ponedjeljak, 23. siječnja 2012.

Kruh sa višnjama

U ovom krugu blog igrice Ajme koliko nas je  naša ovomjesečna domaćica,  draga Tamara sa bloga Bite my cake,  izabrala je za temu - višnje !
Bez obzira što sada nije sezona višanja one su nam dostupne zamrznute ili u kompotima tako da je preostalo samo smisliti što pripremiti, lijepo se počastiti i uživati u višnjastom okusu.



No prije nego što se pozabavimo višnjama moram se osvrnuti na blog-probleme :( Na žalost zadnjih tjedana iskače jedan po jedan problem. Sada već stari problem je što mi se pomaknuo izgled bloga, prostor za pisanje izašao je iz svojih margina, tekst ide preko crta, i boje su se "pomaknule" i sve skupa izgleda poprilično neuredno. Kako namjeravam malo izmjeniti izgled bloga ostavila sam ovako kako je pa ću izmjenom izgleda i to riješiti.

Zatim, dolazi problem broj 2 , odjednom ne mogu uopće otvoriti neke blogove, odnosno postove na tim blogovima. Naslovnica funkcionira, listanje postova može, ali kada želim ući u post, pročitati ga u cjelosti i ostaviti komentar ne ide, sve se zablokira i dobijem samo bijeli ekran. Stoga , ispričavam se onima gdje izostajem sa komentarima (drage Dunja, Lana, Jasna, ........) , ne ide i uistinu mi je žao zbog toga, čim se ove "tehnikalije" riješe ponovno stižem.

I problem broj 3 za koji ne znam da li bih se smijala ili plakala, naime ne mogu otvoriti niti vlastite postove i odgovoriti na komentare :( Ovo mi je zbilja za ne vjerovati. Normalno radim na nadzornoj ploči, normalno imam "Pregled", objavim post, otiđem na blog i opet ,  vidim naslovnicu , listam postove , ali kada želim ući u post sve je zablokirano. Kako imam podešenu opciju da mi komentari sa bloga stižu direktno na mail tako ih sve popratim i pročitam. I stoga vam se sada zahvaljujem na svim komentarima koje ste ostavili u postu "Pandišpanj", svi su me razveselili, pomalo i dirnuli i jako mi je drago da vam se svidio taj običan , a tako poseban kolačić kao i cijela priča. Hvala vam !!

I sa nadom da će se ovi tehnički problemi ubrzo riješiti vraćamo se višnjama.

Ako bi me netko pitao koje su mi najdraže namirnice i najdraža jela tada bi se negdje oko prvog mjesta sigurno smjestile višnje i sve od višanja.
Kada krenemo pripremati višnje tada se uglavnom okrenemo prema slasticama, kolači, torte, sladoled, sokovi, marmelade, ......, sve od višanja. Slana jela ? Može uz sos od višanja. A kruh ? Naravno da može i kruh i ja sam ispekla kruh sa višnjama.




Ovaj kruh nije nastao slučajno, istina je da sam ga iskombinirala sada , ali sa njime sam se susrela dosta ranije.

Uobičajeno priča započinje sa "bilo je to......." :) , ali zbilja, bilo je to prije 15-tak godina (uh, dosta u zadnje vrijeme mjerim sa prije 15,20, godina, ...., kada su samo proletile :) ). Iako nisam tada bila naročito sklona kuhanju, uvijek sam voljela prošetati po placu, gledati, mirisati, kupiti. Taj dan zatekla sam se na jednom malom, kvartovskom placu u Zg , iskreno, ne znam danas više što me tamo dovelo, ali kada je plac već tu hajdemo poviriti i ponešto kupiti. U jednom kraju placa primjetila sam malu privatnu pekaru, baš onako mala , a prepuna raznih peciva. To me i privuklo da se približim, sjećam se da sam razmišljala kako moraju biti jako dobro organizirani da na tih pola kvadrata prostora smjeste sva ta silna peciva, i zašto ih uopće imaju baš toliko vrsta, kome ih prodavaju ovdje na malom placu i u uglu koji nije baš usput.

Kako sam se približavala tako su mi pažnju privlačila mala, tamna peciva "sa nečim" , ....., pogledam ceduljicu i piše "kruh sa višnjama". Oho, nije da bih se danas jako iznenadila tome kruhu, ali prije 15-tak godina sam se iznenadila. Ljubazna prodavačica mi je objasnila da se radi o višnjama i soku od višanja , ali da ne brinem jer je to "normalan kruh" :), samo su mu dodane višnje koje daju posebnost okusu. Kupila sam dva mala peciva, a da li su mi se svidjela govori to što i sada nakon toliko vremena ja o njima pričam.

