srijeda, 28. ožujka 2012.

Punjene tikvice

Punjene tikvice ne zvuče nimalo neobično niti posebno egzotično. Rijetki su oni koji kuhaju, a da nisu barem jednom napunili tikvice, bilo mljevenim mesom kada su tikvice bile zamjena za papriku ili kada smo htjeli napuniti baš tikvice,  bilo na neki drugi način. Ove tikvice punjene su na taj "neki drugi način", zapravo punjenje sam osmislila u trenutku kada sam ugledala ove malo drugačije tikvice i vrteći u glavi stanje frižidera što znači da mi je jedan od zamišljenih sastojaka na kraju ipak nedostajao. Ali nema veze, ovdje možda nije toliko važno niti punjenje koliko su fora same tikvice. 
Ipak, tikvice su bile simpatične , ali je i  punjenje bilo finoooo.... :)




Mjesto i vrijeme radnje je već poznato, subota ujutro, plac na Dolcu, prva kavica obavljena, a druga će biti nakon obilaska placa. Moja draga prijateljica S. i ja u redovnom subotnjem obilasku. S. priprema roštilj za goste, a ja neobavezno razgledavam i znam da hoću kupiti "nešto zeleno". Jednostavno, nema li blitve ili špinata koji dan u jelovniku kao da ne jedem normalno, volim i nedostaje mi ta lisnata , zelena hrana. Našla sam i blitvu i špinat, S. se opskrbila salatama i krećemo u unutarnji dio na mliječne proizvode koje S.ne podnosi pa taj dio obavim sama, i zatim je na redu meso. Za roštilj je sve kupljeno, ali utvrdile smo da bi ipak trebalo još nešto nadokupiti. Mislim da svaka domaćica kada priprema jelo za veći broj gostiju često misli da neće biti dovoljno hrane pa hajde da nadokupi još malo. 

I u tom điru po mesnicama dolazimo do dijela gdje se nalazi pokoji štand sa povrćem, i na jednom štandu onako sa strane, pomalo neprimjetno stoji kašeta sa okruglim tikvicama. Naravno da sam ih odmah ugledala, približila se, i odlučila kupiti. Ah da, cijena im je dva puta veća od onih uobičajenih duguljastih tikvica :(  No dobro sada, pa kupiti koji komad i malo se razveseliti, sebi ugoditi, ...., može ! Koliko ? Tri tikvice. Zašto tri ? Pojma nemam ! :) . Nekako mi se učinilo da bi baš tri bile ok. Prodavač izvaže i kaže, evo svaka vam ima oko 200 g.




Možda sam čudna u svome veselju oko ovih okruglih tikvica, ali uistinu sam im se razveselila, a bila sam još i sretnija što sam odmah znala što sa njima želim, napuniti ću ih naravno i to u nekoj kombinaciji sa svježim sirom kojega sam upravo kupila. Popile smo i drugu kavicu, još malo prošetale, S.je kupila izvrsnu knjigu o povrću i njegovoj primjeni u kulinarstvu pa i utjecaju na zdravlje (čekam posudbu :) ) , i sada je već trebalo dočekati da dođem doma i posvetim se tikvicama.



Čim sam došla doma, upravo to sam napravila i tikvice sam napunila ovako kako slijedi. 

Potrebno:
- 3 (okrugle) tikvice 
- 150 g svježeg sira 
- 2-3 fete pršuta
- 3-4 sušene rajčice iz ulja
- pola glavice kapule (ljubičastog luka) 
- maslinovo ulje 
- sol i papar 

- Tikvice oprati i odrezati im vrhove (kao male kapice) 



- Izdubiti sredinu tikvica, prvo zarezati nožem, a zatim nastaviti vaditi sredinu žličicom 
- Izdubljene tikvice staviti kuhati, izdubljeni dio neka bude prema gore. Kuhati dok ne omekšaju tj.dok nisu kuhane, a zatim ih okrenuti izdubljenim dijelom prema dole i dokuhati još oko 5 minuta 
- Kuhane tikvice izvaditi na papirnati ručnik sa izdubljenom stranom prema dolje i ostaviti tako dok se priprema nadjev. 
- Kapulu (luk) nasjeckati, izdubljeno meso tikvica također sitnije nasjeckati .
- Sitnije narezati i pršut i sušene rajčice iz ulja 
- Maslinovo ulje zagrijati i na njemu popržiti kapulu (luk) , dodati nasjeckano meso tikvica i pržiti dok meso tikvica nije gotovo. 
- Zatim dodati nasjeckani pršut i tek ga malo zapržiti, da zamiriše. 
- U drugoj posudi pomiješati svježi sir i nasjeckane rajčice iz ulja, posoliti i popapriti (ne previše soliti jer je pršut koji će tu doći dosta slan) 
- Tikvice, luk i pršut sjediniti sa smjesom svježeg sira i rajčica i sve dobro umješati. Po želji dodati još malo maslinovog ulja 
- Pripremljenom smjesom puniti tikvice (žlicom stavljati nadjev u udubljenje) 
- Punjene tikvice po želji dekorirati (kod mene je dekoracija komadić sušene rajčice i peršin) i poslužiti. 

