petak, 9. prosinca 2011.

Žele od mandarina i jabuke sa mentom

Bliže nam se blagdani, pripremamo se za blagdanske kolače, a oni koji  ne čekaju zadnji trenutak već pomalo peku keksiće za blagdanski stol, ali i za darivanje. Dolaskom blagdana svi pomalo poželimo da padne i prvi snijeg i da to bude pravi Bijeli Božić, no kako se čini ove godine nas neće baš tako razveseliti. Ovih dana nas je vrijeme ponovno iznenadilo toplijim danima, ali i dalje dosta hladnim noćima i jutrima. Pa je stigla i neka južina i svi se žalimo kako boli glava, bole kosti, ...., pao imunitet, virusi se probudili.

Ali nećemo dozvoliti ni južini, ni virusima, niti ičemu sličnome da nam pokvare ovaj najljepši mjesec u godini , nego ćemo se pozabaviti voćem kojega i inače volimo pojesti, a koje je uvijek tu  da nas osvježi i da nam osigura koliko-toliko potrebnih vitamina.  Ja baš volim sve vrste voća i uvijek imam pristojne zalihe sezonskog voća koje i nisu prave zalihe jer ga dosta jedem pa stalno kupujem nove i nove kilograme. Kada nekome kažem da dnevno pojedem po 2-3 jabuke, oko 1/2 kg mandarina, i eventualno još poneku voćkicu ako mi je pri ruci znaju me onako malo čudno gledati :) . Ali nije tu ništa čudno, veći dio dana sam na poslu i umjesto nekih keksića i grickalica koje se često nađu po ladicama, ja ponesem voće i tijekom dana, malo po malo, potroše se voćkice i  potrebna je nova zaliha :)


Danas , umjesto zaliha svježeg voća napravila sam zalihu voća u želeu. Iako bi se očekivalo da je napravim u obliku marmelade, potaknuta uspijehom mog prvog Želea od citrusa sa timijanom kao i pitanjem od drage Tamare sa bloga What´s for dessert ?  da li u kombinaciju mogu ići i mandarine, odlučila sam se na žele baš od mandarina. Mandarinama sam pridodala i jabuke, dodala malo mente , i dobila slatku, osvježavajuću i mirisnu poslasticu . Pravo osvježenje za sive zimske dane. 

Žele od mandarina i jabuke sa mentom  

- 1 kg mandarina - oguljenih
- 400 g jabuka - oguljenih i odstranjenih sjemenki
- 1 limun - sok
- 800 g šećera
- 1 litra vode
- 10-tak listića  svježe mente
- 1 vrećica želina + 2-3 žličice šećera

- Mandarinama maksimalno odstraniti bijele kožice
- Jabuke narezati na komadiće
- U posudu staviti očišćene mandarine i jabuke, preliti ih sokom od limuna i promiješati. Naliti vodu, dodati mentu i staviti kuhati na jaču vatru dok uzavri, a zatim smanjiti vatru i kuhati na laganoj vatri oko 1 sat.
- Izvaditi voće iz vode, a vodu u kojoj se kuhalo sačuvati (to će sada biti manja količina vode obzirom da se kuhanjem reducirala) . 
- Listiće mente ostaviti u vodi u kojoj su se kuhali.
- Mandarine i jabuke iscijediti u sok (u sokovniku ili ih jako stiskati kroz gazu).
- U vodu u kojoj se kuhalo voće dodati iscjeđeni sok , dodati šećer i sve ponovno zagrijavati na jačoj vatri dok ne uzavri. . Kada uzavri smanjiti vatru i kuhati oko 10 minuta.
- Zatim izvaditi listiće mente.
- Želim pomiješati sa 2-3 žličice šećera, dodati ga u tekućinu i dobro umješati.
- Kuhati dok ne uzavri i zatim još oko 3-5 minuta uz stalno mješanje.

Žele je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke.



I zatim uživati, prije svega u okusu mandarina u nekom drugom izdanju :) , jabuke se također dosta osjete u okusu,  a svježina mente je ono što me ovdje najviše oduševljava.  







Ovaj žele je sam po sebi slastica, a zbog dodatka mente je baš osvježavajući tako da lijepo ide zimi, a sigurno bi isto tako lijepo išao i ljeti.
Stoga, ako želimo pospremiti koju mandarinu i za ljetne dane, evo ideje ! :)


Broj komentara: 14:

  1. I mene je uhvatila nekakva viroza i usta su mi puna afti. Ovo vrijeme je stvarno grozno. Ali u iščekivanju praznika ništa mi ne može pokvariti raspoloženje :) Ovaj žele je predivna, mirisan i aromatičan. Odlična kombinacija!

