subota, 22. siječnja 2011.

Marmelada od naranče i limuna sa kokosom i bademom

Prije svega želim se zahvaliti svima koji su mi zadnjih dana ostavili poruke da me na njihovim blogovima čeka nagrada i ispričavam se što još uvijek nisam došla po nagrade. Dogodilo mi se neko "zgužvano" razdoblje i jednostavno nisam stigla, ali ovih dana sigurno dolazim .
Ne samo po nagrade nego vas svih posjetiti i javiti se :). Nedostajete mi ovih dana dok me nema i hvala vam na svim posjetama na moj blog.

Ovaj mjesec nakon blagdana koliko god je inače "najdulji mjesec u godini" meni nekako brzo odmiče. Kako sam već rekla malo toga stignem obaviti po planu i svaki dan barem nešto dogodim za sutra. Ali neke stvari ipak stignem i ne želim ih se odreći. Jedna od njih su moje omiljene marmelade kao i sudjelovanje u našim zanimljivim i kreativnim blogerskim igricama.
I sada , u ovom postu, spajam oboje :)

U ovomjesečnoj igrici Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon domaćica nam je draga Sandra sa bloga Mlin naš nasušni - nastavak knjige koja nam je za temu dala namirnicu Kokos.

Veliki je broj mogućnosti kombiniranja kokosa sa slanim i slatkim jelima. Pogotovo sa slatkim, kolača i keksića sa kokosom zbilja ima puno i još uvijek ima puno  prostora za nešto novo. To mi je bila prva misao, neki malo drugačiji keksići sa kokosom.
Međutim, kao i uvijek kod mene, na prvo mjesto se ipak probila marmelada :)

Odlučila sam osmisliti neku marmeladu u koju ću dodati kokos, odnosno najpristupačnije mi kokosovo brašno. I moram priznati da sam ovaj put  malo dulje kombinirala.
Znam da je najjednostavnije pa i uobičajeno spojiti kokos sa ananasom. Marmeladu od ananasa sam već radila i spojila ananas sa grejpom. Mogla sam u ovu marmeladu dodati kokos i riješena stvar.
Ali nije to to, pogotovo ne sada u sred zime i u ovo vrijeme  kada mi je stan pun naranči i limuna koje koliko god da trošim evo nikako da potrošim :)

Znači, ili će biti marmelada od naranči sa kokosom ili će biti marmelada od limuna sa kokosom.
Ili, ili, ........, odlučila sam da će biti oboje. Biti će marmelada od naranči i limuna sa kokosom.
I ne samo sa kokosom jer mi je to djelovalo malo "bljedunjavo" i trebao mi je i neki malo "jači" okus koji će se sa ovim slagati . Pa sam odlučila dodati i malo badema i malo ruma........, i malo po malo , evo marmelade koja je moja ulaznica u ovomjesečnu igricu.

Napravila sam je ovako:
- 5 većih naranči
- 1 veći limun 
- 350 g šećera 
- 1 vanilin šećer 
- 30 g kokosovog brašna 
- 1 žlica grubo mjevenih blanširanih badema 
- 1 žlica ruma 
- 1/2 vrećice želina + 2-3 žličice šećera 

- 2 naranče i limun oguliti, odstraniti bijele kožice i meso naranči i limuna narezati na sitne komadiće. 
- 3 naranče iscijediti u sok 
- Blanširane bademe grubo samljeti ili sitno nasjeckati. (Ako nemate blanširane bademe, potopite ih na 10 tak minuta u vrelu vodu , odstranite im kožicu i zatim ih grubo sameljite ili sitno nasjeckajte - za jednu žlicu trebati će oko 20 g badema)

- U posudu za kuhanje staviti meso naranči i limuna i sok naranči, dodati šećer i vanilin šećer i sve dobro umješati.  Ostaviti na hladnom mjestu oko pola sata do sat 
- Zatim staviti smjesu kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri. Smanjiti vatru i kuhati uz mješanje oko 5 minuta. (Stvarati će se pjena po vrhu koju treba odstranjivati.) 
- Dodati kokosovo brašno i dobro ga umješati. Kuhati još oko 5 minuta stalno mješajući. 
- Dodati bademe i umješati ih , kuhati još 1-2 minute.
- Dodati želin pomiješan sa šećerom. Umješati ga i nakon što smjesa opet uzavri kuhati oko 3 minute.
- Zadnjih 30-tak sekundi dodati žlicu ruma i dobro je umješati.

