četvrtak, 8. listopada 2015.

Jesen......jabuke, kruške i kolač :)



"Ona je tu. U tuzi kiše
Po poljanama tiho hoda,
I kuda stiže u vis diže
Usplahirena jata roda 

                                                                  i vječni Dobriša Cesarić 



Jesen je tu i iako je danas, baš kako i Cesarić kaže, nekakva "u tuzi kiše" inače mi nije tužna, možda je malo sjetna, ali je i vesela, onako zlatna, obojana divnim bojama, mekana i nježna, mirisna, ......volim jesen :)  Volim je i kada je kišna kao što je ovih dana, volim i Cesarića i njegovo pisanje o jeseni, volim razmišljati o jeseni i uvijek želim da potraje barem još koji dan, nekako je prebrzo zamijeni zima koja može biti isto tako lijepa, ali jesen je ipak jesen, pogotovo ona zlatna. 

Volim i plodove jeseni, one koje sam rano upoznala i koji bi se uvijek ušuljali u kuću svojim mirisima i okusima, sočne, ukusne jabuke i kruške , pa štrudel od jabuka, kolač od jabuka, ponekad i od krušaka. Kašete jabuka nabavljene "za zimnicu" , otvorim vrata od ostave, a ono mirišu jabuke. Zatim dunje, divne žute dunje i kompoti, džem i kotonjata (npr. iz ovog posta) , a zatim dolazak u Zg gdje su početkom jeseni zamirisali kesteni, mala mjerica, pa velika mjerica i ljubav prema kestenima traje i danas i trajati će. I bundeva koju sam tek otkrila i zavoljela, juhe, kolači, slana i slatka verzija, neizbježna marmelada od bundeve, sve onako lijepo , narančasto,  obojano, kao jesen. Za lijepu i mirisnu jesen danas se častimo mirisnim jesenskim kolačem, sa jabukama i kruškama. 







Već neko vrijeme imam želju napraviti neki kolač sa finim biskvitom, zamišljam ga onako mekan, sočan, mirisan, pravi biskvit, pa neka voćkica u kombinaciji, mogla bi i krema ali ne treba, dovoljan je i samo taj biskvit. Pa ga napravim, ali nije bio niti blizu onoga što želim, hajde dobro biti će druga prilika. Pa između promašaja i druge prilike (ove današnje) pravim neke druge slastice i ponovno se vratim na maštanje o biskvitu, onako mekanom, finom ,......., no, no, znamo o kakvom biskvitu se radi :) 

I dočekam tako današnji slobodan dan, planovi o putovanju na produženi vikend su propali, doma sam, kiša skoro da ne prestaje padati, jesen je, spremiti ću fini ručak i želim kolač, ili poštenije rečeno želim taj biskvit i to sa voćem, zapravo želim jedan jesenski kolač, a pošto ne namjeravam izlaziti mora biti od onoga što imam doma, znači jabuke i kruške. Svi uvjeti su zadovoljeni, treba mi još recept za biskvit, onakav kakav sam zamislila, eh :) 

Pogled mi pada na jednu od knjiga recepata koja se onako malo kao sakrila među ostalima. Naravno da se sakrila kada mi je prijateljica posudila prije x godina, a još je kod mene. Posudila mi je i znači da sam je trebala vratiti, sa prijateljicom se ovih dana nalazim na kavi pa je konačno i prilika da joj uz ispriku uručim posuđenu knjigu, ali hajde da prije toga zavirim još jednom.......gle, gle, pa tu se krije jako zanimljiv recept za biskvit, nema baš neku sliku finalnog proizvoda ali zvuči skroz dobro i baš mi miriše na "ono pravo" , ........i dobro mi je zamirisalo :) 







Pećnicu sam već uključila, kalup je pripremljen, vadim sastojke, pripremam mikser, sve ide kako treba, mora i kolačić dobro uspjeti. Pogledam kroz prozor kao da pitam jesen da li sam dobro izabrala i da li se i ona slaže sa ovim izborom, odgovori mi kapima kiše i prihvaćam to kao pozitivan odgovor, tako je, za danas je ovaj kolač najbolji izbor :) . Složila bi se sa tim sigurno i prijateljica iz čije knjige sam uzela recept, prijaviti ću joj ga svakako :), do naše kave više neće biti ovog kolača, ali sigurno ću ga jednom i za nju napraviti. 


