nedjelja, 21. studenoga 2010.

Ukiseljeni šampinjoni - Ajme

U ovomjesečnoj igrici Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon sa bloga Dalmacija down under , ovomjesečna domaćica Lusitania sa bloga "Na putovanju..." zadala nam je temu "Gljive/pečurke".

Iako volim gljive , prije svega u juhama i savijačama , njihova konzumacija kod mene je ostala na šampinjonima, bukovačama i vrganjima, rekli bismo na "standardnim" vrstama gljiva uobičajeno dostupnima i korištenima. Dalje od toga nikada zapravo nisam niti išla niti bila posebno zainteresirana .

Gljive, uglavnom šampinjone koristila je još moja mama dok sam bila dijete  i uglavnom ih stavljala u mesna jela (saftove, punjeno meso....). Kada sam ih ja počela koristiti prvo jelo je bio omlet sa gljivama (šampinjonima), tada su došle razne tjestenine sa gljivastim dodacima i umacima, pa saftovi, savijače, pohane gljive....., i sada je došlo vrijeme da napravim i ukiseljene gljive.

Ukiseljene gljive, u ovom slučaju šampinjone nisam do sada radila, a slabo sam ih i jela. Kada sam pročitala ovomjesečnu temu igrice znala sam da ću ovo napraviti i ovo je moja ulaznica u ovomjesečnu igricu koju šaljem Lusitanii 

Recept za ove ukiseljene šampinjone pronašla sam u jednoj knjizi sa receptima za raznu zimnicu, svidio mi se recept i način kiseljenja, a da li će mi se svidjeti i finalni proizvod znati ćemo za 3 tjedna koliko šampinjoni trebaju stajati prije konzumacije. 

Za ovo kiseljenje poželjni su sitniji šampinjoni, ne uspijete li ih naći one krupnije jednostavno narežite (kod mene je bilo malo jednih , malo drugih) i ukiselite na ovaj način: 

- 300 g malih šampinjona
- 600 ml vode 
- 2 žličice soli  
- 1 mala glavica luka 
- 5-6 zrna crnog papra 
- svježa grančica ili 1/2 žličice sušene majčine dušice
- 300 ml octa  

- Luk narezati na tanke kolutiće i staviti ih u lonac za kuhanje.
- Dodati ocat, zrna papra i majčinu dušicu.
- U polupoklopljenoj posudi kuhati do vrenja i zatim još na laganoj vatri oko 15 minuta
- Nakon 15 minuta maknuti sa vatre , poklopiti i ostaviti da se ohladi.
- Gljive oprati i osušiti papirnatim ručnikom (njime odstraniti ostatak nećistoće) i staviti ih u posudu za kuhanje.
- Preliti ih vodom i dodati sol.
- Kuhati ih na laganoj vatri do vrenja a zatim još oko 1-2 minute
- Manuti gljive sa vatre i ostaviti da se ohlade oko 5 minuta
- Zatim gljive procijediti kroz cjediljku i dodatno ih opet očistiti papirnatim ručnikom.
- U međuvremenu pripremiti čiste i zagrijane staklenke.
- U staklenke staviti malo gljiva, zatim malo luka i zrno papra iz octa, opet gljive, luk, papar, i na vrhu gljive.
- Zaliti ih octom do vrha staklenke.
- Staklenku zatvoriti i pospremiti na tamno i hladno mjesto.
- Neka tako stoji oko 3 tjedna i nakon toga ukiseljene gljive spremne su za konzumaciju.
(od ove količine ispadnu dvije staklenke po 200 ml).




Broj komentara: 18:

  1. Volim ukiseljene šampinjone, a nakon što si tako dobro opisala kako se kisele, možda se odlučim sama ih pripremiti. Mora da su odlični!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala sto si me podsetila da ukiselim sampinjone.
    Nekada sam ih bas cesto pravila ali znatno jednostavnije. Zavrela bih vodu i sirce (+so) pa ubacila sampinjone i kuvala neko vreme. Sve otprilike. Nisam uopste razmisljala da mozda postoji karenca za njih, vec smo ih klopali odmah sutradan :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja sam od onih koja gljive, bilo koje, koristi samo kao začin. Znači u to spadaju gljive jačeg okusa, groz cijelu godinu recimo shitake. Još bolje, imam u posudici u prahu, kao vegetu, uzmem žličicu i to je to. Prema tome otpadaju šampinjoni, bukovače... jer recimo kad od tih gljiva radim rižoto imam samo gumu gotovo bez okusa. Dok neke varijante šumskih, skupih, to da, ali one opet idu samo tek toliko.
    No ovaj opširni uvod je zbog kiselih gljiva. Kisele uvijek i to sve moguće. Ovaj recept sa šampinjonima me posebno interesira, jer svaki hladni buffet vapi za nečim kiselim a da nije baš krastavac. Na Dolcu su kod privatnog proizvođača prilični skupe, a i kvaliteta im nije ujednačena, jednom su kiseli, a jednom ni blizu. Trebaš odmah, donesem kući a ono ništa. Zato tvoj recept ko naručen.