Marmelada je gotova. Razliti je u čiste i zagrijane staklenke (dobila sam 3 x 212 ml) . Dobro ih zatvoriti , okrenuti na poklopac i neka tako stoje 10-tak minuta. Vratiti ih na pravu stranu , ohladiti , i ........, isprobavanje ! :)

Hm, da, malo neobična kombinacija, ali meni jako draga. Svaki sastojak se osjeti, naranča prevladava, malo je kiselkasto zbog limuna, šećer u kombinaciji sa kokosovim brašnom daje potrebnu slatkoću, bademi su tu da daju potrebnu "jačinu" okusu, a rum je ostavio tek svoju blagu notu.
Sviđaju mi se i sitni komadići kokosa i badema koji se osjete dok se jede ova marmelada.


Ja ću ovaj put ipak neskromno reći, eksperiment je uspio ! :):)


Sa čime kombinirati ovu marmeladu ?
Ne na kruh i maslac, ova marmelada traži za društvo palačinke, kolače, ....., ja je uzmem samu, tek koju žličicu za užitak. A naravno, broj mogućih kombinacija je neizmjeran, ....., tko zna gdje i kako ću je još smjestiti :)

Broj komentara: 19:

  1. :-)))) prvi put vidim ovakvu vrstu marmelade !!! Sjajno izgleda !!! SVAKA VAM ČAST NA IDEJAMA!!! SVE POHVALE !!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Oduševljavaju me tvoje kombinaicje, totalno bi trebala registrirati obrt i prodavati ih. Ovakvih stvari nema na tržištu i sigurna sam da bi našle svoje poklenike, a ja bi ih predvodila. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Kraljice! Jedna, jedina i neponovljiva kraljica marmelada!!! :) Andrea je u pravu. Ti bi stvarno mogla otvoriti obrt :) I izvoziti u susjedne zemlje. :) Mušterije već imaš :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Brankic, joj kako si nedostajala, pa kao da te nema citavu vecnost, a ne samo 10-ak dana :-*
    Stvarno si kraljica marmelada, ideje su ti neverovatno. Kokos u marmeladi?! Nikad cula, ali bih volela da probam. Svaka cast!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo je bas egzoticna kombinacija! Svaka cast!

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Branka ,sjajno stvarno!Šta još reći a da ne ponovim gore navedeno;))
    Veliki pozdrav!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Zaista je uspio ,mogu zamisliti okus,super.

    OdgovoriIzbriši
  8. Bas sam se pitala gde si :)
    A marmelada... samo cu potpisati ostale devojke i ponoviti ono sto svaki put kazem, stvarno si kraljica marmelade. Svaki put me oduseve tvoje kombinacije i ideje :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Koja super kombinacija, agrumi i kokos, ako se upustim u izradu ove divote, probat ću to napravit sa svježim kokosom i sama ga naribat.

    OdgovoriIzbriši
  10. Fenomenalno, dobrodošla nam natrag!

    OdgovoriIzbriši
  11. Svidja mi se kombinacija limuna i kokosa jos kada sam davno pravila jedan takav kolač.Divne fotkice!

    OdgovoriIzbriši
  12. inače nisam obožavatelj kokosa, no ovakva kombinacija me jako zainteresirala i mislim da bi mi se mogla dopasti, svaka čast na ideji

    OdgovoriIzbriši
  13. ovo me podsjetilo na nedavni post Marine kuharice za djecu.. http://kuharicazadjecu.blog.hr/
    Nisam probala jer su neprskane naranče nestale prebrzo iz smočnice.. gotovo brzinom svjetlosti.. sad moram čekati iduću godinu, jer ne vjerujem ovima s tržnice..

    OdgovoriIzbriši
  14. Jao, limun, narandza, kokos i badem, pa fantasticno :) Ne sumnjam da je mnoooooogo ukusna.

    OdgovoriIzbriši
  15. Branka, prekrasno!!
    Daj, otvori svoj obrt i prodaji ovakve delicije!! Sigurna sam da bih ti i mogla naći promotore :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Isprobano! Fantasticno: boja, ukus, smek koji daje, a jos fantasticniji - nisam nikad tako brzo spremala marmeladu! Ne oduzima vreme,
    Hvala Branka!

    OdgovoriIzbriši
  17. neznam kako da ti postavim fotku ..probam da staavim link koji bi te odveo tamo
    http://www.coolinarika.com/slika/828873/

    OdgovoriIzbriši
  18. "Ljiljana" - hvala ti puno na povjerenju i isprobavanju marmelade i jako mi je drago da ti se sviđa ! Sada sam vidjela i sliku na Coolinariki, super si je napravila, divno izgleda !

    OdgovoriIzbriši