Prije svega želim se zahvaliti svima koji su mi zadnjih dana ostavili poruke da me na njihovim blogovima čeka nagrada i ispričavam se što još uvijek nisam došla po nagrade. Dogodilo mi se neko "zgužvano" razdoblje i jednostavno nisam stigla, ali ovih dana sigurno dolazim .
Ne samo po nagrade nego vas svih posjetiti i javiti se :). Nedostajete mi ovih dana dok me nema i hvala vam na svim posjetama na moj blog.
Ovaj mjesec nakon blagdana koliko god je inače "najdulji mjesec u godini" meni nekako brzo odmiče. Kako sam već rekla malo toga stignem obaviti po planu i svaki dan barem nešto dogodim za sutra. Ali neke stvari ipak stignem i ne želim ih se odreći. Jedna od njih su moje omiljene marmelade kao i sudjelovanje u našim zanimljivim i kreativnim blogerskim igricama.
I sada , u ovom postu, spajam oboje :)
U ovomjesečnoj igrici Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon domaćica nam je draga Sandra sa bloga Mlin naš nasušni - nastavak knjige koja nam je za temu dala namirnicu Kokos.
Veliki je broj mogućnosti kombiniranja kokosa sa slanim i slatkim jelima. Pogotovo sa slatkim, kolača i keksića sa kokosom zbilja ima puno i još uvijek ima puno prostora za nešto novo. To mi je bila prva misao, neki malo drugačiji keksići sa kokosom.
Međutim, kao i uvijek kod mene, na prvo mjesto se ipak probila marmelada :)
Odlučila sam osmisliti neku marmeladu u koju ću dodati kokos, odnosno najpristupačnije mi kokosovo brašno. I moram priznati da sam ovaj put malo dulje kombinirala.
Znam da je najjednostavnije pa i uobičajeno spojiti kokos sa ananasom. Marmeladu od ananasa sam već radila i spojila ananas sa grejpom. Mogla sam u ovu marmeladu dodati kokos i riješena stvar.
Znači, ili će biti marmelada od naranči sa kokosom ili će biti marmelada od limuna sa kokosom.
Ili, ili, ........, odlučila sam da će biti oboje. Biti će marmelada od naranči i limuna sa kokosom.
I ne samo sa kokosom jer mi je to djelovalo malo "bljedunjavo" i trebao mi je i neki malo "jači" okus koji će se sa ovim slagati . Pa sam odlučila dodati i malo badema i malo ruma........, i malo po malo , evo marmelade koja je moja ulaznica u ovomjesečnu igricu.
Napravila sam je ovako:
- 5 većih naranči
- 1 veći limun
- 350 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 30 g kokosovog brašna
- 1 žlica grubo mjevenih blanširanih badema
- 1 žlica ruma
- 1/2 vrećice želina + 2-3 žličice šećera
- 2 naranče i limun oguliti, odstraniti bijele kožice i meso naranči i limuna narezati na sitne komadiće.
- 3 naranče iscijediti u sok
- Blanširane bademe grubo samljeti ili sitno nasjeckati. (Ako nemate blanširane bademe, potopite ih na 10 tak minuta u vrelu vodu , odstranite im kožicu i zatim ih grubo sameljite ili sitno nasjeckajte - za jednu žlicu trebati će oko 20 g badema)
- U posudu za kuhanje staviti meso naranči i limuna i sok naranči, dodati šećer i vanilin šećer i sve dobro umješati. Ostaviti na hladnom mjestu oko pola sata do sat
- Zatim staviti smjesu kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri. Smanjiti vatru i kuhati uz mješanje oko 5 minuta. (Stvarati će se pjena po vrhu koju treba odstranjivati.)
- Dodati kokosovo brašno i dobro ga umješati. Kuhati još oko 5 minuta stalno mješajući.
- Dodati bademe i umješati ih , kuhati još 1-2 minute.
- Dodati želin pomiješan sa šećerom. Umješati ga i nakon što smjesa opet uzavri kuhati oko 3 minute.
- Zadnjih 30-tak sekundi dodati žlicu ruma i dobro je umješati.