    OdgovoriIzbriši
  4. OBOŽAVAM! I spremam recept i napraviti ću idući vikend, čim se dočepam placa, na placu su ljepši nego ovi koje kupim po .......( da sad ne reklamiram) :(

    OdgovoriIzbriši
  5. Uuuuuu potpisujem Tadeju, do zadnejg slovca! :D :D :D
    Od kad se spremam da ukiselim gljive i nikako da dođu na red. E bome, sad će! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako, jako dobar recept..šampinjone jako volim, na sve načine i puno ih koristim..
    Ja inače još uvijek muku mučim što napraviti od gljiva za ovu igricu, a puno toga s gljivama sam već i objavila..

    OdgovoriIzbriši
  7. Jos ih nisam probala kiseliti, a zeljela sam to ponekad jer se ovdje mogu naci po pristupacnoj cijeni kad im je sezona. Hvala na receptu

    OdgovoriIzbriši
  8. Baš me živo zanima kakve će biti. I mene one intrigiraju, a znam za recept kad se kuvaju u vodi sa limunvim sokom, onda ostanu onako bele, pa se onda odmah zakisele i jedu na stolu. Čekamo rezultate.

    OdgovoriIzbriši
  9. Nisam nikad probala kiseliti šampinjone, uvijek imam problem s prostorom, pa kad mi zatreba kupim malenu teglicu tek toliko da ih ima, ali zato svježe koristim često. U svakom slučaju odlično napravljeno

    OdgovoriIzbriši
  10. @Jelena, daj molim te taj recept sa limunovim sokom, baš mi dobro zvuči! :)

    OdgovoriIzbriši
  11. odličan recept .... jednostavno ti dođe da više nikad ne kupiš gotove :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Branka, sampinjoni izgledaju super :)

    A i kod mene na blogu te ceka jos jedna nagradica ;)

    OdgovoriIzbriši
  13. Joj kako ovo dobro zvuči, inače nikad nisam jela kisele šampinjone već sam razne šumske gljive. Ipak šampinjoni su mi najdraži i najdostupniji tako da ovo svakako vrijedi isprobati. Hvala na receptu Brankić! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Divnooo ;)
    Imas nagradu na mom blogu

    OdgovoriIzbriši
  15. nikad se nisam ududila kiseliti šampinjone jer nisam sigurna da bi mi uopće odgovarao finalni proizvod budući da ih nisam probala, no jednom ću se sigurno odlučiti da napravim nešto ovako

    OdgovoriIzbriši
  16. Iskreno znas da sam pomisljala na kiseljenje,često kupim onu veeliku teglu...:)Posto sampinjone kupim dosta jeftino na pijaci ovo je odlično....znas da volim da isprobam tvoje recept€er mi se čini da imamo t negde sličan ukus....)

    OdgovoriIzbriši
  17. "Κάθαρσις" - hvala ti i drago mi je da ti se recept sviđa i da ćeš ga možda isprobati , nadam se da ćeš biti zadovoljna !
    "Taci" - drago mi je da ti je podsjetnik dobro dođao. Sigurno da su i na taj jednostavniji način jako fini , ako probaš i ovako možeš usporediti pa javi kako ti se čini. Hvala ti !
    "Dunja" - super Dunja jako mi je drago da ti je recept od koristi i što voliš ukiseljene šampinjone. Sada ih možeš zbilja jednostavno sama pripremiti i nadam se da će ti odgovarati i da ćeš biti zadovoljna. Hvala ti !
    "Tadeja" - hvala ti ! drago mi je da je i ti voliš ukiseljene šampinjone, zapravo da ih tako jako voliš i da ćeš isprobati recept. Slažem se, gljive na placu su bolji izbor, i ja sam čekala da odem na plac i tamo ih nabavim.
    "Nataša" - hvala ti ! drago mi je da sam i kod tebe pogodila receptom, isprobaš li ga nadam se da ćeš biti zadovoljna.
    "Nada" - hvala ti ! drago mi je da ti se sviđa recept ! Nisam niti ja bila previše kreativna ovaj mjesec sa igricom, znala sam od početka da ću napraviti ove šampinjone, e sada da me netko preduhitrio iskreno ne znam što bih drugo a da je nešto novo.
    "Jasna" - hvala ti na komentaru, drago mi je da ti se sviđa recept.
    "Jelena" - hvala ti ! Javim ti svakako kako će ispasti, i mene zanima ova varijanta sa limunovim sokom.
    "Shangri La Food" - hvala ti, jako mi je drago što ti se ovi šampinjoni sviđaju.
    "Taša" - hvala ti , drago mi je da ti se šampinjoni sviđaju . I još jednom, hvala ti na nagradici :)
    "Andrea" - hvala ti i jako mi je drago da ti se recept sviđa i ako ga isprobaš da ćeš biti zadovoljna i sa šampinjonima na ovaj način.
    "Phiphy" - hvala ti ! I još jednom hvala na nagradici :)
    "Nina" - hvala ti na komentaru, i meni je ovo prvi put da ih kiselim, a da li mi se sviđaju javim po otvaranju teglice.
    "Vera" - hvala ti, drago mi je da ti se i ovaj recept sviđa i hvala ti što ti se moji recepti i inače sviđaju. jednako tako volim i ja tvoje recepte i istina je da nam je ukus negdje sličan :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Nikad nisam jela ukiseljene gljive,s cime najbolje pristaju,hvala na sugestijama :-)

    OdgovoriIzbriši