nedjelja, 6. lipnja 2010.

Bruscette sa tikvicama

Nedjelja je i za mene je to dan kada osim što napravim sitnice koje u tjednu ne stignem , dan koji posvetim sebi , onome što volim i onima sa kojima se  volim družiti. Tako već dulje vrijeme dio nedjelje obavezno provodim na hodanju u prirodi. "Moja staza" je ona podsljemenska koja iz Šestina vodi na Kraljičin Zdenac. Vodi ona i dalje a ja sam nekako uhvatila tu rutu, prvo vrijeme hodala, pa malo brže hodala , pa i potrčala, i sada je savladam za manje od pola sata uzbrdo a zatim uživam u spuštanju u slijedećih pola sata pa i više jer tada zastajkujem, gledam, slušam. I ovo mi je super antistress i doza energije, jako pozitivne energije koja me drži još dobar dio tjedna i već tamo od četvrtka-petka počinjem intenzivnije čekati nedjelju i novo hodanje.Ljeti idem obavezno a trudim se to raditi i zimi, osim ako nije neka silna kiša ili snijeg.  Nekada idem ujutro, nekada poslijepodne, nekada i predvečer, bude već i debeli sumrak kada izađem sa staze. I uvijek mi je lijepo !

Ono što mi se posebno sviđa su ljudi koje susrećem na stazi, bilo da sam sama ili u društvu iskustva su uvijek ista - svi su dobro raspoloženi, "dobar dan" je obavezan a uobičajena je i još pokoja riječ, uvijek dobro došla poneka šala, malo razumjevanja za one koji brzo hodaju i za one koji samo šetaju......., a sve je to tek 10-15 minuta od centra grada u kojemu uvijek negdje žurimo, često smo nervozni, baš se i ne pozdravljamo...... Ok, to je valjda tako normalno i zato sam sretna što sam našla svoj kutak i svoju dragu šumsku stazu.


Ovih dana, zapravo od petka, nisam se osjećala  se baš najbolje, kao da me neka viroza uhvatila i malo me to zaustavilo u stanu i taj kratki odmor mi je dobro došao. Ali jučer se i vrijeme popravilo a danas je bilo posebno lijepo. I ja sam već dobro, a  da budem još bolje odlučim otići na moje hodanje i po svoju dozu pozitivne energije :)
Iako sam rekla da mi je na hodanju uvijek lijepo danas mi je bilo posebno lijepo. Otišla sam sredinom dana i nije bilo puno ljudi, tek što sam ugazila na stazu čula sam ženski glas kako divno pjeva. Toliko da sam se zaustavila da čujem kako odzvanja kroz šumu. U taj tren prema meni naišla je mlada obitelj, ide žena koja je pjevala, zbilja divno pjevala, a za njom muškarac sa malom curicom na ramenima. I dok sam još slušala kako njezina mama tu u šumi tako lijepo pjeva nasmješila sam se , a  curica se sa tatinih ramena nagnula prema meni, veselo i široko nasmijala i pružila mi svoju malu rukicu i kaže "daj pet !" :). Ma kako joj ne bi dala pet........, taj susret je bio i više nego dovoljan da mi uljepša cijeli dan a vjerujem da će se još dulje vrijeme provlačiti kroz moje misli. Stazu sam otrčala, ublatila se do koljena obzirom da je prošlih dana bilo dosta kiše, krepala skoro dok sam došla do Zdenca :), lagano se spustila i vratila sam se doma sretna i tako ispunjena.

U tom điru htjela sam se i nečim finim počastiti. A mi u ovomjesečnoj igrici "Ajme koliko nas je" koju je pokrenula Monsoon sa bloga Dalmacija down under  imamo temu tikvice. Tikvice nam je zadala naša draga domaćica Dajana sa bloga Baker´s corner ... somewhere in my kitchen . Tikvice jedem od kada znam za sebe, a doslovno sam odrasla na varijanti lešo tikvica (skuhati ih, posoliti i zaliti maslinovim uljem) sa kuhanim krompirićima , a može i u kombinaciji sa blitvom. Još mi odzvanja bakin glas koji na moje pitanje "što ima za objed" odgovara "blitve i tikvica" , ono meso ili riba uz to je bilo kao manje važno :)

