četvrtak, 22. ožujka 2012.

Marinane srdele

Ili "marinirane sardele", ili "sardele u marinadi". U Dbk se zovu srdele i kažemo da su marinane, odnosno ako ćemo ići baš originalno onda ne bi bile niti srdele nego "sarđele", ali ja ću ih u nastavku zvati srdele, onako kako moji doma kažu. Tako sam naučila i tako i danas govorim. I uvijek smo ih doma radili ovako marinane, radila ih je naravno baka :) .




Ipak najbolje ih pamtim iz studentskih dana. Tada su doslovno obilježile svaki paket koji je poslan studentici u Zg i svaki moj dolazak i odlazak na praznike završavao je sa teglicom ovih srdela u koferu ili torbi. Baš dobro pamtim te teglice i danas nakon xx godina od studiranja. Kasnije se puno toga promjenilo pa je i mariniranje srdela postalo sve rjeđe, ali nismo ih zaboravili. I danas višak kupljenih srdelica završi ovako pospremljen i jako je lijepo kada dođu dani da do ribarnice i svježe ribe ne možete doći, a vi  imate srdelice na stolu.  Vadite ih jednu po jednu iz marinade, a one sočne, ukusne, ....., i na kraju sa komadom domaćeg kruha pomočite ostatak marinade, mmmm :):) 



Eto to je mali uvod u ovu skromnu ribu malo drugačije pripremljenu. Volim ribu, svaku, a najviše morsku, onu laganiju bijelu, i ovu nešto skromniju, ali meni uvijek barem mrvicu dražu plavu. Uz nju sve ide, razno povrće, salate, krompiri, ....... i na kraju uvijek neizbježna čaša crnog vina. Domaćeg po mogućnosti :) 
Sve je ovo nekada bilo dio uobičajene prehrane, a zadržalo se i sada u manjim primorskim mjestima. Ne postoji niti jedan razlog da i danas sebi ne priuštimo isto to. Važno je nabaviti svježu ribu , a sve ostalo je dostupno, i na kraju - sve je tako jednostavno. 

Ribu u Zg kupujem u ribarnici na Dolcu, izbor je dobar, ali pažnja je potrebna. Ako pričamo o srdelicama, stoje u dvije kašete jedna do druge i prodavačica viče kako su svježe, a vidi se da su u jednoj svježe, a u drugoj odavno to već nisu. Tada možete zatražiti one svježe, ali kada ih pomješaju zajedno onda situacija već i nije tako dobra. Srećom, takva iskustva rijetko imam i uglavnom kupim super svježe primjerke ili, ne kupim ništa :) 


Uđem tako u subotu u ribarnicu sa ciljem da prošetam i pogledam što tko nudi, kad odmah kod vrata, kod gospođe sa kojom imam samo najbolja iskustva ugledam srdele koje ugledaju mene :). Svježe, srebrne, sjajne, ma dobijem dojam da su još žive. Priđem, a gđa se nasmije i kaže, "to je to, mi ili imamo svježe ili nemamo ništa" . I ako malo bolje pogledam baš je tako, štand je poluprazan, a ono što ima sve je prvoklasno svježe i dobro. Srdelice su se brzo našle u mojoj vrećici.




Dok sam "obavila" subotnje kavice :) , malo prošetala i došla do doma glad je bila dovoljna da dio njih odmah ispržim i tako pojedem, a onda sam u miru krenula ostatak staviti u marinadu. 
Marinadu sam napravila onako kako je radila moja baka i kako je radi moja mama. Mama je i uskočila sa podsjetnikom na recept i ubrzo su srdelice zaplivale u marinadi za njih pripremljenoj. 
Marinirala sam pola kg srdela pa bi za tu količinu recept išao ovako: 
(bez obzira što na prvo čitanje izgleda kao da oko ovoga ima dosta posla, za sve skupa potrebno je tek oko 20-tak minuta) 

- 500 g srdela 
- 2-3 dcl maslinovog ulja - koristi se 1+1-2 dcl 
- 2 dcl vinskog octa 
- peršin 
- 2-3 grančice ruzmarina (ja sam dodala i žličicu sušenog ruzmarina)
- 2-3 režnja češnjaka (po želji) 
- malo brašna 

