nedjelja, 25. listopada 2015.

Karamelizirane dunje i kuglica sladoleda :)

U ovomjesečnoj blog igrici Ajme koliko nas je naša domaćica, draga Kristina sa bloga "Domaćica za vas"  za temu nam je zadala - dunje ! 
Prava tema u pravo vrijeme, dunje nisu mogle dobiti bolji termin :) sada je pravo vrijeme da u njima uživamo, kuhamo, pečemo, kombiniramo ih, da nam mirišu ........sigurna sam da će ovo biti krug igrice sa velikim brojem mirisnih recepata. 
Izašla sam malo iz blog igrica u zadnje vrijeme, da se ne ponavljam i ponovno ne objašnjavam kako jednostavno nemam dovoljno vremena taj dio ćemo sada preskočiti, evo me opet u dragoj mi Ajme koliko nas je  i idemo odmah uživati u dunjama i u zlatnoj jeseni koja nam ih je i ove godine poklonila.








"Mogu ti reći da mi je ova jesen baš lijepa i inspirativna", rekla sam prije par dana dragoj prijateljici S. koju rijetko vidim, a i ne čujemo se baš koliko bi htjele i posebno volim naše Skype razgovore kada odvojimo sat vremena za nas i naše priče. Da, ova jesen mi je baš lijepa, sa dragim I. sam komentirala kako je izostalo bablje ljeto koje jako volim, nakon ljetnih vrućina brzo su došle kiše, zahladilo je, i tek sada se ponovno vraća sunce i jesen postaje zlatna, baš lijepa. 

Volim jesen u prirodi, koje divne boje, i danas smo planinarili i uživali u pogledu. Volim jesen na tržnici, ponuda me ove godine posebno privlači, sve je puno boja, okusa i mirisa, i ovu subotu kod poznatih prodavača kupujem poznato, nemaju dunje, a ja sam došla baš po dunje jer napraviti ću kompot i možda još nešto. Idem dalje i nalazim i dunje, kupujem, porazgovaram sa prodavačicom, uključi se još par kupaca u raspravu na temu "što sa dunjama ? " :)  i sada već znam sa čime ćemo se dragi I. i ja počastiti. 








O dunjama sam već pisala, dunje sam već kuhala, pekla, pospremila u kontonjatu i u drage mi marmeladice (linkovi na recepte naći će se na kraju posta). Pravila sam već i kompot od dunja i opet ću :) i kada sam već mislila da sam napravila sve od dunja prodavačica na tržnici mi kaže da najviše voli staviti dunje u pećnicu, malo ih zapeći i to joj je tako fino. Ooooo, pa da, i meni je jako fino kada iz pećnice zamiriše voće koje se lagano zapeče i karamelizira, zapravo obožavam to voće, a kako ga pripremam možete vidjeti u ovom postu.   Odlučeno, dunje ću karamelizirati i onako toplima dodati kuglicu sladoleda od vanilije, To je odlična kombinacija, uz to dragi I. je veliki ljubitelj sladoleda, nisam mu ga dugo već napravila pa smo kupili veliku kutiju sladoleda od vanilije, dobar je, ali.......bolji je kada mu nešto pridodamo, nekada koji keks, nekada neki preljev, a danas karamelizirane dunje. 

Zamirisale su ove dunje, kuglica sladoleda im je bila pravi dodatak, uživali smo, jutros planiram napisati post i hajde da vidim prvo što ima novoga na netu i nađem divne recepte sa dunjama od dragog gospara, kulinarskog akademika, Boža Lučića. Ako ste na FB tada ste sigurno zapazili i gospara Boža, ne zaboravlja nam poželjeti dobar dan šalicom crne kave, ne zaboravlja nam zaželjeti laku noć, radi na očuvanju tradicije, ne dozvoljava da se zaboravi njegovo selo u Konavlima, poklanja nam izvrsne recepte (sve ih bilježim i biti će kad-tad isprobani) i na Du-netu ima svoju gastro kolumnu, danas sa temom : Jesen na stolu: Što se sve može spraviti od dunja ? , ne propustite pročitati i isprobati neki od ovih recepata. A ja se nadam da ću jednom imati priliku i osobno upoznati ovog kulinarskog akademika, da ćemo razmjeniti još pokoji recept i da će mi dati poneki dobar savjet, najviše bih voljela onaj za još bolje skuhati marmelade i džemove :) 