Ja sam danas sebi odlučila napraviti bruscette sa tikvicama i ovo je moja prva ulaznica u ovomjesečnu igricu. Zovimo ih bruscette a ime im može biti i neko drugo, "topli sendviči" ili slično.
Napravila sam ih ovako:
- 1 raženo pecivo sa sjemenkama
- 1 tikvica
- 2-3 šnite pršuta
- mozzarella
- malo origana
- malo maslinovog ulja

- Tikvice narezati na šnite (uzduž kao na listiće) i staviti u posoljenu vodu da prokuhaju i kuhaju se još oko 10 minuta
- Pecivo razrezati (uzduž) na dva dijela
- Svaki dio namazati maslinovim uljem , možete ga malo utapkati prstima
- Kada su tikvice gotove složiti šnite na kruh (ja sam ih malo nespretno vadila iz vode pa su šnite na mjestima pukle ali i takve se dobro slože na kruh)
- Pršut narezati na komadiće i složiti na tikvice (možete staviti i šnitu u komadu ali lakše je poslije jesti ako je na komadiće)




Na pršut staviti komadiće mozzarelle i po želji posuti sa origanom (može i neki drugi začin po želji).




- Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva, bruscette staviti na malo namašćeni pleh i zapeći oko 10-tak minuta
- Mozzarella će se lijepo rastopiti, bruscetta će biti omekšana zbog ulja i tikvica koje puste dio svoje tekućine.
Uglavnom, izgledati će ovako:







Poslužila sam ih sa mariniranim srdelicama. Kupila sam ih gotove i ne znam jesu li zbilja bile tako svježe ili su im nešto radili, ali dok sam ih jela doslovno se more iz njih osjetilo.





Tako mi je sve ovo bilo fino da je zbilja brzo nestajalo :)




Dok je jedan komad bio pojeden drugi se pomalo prohladio i tada je kruh postao fini , hrskavi, ....., njega sam uzela u salvetu i tako pomalo grickala






I na kraju moram primjetiti : maslinovog ulja i tikvica bilo je dovoljno u okusu, pršuta mogu reći isto tako, ali mozarelle je definitivno moglo biti i više. Origano može ali i ne mora, ok se uklopio ali vjerujem da bi bilo dobro i bez njega.
Ovo može biti početna ideja za neku od kombinacija sa tikvicim, umjesto pršuta može se staviti i panceta, neka šunkica ili slično. Umjesto mozzarelle može ići i neki drugi topivi sir, u listićima ili nariban.

Kako god, meni se ovo pokazalo jako fino , baš sam uživala i u pripremi i plodovima pripreme :), ubrzo ću nadam se nekoga tko mi navrati sa ovim i počastiti.

Broj komentara: 14:

  1. Boravak u prirodi je zaista melem za dusu i tako puni baterije... a ove bruscette bi i meni jako prijale... super, sper...

    OdgovoriIzbriši
  2. Obradovala si me opisom rute po Sljemenskim stazama, a bruscette su ono što bi si uvijek mogla staviti na tanjur, i za doručak, večeru, čak i za ručak. Ove tvoje mi se jako sviđaju, baš ovako sa pršutom i tikvicama. Kako ja volim oštrije sireve, možda ću sebi napravit s nekim sirom jačeg okusa. Odlična ideja.

    OdgovoriIzbriši
  3. baš mi je drago da si s nama podjelila svoj dojam i doživljaj iz prirode, kako kaže Maslinka, boravak u prirodi je melem za dušu..i ja u zadnje vrijeme jako često botavim u prirodi i to me tako ispunjava, tek onda shvatiš koliko si natrpan informacijama svaki dan što je neizbježno ako se živi u gradu. mislim da ne bi imala ništa protiv živjeti na selu ili u planini. :) bruschette su ti divne, ma savšene, baš onako kako ja volim! :)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasne bruskete a o boravku u prirodi ... što se tu ima reći. Moja sreća da mi je priroda na nekoliko koraka od stana pa si to vrlo često priuštim. S tim što ja volim u prirodu ići u društvu. Danas sam si priuštila skupa sa svojom prijateljicom šetnju po kninskoj tvrđavi koja je izuzetna!