- Srdele očistiti (odstraniti im glave i utrobu) , isprati pod mlazom vode i ostaviti da se ocijede ili ih očistiti papirnatim ručnikom. Zatim ih uvaljati tek lagano u brašno 
- 1 dcl maslinovog ulja zagrijati i ispržiti srdele. 
- Srdele vaditi iz tave i slagati ih u staklenu posudu (može biti šira posuda pa ih slagati vodoravno, a može i uža pa ih slagati okomito) 
- Češnjak i peršin nasjeckati, sa grančica ruzmarina odvojiti "listiće, iglice". Sve dodati u ulje od prženja i uz stalno mješanje propržiti na srednjoj vatri. 
- Smanjiti vatru i polako i pažljivo dodati ocat , ocat će prskati, i lagano ga zagrijavati dok ne prestane prskati. 
- Dodati preostalih 1-2 dcl maslinovog ulja i dobro promiješati. (ja sam stavila 2 dcl jer volim da prevladava okus ovog ulja)
Marinada je gotova i vruću je treba preliti preko srdela, tj. naliti u staklenku u kojoj ste složili srdele. 
Važno je da su sve srdele prelivene marinadom. 
Po želji na vrh možete staviti koju grančicu ruzmarina. 
Zatvoriti posudu i ohladiti na sobnoj temperaturi. 
Ohlađene srdele u marinadi držati u frižideru i konzumirati unutar 7-10 dana.

Konzumacija može početi :)





Malo ribe, malo marinade, ......, kruh (može i ovaj "koji se ne mijesi" :)...............





......., ne zaboraviti na kraju pomočiti marinadu :)




I kako to obično bude,  skromne i jednostavne stvari pa tako i skromna i jednostavna hrana često ispadne najbolja.



Broj komentara: 38:

  1. Sjajno Branka, baš lijepo da si nam približila ovu tvoju marinadu. Moram priznati da prvi put čitam s tim omjerima, uvijek su me dalmatinci podučili s crvenim dinstanim lukom u kolutovima i ono, mlaz ovoga - mlaz onoga. Jako mi je privlačan tanjur ove divote, svakako ću napravit sljedeći put po tvom receptu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Dunja i jako mi je drago da ti se sviđa ova marinada. Što se omjera tiče i ja obično radim bez mjerenja, ali sada sam za recept mjerila koliko sam čega stavila. Na kraju se može i doraditi tj.dodati još ulja ili octa ovismo o želji.

      Izbriši
  2. Draga Branka,
    Iskreno hvala za ovaj recept. Rodjena sam daleko od mora, pa nisam imala priliku mnogo spremati i jesti morske plodove. Sudbina je htjela da sada zivim okruzena morem, sto znaci vrijeme mi je da naucim spremati prekrasnu morsku hranu.
    Fotografije su ti ocaravajuce!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Jasna, drago mi je da ti ovaj recept koristi i nadam se da ćeš sve više uživati u morskoj hrani. Hvala ti za kompliment za fotkice :)

      Izbriši
  3. o da, ovo je jako dobro... imam jedan nonin receptić za srdele i inćune, mislim da ću ga ubrzo napravit. meni je to još i najbolja riba, jer kad se poprže u ulju su poput čipsa, kad kreneš, ne možeš prestati jesti :) Ja ih pržim zajedno sa kostima, (u Španjolskoj je specijalitet "pržene kosti od inćuna")... i da..najbolje uz domaći kruh, ovaj tvoj je predivan! probati ću i ovaj tvoj receptić..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nevena hvala ti! drago mi je da ti se i ova varijanta sviđa. I kod mene su srdele pržene sa kostima, samo glava i utroba su očišćene. Ako isprobaš recept nadam se da ćeš biti zadovoljna !

      Izbriši
  4. Predivne fotkice i predivan post. ovo izgleda savrseno, u ukus ne sumnjam!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Vera na komplimentima , drago mi je da ti se sviđa !

      Izbriši
  5. Bravo, Branka!
    Ovo je stvarno prekrasno a srdelica sada ima i za kupiti pa možemo pripremiti. Najbolja marenda!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Snježo hvala ti ! baš mi je drago da ti se ove srdele sviđaju i baš kako kažeš, najbolja marenda !

      Izbriši
  6. I o jednostavnoj hrani se može puno toga reći i lijepo ju prikazati, a ti si to u ovom postu odlično napravila.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tamara ! Drago mi je da ti se sviđa post i srdelice !

      Izbriši
  7. Branka srdelica na ovaj način me osvojila na prvu,a na drugu će čim ih napravim,odlično mi djeluju,..jako su mi simpa i ove kvačice sa brodicama savršeno si ih uklopila u morski deko..lijep ti pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nely hvala ti puno , nadam se da će ti se srdelice sviđati i kada ih isprobaš na ovaj način. Hvala ti za kvačice, dugo već stoje neiskorištene pa sam ih odlučila barem ovdje uklopiti.

      Izbriši
  8. krasne su,baš volim ribu, a i ovaj kruhić izvrsno izgleda

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tamara hvala ! Kruhić je popularni "no knead bread" , uvijek odlično uspijeva !

