Iako su zadnji dani bili dosta tmurni u zraku se ipak osjeća proljeće, toplije je, stiže nam i sunce, dani su sve dulji, i nadam se da je zima sada već iza nas. Znam da uvijek može iznenaditi i ponovno se još malo vratiti, ako baš mora neka se malo i vrati, ali mi svakako sada možemo uživati u ovom lijepom vremenu.
Uživanje u lijepom vremenu se kod mene svodi uglavnom na vikend, u tjednu ujutro odlazim na posao, poneka obaveza poslije posla, i navečer se vraćam. Iz stana u auto, iz auta u zgradu na posao , ....., navečer opet isto u drugom smjeru. Uleti i pokoji odlazak na sastanak izvan firme, pokoja večernja šetnja, i u svakom tom kretanju nastojim udahnuti što više svježeg zraka i prohodati koliko god mogu.
Ali pravo hodanje i pravi doživljaj bilo topline ili hladnoće, mirisa, prirode, ......, dolazi za vikend. Tada je, osim odlaska u prirodu, vrijeme i za odlazak na plac koji subotom ne propuštam. Posebno ga ne propuštam u proljeće kada tako lijepo zazeleni i kada mi se teško odlučiti što od zelenog povrća kupiti pa onda kupim malo više toga što često zna biti i previše jer mu rok trajanja i nije baš neograničen, a ne mogu odmah sve potrošiti. Vjerujem da znate o čemu pričam. No, na što god da se odlučim često se u mojoj vrećici nađe blitva.
Blitva, koja nije toliko popularna, "moderna", ne pridajemo joj osobitu pažnju i nekako je smjestimo u onaj koš - "riba i blitva" i to je to. Iako su riba i blitva idealni partneri, danas ćemo ovdje samo o blitvi, a ribu ostavljam za slijedeći post :)
Ja mogu reći da sam na blitvi skoro pa odrasla. Često smo jeli blitvu, dok smo živjeli u kući i imali vrt u kojemu je rasla i blitva o kojoj je baka vodila računa, a koliko je lijepo bilo pred sobom imati tanjur domaće blitve govori to da je se i sada sjećam. Naravno, tada mi je to bilo skroz bez veze i valjda mi se jelo sve drugo osim blitve :)
Ali, blitva je zdrava i treba je jesti. Samo za informaciju evo par crtica o blitvi :
(podaci preuzeti sa neta)
"Blitva je dvogodišnja povrtna kultura koja se uzgaja zbog izuzetno hranjivog lišća.
Spada u niskokalorične namimice kao i svo lisnato povrće jer pola šalice (100 grama) kuhane i ocijeđene blitve daje samo 20 kcal (84 kJ). Ovo povrće bogato je magnezijem, željezom i vitaminima B i C.
Blitva u hladnjaku može izdržati i do tjedan dana, a kod pripremanja je potrebno listove dobro očistiti i oprati kroz mlaz vode. Radi očuvanja nutritivno vrijednih sastojaka, dovoljno je da se kuha otprilike 5 do 7 minuta . Može se pripremati kao špinat."
Danas blitvu kupujem na dva mjesta, kod gđe iz Zadra na Dolcu gdje je uvijek provjereno dobra , a kada Dolac zamjenim Kvatrićem tu je gđa sa Brača koju možda nećete odmah vidjeti, ali ćete je čuti čim uđete na plac :). Jako simpatična, vesela, ljubazna, ...., ali i ono što je nama koji kupujemo važno, povrće i pokoji limun i naranče koje donese su domaći, iz njezinog vrta, znate što kupujete. Lijepo je vidjeti njezin štand, a lijepo je vidjeti i da su kupci prepoznali ove kvalitete jer želite li nešto tu kupiti morate stati u red. Pogotovo subotom kada u pomoć dođu i suprug i sestra i svi zajedno prodavaju. Razveseliti će vas i lijepa gesta prema kupcu, što god da kupite u vrećicu će vam dodatno ubaciti pokoju mrkvicu, limun, glavicu luka. Uz obavezno glasno "hvala" i veliki osmijeh ! :)
Tu sam kupila moju subotnju blitvu. Uvijek gledam da je blitva mlada i zdrava, ako nije i ako vidim one velike tvrde listove jednostavno je zaobiđem. Ova blitva bila je odlična !
