Vruće, vruće je, ...., čuje se često ovih dana. Istina, stigle su nam prave ljetne vrućine, one kada je već ujutro oko 28 stupnjeva a kasnije se temperatura samo raste a sunce prži. Znam da ima dosta ljudi kojima smetaju ljetne vrućine ali ja sam ipak u kategoriji onih koja će lakše podnijeti bilo koju vrućinu nego što podnosim zimu. Pod "podnijeti vrućinu" ne mislim sjesti u klimatizirani prostor već se prirodno rashladiti i osvježiti, ako je moguće, a ako nije nema veze, izdrži se i ovako.
Klima uređaj u moj stan još nije ušao a mislim niti da neće. Jednostavno, ne osjećam se dobro u prostorima gdje klima radi sto na sat i uglavnom od tamo izlazim polubolesna , sve me živo boli, ma baš mi nikako ta klima ne odgovara. Kada sam prije 5-6 godina renovirala stan bio je neki trend ugradnje klima pa sam i ja promislila da kada već renoviram staviti ću i klimu i neka stoji. Ostavila sam mjesto za ugradnju klime ali umjesto da danas tu stoji klima, mjesto i dalje stoji prazno, ljeto dođe i prođe a ja o klimi više niti ne razmišljam. Ono o čemu razmišljam i što volim su priroda, šuma i voda koje nam uvijek pružaju lijepu svježinu. Tu je naravno i more , tko je sretan da mu je u blizini vjerujem da u ljetu itekako uživa. Ja sada živim u iščekivanju moja dva tjedna godišnjeg odmora.
A do tada u blizini mi je šuma uvijek spremna da nas ugosti u šetnji :
Divno se prošetati, udahnuti tu svježinu i uživati u ovim pogledima :
Osim toga, možda vam se čini čudno, ali tu je i marmelada koja nas u ovo toplo vrijeme može osvježiti. Marmelada koja jako fino paše i ljeti i zimi, koja se kao kontrast divno uklapa u slatkiše a fino će se uklopiti i uz neko mesno jelo.
Ribizle i limun, u svom svježem, kiselkastom okusu spojene sa slatkim šećerom. Definitivno je vrijedno ove kratke pripreme i ne pretjerano dugog stajanja uz štednjak, vrućini usprkos :)
Dio koji se odnosi na stajanje ribizli u frižideru nećemo računati, tada se baš i ne naradimo već vrijeme radi za nas.
Recept za ovu marmeladu našla sam na Coolinariki od smile2204. Radila sam je već ranije, a malu količnu pripremila sam i sada. Napravila sam je ovako:
- 500 g ribizli
- 350 g šećera
- 1 limun
- 1/2 vrećice želina + 1-2 žličice šećera
- Ribizle oprati , staviti u posudu i dodati im šećer . Umješati i ostaviti preko noći (najbolje u hladnjaku). Ribizle će pustiti sok a šećer se dijelom otopiti.
- Smjesu ribizli i šećera staviti u posudu za kuhanje. Po želji ribizle dodatno usitniti , propasirati ih. (ja to ne radim jer volim komadiće voća u marmeladi)
- Limun iscijediti u sok i naribati koricu , sok i koricu dodati u smjesu ribizli i šećera
- Kuhati na jačoja vatri dok ne uzavri, a zatim smanjiti vatru i kuhati još 10-tak minuta
- Želin umješati sa 1-2 žličice šećera i umješati ga u smjesu, neka ponovno uzavri i zatim kuhati još oko 3 minute.
- Marmelada je gotova, razliti je u čiste i zagrijane staklenke.
I uživati, ....., u boji, mirisu , i finom osvježavajućem okusu !
Ovo je vec treci pokusaj!!!
OdgovoriIzbrišiNesto ne stima sa komentarima...da probam jos jednom.
Napisala sam da sam danas kupila ribizle za marmeladu (za neku buducu linzer tortu). Svidja mi se ideja sa limunom, probat cu sa par teglica!
fantastična ti je ova marmelada! i ja sam definitivno jedna od onih koja će uvijek puno lakše podnijeti vrućine nego zimu :D
OdgovoriIzbrišiEh, draga moja kada dođeš u fazu da ne podnosiš ni vrućinu ni hladnoću onda znaš da je vrag odnio šalu:)
OdgovoriIzbrišiIzvrstan izbor sastojaka za marmeladu:)
Ko je majstor za marmelade? Pa, ti :)
OdgovoriIzbrišiOdlična marmeladica...
