nedjelja, 7. studenoga 2010.

Šljivasta džemijada - part 2.

Šljive idu dalje i kako sam najavila evo nas na drugom dijelu upoznavanja sa ovim džemovima.

Jedan za drugim nizali su se džemovi i moram priznati da su mi u jednom trenutku počeli "na nos izlaziti" :):). Miris šljiva, ruke crne od čišćenja i rezanja šljiva, lonci od već skuhanih marmelada za pranje, novi u pripremi za nova kuhanja i ........., na kraju džemovi od šljiva po cijeloj kuhinji i lođi. Šljive su definitivno zauzele moj teritorij :) 

Ipak, sa svakim novim okusom i mirisom adrenalin bi proradio i ispred mene je bio još jedan izazov - novi okus i miris, neka nova kombinacija.

I dobila sam ih :

- pečeni džem je tako mirisao da je jednostavno dozvao med da mu ga pridodam :  pridodala sam ga.

- zatim je trebalo i začiniti džem , začinila sam ga :  svim raspoloživim sastojcima/začinima  :)

- spojiti nespojivo, spojila sam : šljive i ananas + šaka oraha - vrlo je spojivo !


Džem od šljiva sa medom

Znam da sa dodatkom meda u džem od šljiva nisam sada otkrila toplu vodu , ali za mene je novost i to novost koja me oduševila. Ovime sam tek dobila ono nešto "retro" u džemu od šljiva što sam i tražila kada sam krenula kuhati i peći jedan po jedan.
Miris i okus pečenih šljiva i meda u zimsko jutro........mmmmmm....... :)

Ovaj džem se napravila sam ovako:

- 1 kg šljiva
- 120 g šećera
- 140 ml vode
- 4 žlice soka od limuna
- 4 žlice meda

- Šljive oprati, odstraniti koštice i izrezati na komadiće (na četvrtine)
- Staviti ih u dublju posudu za kuhanje/pečenje
- Dodati šećer, vodu i sok od limuna i sve dobro umješati
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva , staviti posudu sa šljivama i peći ih oko 2 sata.
- Dok se peku povremeno ih pomiješati, dovoljno je svakih pola sata
- Zatim izvaditi posudu i štapnim mikserom usitniti šljive (ako nemate štapni mikser neka se malo prohlade pa ih usitnite u blenderu, ili ih propasirajte, ostavite li same komadiće bez usitnjavanja malo su prekrupni za džem)
- Sada dodati med i dobro ga umješati u smjesu.
- Smjesu opet vratiti u štednjak i peći dok se počme zgušnjavati, to je još slijedećih cca 1 sat uz obavezno povremeno mješanje, svakih 15-tak minuta

Džem je gotov. Razliti ga u čiste i zagrijane staklenke. Dobro ih zatvoriti i okrenuti naopačke, neka tako stoje 10 minuta , okrenuti ih na pravu stranu i ohladiti .



Kod ovog džema pazite koji med koristite jer koristite li neki intenzivniji on će vam preuzeti skoro pa potpuni okus. Ja sam prvu turu napravila sa medom od kestena i to je bila greška, probala sam ga i nije mi se svidio, prejak je taj med za ovu kombinaciju. Drugu turu sam napravila sa bagremovim medom i to je bio pun pogodak ! Bagremov med je lagan i taman se fino uklopio u pečene šljive, moram priznati još jednom - poprilično me ovaj džem osvojio !


Začinjeni džem od šljiva


Kod ovog džema pečenje šljiva je završilo i napravila sam ga "uobičajeno" kuhanjem.

Nakon što sam u jedan od prethodnih džemova dodala vanillu i cimet , ovdje sam uz to dodala još malo začina koji džem čine ako ne svima ukusnim a onda sigurno zanimljivim .


Napravila sam ga ovako:


- 1 kg šljiva
- 500 g šećera
- 2 žlice soka od limuna
- 2 vrećice vanilin šećera
- 1/2 žličice limunove korice
- 1/2 žličice cimeta
- 1/4 žličice đumbira u prahu
- 1/4 žličice mljevenog klinčića

- Šljive oprati, odstraniti koštice i izrezati na komadiće (na četvrtine)

- Staviti ih u dublju posudu za kuhanje
- Dodati šećer, vanilin šećer i sok od limuna , sve dobro umješati.
- Šljive kuhati na srednoj vatri, nakon što uzavru oko 1 sat, uz povremeno mješanje.
- Šljive će omekšati, maknuti posudu sa vatre i  usitniti ih  štapnim mikserom (ako nemate štapni mikser neka se malo prohlade pa ih usitnite u blenderu, ili ih propasirajte, ostavite li same komadiće bez usitnjavanja malo su prekrupni za džem)
- Vratiti posudu na vatru i dalje kuhati, oko 1 sat uz češće mješanje jer će se smjesa početi zgušnjavati.
- Zatim dodati začine : limunovu koricu, cimet, đumbir i klinčić. Sve dobro umješati.
- Kuhati još oko 20-30 minuta na laganoj vatri uz stalno mješanje.