Evo ih  :)



Kombinacija još toplih tikvica i toplo-hladnog punjenja se meni pokazala odličnom !





U punjenju bi se dobro našle i crne masline koje na žalost ovaj put nisam imala, dobre bi bile i prepržene gljive, ....., dosta se toga ovdje može smjestiti, i uz tikvice i uz svježi sir kombinacije su zapravo bezbrojne.




I svakako, prelijemo li ih sa još malo maslinovog ulja pri posluživanju nećemo pogriješiti.




Uživajmo u ovom laganom jelu, ili još bolje finom predjelu za uvod u nešto konkretniji ručak ili večeru  !




Broj komentara: 17:

  1. Volim,volim tikvice, kako god da se naprave..tvoje su mi dobre,sve u nadjevu mi odgovara.
    Oblik tikvica posebno mi se svida jer ja ih nisam ovdje kod mene nikad vidjela,a okus im je sigurno kao i svake tikvce.

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš su simpatične ovakve tikvice,sastojci za punjenje su odlični tako da su ove punjene tikvice sigurno bile predobre :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Krasne su ti ove tikvice, a punjenje posebno. Nekako mi svjezi sir i tikvice uvijek jako dobro idu zajedno, valjda mi je asocijacija u mozgu od bucnice. Nemam ništa protiv mesa, no uvijek bi radje uzela ovu tvoju, pa još uz neko fino toplo pecivo, savršen obrok.
    Fotografije su ti sve ljepše, jel to novi fotic?

    OdgovoriIzbriši
  4. Ove okrugle tikvice su baš neobične,baš su zgodne za punjenje,a ovaj recept za punjenje mi se posebno svidjeo,zbilja savršeno jelo:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovakav oblik tikvica baš mami da ih se napuni.

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasne su ti ove tikvice. Punjenje je isto tako pravo dobro i kao što reče može se prilagođavati! Moram priznati da sam i ja teški ovisnik o zelenilu. Ne mogu zamisliti tjedan bez 3-4 dana zeleniša. Moja djeca se i šale već na moj račun radi toga:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Fil je super. Jako ukusno i lepo.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovakve tikvice se kod nas prodaju već nekoliko godina unazad.Meni se mnogo sviđaju.A tvoj fil se savršeno uklopio.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovakve tikvice nisam nikad punila, već one duguljaste lađaste, ali ove su tako dekorativne i meni neodoljive. Uvijek sam za ovakva jela :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Cesto ovakve neocekivane kreacije oduseve u potpunosti. Volim tikvice na sve moguce nacine; ovakve male, okrugle nisam jos vidjela.

    OdgovoriIzbriši
  11. Nema šanse da ovdje nađem ove okrugle tikvice, a baš su fora. Obožavam ovakve recepte, a ovo super izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  12. Bas su medene i jako mi se svidja punjenje, nisam kod nas videla tako okrugle i "buckaste" tikvice ali moram se sloziti da su vrlo fotogenicne!:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Jao, divne su, ove okrugle samo ponekad se nadju kod nas iz Italije dodju, nisam se sjetila za ovako nesto, ali sljedeci put kad ih vidim sjeticu se tvog recepta, Divno.

    OdgovoriIzbriši
  14. Branka, divne fotografije i predivno punjenje. Obožavam mliječne proizvode tako da sam sigurna da su i u ovoj varijanti predobre. Btw, i ja bi se veselila ovim okruglim tikvicama, baš su preslatke !

    OdgovoriIzbriši
  15. nisam sigurna da sam na našem placu vidjela ovakve tikvice, ali puniti se mogu i obične dugoljaste samo što su ove simpatičnije, punjenje mi se isto jako dopada

    OdgovoriIzbriši
  16. priznajem da nisam nikad ovdje vidjela ovakve tikvice, a prvo sto mi je palo na pamet bilo je - kako su dekorativne! :-))

    OdgovoriIzbriši