ponedjeljak, 6. lipnja 2011.

Liker od jaja - Eggnug

Konačno su mi proradili komentari, odnosno rade već 2-3 dana. Nisam mogla niti pretpostaviti koje je to olakšanje, ali  osjećaj je upravo takav. Hvala vam svima na pomoći i prijedlozima kako ponovno doći do komentara, na kraju nije bilo potrebno ništa poduzimati, komentari su odjednom sami od sebe proradili.

Idemo sada prema Likeru od jaja . U ovomjesečnoj igrici Ajme koliko nas je, draga Sanja sa bloga Knjiški moljac u špajzu zadala nam je za temu - Jaja !


Kada kažemo  "jaje" onda znamo da ima jako puno hrane u koju idu jaja , a skoro da i nema pečenog kolača ili torte bez jaja. Neiscrpne su kombinacije sa jajima, ali ovdje ne tražimo jelo u koje ide jaje već jelo kojemu je jaje glavna namirnica.

Sada se stvar pomalo komplicira, barem kod mene. Prvo mi padne na pamet omlet , onda mi padnu na pamet punjena jaja, pa salate od jaja i ....... gotovo, ništa mi više ne pada na pamet :).
Mogla sam za igricu pripremiti nešto od ovoga što sam navela, ali nekako za ove naše igrice volim smisliti i napraviti sa zadanom namirnicom nešto što još nisam. A ono što volim, ali nisam do sada sama radila su likeri i takvi slični kremasti pripravci od jaja.

Liker od jaja je moj današnji odabir, ali kako ga napraviti  ? Pri ruci mi je ovih dana bila već spomenuta knjiga Ivana Lozića, "Čarolija okusa", prelisatala sam je opet i -hop, evo likera od jaja. I to kako mi se čini jako finog likera, radim ovaj definitivno, uz moje minimalne izmjene. U knjizi je smješten kao recept engleske kuhinje. Naziv "Eggnug" mu je originalni , a ja ga ipak najjednostavnije zovem Liker od jaja :)

Ovo je hladni liker, zapravo kremasti napitak, koji je dosta osvježavajući i iako meni likeri i kreme od jaja više odgovaraju u hladnije vrijeme, čak pomalo i zagrijani, ovo je definitivno ljetna varijanta.

Za 2 velike čaše (kao ova na slici)  ili 4 manje čašice (manja čašica je sasvim dovoljna količina za poslužiti 1 osobu) potrebno je :

- 2 jaja
- 40 g šećera u prahu
- 250 ml mlijeka
- 40 ml konjaka
- 40 ml crne kave sa dodatkom karamel sirupa
- 60 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag

- Jaja odvojiti i  u posudu staviti žumanjke
- Mlijeko dobro zagrijati (skoro do vrenja).
- U posudu za kuhanje staviti žumanjke i štaub šećer, mješati ih pomalo dolijevajući vruće mlijeko. Stalno mješati da se od žumanjaka ne stvore grudice.
- Kada je umješano u kompaktnu smjesu , kuhati je na pari oko 10 minuta.
- Povremeno promješati, smjesa će se pomalo zgušnjavati, kako se bude zgušnjavalo tako je potrebno češće i na kraju stalno mješati. Na kraju će biti nešto malo manje od  2/3 početne količine.
- Ostaviti smjesu da se malo prohladi.
- Skuhati crnu kavu, procijediti je na gazu i dodati žličicu karamel sirupa. Pomiješati je sa konjakom. (ukoliko nemate karamel sirupa nema veze, možete staviti i samo crnu kavu, možete i liker od kave, a može i bez kave, samo konjak)
- Kada se smjesa tek malo prohladila dodati joj konjak i crnu kavu i umješati ih.
- Staviti na hlađenje u frižider oko 1 sat
- Zatim umutiti mikserom slatko vrhnje ili vrhnje za šlag (ako je vrhnje za šlag ne treba ga puno mutiti , nije potrebno da bude čvrsti šlag)
- Umućeno vrhnje ili šlag umješati u u smjesu izvađenu iz frižidera
- Zatim bjelanjca umutiti u čvrsti snijeg i također ga dodati smjesi.
- Brzo ga umiješati da se ne stvaraju grudice, ako je potrebno može se pomoći i mikserom, oko 1 minutu na najslabije.