 Džem je gotov. Razliti ga u čiste i zagrijane staklenke. Dobro ih zatvoriti i okrenuti naopačke, neka tako stoje 10 minuta , okrenuti ih na pravu stranu i ohladiti .


I eto jednog mirisnog džema koji je ujedno i pun okusa. Za ljubitelje ovakvih kombinacija odličan, zamislite kako samo miriše kada otvorite teglicu ! :)




Džem od šljiva sa ananasom i orasima

I za kraj spajam nespojivo koje se pokazalo vrlo spojivo :)
Htjela sam sa šljivama iskombinirati još neko voće. Uobičajeno spajaju se jabuke. Zatim mogu i breskve, mogu i kruške, .....,sigurno je odlično ali to mi je bilo nedovoljno izazovno u ovom trenutku pa sam odlučila spojiti šljive i ananas. Svježina ananasa trebala bi malo "razbiti" težinu šljiva. Orasi su u svakoj kombinaciji dobro došli pa tako i ovdje. I ispalo je - savršeno ! :)

Recept ide ovako:

- 1 kg šljiva
- 250 g ananasa
- 100-150 g oraha
- 500 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 žlice soka od limuna


- Šljive oprati, odstraniti koštice i izrezati na komadiće (na četvrtine)
- Ananas izurezati na kockice a zatim usitniti u blenderu.
- Orahe nasjeckati (može i krupnije)
- Šljive staviti  u dublju posudu za kuhanje
- Dodati šećer, vanilin šećer i sok od limuna , sve dobro umješati.
- Šljive kuhati na srednoj vatri, nakon što uzavru oko 1 sat, uz povremeno mješanje.
- Šljive će omekšati, maknuti posudu sa vatre i usitniti ih štapnim mikserom (ako nemate štapni mikser neka se malo prohlade pa ih usitnite u blenderu, ili ih propasirajte, ostavite li same komadiće bez usitnjavanja malo su prekrupni za džem)
- Vratiti ih na vatru, dodati usitnjeni ananas i dobro ga umješati.
- Nastaviti kuhanje na laganoj vatri , oko 1 sat uz češće mješanje.
- Zatim dodati nasjeckane orahe, dobro ih umješati.
- Uz stalno mješanje kuhati džem još oko 15-tak minuta.


Džem je gotov. Razliti ga u čiste i zagrijane staklenke. Dobro ih zatvoriti i okrenuti naopačke, neka tako stoje 10 minuta , okrenuti ih na pravu stranu i ohladiti .


Sa ovim džemom ne mogu biti objektivna, mene je toliko oduševio i toliko mi se svidio da sam ostavila kao "šećer na kraju" , jednostavno pogođen okus i kombinacija koja osvaja  ! I kada dogodine opet krenu šljive ovaj će se sigurno naći na listi onih koje ću ponovno napraviti.





I za kraj ove šljivaste džemijade ......., nemam baš puno od ovoga u špajzici, ostavila sam si tek po koji primjerak od svakoga da se nađe, a ostatak je već razdjeljen ili je spreman za djeljenje, ....., treba ostaviti mjesto za nove okuse i kombinacije koje će sigurno ubrzo u kuhinjici doći na red  :).






Što se tiče džemova od šljiva , za ovu godinu objavljujem - The End !  :)

Broj komentara: 15:

  1. Prediven slike!
    A taj džem od sljiva sa ananasom i orasima.... ahhh ... savrsen! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Naravno da je the end kada si sve šljive potrošila:)
    Fantastično, prava purpurna rapsodija!

    OdgovoriIzbriši
  3. U jedno sam sigurna a to je da je doista mirisalo božanski!
    Moj favorit je začinjeni, za ovog sa orasima pretpostavljam otprilike kakav je, ja sam svojdeobno u džem od šljiva dodavala lješnjake.
    Vremenom naravno omekšaju, ali dok je svjež i lješnjaci još krckavi u njemu, poseban je gušt!
    Stvarno si majstorica od slatke zimnice! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Tvoj blog je prava riznica finih receptica za slatku zimnicu, nekada imam osecaj kao da sam zavirila u bakin spajz a tamo na policama sve uredno poslagane teglice sa mirisnim dzemovima...kad mi zatreba neki receptic, znam gde cu doci!:)
    p.s. sada mozes da malo predahnes, a nista lepse kad u hladno, zimsko jutro otvoris teglicu sa mirisnim dzemom i uzivas u plodovima svoga rada!;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Začinski dzem mi je favorit.Radila sam tvoj jam od bundeve i cimeta,savrsen.Objaviću ga kada ugrabim vise vremena!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ove godine sam prvi put kuhala džem od šljiva i to onaj najobičniji. I tako običan je ispunio kuhinju neodoljivim mirisom da mogu zamisliti kako su ovi tvoji mirisali. Jako mi se sviđa začinjena verzija jer đumbir obožavam u svemu. Divne su sve kombinacije i mislim da se isplatilo svo čišćenje šljiva i uloženi trud. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Kad sam bila dijete, jedini pekmez koji nisam voljela bio je onaj od šljiva, valjda zato što su jedino šljive rasle u izobilju i mama bi uvijek "spasila" jedan dio da ne završi u rakiji :D.
    Vjerojatno je to razlog što šljive i sad nekako izbjegavam. Ali ove tvoje kombinacije su mi fanta-kombinacije. Kestenov med je gorak, zato ti sigurno nije pasao u pekmezu, najbolje je koristiti ga za slana jela. A budući da šljive isto idu dobro uz meso, možda je to mogla biti dobra kombinacija u tom smjeru :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Kakve kombinacije! Priznajem da bih sa kašikom uletela u tvoju ostavu! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Brankic je nasa Kraljica dzemova :))
    Kada vidim ove preslatke teglice i ovako divno ukuvane poslastice, odmah ih zamislim u mojim kroasancicima i pomislim kako bi to bio predivan ljubavni spoj lol
    Divno Branka, moj favorit je ovaj sa klincicima i djumbirom :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Pa nisam htela onako glupo da se smejem :(
    Uvek zaboravim da ovde ima pravih smajlija
    :D