    OdgovoriIzbriši
  5. Od prošle godine sam kući uvela pravilo "porodični dan" - nedjelja. I u nedjelju obično ne radim ništa posebno.. Prije, dok stariji nije imao curu :D išao je sa nama, a sada i mlađi nas bojkotira,pa se često desi da ja i puž često odemo do jednog finog mjesta, Zlaća, na planini Konjuh i otpješačimo rutu, pa se vratimo u obližnji hotelčić na kafu i čaj :)
    Od kad sam dobila psa Charlija za rođendan, svako veče ga izvodim u šetnju od jedno sat, sat i po. Jest da nam je ruta po gradu, ali svejedno se opustim, i dobro izvjetrim mozak. :)
    Baš si me obradovala ovim postom, a ove tvoje brusketice idu na isprobavanje. Samo bilježim kao hrčak i ko zna kad ću sve stići napraviti. :)))

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja volim prirodu i pešačenje,vidi se da si uživala ,a brusketi mmmmmmmmm,izgledaju super!

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivne bruschette, savršen obrok nakon dana u prirodi. Hvala na ulaznici za igru.

    OdgovoriIzbriši
  8. "Maslinka" - hvala ti ! slažemo se oko boravka u prirodi, i drago mi je da ti se sviđaju moje bruscette
    "Dunja" - drago mi je da sam te razveselila pričom o Sljemenskim stazama, a svakako mi je drago i da ti se bruscette sviđaju, hvala ti ! Slažem se da staviš neki jači sir ako takve voliš, sigurno će se dobro ovdje uklopiti !
    "Ebba" - hvala ti na komplimentu za bruscette , baš mi je drago da su po tvome guštu ! Priroda je svakako melem za dušu. Ja iskreno nisam sigurna da li bih se mogla skroz negdje tako preseliti ali ova kombinacija grada i odlazaka u prirodu mi skroz odgovara , istina, da mogu pobjeći i malo češće bilo bi još i bolje :)
    "Snježa" - hvala ti, drago mi je da ti se bruscette sviđaju ! Super je to da si na par koraka do prirode i da si često priuštiš šetnju i boravak tamo. Kroz Knin sam prošla par puta, nisam se baš zaustavljala, ali vidjela sam Kninsku tvrđavu i vjerujem da je jako lijepo tuda prošetati. Drago mi je da si uživala sa prijateljicom.
    "Nataša" - odlične su tvoje šetnje sa Charlijem, nije važno što su po gradu, ali sat do sat i pol redovno svakog dana jako puno vrijedi i znači. Bravo ! Hvala ti za bruscette, nadam se da ćeš ih uspjeti jednom isprobati, poznato mi je to sa sakupljanjem recepata i pokušajima isprobavanja a nikako da sve stigne na red.
    "stočiću postavi se" - hvala ti na komentaru , drago mi je da ti se bruscette sviđaju !
    "Dajana" - hvala ti! drago mi je da ti se bruscette sviđaju. Drago mi je sudjelovati u igrici i nadam se da uskoro budem pripremila još koju ulaznicu :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Joj, ovo izgleda tako prelepo :) Fantasticna kombinacija.

    OdgovoriIzbriši
  10. hm...a ja se pitam gdje si :-) hodaj, hodaj dok ne počneš ići u školu ;-)

    OdgovoriIzbriši
  11. "Taša" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa !
    "M" - M draga tu sam , hodam :) a bome ću se i nahodati dok ne dođem do "škola-faze" :)
    "Vera" - hvala ti , jako mi je drago da ti se bruscette sviđaju !

    OdgovoriIzbriši
  12. Prekrasna pričica! Osim bruscetta, pokušati ću posuditi i rutu, nisam bila desetljećima, kako smo na zapadu, a ljeti uglavnom odjurimo na grunt, uglavnom u neko rano proljeće ili jesen znamo barem na Glavicu otići, ali sve nedovoljno! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Super. Nemoguće je pogrešiti sa pršutom i mocarelom.

    OdgovoriIzbriši