I krenimo karamelizirati dunje, odvajam one koje ću koristiti i pjevušim sve moguće pjesme o dunjama, ima li neko voće koje je više opjevano, jabuka je tu negdje, ali ove pjesme o dunjama su ipak posebne. Dunje inspiriraju kao što je i meni ova jesen inspirativna. Pokušavam pjevati nešto veselo, ali pjesme o dunjama su ipak nekako sjetne i kada dođem do one "za drugog su dunje žuteee...." zaključim da nema smisla, niti su ove dunje tužne, niti su za drugoga, ovim dunjama častimo se dragi I. i ja i neka one samo mirišu, pjevati ću nešto drugo i idemo uživati u mirisu i okusu jeseni sa daškom ljeta koji će nam dati kuglica sladoleda :) 


Karamelizirane dunje   

- 2 veće dunje 
- 2 žlice soka od limuna 
- 4 žlice smeđeg šećera 
- 1 žlica cimeta 
- 1 žlica vanilin šećera 
- 10-tak zlatnih grožđica 
- 10-tak jezgri badema 
- 1 žlica maslaca

- Dunje staviti u posudu za kuhanje, naliti vode da ih prekrije, kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri, a zatim na srednjoj vatri još oko 45 minuta dok ne omekšaju (ovisno o zrelosti dunja ovo vrijeme može biti i kraće) 
- Skuhane dunje prohladiti,a zatim ih očistiti od koštica, koliko je moguće i od kore i ostaviti samo meso dunje (ideja mi je bila napraviti 4 jednake polovice, međutim dunje nisu bile baš tako poslušne ili ja to nisam znala dobro napraviti što je bliže istini :) , pa sam nakon čišćenja dobila nekoliko komada čistog mesa dunja) 
- Žlicu maslaca otopiti i obilno premazati pekač. Složiti dunje, preliti ih sokom od limuna, posuti smeđim šećerom, cimetom i vanilin šećerom i staviti peći u pećnicu zagrijanu na  180 stupnjeva. 
- Nakon 20-tak minuta po dunjama posuti bademe i grožđice, pećnicu pojačati na 200 stupnjeva i peći još 10-tak minuta. 

Mmmm miriše, baš lijepo miriše, i dunje i onako karamelizirane , ......dolazi dragi I. i pita što tako lijepo miriše u stanu :) Dunje mirišu, ravno iz pećnice, karamelizirane, znaš :) , a imamo i kuglicu sladoleda od vanilije. 








Karamelizirane dunje iz pećnice treba ostaviti da se malo prohlade, mi smo to vrijeme iskoristili za slikanje, a zatim im još toplima dodali kuglicu sladoleda i nije preostalo ništa drugo nego lijepo se počastiti :) 

Uživati ćemo još u slasticama od dunja, neka zlatna jesen kakva nam se pokazala jučer i danas još potraje, neka još ostane ovako inspirativna kakva je sada, neka nam dozvoli da upijemo još malo topline jesenskog sunca, da nas svaki dan iznova iznenadi svojim mirisima, bojama, da uživamo u raskošnim plodovima jeseni, jelima i slasticama koje ćemo od njih pripremiti. 








Ovaj recept šaljem dragoj Kristini kao moju prvu ulaznicu u blog-igricu Ajme koliko nas je. 
A ostale ulaznice koje isto tako kreću prema dragoj Kristini su :

- Kontonjata- sir od dunja 
- Kolač sa dunjama 
- Marmelade od dunja sa mirisom lovora i ruzmarina 
- Štrudla od dunja
- Štrudel od krušaka, jabuka i dunja 



Broj komentara: 7:

  1. Merhabalar, ne kadar güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  2. Drago mi je što sam te vratila u "igru" ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlicno i zvuci i izgleda. Volim toplo-hladne kombinacije poslastica.

    OdgovoriIzbriši
  4. Branka , kao i uvek savršeno ...

    OdgovoriIzbriši
  5. divno izgledaju! ja ih ovdje tesko nadjem, a i kad naletim na njih nemaju nikakv miris, a jos su k tome i jako skupe.. ali zato imam uspomenu na dedino drvo dunje, i njen miris koji se dugo osjetio dok su "sjedele" na ormaru! ne sumnjam da su ove karamelizirane sa sladoledom vrhunskog okusa (i mirisa).. =)

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično i mirisno. Kada rode i ja radim svašta od njih!

    OdgovoriIzbriši