Prije par mjeseci ponovno sam prošla istim placem (ovaj put znam što me tamo dovelo :), plac je isti kakav je i bio, ali pekara više nije tamo. Mislim, u istom uglu je još uvijek pekara ali ne više ta mala, privatna, već jedna iz poznatih lanaca pekara koje su po cijelom gradu. A one nemaju ovaj kruh sa višnjama.


Kako su nam tema igrice višnje normalno je da malo više razmišljam o njima i što napraviti. Tako se nametnuo i ovaj kruh i ja sam odlučila pokušati dobiti ono što sam tada probala. Znam da je kruh bio od onih tamnijih, znam da se spominjalo i nešto od orašastih plodova kao dodatak, ......, i to je sve što znam.
No dobro, iskombinirati ću nešto ......, kombinirala sam i odlučila napraviti jedan mali krušćić, onako probni.




Napravila sam ga ovako:

- 100 g raženog brašna
- 100 g bijelog brašna
- 50 g mljevenih badema
- 1/2 žličice soli
- 2 žličice suhog kvasca
- 50 ml soka od višanja
- 50 ml maslinovog ulja
- 50 ml mlake vode
- 1 žličica meda (koristila sam bagremov)
- 50 g višanja (ja sam koristila zamrznute)
- dodatnih cca 50 g brašna (raženog ili bijelog , po izboru)

- U posudi pomiješati obje vrste brašna, dodati mljevene bademe i 1/2 žličice soli.
- Dodati kvasac i sve pomiješati.
- Sok od višanja malo zagrijati (da nije baš hladan, posebno ako je iz frižidera)
- U smjesu brašna dodati sok od višanja, ulje i vodu i zamjesiti tijesto.
- Tijesto ostaviti na toplom, prekriveno krpom, neka se diže cca 45 minuta.
- Višnje narezati na manje komadiće (npr jedna višnja na pola ili još sitnije), dodati im jednu žličicu meda i promiješati
- Kada se tijesto diglo umješati narezane višnje i med , mijesiti oko 5 minuta da se što bolje rasporedi.
Sada će trebati dodatnih 50-tak grama brašna jer će višnje ispustiti nešto soka, a tu je i med i tijesto postaje mekano i vlažno. Pomalo dodati brašna koliko treba (ja sam uglavnom posipala radnu površinu i malo bih posula ruke pa nastavila mijesiti).
- Oblikovati krušćić i smjestiti ga u kalup za pečenje. Prekriti krpom i ostaviti na toplom oko 30 minuta .
- Zatim pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva i kruh peći oko 30-40 minuta (može provjera drvenim štapićem, a vidi se i po vrhu kako napreduje)
- Ispečeni kruh izvaditi iz pećnice , prekriti vlažnom krpom i ostaviti da se ohladi.

A zatim ide najzanimljiviji dio - degustacija ! :)
Jako me zanimalo kako će ispasti i da li sam se približila onom pecivu sa višnjama koje pamtim.
E pa približila se jesam i to , na moje iznenađenje, poprilično !.


A da li mi se svidjela i ova verzija ? Da, svidjela mi se i to jako. ne znam da li zato što se radi o omiljenim mi višnjama, ali meni je cjelokupan okus jako dobar, doslovno onaj što mami na još jedan ugriz i zalogaj ovog kruha.



Sa čime ga iskombinirati ostaje prema osobnim željama i prema onome što volite.
Ja mogu potvrditi da se odlično slaže sa svježim bijelim sirom . Kada je i sir u vlastitoj izvedbi moraju se slagati :)




A nisam ga naravno propustila spojiti i sa jednom od mojih marmelada od višanja :). Kako se tek oni slažu, ......., ma odlično !!




I dok ja uživam što u samom kruhu, što u zadovoljstvu što sam ga uopće napravila i time se prisjetila "onih" peciva, ovaj recept šaljem dragoj Tamari kao moju prvu ulaznicu u ovomjesečnu igricu Ajme koliko nas je.

Da kruh ne ostane osamljen za igricu prijavljujem i recepte koje imam već objavljene i Tamari šaljem i slijedeće ulaznice:

Mirisna marmelada od višanja (marmelada od višanja sa cimetom i klinčićem) 




Likeri od višanja.



Broj komentara: 25:

  1. Ma, ovo je originalno. I mogu ti reći da mi se jako sviđa. Što se tiče blog problema nadam se da ćeš ih skoro riješti. Je l'da kako godine lete. dani nikad proći a godine ... proletiše:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Branka, moram priznati da je ovo jedna od originalnijih i zanimljivijih ulaznica, jako interesantno! Puno ti hvala na trudu, baš mi je drago što sudjeluješ :) Čini mi se da kiselkaste višnje i raženo brašno baš dobro idu skupa! Nisam nikada ovako nešto probala.
    Ja trenutno nemam problema s blogerom, ali prije par tjedana mi se neki postovi nisu prikazivali, sada je sve ok...