    OdgovoriIzbriši
  11. Koje dobre ideje za džemove! Zaista, ti si džem-kraljica. Ja sam džem-prosjakinja jer ih nikada neću raditi, jednostavno sam previše lijena za takvo što.

    OdgovoriIzbriši
  12. Potpisujem Κάθαρσις, stvarno si kraljica dzemova! Fantasticne ideje, odlicne kombinacije sastojaka... kao sto rekoh poslednji put, stvarno bi bilo idealno uvaliti se u tvoju ostavu :)

    OdgovoriIzbriši
  13. teško bi se odlučila koji od ovih verzija prvo da napravim, jednostavno svi zvuče fantastično

    OdgovoriIzbriši
  14. "Ami" - hvala ti, drago mi je da ti se džemovi sviđaju, a ovaj od ananasa i oraha je i meni najdraži :)
    "Snježa" - baš tako, riješila sam šljive i ne preostaje mi nego objaviti "the end" :). Hvala ti na komentaru i drago mi je da ti se i ovi džemovi sviđaju !
    "Tadeja" - hvala ti na komplimentu i drago mi je da ti se džemovi sviđaju . Začinjeni zbilja posebno miriše a i okus mu je za zapamtiti ga.
    "mignonne" - hvala ti puno na ovim lijepim komplimentima , istina je lijepo je kada ujutro zamiriše neki od džemova i kada tako započme dan. Drago mi je da ti se sviđaju. I uvijek si dobrodošla ! :)
    "vera" - hvala ti puno na isprobavanju džema od bundeve !!, upravo sam bila kod tebe i vidjela ga, super si ga napravila ! Drago mi je da ti se i ovi sviđaju.
    "Andrea" - u pravu si, sav trud oko šljiva se isplatio za mirise i okuse koje sam dobila. Voliš li đumbir začinjeni je pun pogodak ! Drago mi je da ti se džemovi sviđaju i hvala ti !
    "Dajana" - ne čudi me što ne voliš džem od šljiva, do nedavno ga niti ja nisam baš voljela i uopće ga nisam niti radila niti kupovala. Onda me uhvatilo ovo isprobavanje džemova i sada već mogu reći da ga volim. Hvala ti da ideju oko džema sa medom, slijedeći put ću svakako otići i u tom pravcu .
    "Shacky" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa. Ostava je uvijek otvorena, slobodno navrati :)
    "Taci" - hvala ti puno, joj pa nije ovo baš za kraljicu , još se za kraljevstvo treba dobro nakuhati :):). Za smajliće ne brini, i ja ih znam "kucnuti" i mislim kako je neki ok, a ono izađe neki drugi koji mi se čudno smije :) . nema veze, važno je da se smije !
    Κάθαρσις - hvala ti i drago mi je da ti se sviđaju moje kombinacije džemova. Baš kažem Taci, dosta se još treba nakuhati do kraljice i kraljevstva ali svakako hvala na komplimentu. I to što ne kuhaš džemove nikako ne znači da si prosjakinja. Kod tebe skoro svakodnevno uživam u pedivnim jelima i slasticama koje pripremaš !
    "Casa de vainilla" - hvala ti puno na lijepim riječima. Jako mi je drago da ti se džemovi sviđaju, a vrata ostave su uvijek otvorena i slobodno navrati ! :)
    "Nina" - hvala ti ! Drago mi je da ti se džemovi sviđaju !

    OdgovoriIzbriši
  15. Jao, Branka, nezamjenjiva si. Samo nam jos "zbavi" receptice za dobre likere i presavrsena si. Jedno pitanje,kako bi sve to izgedalo sa suvim sljivama? Vjerovatno ne kao sa svjezim, ali eto ipak se nadam da bi mozda nesto i bilo.

    OdgovoriIzbriši