Najjednostavnije je blitvu pripremiti tako da je skuhamo sa krompirom i dodamo malo soli i maslinovog ulja. Moram priznati da mi je u toj svojoj jednostavnosti takva i najdraža.
Tu su i fine juhe od blitve, zatim pite, savijače, ....., svašta se još može napraviti i degustirati od blitve.
Može se i napraviti mali izlet u nešto drugačije kako sam ga ja ovaj put napravila.
U nedjelju su mi navratili prijatelji, a kako je bilo i vrijeme da se nešto pojede uz ostalo spomenem kako imam lijepu blitvu pa eto ako hoće da im skuham. Mislila sam da će odbiti, a oni kažu da bi baš mogli blitvu :), ali hajdemo napraviti nešto drugačije osim "obične" kuhane blitve. Naravno, to drugačije je trebalo biti i brzo, a bilo bi poželjno i da bude fino :)
Brzinska konzultacija sa knjigom Čarolija okusa u kojoj uvijek nešto dobro nađem. Recept je originalno sa špinatom, ali ja sam ga primjenila na blitvu, zatim malo dodaj, malo oduzmi i evo jedne sasvim nove blitve.
Pripremila sam je ovako:
- 1 kg blitve
- soli po želji
- 4 žlice maslinovog ulja - koristiti će se 2+2
- 2 žlice soja sosa
- 2 žlice meda (blažeg, svijetlog)
- 1/2 žličice đumbira u prahu
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1 glavica luka (ja sam koristila ljubičasti, kapulu)
- 2 čena češnjaka (ja ga nisam stavljala zbog alergije, ali sigurno bi bilo dobro dodati ga)
- 2 žlice badema u listićima
- Blitvu očistiti, oprati i skuhati. Vodu u kojoj će se kuhati posoliti po želji, ali ne previše obzirom na ostale sastojke koji slijede. Kada voda provri kuhati još max.5 minuta, samo da omekša.Ocijediti je od vode.
- U drugu posudu ili veću tavu staviti 2 žlice maslinovog ulja, soja sos, med , đumbir i muškatni oraščić.
- Sve dobro promiješati i zagrijati na srednjoj vatri.
- Luk i češnjak nasjeckati i dodati ih na zagrijanu smjesu, pržiti ih dok ne omekšaju.
- Zatim dodati kuhanu blitvu, dobro sve promješati i kuhati još oko 5 minuta dok se blitva ne sjedini sa svim sastojcima i dodatno omekša. Na polovini kuhanja dodati preostale 2 žlice maslinovog ulja
- Listiće badema lagano tostirati i kada je blitva gotova servirati je i posuti listićima badema
I evo pomalo neobične, ali vrlo ukusne blitve !
- 1 kg blitve
- soli po želji
- 4 žlice maslinovog ulja - koristiti će se 2+2
- 2 žlice soja sosa
- 2 žlice meda (blažeg, svijetlog)
- 1/2 žličice đumbira u prahu
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1 glavica luka (ja sam koristila ljubičasti, kapulu)
- 2 čena češnjaka (ja ga nisam stavljala zbog alergije, ali sigurno bi bilo dobro dodati ga)
- 2 žlice badema u listićima
- Blitvu očistiti, oprati i skuhati. Vodu u kojoj će se kuhati posoliti po želji, ali ne previše obzirom na ostale sastojke koji slijede. Kada voda provri kuhati još max.5 minuta, samo da omekša.Ocijediti je od vode.
- U drugu posudu ili veću tavu staviti 2 žlice maslinovog ulja, soja sos, med , đumbir i muškatni oraščić.
- Sve dobro promiješati i zagrijati na srednjoj vatri.
- Luk i češnjak nasjeckati i dodati ih na zagrijanu smjesu, pržiti ih dok ne omekšaju.
- Zatim dodati kuhanu blitvu, dobro sve promješati i kuhati još oko 5 minuta dok se blitva ne sjedini sa svim sastojcima i dodatno omekša. Na polovini kuhanja dodati preostale 2 žlice maslinovog ulja
- Listiće badema lagano tostirati i kada je blitva gotova servirati je i posuti listićima badema
I evo pomalo neobične, ali vrlo ukusne blitve !