    OdgovoriIzbriši
  3. Prvo o blogu. I ja sam imala problema, nisam mogla odgovarati na komentare, pa mi se nisu otvarali neki blogovi, ja sam to prijavila, nisam dobila nikakav odgovor, ali se za neko vrijeme počelo popravljati. Eto, pa ili se strpi, ili prijavi.
    Kruh ti je fantastičan, odlična ideja, meni na takvu šniticu ne bi ništa trebalo, mogu si zamisliti miris kad si ga vadila iz pećnice. Morat ću se počastit s tom delicijom. Ova fotka s krugovima me oduševila, tek poslje shvatim da je to čašica.

    OdgovoriIzbriši
  4. Stvarno imala sam prilike štošta isprobati i napraviti od peciva,ali ovaj kruh sa višnjama nikada nisam probala,totalno zanimljiva kombinacija koju ću svakako probati!

    OdgovoriIzbriši
  5. Krasan kruh Branka; nesta slicno jos nisam pokusavala umijesiti.
    I meni se desavaju slicni problemi sa otvaranjem/ komentiranjem odredjenih blogova...

    OdgovoriIzbriši
  6. Žao mi je zbog problema s blogom, nadam se da će se uskoro sve riješiti. A kruh mi se toliko sviđa da ti to ne mogu opisati! Baš sam u zadnje vrijeme navalila na razne integralne kruhove s bananam, jabukama, orašastim plodovima - odlična su mi hranjiva varijanta za doručak. Ovaj s višnjama ću sigurno isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  7. I meni se često u poslednje vreme dogodi da izmerim vreme desetinom godina. Nije mi svejedno, iskreno govoreći, ali suočavam se svaki dan po malo da vreme prolazi i pokušavam da ga iskiristim na najbolji način. Hleb izgleda odlično. Ja takođe jako volim višnje, ali nikada mi ne bi palo na pamet da ih smestim u hleb.Jako mi se dopada degustacija sa sirom jer volim kombinovati sir i višnje. Marmeladu i liker nema potrebe komentarisati jer su prosto savršeni!

    OdgovoriIzbriši
  8. Stvarno neobična kombinacija, ali i zanimljiva. Razmišljam da li bi se isto moglo izvesti s trešnjama budući da višnje ne volim.

    Želim ti da uskoro riješiš sve probleme s blogom.

    OdgovoriIzbriši
  9. Stvarno sjajna ideja,mogu da zamislim kako se super slaže sa tvojom divnom marmeladom:))Ja jako volim višnje u kolačima i pitama dok sveže nešto baš i ne volim ,moraću da isprobam ovaj tvoj hleb:))Veliki pozdrav i puno sreće sa blogerom!

    OdgovoriIzbriši
  10. Interesantan post a tek ovaj tamni hleb sa višnjama me je posebno očarao. Interesantna kombinacija sastojaka i verujem da je predivnog ukusa...

    OdgovoriIzbriši
  11. Branka, verujem da nešto čeprkaju po Bloggeru i da zato sve imate probleme. Probaj da promeniš šablon bloga, pa se možda promeni.

    Što se tiče objavljivanja postova da li si primetila da na novoj kontrolnoj tabli pre nego što stisneš objavi moraš da podesiš opciju kada se objavljuje post automatski (što treba da obeležiš) ili planirano i obavezno da klikneš gotovo. Ako to ne uradiš post se objavi onda kada si ga pisala i ne pojavi se na listi blogova. Ako pogrešiš samo ponovo isti post klikneš na vrati na radnu verziju pa obeležiš automatski i ponovo objaviš.

    Višnje obožavam i ovaj hlebić bi mi tako lepo pasovao uz čaj danas kada paducka kiša već celo jutro.

    OdgovoriIzbriši
  12. Ja sam uvijek za kiselkaste višnje :) Zapravo, što kiselije, to mi je draže! Kruh ti je divno ispao, izgleda mi baš sočno. Volim stvari na koje smo nabasali šetajući niti ne sluteći da se tu mogu kriti. Volim ovakve recepte. Danas u pekarama motaju sama lisnatta tijesta, nema ničeg domaćeg. Nažalost.
    Što se tiče blog problema, vjerujem da će biti riješeni. Svakom blogger šteka u zadnje vrijeme. Ja recimo prije par dana nisam mogla niti komentare objaviti i samo su nestali... Uvijek nešto s Googleom :)Možda si u dizajnu (postavke) što mijenjala (izgled bloga i boje) pa je potrebno samo podesiti :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga Branka, meni se to isto desilo sa blogerom juce, jednostavno nisam mogla da otvorim ni svoj blog ni neke vase, ali danas se nekako samo od sebe sredilo, tako da verujem da ce i kod tebe sve biti u redu, no sikiriki.;) Jako mi se dopao post o tvom kruhu sa visnjama, setila sam se odmah jedne male pekare u Novom Sadu, nije bila u prometnoj ulici ali je bila blizu stana gde sam u to vreme stanovala, i pravili su najukusnije kroasane... cela ulicica je mirisala na fino pecivo i pravi maslac, kad se samo setim, zao mi je sto je odavno vise nema.:(
    Tvoj hlepcic sa visnjama je jako originalan, nisam nikada probala nesto slicno, ali bih rado gricnula komadic onog parcenceta sa maremladom od visanja.:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Bas zanimljivo. Nikada nisam probala ovakav hleb... Verujem da je lep u slatkim kombinacijama...
    I moj blog nekad poludi... Nadam se da ce se problemi resiti...