A, šta reći za ovo vreme? Ja se topim:)))
Krasna priroda - nista ne opusti kao dobra setnja kroz lijepa mjesta.
OdgovoriIzbrišiZa ribizle znam da su izuzetno zdrave; ovdje su rijetke i veoma skupe.
Tvoja sam suprotnost, jer uvijek kažem kako bih između ljeta i zime rađe izabrala zimu. Po zimi se mogu uvijek dovoljno obući da mi ne bude zima, ali se po ljeti ne mogu dovoljno skinutu da mi ne bude vruće, jer ne mogu npr. do grada u kupaćem.
OdgovoriIzbrišiMarmeladica = njam, njam!
Marmelada je fantastična, a tek fotke... prekrasne :) ja lično više volim leto, nikad mi nije toliko toplo da ne mogu da podnesem, zimu ne volim ni na slikama, uhhhh, brrrr... ;)
OdgovoriIzbrišiljeto i ja obožavam, kad bi barem svih 365 dana bilo ljeto!!!
OdgovoriIzbrišimarmelada je sigurno baš posebna, nikada nisam jela od ribizla marmeladu.
Uf, marmelada izgleda super! :)
OdgovoriIzbrišiBranka svaka čast na entuzijzmu kuvanja marmelada po ovoj žegi i to bez klime. Slažem se da one kiselkaste uvek osveže i da su marmelade namenjene za sva godišnja doba. Mi bez klime ne bi mogli živeti. Sve stane po ovoj vrućini, čak mi se ni knjige ne čitaju kada je toplo. Istina sa klimom mi se više ni moje mi omiljene lubenice nisu više opsesija.
OdgovoriIzbrišiDivne su ti slicice prirode a i ova "sumska" marmelada tako fino pase, svaka ti cast kad mozes da se upustis u kuhanje, meni se ne da nista raditi po ovoj vrucini...klimu smo ugradili pre par godina i mogu ti reci da nas spasava, jer stanujemo na poslednjem spratu jednog solitera i preko leta je jednostavno nemoguce izdrzati kad se beton ugreje. Nedavno smo iskoristili slobodan dan da skoknemo malo u prirodu, ali i pored setnje po hladovini uspela sam da izgorim, cini mi se da sunce svake godine se sve jace przi...;)
OdgovoriIzbriši"melrose" - da nešto nije radilo sa komentarima ali srećom brzo se popravilo. Hvala ti i drago mi je da te ova marmelada privukla. Probaj sa nekom manjom količinom pa ako ti se svidi lako je napraviti još :)
OdgovoriIzbriši"Tamara" - hvala za marmeladu. Slažemo se znači da smo definitivno "ljeto" :)
"Snježa" - hvala ti za marmeladu. A nije ni kod tebe još ta faza došla, sigurna sam , iako godine idu i sve se to sojeti ne damo mi još vragu da odnese šalu :)
"Nale" - hvala ti Nale na lijepom komentaru. Istina je da se topimo od vrućine, ali ja opet kažem neka mi je radije vruće nego hladno.
"Jasna" - da, u prirodi je uvijek lijepo i treba iskoristiti svaki trenutak koji se može tamo provesti. Ribizle su i ovdje nešto skuplje ali ipak dostupne. Ako ne svježe, tu su smrznute od kojih se isto lijepo može napraviti neka ovakva marmeladica.
"What´s for dessert?" - to i jest interesantno da smo različiti i netko više voli zimu a netko ljeto. Mnogi moji prijatelji ne mogu podnijeti ove vrućine dok zimi živnu, a ja obrnuto. Hvala ti za marmeladu !
"jacamaca" - hvala ti za marmeladu , a drago mi je i da ti se fotkice sviđaju. I ti si znači ljetni tip, slažemo se, nikada ne može biti toliko toplo :)
"Tamara" - hvala ti za marmeladu, nadam se da ćeš imati priliku probati marmeladu od ribizli, domaću naravno. I ja želim 365 dana u godini ljeto :)
"Marina" - hvala ti i drago mi je da ti se sviđa.