Ovako pripremljenu blitvu možete poslužiti kao prilog , ribi ili mesu, ja bih čak prije rekla mesu.
Mi taj dan nismo imali neko određeno jelo nego se na stolu našlo svega pomalo od narezaka, sira, salatica, i na kraju i ova blitva.
Uz komad dobrog kruha i mladog sira imate odličnu večeru.
A može biti poslužena i kao predjelo, topla ili hladna.
U svakom slučaju, kombinacija koja me dovoljno zainteresirala i koja mi se svidjela toliko da ću sigurno još koji put odstupiti od standardne blitve sa krompirom i ovako je pripremiti.
Iskreno, ne znam što bi moja baka rekla da vidi kako sam pripremila blitvu, ali pošto je uvijek bila spremna isprobati nešto novo vjerujem da bi probala i ovo. A kasnije bi se vjerovatno vratila staroj , dobroj blitvi sa krompirom :)
Iskreno, ne znam što bi moja baka rekla da vidi kako sam pripremila blitvu, ali pošto je uvijek bila spremna isprobati nešto novo vjerujem da bi probala i ovo. A kasnije bi se vjerovatno vratila staroj , dobroj blitvi sa krompirom :)
A sada nagrade :)
Prije nekog vremena dobila sam dvije divne nagrade, ali ih na žalost nisam stigla do sada objaviti.
Nagradile su me draga Maja i draga Nastasja.
Cure, ispričavam se što tek sada objavljujem nagrade i još jednom vam se na njima puno zahvaljujem !!!
Svi koji žele nagrade mogu preuzeti !
Osim nagrada tu je i Izazov na koji me pozvala draga Snježa. Hvala ti Snježo što si mislila na mene.
Izazov sam prihvatila i evo mojih odgovora na tri postavljena pitanja.
1.) Nabrojati 3 alatke koje u svom hobiju najvise koristite, ili koje su vam najdraze
2.) Nabrojati 3 stvari sa popisa zelja
3.) Izazvati 3 blog prijatelja
1.) Najviše koristim "timer", bilo za pečenje u pećnici, bilo za kuhanje, ako treba i za dvije minute ili za dva sata , bez timera teško ću se sjetiti pogledati na sat i reagirati u pravo vrijeme, jednostavno odlutam :). Tu je i nož, nimalo profesionalan i nešto posebno oštar, ali pored svih noževa taj mi najbolje leži u ruci i jednostavno sa njime sve što mogu režem i rezuckam. Drag mi je , pa i najdraži jer sam njime izrezuckala svo voće za moje marmelade :) . Na treće mjesto ću staviti lonac u kojemu sam skuhala puno toga (i marmelade :) ) i u kojemu najviše volim kuhati.
2.) Prije svega želim veću radnu plohu u kuhinji. To je kod mene tako nespretno izvedeno (sudjelovala sam ja u tome, ali nisam tada dovoljno mislila) i jednostavno radna ploha je za nulu. Slijedeća raspoloživa "ploha" je stol u blagavaonici što i nije neko rješenje , stoga želim pravu radnu plohu :). Želim i bolji mikser iako je dobar i ovaj koji sada koristim, ali onako neki malo više "fency" bi bio fora. I uobičajeno, moje želje završe na još malo lijepih kalupića, slatkih košarica za muffine i sličnih sitnica kojih nikad dosta.
3.) Izazivam drage blog-prijateljice:
Dunju
(kada se vrati sa puta i opet nam se pridruži)
(kada se vrati sa puta i opet nam se pridruži)
Volim blitvu, a ovako aromaticna u tvojoj izvedbi bi bila pravi hit. Bademi dodju kao kruna!
OdgovoriIzbrišiHvala ti. Istina je da bademi daju onu "točku na i" i pridonose konačnom okusu. Drago mi je da ti se sviđa.
IzbrišiFantastično i u pravi čas - sad kada se stidljivo počinje pojavljivati mlado zeljasto povrće na pijacama.
