U ovomjesečnom krugu blog-igrice Ajme koliko nas je , naša domaćica draga Nevena sa bloga Ebba´s cuisine zadala nam je temu - čaj !
Kada sam vidjela da nam je Nevena nova domaćica znala sam da će i tema biti originalna kao što su originalni i Nevenini recepti kojima se uvijek veselim i drago mi je kada ponešto mogu i isprobati.
Čaj je kod mene svakodnevan, nakon jutarnje kave na redu su jedna, dvije, a nekada i tri šalice čaja dnevno. Uz crni i zeleni čaj koje standardno volim sa malo limuna, moj daljnji izbor su biljni čajevi doslovno svih vrsta i kombinacija . Najviše volim kada kupim razne mješavine biljaka pa neke sama sušim , a neke već osušene koristim za kuhanje čaja. Topli mirisni čaj volim popiti i zimi i ljeti, iako moram priznati da mi zimi posebno prija i svojom toplinom, aromom i mirisom osim što uljepšava trenutak nekada može uljepšati i cijeli dan.
Ali čaj u kuhinji kao namirnica, kao dio jela , kuhanje u čaju, ......., to još nisam probala i da nije Nevena sada zadala ovu temu mislim da ne bi još niti došlo na red. Ali sve u svoje vrijeme i evo ga, vrijeme za čaj na ovaj način je stiglo.
Prvo su mi na pamet pali keksići i kolačići, ali od njih sam odustala i odlučila isprobati neko slano jelo sa čajem. Piletina kao meso mi je bila logičan izbor, ona se u svemu i sa svime dobro snalazi pa zašto ne bi i sa čajem. Onda sam malo konzultirala i net, pa malo net, malo ja , ......, i evo piletine sa lukom u crnom čaju
Piletina sa lukom u crnom čaju
- 500 g pilećih prsa
- 2 + 2 žlice ulja
- 1 velika glavica luka
- 1 žlica smeđeg šećera
- 100 ml soya sosa
- 500 ml vode
- 2 vrećice crnog čaja
- Piletinu narezati na komadiće
- U zdjeli pomješati soya sos i 2 žlice ulje te preliti piletinu i ostaviti je u toj marinadi oko 1 sat.
- Zatim luk narezati na krupnije komadiće, zagrijati 2 žlice ulja i luk dinstati dok ne omekša.
- Dodati 1 žlicu smeđeg šećera i karamelizirati luk oko 5 minuta
- 4 žlice marinade dodati na luk i pomiješati. Dodati i piletinu i sve dobro promiješati.
- Naliti vodu, neka uzavri i kuhati oko 5 minuta
- Zatim dodati 2 vrećice crnog čaja i polupokloljeno kuhati oko 30 minuta.
- Piletina će omekšati, a tekućina se reducirati i zgusnuti kada je jelo gotovo.
Najbolje je poslužiti toplo uz bijelu rižu.
Iako je pomalo neobično jelo , meni je piletina skuhana u čaju bila jako ukusna, nešto što ću definitivno još koji put ponoviti.
Osjećaju se okusi svakog od sastojaka, a na kraju crni čaj ipak pomalo prevladava i za one koji vole isprobavati razne kombinacije okusa ovo bi moglo biti zanimljivo :)
Ovaj recept šaljem Neveni kao moju ulaznicu u ovomjesečnu igricu Ajme koliko nas je.
A kao drugu ulaznicu prijavljujem Suhe smokve u sirupu od Earl Grey čaja.
A kao drugu ulaznicu prijavljujem Suhe smokve u sirupu od Earl Grey čaja.
draga Branka, jako zanimljiv recept! Ja nažalost nisam ništa stigla pripremiti kao ulaznicu ovak mjesec
OdgovoriIzbrišiOriginalno i maštovito. Izuzetno.
OdgovoriIzbrišiE, Branka i tebi svašta padne na pamet:)
OdgovoriIzbrišiSvaka čast, ja ti vjerujem da je ukusno i jako zanimljivo! Izvrsna ideja!
njami, njami njami :)
OdgovoriIzbrišiČekam da vidim vaše kreacije i baš sam fascinirana. Moja mama je već neko vreme izbacila kafu (dosadilo ženi da se na poslu prepiru žene ko ima ako nema i ko je doneo a ko nije kafu) pa pije samo čaj. Mnogo zdravija opcija. Ovaj recept mi je baš interesantan, iako ga sama nikad anebi osmislila, jer uvek povezujem slatko sa čajem.
OdgovoriIzbrišiJa sam oduševljena! I meni uvijek prvo na pamet padne čaj kao piće, naravno, može i u kolačiće :) Ovo mi je jako zanimljivo i inovativno :) Istina je za piletinu, ona trpi sve i zato ju možeš kombinirati s bilo čime :) Divno!
OdgovoriIzbrišiInteresantna zadata namirnica i jos bolji izbor...
OdgovoriIzbrišiIdemo 'oČAJavati'!
Jako zanimljivo... Ne mogu ni zamisliti ukus. Sigurno je dosta specificno. Bravo!
OdgovoriIzbrišiOvo mi zvuči jako zanimljivo i fino :)
OdgovoriIzbrišiVrlo zanimljiv način pripreme piletine.
OdgovoriIzbrišiDrago mi je je da vas je ova kombinacija piletine u čaju zainteresirala. Neobična je, ali ako se netko odluči na isprobavanje vjerujem da ljubitelji čaja i piletine neće ostati razočarani .
OdgovoriIzbrišiHvala vam svima na komentarima !!
Jako zanimljiva kombinacija,vjerujem da je preukusno..lijep pozdrav Branka!
OdgovoriIzbrišiVrlo zanimljivo i izazovno, puknut ću ako to ne probam! Postoju u literaturi u kineskim kuharicama, ali nism nikad probala. Bravo Branka.
OdgovoriIzbrišivrlo zanimljiv recept, stvarno domišljato i čini se ukusno
OdgovoriIzbrišiSretni praznici B, sve najlepše ti želim!
OdgovoriIzbrišiSimply wish to say your article is as astounding. The clearness
OdgovoriIzbrišiin your post is simply cool and i can assume you are an expert on this subject.
Well with your permission allow me to grab your
feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.
My weblog - tmj migraine