"Jelena" - hvala ti ! moj entuzijazam za marmelade ne posustaje niti zimi niti ljeti :), a koja god temperatura bila ja ne mogu mirovati pa kuham, spremam, ...., i bez klime :) Znam da neki ljudi ne mogu zamisliti ove vrućine bez klime i sigurno je da dobro dođe pogotovo gdje su inače topliji stanovi.
"mignonne" - hvala ti ! evo baš kažem da bilo ljeto ili zima ne odustajem od kuhanja marmelada, a i nemam mira da bi me to zaustavilo. Vjerujem da je u tvom stanu klima i više nego dobro došla, a lijepo je i da ste proveli dan u prirodi. Žao mi je što si izgorjela, istina je da je sunce svake godine sve jače i nezdravije i treba se dobro zaštiti. Nadam se da će ti to brzo proći i da si uskoro opet fit.
Fantastična marmelada,vjerujem da je osvježavajuća na ovim vrućinama,osvježava me sam pogled na nju ..veliki pozz:)
OdgovoriIzbrišiBranka, u potpunosti se slažem s tobom! U Trogiru u stanu uopće nemamo klimu i kada se želimo zahladiti na +30 koje prži od ranog jutra, jednostavno napravimo propuh ili odemo na more. Ili se počastimo sladoledom i voćem! :)
OdgovoriIzbrišiDivna marmelada u tvojoj izvedbi :) Obožavam ribizle i čujem da su jako zdrave, a nedavno sam imala prilike okusiti i prave domaće koje rastu kod moje Meri u vrtu :) Neodoljiv okus!
Kako jam fantastičnu boju ima.Inače volim ribizle jedne su mi od omiljenih i mogu samo da zamislim kako je dobro.Vrućine su i kod nas ali nekako se podnose!
OdgovoriIzbrišikako imam problema sa sinusima klima mi strašno smeta i vjerojatno kod mene neće nikad biti, a nema je niti u mojem uredu, nije mi jaso zašto se svi tome čude
OdgovoriIzbrišimarmeladica je odlična, kao uostalom i svaka tvoja, ja sam ovih dana isto nešto ukuhavala, međutim nisam baš s vremenom pa nisam objavljivala
"Nely" - hvala ti na posjeti , drago mi je da ti se sviđa ova marmelada
OdgovoriIzbriši"Maja" - tako je, uvijek se može naći neko osvježenje a da nije klima uređaj. Uostalom , zar sladoled ili voće nisu bolji i finiji od klime, a tek otići na more , to je super. Hvala ti za marmeladu, i meni su ribizle drage.
"Vera" - hvala ti, drago mi je da volim ribizle i da ti se ova marmelada sviđa. A vrućinu već nekako podnosimo
"Nina" - dobro kažeš da sevi čude kada shvate da negdje nema klime, a sasvim dobro ide i bez nje. Hvala ti za komplimente za ovu i ostale moje marmelade. Nadam se da ćeš i ti uloviti vremena za objaviti svoje uratke.
you are in reаlitу а goоd ωebmаster.
OdgovoriIzbrišiThe web ѕіte loading velοcity is аmazing.
It sоrt of feelѕ that you аrе
doіng any unіque trick. In adԁіtіon, The contents arе
masterωork. you've performed a wonderful task on this topic!
Stop by my web blog : visit the following web page
Ηellо therе, just became awaге
OdgovoriIzbrišiof уour blоg thrоugh Gοogle, аnd found that it iѕ reallу informatіve.
I am gоnna ωаtch out foг bгussels.
І ωill be grateful іf уou continue this in futuге.
Numerоus ρeоple will be benefіtеԁ fгom your writing.
Chеers!
Here is my wеbраge: http://alluringmum.blogspot.co.uk/
Oh my goodness! Awesomе aгtiсlе dude!
OdgovoriIzbrišiThanκ you so much, Hоwever I am encountering
pгoblеms ωith your RSS. I don't understand the reason why I cannot subscribe to it. Is there anyone else getting similar RSS issues? Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanx!!
Look into my website ... Linked Web Site
Volim moje domace ribizle. Svidjaju mi se te slike iz prirode
OdgovoriIzbriši