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da ti se sviđa i da je stiglo u pravi čas, hvala ti !
IzbrišiVolim blitvu, ali ne na sve načine. Najdraža mi je dinstana kao špinat, a lešo verzije mi ne pašu.
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da voliš blitvu, važno je da imaš svoju omiljenu verziju, i dinstana kao špinat je fina. Hvala ti na komentaru !
Izbrišihvala draga,....ja sam isto pre par dana htela da uzmem na pijacui blitvu ali nisam jer sam sada nesto prebukirana poslom...inace sam primetila kolikkio je ona jeftina u odnosu na svvo drugo povrce skoro duplo jeftinija
OdgovoriIzbrišiDobro si primjetila da je blitva nešto jeftinija u odnosu na drugo povrće, kod nas nije baš duplo, ali jeftinija. Hvala ti !
IzbrišiJako zanimljiv recept koji mi se jako sviđa. U principu ja sam oduvijek voljela uglavnom svo povrće pa tako i blitvu, imam osjećaj da ju mogu jesti na koji god način spremljena :) Hvala na izazovu :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti ! drago mi je da ti se sviđa recept i da prihvaćaš izazov :)
IzbrišiMi svi volimo blitvu a moju djecu kada pitaš što ćemo za prilog uvijek će izabrati blitvu. Naučila ih majka koja je ljubitlj svega zeleniša:)
OdgovoriIzbrišiMogu ti reći da je jako zanimljiv ovaj tvoj način pripreme blitve.
Drago mi je da ste i vi ljubitelji blitve. I drago mi je da ti se sviđa ovaj recept. Hvala ti !
Izbrišimoram priznati da ja većinom mijenjam blitvu za špinat, ponekad je ipak napravim ali rjeđe
OdgovoriIzbrišiovo jako dobro izgleda i djeluje fino
Drago mi je da ti se sviđa ovako pripremljena blitva, a na isti način možeš pripremiti i špinat. Hvala ti !
IzbrišiKao da sam ja pisala ovaj post, samo ću dodati još da smo imali (imamo još) i raštike. Sjećam se da mi je tada išla na živce a danas jedva čekam da mi je moji pošalju. U subotu sam kupila i ja blitvu, isto tako kao i tvoja. Skuhala je i ocijedila, računajući da ću je sutra za ručak začiniti i jesti. No dragi je bio gladan pa je pojeo dio (uz još neke dodatke) onako nezačinjen. To ne bi bilo čudno da ne znam kako on nije ljubitelj zeljenave ;)
OdgovoriIzbrišiVjerujem ti da jedva čekaš da ti tvoji pošalju domaću raštiku, i ona je jako dobra i volim je. Koliko je dobra bila blitva koju si u subotu kupila dragi je rekao :), i ja tako nekada ne mogu dočekati niti da je začinim, a već je jedem .
IzbrišiHvala ti !
Divno, baš, baš divno. :) Blitvu obožavam i prvom prilikom ću je probati ovako.
OdgovoriIzbrišiHvala ti ! Drago mi je da ti se sviđa ova blitva i biti će mi jako drago ako je isprobaš .
IzbrišiBranka, moram ti reći da me kombinacija zaista oduševila! Na blitvi sam i ja odrasla, još uvijek je već godinama sadimo u našem vrtu, probala sam je u Soparniku, u pitama sa sirom, na rižot, ali ne u ovoj kombinaciji. Divno!
OdgovoriIzbrišiJako mi je drago da ti se sviđa blitva u ovoj kombinaciji i hvala ti ! Super je što imaš blitvu u svome vrtu, uvijek svježu, domaću. Hvala ti što si me sjetila na soparnik, stavljam ga slijedećeg na listi za napraviti ga, ne pamtim kada sam ga zadnji put jela, a obožavam ga !
IzbrišiZa mene potpuno nov način pripreme blitve,koju inače volim i dosta često koristim za čorbe,pite,proju...
OdgovoriIzbrišiHvala ti ! I ja sam prvi put isprobala blitvu na ovaj način. Drago mi je da je voliš i koristiš u raznim jelima.
