijedeći put ću ipak ići na tanju verziju kao što je kod Tamare. Nadjev je odličan ! I naprave se prilično brzo i jednostavno tako da je ovo atraktivan i ukusan kolačić za svaku priliku.





Probala sam ih tople i dan kasnije hladne. Ne mogu se odlučiti kakve su bolje, one su jednostavno odlične !





Nešto slatko ne znači samo nešto pojesti već znači i nešto popiti :). Npr., ovaj sok od bazge koji sam sada po prvi put napravila. Imala sam namjeru to i ranije napraviti, ali uvijek bi mi bazga nekako nestala prije nego sam do nje došla. Sada sam na vrijeme nabrala puno lijepe bazge u punom cvatu, a na vrijeme sam vidjela i ovaj Tamarin recept. Uz to, Tamara jako voli ovaj sok pa me i to privuklo da ga i ja isprobam.
I napravila sam sve po receptu.





Sok je posebno fin i osvježavajući kada je dobro rashlađen i poslužen uz koju krišku limuna.





Od isprobanih recepata,  i kada su svi dobri,  teško je reći koji je najbolji, ali jedan se uvijek pomalo izdvoji i kod mene su se izdvojile ove ružice. Jednostavno , one su fantastične. Dobro, ne zato što je tu opet kardamom :), iako i zato. Ovo je jedan spoj predivnog tijesta i nadjeva. mene su definitivno oduševile, a i degustatori na poslu su nakon što su dobili malu edukaciju o nadjevu u kojemu je kardamom također uživali. jedan kolega me čak potiho zamolio kada ih budem opet radila da mu donesem jednu-dvije :) . Još uvijek ih nisam ponovila , ali sigurno hoću.




Mekane, slatke, ukusne.........





Kavu volim, i jutro bez kave nije pravo jutro jednako kao što niti taj dan koji ne započme sa šalicom fine kave nije pravi dan. Dakle, jutarnja kava i poslije još jedna , obavezno. Ali i ništa dalje od toga. Naime, razni pripravci sa kavom me nikada nisu posebno oduševljavali, sladoled, kreme, tijesta , ....., nisu baš za mene iako su mi uvijek fino izgledali. Onda sam ih pomalo počela isprobavati i sada ne mogu reći da su mi prvi izbor, ali ponekad me uhvati želja baš za nečim takvim. Tako je bilo i sa ovim keksićima. Baš sam htjela nešto ovako prhko i mekano sa okusom kave, a i badem u sredini keksića je odigrao svoju ulogu. I odlučila sa ih napraviti. I neka sam :)





Prhki, ukusni keksići , sa kavom, uz kavu :)






Počele su višnje, moje obožavano voće. Višnje u svim mogućim kombinacijama, ali prije svega svježe, nikako ne propuštam. Uvijek ih sa veseljem dočekam, napravim od njih sve što se može naprviti, a malo i pospremim za zimu. Sada sam napravila i ovu savijaču i ponijela je u Dbk.
Kore sam kupila, nadjev se jednostavno pripremi , a posebnost je puding od vanilije za posip koji sam sada prvi put na ovaj način iskoristila ili možemo reći da sam ovu savijaču prvi put na ovaj način radila.
Ispekla sam štrudlicu, ohladila je, pospremila u kutiju i pavac Dbk.





A tamo, usklik "štrudel od višanja ! " , znam da vole,...... ručak i poslije ručka, ....., nema više štrudlice !
Sočna, ukusna, odlična !





Bez ovog pekmeza nije bilo moguće zaključiti istraživanje kod Tamare. Znam da sam do sada napravila i više nego dovoljno pekmeza, džemova, marmeladica, i još ću :). Ali , ovdje su moje omiljene višnje u kombinaciji sa kardamomom koji me još uvijek oduševljava i kojega još uvijek isprobavam. Nije bilo puno dileme oko ovog pekmeza i ubrzo je skuhan. Stavila sam malo više kardamoma nego što piše u receptu, ali ne osjeti se previše, okus je baš nekako "taman".





Recept sam zabilježila i još će se koji put višnje naći u ovom spoju i finom džemu.





I malo pomalo, ovo je sve od slatkoga što sam kod Tamare isprobala u ovom krugu igrice. Bez dileme da će toga biti još, ......., pa imam ja zapisan i Kremasti med, i Kruh sa cimetom, i Pitu od badema i limuna, ......, samo da nađem vremena, a dobro bi došla i prigoda, iako je sasvim prigodno ponekad i sebe počastiti :)

Tamara , tebi hvala što nas častiš svim odličnim receptima, uživala sam u ovima do sada i veseli me svaki novi kojega ćeš objaviti kao i naše daljnje druženje ! Bilo mi je jako lijepo, fino i ukusno gostovati u tvojoj kuhinji !