    OdgovoriIzbriši
  2. Žele izgleda prefino, rado bih ga probala, njamii!:)
    Ideja ti je odlična pogotovo sad kad je sezona mandarina, hvala ti na njoj:)

    Kiss i ugodan vikend.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako si me pogodila s ovim receptom! Taman danas razmišljam da li bi se moglo nešto iskombinirati s mandarinama. Ako sam dobro shvatila, gule se samo bijele opnice, a kožica ostaje.

    OdgovoriIzbriši
  4. Vidi se da je odličan, sjajnu boju ima!Mandarine su mi omiljene!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja si samo mogu zamisliti ukus,kombinacija mi je predobra,hvala ti na divnom receptu,bilježim ga obavezno..lijep ti pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  6. Čim sam ugledala žele od mandarina i jabuka, pred očima mi se ukazla jedna fina novogodišnja tortica s pokrovom od ovog tvojeg predivnog želea. Hvala Branka, ja ću napravit baš takvu tortu pa javim.

    OdgovoriIzbriši
  7. jako zanimljiva kombinacija, draga branka!

    OdgovoriIzbriši
  8. Kakve tebi fantastične kombinacije padnu na pamet?! Predivno izgleda a boja je prekrasna. Mogu misliti kako predivno miriše:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako lepa kombinacija. Nisam nikada jela nikakav zele, bas me zanima kakav je ukus... :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Joj, mandarine, Branka! Šta mi radiš! :)
    Zašto ovo nisi objavila dok nismo pojeli svoje domaće mandarine? Spremam rcp za iduću godinu :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Bravo Branka! I za žele, ali najviše zato jer jedeš toliko svježeg voća. Ja jednostavno zaboravim pojesti pa sam počeli nositi na posao dvije tri mandarine i jabuku. Čisto da pojedem neko voće tijekom dana...

    OdgovoriIzbriši
  12. Kod mene su mandarine, potpuno neopravdano, zapostavljene kad je rec o bilo kakvoj slastici. Sveze tamanim u velikim kolicinama ali nikako da ih probam u nekom slatkisu ili necem ovako finom i aromaticnom poput ovog tvog zelea.
    Bravo za tebe i ovu divnu kombinaciju!

    OdgovoriIzbriši
  13. "Monika" - nadam se da je viroza prošla i slažem se da nećemo dozvoliti da išta pokvari blagdansko ozračje. Hvala ti za žele, drago mi je da ti se sviđa !
    "Zondra Art" - hvala ti ! drago mi je da ti se žele sviđa. Veliki pozdrav i pusu šaljem !
    "What's for dessert?" - super da je recept došao u pravo vrijeme, ako se odlučiš mandarine staviti u ovaj žele nadam se da ćeš biti zadovoljna. Točno je, odstrane se bijele opnice, a kožica ostaje. Mandarine se kuhaju i kasnije cijede u sok tako da kožicu ne treba odstranjivati.
    "Vera" - hvala ti ! i meni su mandarine jako drage .
    "Nely" - hvala ti, drago mi je da ti se ovaj žele sviđa. Puno te pozdravljam !
    "Dunja" - hvala ti draga Dunja, jako mi je drago da ti se žele sviđa toliko da ćeš ga upotrijebiti za tortu koju ćeš napraviti. Uistinu si me razveselila i nadam se da ćeš biti zadovoljna kada ga isprobaš. Veselim se torti !
    "Tamara" - hvala ti , drago mi je da ti se sviđa ova kombinacija u želeu !
    "Snježa" - drago mi je da ti se žele sviđa, istina je i miriše jako fino. Hvala ti !
    "Miki" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa. Ovo su moji prvi želei tako da i ja tek otkrivam njihove okuse.
    "Maja" - uh, žao mi je da sam zakasnila i da ste mandarine već pojeli, ali recept je tu a i dogodine će biti novih mandarina pa ako ga se odlučiš napraviti nadam se da ćeš biti zadovoljna. Hvala ti !
    "jubistacha" - hvala ti, drago mi je da ti se žele sviđa. Super da si i ti počela nositi voće na posao, to je dobar način da se pojede što više voća, a sigurno je bolje nego jesti grickalice.
    "Casa de vainilla" - nisam niti ja baš sklona raditi neke slastice od mandarina iako ima dosta mogućnosti, evo sada su završile u želeu i drago mi je da ti se sviđa. Super je što ih jedeš svježe , takve su ipak najbolje i najdravije. Hvala ti !

    OdgovoriIzbriši
  14. Branka, svakako :) Receptić je već pospremljen :)

    OdgovoriIzbriši