Marmelada je gotova. Razliti je u čiste i zagrijane staklenke (dobila sam 3 x 212 ml) . Dobro ih zatvoriti , okrenuti na poklopac i neka tako stoje 10-tak minuta. Vratiti ih na pravu stranu , ohladiti , i ........, isprobavanje ! :)
Hm, da, malo neobična kombinacija, ali meni jako draga. Svaki sastojak se osjeti, naranča prevladava, malo je kiselkasto zbog limuna, šećer u kombinaciji sa kokosovim brašnom daje potrebnu slatkoću, bademi su tu da daju potrebnu "jačinu" okusu, a rum je ostavio tek svoju blagu notu.
Sa čime kombinirati ovu marmeladu ?
:-)))) prvi put vidim ovakvu vrstu marmelade !!! Sjajno izgleda !!! SVAKA VAM ČAST NA IDEJAMA!!! SVE POHVALE !!!
OdgovoriIzbrišiOduševljavaju me tvoje kombinaicje, totalno bi trebala registrirati obrt i prodavati ih. Ovakvih stvari nema na tržištu i sigurna sam da bi našle svoje poklenike, a ja bi ih predvodila. :)
OdgovoriIzbrišiKraljice! Jedna, jedina i neponovljiva kraljica marmelada!!! :) Andrea je u pravu. Ti bi stvarno mogla otvoriti obrt :) I izvoziti u susjedne zemlje. :) Mušterije već imaš :D
OdgovoriIzbrišiBrankic, joj kako si nedostajala, pa kao da te nema citavu vecnost, a ne samo 10-ak dana :-*
OdgovoriIzbrišiStvarno si kraljica marmelada, ideje su ti neverovatno. Kokos u marmeladi?! Nikad cula, ali bih volela da probam. Svaka cast!
Ti si zaista kraljica marmelade :)
OdgovoriIzbrišiOvo je bas egzoticna kombinacija! Svaka cast!
OdgovoriIzbrišiDraga Branka ,sjajno stvarno!Šta još reći a da ne ponovim gore navedeno;))
OdgovoriIzbrišiVeliki pozdrav!!!
Zaista je uspio ,mogu zamisliti okus,super.
OdgovoriIzbrišiBas sam se pitala gde si :)
OdgovoriIzbrišiA marmelada... samo cu potpisati ostale devojke i ponoviti ono sto svaki put kazem, stvarno si kraljica marmelade. Svaki put me oduseve tvoje kombinacije i ideje :)
Koja super kombinacija, agrumi i kokos, ako se upustim u izradu ove divote, probat ću to napravit sa svježim kokosom i sama ga naribat.
OdgovoriIzbrišiFenomenalno, dobrodošla nam natrag!
OdgovoriIzbrišiSvidja mi se kombinacija limuna i kokosa jos kada sam davno pravila jedan takav kolač.Divne fotkice!
OdgovoriIzbrišiinače nisam obožavatelj kokosa, no ovakva kombinacija me jako zainteresirala i mislim da bi mi se mogla dopasti, svaka čast na ideji
OdgovoriIzbrišiovo me podsjetilo na nedavni post Marine kuharice za djecu.. http://kuharicazadjecu.blog.hr/
OdgovoriIzbrišiNisam probala jer su neprskane naranče nestale prebrzo iz smočnice.. gotovo brzinom svjetlosti.. sad moram čekati iduću godinu, jer ne vjerujem ovima s tržnice..
Jao, limun, narandza, kokos i badem, pa fantasticno :) Ne sumnjam da je mnoooooogo ukusna.
OdgovoriIzbrišiBranka, prekrasno!!
OdgovoriIzbrišiDaj, otvori svoj obrt i prodaji ovakve delicije!! Sigurna sam da bih ti i mogla naći promotore :)
Isprobano! Fantasticno: boja, ukus, smek koji daje, a jos fantasticniji - nisam nikad tako brzo spremala marmeladu! Ne oduzima vreme,
OdgovoriIzbrišiHvala Branka!
neznam kako da ti postavim fotku ..probam da staavim link koji bi te odveo tamo
OdgovoriIzbrišihttp://www.coolinarika.com/slika/828873/
"Ljiljana" - hvala ti puno na povjerenju i isprobavanju marmelade i jako mi je drago da ti se sviđa ! Sada sam vidjela i sliku na Coolinariki, super si je napravila, divno izgleda !
OdgovoriIzbriši