    OdgovoriIzbriši
  15. Odlična ideja i zaista neobična. Što se bloga tiče, ili će problemi proći ili promijeni template. Kada nešto ne štima, podsjetim se da je Blogger besplatan:) Pa ne očekujem previše, iako sam uvijek, na upit, dobila i nekakav odgovor.

    OdgovoriIzbriši
  16. vrlo neobično i nikad nisam naišla na takav kruh niti u pekari niti recept u nekoj kuharici, ali svaka pohvala tebi što si se sjetila
    što se tiče podloge bloga, vjerojatno ti se nešto u kodu pobrkalo, ako ne znaš html samo izaberi neki drugi predložak i trebalo bi se poravnati (ako je do toga)
    s otvaranjem nekih blogova imam ija problema, ali mislim da je to do mojeg kompjutora, na jednom ide na drugom ne

    OdgovoriIzbriši
  17. Pa ovo je vrhunski.Višnje odlično si iskombinovala uz hleb, jer bas taj spoj kiselkastoćhleb ide odlično!

    OdgovoriIzbriši
  18. ocekivano pozitivno komentari jer kombinacija je super. :)
    što se tiče podloge, sigurno se html skršio.
    ako trebaš neku generičku pomoć, napiši da ti pomognemo :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Divna prica o kruhu sa visnjama, ja sam probala nesto slicno sa susenim brusnicama. Jako lijep post. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  20. Zdravo Branka.
    Meni se ovakav dizajn bloga baš sviđa, koliko se sećam, nisam videla da je ovako podeljen deo gde se objavljuju postovi.
    Ako ipak želiš to da promeniš, kada se uloguješ na blogger i klikneš na ime ovog bloga, ideš na: Template/Customize/Advanced gde imaš mnogo opcija za sve delove bloga pa možeš da eksperimentišeš.
    Takođe, preko svog naloga na google-u, možeš da proveriš, da li je neko ranije imao ovakve probleme i kako su rešeni a ako nije, možeš da postaviš i konkretna pitanja.
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  21. Draga Branka, spremam se pravit ovaj tvoj kruh i detaljnije čitam recept, pa molim te potvrdu ide samo po 100 g jednog i drugog brašna?

    OdgovoriIzbriši
  22. Dragi svi,
    prije svega da vam javim da se situacija sa komentiranjem i otvaranjem postova konačno popravila !
    Svima vam zahvaljujem na savjetima i ponudama za pomoć oko toga.
    Zatim, puno vam hvala na lijepim komentarima za kruh, jako mi je drago da vam se svidjela ova pomalo neobična kombinacija i da vas je kruh zainteresirao.

    "Dunja" - draga Dunja hvala ti puno na povjerenju i drago mi je da ćeš isprobati ovaj kruh.
    Vezano za količinu brašna, točno je. Ja sam napravila tako mali kruh , od ukupno 200 g brašna (100 bijelog i 100 raženog) + 50 g mljevenih badema. Nemoj zaboraviti na dodatnih cca 50 g brašna koje se još potroše za umijesiti tijesto nakon dodatka višanja i meda.
    Naravno, ukoliko želiš nešto veći kruh količine brašna ćeš uvećati i sukladno tome i ostale sastojke. Npr. odlučiš li se na duple količine počevši sa brašnom, količnu višanja i meda po želji ne moraš uvećati baš za duplo iako možeš, može se dodati i još 50% ili 75% količine i biti će u redu.
    Još jednom hvala ti, ukoliko treba još bilo kakvo pojašnjenje tu sam, i nadam se da će vam se kruh u konačnici svidjeti .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga, pravit ću malo veći, pa se javim.

      Izbriši
  23. drago mi je da je problem s blogom riješen. i ja sam imala nekakvih problema, dugo nisam mogla ostavljati komentare na puno blogova (čak nisam uspjela otkriti po kojem ključu na nekima jesam a na drugima ne), sad je isto sve ok. kuc-kuc-kuc hehe

    kruh mi se sviđa, baš je zanimljiva ideja a zgodna je i pričica o maloj pekarnici.
    eh, lete godine...

    OdgovoriIzbriši