      Izbriši
  9. Obožavam sardele, samo se ovde retko nadju. Super recept, baš divan način pripreme.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Zoka, šteta što su ti srdele rijetko dostupne, možda je ovo način da ih malo dulje sačuvaš onda kada ih uspiješ pronaći. Drago mi je da ti se sviđa recept !

      Izbriši
  10. Interesantan post, slike kao i uvek prekrasne, a što se tiče recepta, marinada je izvrsna, samo što se kod nas u Požarevcu može naći samo smrznuta srdela po ribarnicama i marketima...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zora hvala ti ! Drago mi je da ti se sviđa recept za marinadu. I sa smrznutim srdelama se može isto ovo napraviti.

      Izbriši
  11. Savršen način za pripremu ribe!

    OdgovoriIzbriši
  12. Branka, presavršeno! Tako predivan način da pripremiš ribu, a jako je ukusno! :)
    Sorry šta malo kasnim s receptom za ulje od limuna, bila sam ti obećala, ali sam u međuvremenu posudila kuharicu frendici. Nadam se da ne zamjeraš :) Ne znam na koji način da ti pošaljem receptić jer nemam tvoj mail, pa evo ovdje. Ja ti uobičajeno u malu bočicu od 1 dl (možeš i više) izribam koricu par limuna - dok bočicu ne napunim skoro do vrha. Sve to prelijem domaćim maslinovim uljem, zatvorim i pustim da odstoji na suncu oko 2-3 tjedna. Poslije možeš koristiti za kolače (ja ga ne procijedim) :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Maja draga hvala ti ! Drago mi je da ti se ovaj recept sviđa i puno ti hvala na ovome za ulje od limuna. Upravo sam dobila nekoliko domaćih limuna za Hvara i danas ću im naribati koricu i pospremiti je za ulje. Koliko mi dobro zvuči čini mi se da bi ga radije popila nego za nešto drugo čuvala :)

      Izbriši
    2. ;) Hvala tebi draga :) Ja upravo pripremam novu turu :)

      Izbriši
  13. Ma ovo je predivno. Sjajan post i lijepa prica, bas sam uzivala. Slike fantasticne. Bravo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Goga, drago mi je da ti se sve sviđa !

      Izbriši
  14. kao prava tvoja sugradjanka i ja ovo obozavam! bas sam ih jucer jela :) zapamtit cu da kod tebe ima recept pa probati kad budem imala viška sarĐela :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Draga Ana-Marija, hvala ti na javljanju u drago mi je da ti se sviđaju marinane sarđele :) . Najviše volim čuti kada ih netko tako zove iako sam se ja naučila na srdele. Isprobaš li ih po ovom receptu nadam se da ćeš biti zadovoljna !

    OdgovoriIzbriši
  16. Mi smo prije imali slane srđele. Sjećam se skoro uvijek za večeru, raštika, kumpir i slane srđele. Tada mi je to išlo na živce a danas bih rado jela. Inače, ja često kupim upravo plavu ribu jer em je jeftinija, a čini mi se i zdravila. U subotu smo papali pečene lokarde ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Ljubica, tako je i slane sarđele su naš specjalitet, i njih smo radili , ali kako ih već dugo nisam jela malo sam na njih zaboravila. Pečene lokarde jako dobro zvuče :)

      Izbriši
  17. Srdele su jako dobra riba i podcijenjena. Ovaj recept bilježim, baš si guštam tako nešto! Nego, zar kod nas ne očiste ribu pri prodaji? Uobičajeno je, barem u Evropi, da se riba lijepo očisti i ako treba, filetira. To rade prodavači.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Katarina ! Slažem se da su srdele podcjene, a uistinu su dobre. Drago mi je da ti se sviđa recept i posebno ako ćeš ga isprobati. Što se tiče čišćenja ribe, ako se radi o nekim većim primjercima hoće ih očistiti (na upit), ali teško da će ih i filetirati. A kada su u pitanju srdelice ništa od toga, kupimo i nosimo .

      Izbriši
  18. Volim sardelice. Podsječaju me na vremena kad sam bila mala devojčica :). Lepo si sve pripremila :).

    OdgovoriIzbriši
  19. iako nisam ljubitelj ribe, srdele volim oduvijek, već sam bila razmišljala o mariniranim koje nisam nikad radila ali nikako, a sad imam i provjereni recept tako da će biti isprobane

    OdgovoriIzbriši
  20. E tako mi i treba, gledam i čitam ovaj post a još nisam ručala... Sad bih s takvim apetitom pojela ovu srdelu, marinada zvuči fantastično, i uz domaći kruh mora da je čisti užitak!!!

    OdgovoriIzbriši