nedjelja, 3. srpnja 2011.

Prhke bombice sa višnjama i likeri od višanja

Pitate se kakve su to prhke bombice sa višnjama ? Jako su fine, baš prhke, i tope se ustima, ....., točno onakve kakvima ih je opisala draga Ljilja sa bloga Chocolate dust i koja nam je poklonila ovaj odličan recept. Ja ću još dodati da su uistinu izvrsnog okusa, spoj limunkastog tijesta i višnje , super !



Ljilja već neko vrijeme ne piše blo što je meni jako žao jer su mi njezini recepti baš odlični, a tek kada vidim sve te slastice u njezinoj izvedbi, to je pravo uživanje.
Stoga bez obzira što već oko godinu dana Ljilja ne objavljuje nove recepte ja se uvijek rado vratim onima koji su na blogu kao i onima koji su na Coolinarici gdje Ljilju možemo prepoznati pod imenom Godiva . Ovaj put odlučila sa se isprobati ove prhke bombice sa višnjama.

Moja ljubav prema višnjama je već poznata i neću se više ponavljati, jednostavno ih volim i to u svakom mogućem obliku i kombinaciji. Moram priznati da ih najviše pojedem onako svježe , a zatim idu u prerađenim izdanjima, od kompota, soka, kolača, u umaku kao prilog mesu, u  marmeladama, likerima, ......, ma u svemu gdje ih je moguće staviti i iskombinirati.

Ja sam ih ovdje na blogu do sada smjestila smjestila u razne marmelade (recepti), a sada sam ih odlučila smjestiti i u likere i kolačić-keksić, Ljiljine prhke bombice. 
Koristila sam pravu višnju marasku koju svake godine nabavljam na Dolcu kod provjerenih prodavača iz Zadra.

Krenimo sa kolačićem-keksićem koje sam napravila točno po receptu čiji original je ovdje

Prhke bombice sa višnjom

Za "bombice" :
- 110 g maslaca
- 100 g šećera
- 2 žlice soka od limuna
- korica 1 limuna
- malo ekstrakta vanille (pola žličice)
- 220 g brašna
- 30-tak višanja

Za glazuru:
- 100 g šećera u prahu 
- 1 žlica ulja
- 2 žlice soka od višanja

- Višnjama odstraniti koštice 
- Maslac sobne temperature, šećer, sok od limuna, ekstrakt vanile i koricu limuna mutiti mikserom dok ne bude pjenasto.
- Pomalo dodati brašno i sjediniti smjesu - ja sam dodavala i sjedinjavala mikserom na najmanjoj brzini, a na kraju sam ga izvadila iz posude i doradila rukom.
- Od tijesta napraviti loptice, cca 30 kom . Svaku rastanjiti u ruci, staviti višnju u sredinu i opet je formirati u lopticu
- Na pleg staviti papir za pečenje, poslagati loptice (neće se raširiti u pečenju) , peći ih na 160 stupnjeva, 20-tak minuta
- Dok se peku napraviti glazuru: štaub šećer, ulje i sok od višanja sjediniti mješajući sa žlicom

Kada su kolačići pečeni, izvaditi ih iz pećnice, ohladiti i staviti po žličicu glazure na svaki.




Vjerujte ......, tope se u ustima !





Uz ove i bilo koje slične kolačiće sigurno lijepo prija koji gutljaj likera od višanja.



Liker od višanja je kod nas doma uvijek bio omiljen i od djetinjstva pamtim velike staklenke sa ušećerenim višnjama koje su stajale 40 dana na suncu i onda je baka od njih napravila liker. Takav liker bih i ja rado danas napravila, ali 40 dana sunca je popriličan problem. Godišnja doba više nisu  prava godišnja doba i na vrijeme ne možemo pouzdano računati. Sve i da se dogodi nekih 40 dana sunca to na mojoj lođi znači 2-3 sata sunca dnevno i gotovo. Ok, tako je kako je i to sigurno nije razlog da ja ne napravim liker od višanja. Radila sam ga i prošlo ljeto i ispao je odličan, sada sam ga ponovila i recept je tu.
Ovaj put odlučila sam napraviti i drugi liker, sa crnim vinom, koji ne treba stajati niti 40 dana niti na suncu :)
Dakle, 2 likera i 2 recepta su tu :

Liker od višanja (sa rakijom)

- 1,5 kg višanja
- 1 kg šećera
- 1 litra rakije + 200 ml vode
- 4 vanilin šećera
- 4-5 štapića cimeta
- 6-7 klinčića
- korica pola limuna

- Šećer i vanilin šećer pomiješati
- U staklenku stavljati red višanja , posuti dijelom šećera , staviti 1-2 štapića cimeta i 2-3 klinčića, dio korice limuna . Zatim opet red višanja, šećer, cimet, klinčić, koricu limuna. I na kraju ostatk višanja.
- Rakiju pomiješati sa vodom i naliti u staklenku preko višanja.
- Zatvoriti i staviti na sunčano i toplo mjesto. Ostaviti stajati oko 6 tjedana i zatim procijediti u boce. U boce ubacite koju višnjicu, pasti će na dno i osim što će stalno održavati aromu likeru biti će i lijepo dekorativno.
A ostale višnje nakon što ste procijedili liker, naravno, sa guštom pojedite :)


Ukoliko nemate dovoljno veliku staklenku za staviti cijelu količinu rasporedite u više manjih pazeći na omjere sastojaka uz višnje. Ja sam tako radila i 1,5 kg smjestila u ove staklenke.