Kolač sa jabukama i kruškama 

- 3 srednje jabuke 
- 1 veća kruška 
- 10- tak kom  badema 

- 125 g maslaca 
- 100 g šećera 
- 1 vrećica vanilin šećera 
- korica 1 limuna 
- 3 jaja 
- 200 g brašna 
- 2 žličice praška za pecivo 
- 2 žlice mlijeka 
- 2 žlice soka od limuna 
- 2 žlice marmelade od marelica
- 1 žlica vode 

- Omekšali maslac miksati mikserom na najvećoj brzini do se ne izradi u kremu. 
- Dodati mu šećer, vanilin šećer i koricu limuna i sve miksati još oko 2 minute. 
- Dodati jedno po jedno jaje , svako dobro umutiti u smjesu i sve skupa miksati još oko 3-4 minute. 
- Zatim postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i sjediniti ga u smjesu mikserom na najmanjoj brzini. Uz brašno dodati i 2 žlice mlijeka koje će pomoći povezati smjesu. 
- Tijesto će biti gusto i glatko, rasporediti ga u okrugli kalup promjera oko 28 cm
- Jabuke i kruške oguliti i narezati u oblik po želji, ja sam rezala na kriškice i svaku po debljem dijelu dodatno narezuckala 
- Bademe nasjeckati 
- Jabuke i kruške složiti po tijestu (kompozicija po želji :) ) , od soka od limuna odvojiti 1 žlicu i lagano ga premazati po jabikama i kruškama. Posuti nasjeckane bademe. 
- Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, oko 25-30 minuta (ja sam pekla točno 25 minuta, ali kako je kalup promjera 30 cm kolač je malo tanji pa nije dulje trebalo, provjeriti čačkalicom da li je biskvit gotov)
- Preostalu 1 žlicu soka od limuna, marmeladu od marelica i žlicu vode staviti u posudu i lagano zagrijati da bude sve tekuće  i premazati još vruć kolač. Premazivati dok se ne potroši cijela količina marmelade za premazivanje. 
- Ostaviti da se ohladi i dočekati prvi komad za degustaciju :) 

Konačno .........







...........da, da  i da, konačno je to onaj biskvit čiji sam miris i okus osjećala dok mi je samo bio pred očima, to je ta boja, to je ta tekstura, to je taj miris, to je to što volim. I dragi I. kaže "dobar je" , komad , dva, ...... ma fini je, odličan kolač :)  Jabuke i kruške su dodatak koji mu daje dodatnu svježinu i sočnost. Premazivanje marmeladom od marelica nikako ne treba preskočiti, osim dodatne sočnosti i vlažnosti daje i na okusu, definitivno da, a pored svega osjetiti i komadić badema u zalogaju skroz je super :) I naravno, marmelada od marelica bi trebala biti domaća da sve skupa bude ono pravo, kod mene je bila ova ovdje , a umjesto jabuka i krušaka svakako možete staviti i dunje ili bilo koje drugo voće koje volite ili imate pri ruci. 

Danas je ovaj biskvit odigrao važnu ulogu u jesenskom kolaču, a isto tako bi se dobro složio i sa bilo kojim ljetnim voćem, fino će ići u zimsko vrijeme sa suhim voćem i kojim komadićem čokolade, a i u proljeće će naći svoje mjesto za uživanje, uz šalicu čaja, kave, mlijeka, možda i čašicu finog likera ili slatkog vina. Uz sve, a danas uz jesenski dan, mirisan i ukusan.........volim jesen :) 





Broj komentara: 11:

  1. Ovo Branka deluje fenomenalno, mogu da zamislim taj miris dok se kolač pekao. Prijatno!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Biskvitni kolači s voćem su mi omiljeni, ovaj tvoj izgleda jako fino!
    Prije nego frendici vratiš knjigu, mogla bi još koji kolačić isprobati ;))

    OdgovoriIzbriši
  3. Lepo izgleda a sigurno i ukus je divan!Sviđa mi se!

    OdgovoriIzbriši
  4. Lepo izgleda a sigurno i ukus je divan!Sviđa mi se!

    OdgovoriIzbriši
  5. Divan citat i opis jeseni. Kolac fantasticno izgleda, pravi mirisni jesenji.

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja jako volim jesen. Posebno nakon leta koje mi nikako ne prija... U svakom danu i obliku uživam. Čak i kišu volim. A posebno boje...
    Kolač je divan! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. I preko fotke ovaj kolač miriši na jesen, kao stvoren za kišne dane. Divan je!

    OdgovoriIzbriši
  8. I meni je najdrqaži taj miris jabuka kada otvorim vrata smočnice.
    Krasno izgleda kolač.

    OdgovoriIzbriši
  9. Obožavam jeseni obožavam ovakve kolače...

    OdgovoriIzbriši
  10. Marmelada je ono što daje pravu notu.

    OdgovoriIzbriši