24 komentara:

  1. Tamara će biti ponosna a tebi, draga moja, svaka čast! Posebno što si i meni samoj ovim postom skrenula pozornost na ove slastice s kardamonom. Predivno, stvarno predivno! Uživala sam čitajući i ovaj tvoj post!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Snježo, jako mi je drago da si uživala u ovom postu !

      Izbriši
  2. Draga Branka, ja ne znam kako da ti zahvalim na svemu ovome, bilo bi mi drago jednom te uživo ugostiti kod sebe :) Jako mi je drago što ste se počastili i što su ti se svidjeli recepti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Tamara, drago mi je da si zadovoljna tvojim receptima u mojoj izvedbi i ne moraš se zahvaljivati, meni je uistinu bilo zadovoljstvo isprobati ih. Svakako, i meni bi bilo drago da se jednom vidimo, bilo kod tebe , bilo u Zg, ...., neka prođe ljeto, odmori, pa se dogovorimo :)

      Izbriši
  3. Otkrila sam tvoj blog kad je Tamara ostavila link jutros na FB. Zasad sam uspjela procitati samo ovaj post i uistinu je impresivno sto si sve uspjela probati! Ja sam isprobala nekoliko Tamarinih recepata. Najveca zelja (od Uskrsa) su mini prhke makovnjace koje nikako da napravim jer nisam nasla mljeveni mak. Drago mi je da si ti uzivala u njima! Iako ostalo izgleda lijepo, one su moj favorit :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dobro došla na blog i hvala ti na posjeti ! Drago mi je da ti se sviđa moj izbor Tamarinih recepata, a prhke štrudlice svakako isprobaj prvom prilikom, odlične su i sa makom i sa orasima !

      Izbriši
  4. Ti si svašta nešto naspremala, vrlo lepoga. Odlična je ovo igrica, skrene nam pažnju na recepte koje smo možda propustili.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i drago mi je da ti se sviđa ! I ja mislim da je igrica odlična i da ovako dođemo do recepata koji bi nam možda promakli.

      Izbriši
  5. Kod tebe tako fini odabir Tamarinih slastica a vidi se da sa i uživala.

    OdgovoriIzbriši
  6. Bravo Branka ,svaka cast. Odlicne si recepte isprobala i divno ih prezentovala. Eto vidis, da nije tebe meni bi promako dzem sa visnjama i kardamomom. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđa moj izbor i izvedba Tamarinih recepata. Super što si ovdje uočila džem, odličan je i svakako ti preporučujem da ga isprobaš !

      Izbriši
  7. Joj, opet imam razloga pokriti se ušima: ti si bila tako vrijedna i toliko toga pripremila s Tamarinog bloga, a ja sam samo bilježila neke od sličnih recepata i - ništa, šipak. Divno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ostalo je i kod mene još zabilježenih, a neisprobanih recepata, mislim da je nemoguće stići napraviti sve što želimo. Drago mi je da ti se ovo kod mene sviđa, hvala ti !

      Izbriši
  8. Branka, ti uvek savrseno odradis zadatak! Bravo! Zaista svaka cast... Toliko toga si probala, da nemam reci... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! veseli me da ti se ovaj moj odabir Tamarininh recepata sviđa !

      Izbriši
  9. Draga Branka krasan izbor skup sa prezentacijom..zaista si bila vrijedna:)
    Lijep ti pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Nely, drago mi je da ti se sve sviđa. Lijepi pozdrav i ja tebi šaljem !

      Izbriši
  10. Koja impresivna kolekcija slastica. Svaka ti čast, uvijek me vesele stvoji slano i slatko postovi jer stvarno uložiš puno truda u isprobavanje recepata.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! I mene svakako veseli ovakav komentar i drago mi je da ti se sviđa ovaj moj način isprobavanja recepata !

      Izbriši
  11. Koliko toga finog, svaka čast :)

    OdgovoriIzbriši
  12. svaka čast, toliko toga si isprobala!

    OdgovoriIzbriši
  13. Koje divne stvari. Prekrasno sve izgleda, a kako cujem i preukusno je :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Ovo je predivno, svaka čast Branka, koji divan izbor.

    OdgovoriIzbriši