IzbrišiTako si lepo ovo napisala, bas sam uzivala. Dobro, ti uvek lepo pises i uvek je zadovoljstvo procitati te ... prica tece sama od sebe na tvojim stranicama. Ali ova mi je bas nekako legla, mozda zbog bake i blitve, a blitvu volim kao i sve ostale zelenise.
OdgovoriIzbrišiOna je ovde skoro uvek bas smesno jeftina. Prosto mi je nekako zao koliko je ne potcene sa tom cenom, jadnicu. :)) Skoro sam na pijaci kupovala nesto, a zena pored kaze suprugu:"Mogli bi malo blitve da uzmemo da pravim pitu". Ja sam brzo okrenem jer zaboga, kako mi je blitva promkla, kad ono nigde je nema. Zena gleda u dakcic sa spanacem i to ocescenim. Kako sam ja nasmejala i to glasno (ne umem da se uzdrzim), pa se i prodavac nasmejao i rece joj da nema blitve da je to spanac. A bas sam se ponadala da je ima pa da spremim. Nisam nesto sa njom eksperimentisala, sem sto je zavrsila po receptu za spanac, sa krompirom i blansirana pa doprzena sa jajima. Ovaj recpet ti je jako zanimljiv, pamtim.
Puno ti hvala Taci i jako mi je drago što voliš pročitati moje postove, a posebno što ti se svidjela ova priča.Zbog bake je sigurno, uvijek ću rado pisati o njoj jer je ostavila jako dubok trag i svaki dan mi nedostaje.
IzbrišiNaravno i blitva je tu :) i drago mi je da ti se recept sviđa, a i ja ti znam tako naletjeti na placu na ljude koji gledaju i ne znaju što je, ali neće to baš uvijek priznati :)
u brzini pogresila
OdgovoriIzbriši*Prosto mi je nekako zao koliko je neki potcene
Sve ok ! :)
IzbrišiDraga Branka,evo ja javljam dojmove isprobanog recepta..kako sam jutros ugledala ovaj divan recept,odmah sam danas za ručak iskoristila blitvu na ovaj način kao prilog uz ribu i mogu ti reći da smo oduševljeni,zaista preukusna varijanta i vjeruj od sada će mi često biti na stolu..hvala ti puno:)
OdgovoriIzbrišiDraga Nely , jako si me razveselila što si odmah isprobala recept i puno ti hvala na povjerenju ! Drago mi je da ti se recept svidio i da te privukao, a posebno mi je drago što vam se svidjela blitva ovako pripremljena i da ste je poželjeli još koji put ovako pripremiti. Hvala ti još jednom !!
IzbrišiOdlican recept i prekrasno izgleda.
OdgovoriIzbrišiMi bas cesto jedemo blitvu i to na sve moguce nacine!
OdgovoriIzbrišiOvo mi je bas drugaciji i zanimljiv recept... :)
Drago mi je da volite blitvu i da je često jedete kao i da ti je ovaj recept zanimljiv. Hvala ti !
IzbrišiDobar dodatak običnoj blitvi.
OdgovoriIzbrišiHvala ti i drago mi je da ti se sviđa !
IzbrišiKrasan post, baš si zanimljivo opisala svoju ljubav prema blitvi, zapravo tradiciji. U mojem djetinjstvu nije bilo blitve, od zelenog bio je samo kelj ili karfiol. U Zagrebu su tek 60 tih godina počeli dolaziti Dalmatinci s blitvom za Dalmatince naravno. Zagrebčani su to gledali onako podozrivo s uobraženim: mi ne jedemo travu! Moram priznati da sam probala prvi put blitvu od susjede koja je bila Primorka i oduševila sam se, napravila je onako s krumpirima i maslinovim uljem. Ja i suprug smo "poludili" za blitvom i kad sam pozvala svoju baku i mamu na ručak i ponudila im tu divotu, one su nas pogledale uz ono: pa vi ćete pozeleniti od toga ako će te to previše jesti. Ha, ha... mama se naučila na blitvu, baka nikad.
OdgovoriIzbrišiBlitva i listići badema, divan spoj.
Hvala na izazovu draga prijateljice, u sljedećim postovima predstavit ću moj kuhinjski fetiš!