Liker od višanja (sa crnim vinom)

- 1 kg višanja
- 1 litra crnog vina
- 800 g šećera
- 4 vanilin šećera
- 3-4 štapića cimeta
- 5-6 klinčića
- korica pola limuna


- Šećer i vanilin šećer pomiješati
- U staklenku stavljati red višanja , posuti dijelom šećera , staviti 1-2 štapića cimeta i 2-3 klinčića, dio korice limuna . Zatim opet red višanja, šećer, cimet, klinčić, koricu limuna. I na kraju ostatk višanja.
- Vino naliti u staklenke preko višanja
- Zatvoriti i staviti na tamno mjesto. Ostaviti stajati oko 1 tjedan i zatim procijediti u boce. U boce ubacite koju višnjicu, pasti će na dno i osim što će stalno održavati aromu likeru biti će i lijepo dekorativno.
A ostale višnje nakon što ste procijedili liker, naravno, sa guštom pojedite :)

Ukoliko nemate dovoljno veliku staklenku za cijelu količinu rasporedite u više manjih pazeći na omjere sastojaka uz višnje. Ja sam ovaj put radila pola količine  smjestila je u ove staklenke.



I na kraju nazdravimo uz liker od višanja kojega mi je još malo ostalo od prošle godine. To je ona varijanta sa rakijom. Baš se lijepo složio uz prhki kolačić.





Živjeli ! :)



Broj komentara: 14:

  1. Jao bas sam bila u Makarskoj i na pijaci ima da se kupi Maraska na tone!!! Da sam se sjetila da napravim liker...(doduse mi pravimo od rakije)!
    Bombice (keksici) su super, pogotovo onaj centar od visnje!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. baš su ti slatke ove bombice :) A liker od višanja obožavam!

    OdgovoriIzbriši
  3. Vrlo zanimljivo pogotovo ovaj liker s vinom. Ja sam ga nekada pravila s rakijom a kako imam Zdenku ona to sada radi:). Prenjeću joj ovaj tvoj recept.
    A kolačići su mi baš prva liga, što zbog sastava, što zbog višnjice u sredini a što zbog glazure!

    OdgovoriIzbriši
  4. MMMM liker od visnje..eto meni sta cu od soka koji mi ostane od kompota;) Super;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Bombice i liker izgledaju odlicno!
    Prava si 'Vocna' kraljica...Uvijek ovdje svratim za ideje o obradi i konzerviranju voca.

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivno Branka! Liker od višanja radim svake godine već godinama, tako da se zapravo i ne sjećam kad sam ga počela radit :) Prije sam ga radila sa rakijom, ali mi više paše njegova aroma s votkom - znači sve isto samo umisto rakije stavi se votka! Tvoj mi divno zvuči s dodatkom cimeta :)
    Prošle godine na Špancirfestu sasvim sam slučajno naišla na jednog čovika iz Trogira (koja slučajnost da na susida naiđeš baš u Varaždinu) koji se bavi izradom i prodajom domaćih likera. Uglavnom, odao mi je neke recepte, a ljudi njegove likere dolaze kupovati čak i iz drugih zemalja. Tog dana probala sam liker od višanja u crnom vinu i jako jako mi se svidio! Ove godine sam si odlučila napraviti duplu količinu likera od višanja baš u crnom vinu - moji još stoje na suncu, sigurno sada već nekih tri tjedna. Imam običaj držati likere na suncu čak i duže od 40 dana, sve dok traje ljeto :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Bombice izgledaju fora. Kako ne volim višnje, morat ću ih isprobati s nekim drugim voćem.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ajmee kako fino kolačići
    + liker od višanja, obožavam, obožavam!

    Svaka čast imaš zlatne ruke, pusa!

    OdgovoriIzbriši
  9. Kolačići keksi su extra, sećam se tog recepta.Ali danas u moru recepata, mnogi se dobri recepti zaborave.I liker pravim i jedan mi je od omiljenih.Inače odlično su fotogenične ove višnjaste keksoline...:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Savršeno! Moja baka radila je uvijek višnje u rakiji koje sam jako voljela jesti (hi, hi). Podsjetila si me na to kako tegle s višnjama "dozrijevaju" na sunčanom prozoru.

    OdgovoriIzbriši
  11. ja radim svake godine višnjevac, ove godine ne znam hoču li stiči ubrati višnje jer su već zrele a ja nemam vremena
    sviđa mi se ovaj tvoj način pripreme likera, a keksići su odlični

    OdgovoriIzbriši
  12. Pozdrav Branka, eto mene stigoh a kod tebe kao u uvek super marmelada...

    OdgovoriIzbriši
  13. Branka, bas mi je drago sto si mi ostavila link na blogu, inace bi ovo propustila. Bombice ti odlicno izgledaju, a i likeri su mi super, sa visnjama ga obozavam. Sve si jako lepo napravila.
    Puno ti hvala sto si isprobala recept.
    Saljem ti veliki pozdrav :)))

    OdgovoriIzbriši