- Liker (napitak) je gotov. Razliti ga u čaše za posluživanje i uživati :)





Ja sam zbilja uživala u ovom likeru. Volim jaja u ovom obliku, volim sve ove dodatke i njihovu kombinaciju.
Ovisi o ukusima, ali možda bih drugi put malo smanjila količinu konjaka. Znam da je liker i da mora biti alkohola, ali što se mene tiče malo mi se previše osjeti pa ga se može i malo manje staviti.



Prvi dojam nakon što sam ga probala je : osvježavajuće. Zatim, fino....., može ga se dosta popiti, ali ipak liker je i alkohol je i  treba na to paziti :)
Liker šaljem dragoj Sanji kao moju prvu ulaznicu u ovomjesečnu igricu.



Broj komentara: 14:

  1. Odličan recept, baš odličan. Ja već jako dugo imam recept za kolač u koji ide liker od jaja tako da će ovo jako dobro doći kad se odlučim raditi kolač..Svaka čast..

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam ovaj liker, obožavam!

    Pusa i lijep pozdrav draga Branka:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Kakav originalan recept za upotrebu jaja. Negdje sam citala da ovakvi likeri ne smiju dugo stajati, sto meni nije logicno...Ipak sadrze alkohol, a i zumanci su kuhani ;-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Branka da znaš da sam oko Nove odine listala te recepte za egnog i mislila da ga napravima, ali sam naišla samo na one sa živim jajima. To me vraća u detinjstvo kada ga je mama pavila i kada se nekako nismo plašili Salmonele, kao i Amerike jer oni u vreme Božića prodaju u pakovanjima mleka ovaj liker, ali bez alkohola. Ja i sigurno dodala muskatni oraščić jer mi je on prva asocijacija i to puno oraščića. Hvala za recept!

    OdgovoriIzbriši
  5. Nikad nisam probala liker od jaja, zapravo sve što znam o njemu je iz američkih filmova. :)
    Prema sastojcima bi rekla da mi se sviđa. Posebno mi je privlačna ova tvoja kombinacija tako da ću ga morati ubrzo isprobati. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. ni ja ga nisam probala ali oduvijek mi se činio kao baš fino piće. Sviđa mi se ovaj tvoj recept!

    OdgovoriIzbriši
  7. Joj, podsjetila si me na moje djetinjstvo. Taj liker je moja baka pravila za svoje prijateljice. Nekad se puno družilo po kućama, nije se išlo po kafićima ili gledalo televiziju. Muški su kartali, a žene su pričale, pijuckale likere i izmjenjivale recepte. E, pa taj liker je prvo piće koje sam probala, i bilo mi je nešto fantastično. Naravno, baka je radila i neki dječji bez alkohola, ali ja sam uvijek žicala za napršnjak ovog.
    Odličan ti je recept.

    OdgovoriIzbriši
  8. Uvek mi je bilo smesno kad cujem liker od jaja, kao pa sta tu moze biti ukusno. Ali sada kad vidim recept i sastojke i te kako moze biti:)
    Odlicna ulaznica!

    OdgovoriIzbriši
  9. Nisam nikada pravila niti probala liker od jaja, ali sam čula za njega, nego imam prepuno višanja, pa se pitam kakvih sve imaš kombinacija za marmelade?

    OdgovoriIzbriši
  10. Od svih omleta i punjenja drago mi je da si izabrala baš Eggnog :) Jako mi se sviđa recept i svakako ga bilježim draga Branka :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Super je receptic, samo sam jednom davno probala ovaj liker, ali nisam ga pravila tako da cu zabeleziti na ovaj tvoj nacin, svidja mi se dodatak slatkog vrhnja i bas je divno kremast.:) p.s. drago mi je da su se sredili komentari, znam dobro kakvo je to olaksanje...;)

    OdgovoriIzbriši
  12. Ziveli draga!!!Divna ideja za zadatak,a lepo ste se osvezili i uzivali:))

    OdgovoriIzbriši