ponedjeljak, 6. listopada 2014.

Juha od peršina


Juha je kod mene obavezan dio obroka, često i samostalan obrok. Tako sam navikla, tako mi odgovara, tako volim. Volim juhu, razne juhe, odrasla uz taj obavezan tanjur juhe za ručak, a ponekad i za večeru. I moje cure u Dbk juhu vole i cijene, dogodi li se da jedan dan nema juhe na stolu sutra dan je već obavezna, baš nam nedostaje. Pamtim bakinu juhu, onu koja se dugo kuhala, lijepo, domaće mirisala, kako bi nam ona objašnjavala: „ovo je juha od mesa, juha od kosti, juha od kokoši“ , na što bismo se mi nasmijali i govorili joj da je i kokoš meso :), kokoš je možda meso, ali juha od mesa je jedno a juha od kokoši je drugo :) Kasnije su na stol došle mamine juhe, došla su i druga vremena pa se juha više nije kuhala satima, ali mama je ipak zadržala bakinu juhu od mesa koja me i danas razveseli svojim mirisom i okusom, a mama je  isto tako pred nas stavila i neke nove, povrtne, juhice. Gusta juha od povrća, juha od krompira i mrkve, …..mmmm, finooo. A ja ? Ja isto kuham juhu, rjeđe onu od mesa, češće one od povrća, pa im štošta dodajem i oduzimam :), isprobavam nove okuse i nove kombinacije, i nadalje svakodnevno uživam u juhama. A dragi I. ? Ne, nije baš za juhu, pojede žlicu-dvije za društvo i da ne uvrijedi domaćicu :), ali baš da bi poželio juhu ili barem malo više od one dvije žlice juhe, ne baš…..sve dok……dok nije probao ovu najnoviju juhu iz moje kuhinje, juhu od peršina, probao i poželio još žlicu – dvije :)








Peršin je vrlo zanimljiva ljekovita biljka“ početak je rečenice teksta koji sam našla na net-u i kojom započinje priča o peršinu. Moram priznati da peršin nisam tako doživljavala i bio mi je nešto što koristimo zato što se eto koristi :) ne puno više od toga. Trebalo je vremena i da usvojim razliku između peršina i celera ili kako se u Dbk zovi petrusin i selen. Koliko sam puta na placi čula "zlato moje ali to je selen, ovo ovdje je petrusin" :)  Iako, uvijek mi je  odgovarao diskretan miris i okus peršina koji sam doživljavala pomalo profinjenim. Nakon peršina, petrusina, koji je rastao u našim vrtovima upoznala sam i francuski peršin, onaj zanimljivi „kovrčavi“ i odmah sam znala zašto među nama postoji ta neka samozatajna ljubav uz dašak profinjenosti , volim sve što je "French" ….. :) To što je i jako zdrav, toliko da se tretira kao „ljekovita biljka“ daje mu samo dodatnu prednost, na net-u se lako nađu sve činjenice, a meni se najviše svidjela ona da sadrži aromatična ulja i flavonoide, djeluje antioksidativno, list je bogat vitaminima A i C, a u korijenu skriva i vitamin B, ujedno je i jedan od najboljih izvora vitamina K. Uz to što je zdrav peršin je i lijep :) i  osim što će obogatiti okus peršin će i ukrasiti svako jelo, ako ne jelo onda će ukrasiti ukrasiti vrt ili prostor svojim intenzivno zelenim listovima.






I dok je nekada ljubav između mene i peršina bila pritajena, danas ona doslovno cvjeta :)  Pravu ljubav prema peršinu donio je dragi I., kada god smo razgovarali o hrani I. je završavao sa „i dodaš peršin ili treba posuti peršinom“. Meso i ribu posipamo sa peršinom, krompire isto tako, peršin završava i u salati, gulaši dobiju svoj peršin, zapravo sve osim slastica završi sa peršinom, a ja sam naučila kupiti i već na oko prepoznati da li mi na placu nude pravi dobri peršin ili samo nešto što bi htjelo to biti. Peršin pokušavam održati i u lončarici na lođi gdje nikada niti jedna biljka nije dugo opstala, ali trenutno peršin i bosiljak to pokušavaju, ali ga i redovno kupujem, uvijek je u frižideru na raspolaganju barem malo peršina. I jednostavno je bilo prirodno da na red dođe i juha od peršina. Juha koju sam sada prvi put pravila, a koju sam jednom prilikom primjetila u emisji „kod Ane“. Ana tada nije dala cijeli recept, nisam ga kasnije niti našla, zapamtila sam ponešto, a ostatak kako sam sama mislila da bi bilo dobro i skuhala sam juhu od peršina.



Juha od peršina
(za cca 3 tanjura juhe) 


- 70-80 g listova peršina + još malo za serviranje (2 vezice peršina kupljene na placu
- 1 glavica kapule (ljubičastog luka) 
- 2+1 žlica maslinovog ulja 
- 500 g krompira 
- 100 g korijena peršina 
- 50 g korijena celera 
- cca 1/2 litre povrtnog temeljca 
- 2 žlice vrhnja za kuhanje 
- 1/2 žličice mljevene kurkume 
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1/3 žličice đumbira u prahu 
- sol i papar 

- Kapulu nasjeckati, krompir oguliti i narezati na komadiće, korijen peršina i celera oguliti i nasjeckati na sitnije komadiće, peršin oprati i nasjeckati 
- Kapulu  staviti je u lonac za kuhanje , dodati 2 žlice maslinovog ulja i lagano prepržiti.
- Dodati nasjeckani korijen peršina i celera i nastaviti pržiti sa kapulom na laganijoj vatri 3-4 minute 
- Zatim dodati narezani krompir i sve zajedno miješati na laganoj vatri 1-2 minute 
- Dodati povrtnog temeljca koliko treba da sve prekrije (oko 4 dcl) i kuhati na laganoj vatri dok krompir i korijeni ne omekšaju (cca 15-20 minuta , ovisno koje veličine ste narezali krompir i korijene, ja sam dosta sitno pa je trebalo max.15 min.) Ukoliko će trebati dodati još malo temeljca ili vode tako da povrće uvijek bude prekriveno tekućinom. 
- Zatim dodati nasjeckani peršin, dobro ga umiješati, staviti da još jednom uzavri i kuhati oko 1-2 minute
- Sve usitniti štapnim mikserom , dodati dvije žlice vrhnja i dobro ga umiješati 
- Dodati kurkumu, muškatni oraščić i đumbir i dobro ih umiješati 
- Posoliti i popapriti po želji i ukusu 
- Još jednom sve dobro promiješati, uzavreti, zatim maknuti sa vatre i umiješati preostalu žlicu maslinovog ulja. 

Juha je spremna za serviranje, a da peršin i sada zadrži svoju glavnu ulogu poslužiti ćemo je lagano posutu preostalim nasjeckanim peršinom. 

Da li nam se ova juha svidjela ? Ova juha nas je jako ugodno iznenadila svojim okusom. Za ljubitelje peršina ovo je pun pogodak, oni koji još uvijek ne vole peršin u ovoj juhi će ga zavoljeti. Mene se posebno dojmila, ugodnog i finog okusa, profinjena, jedna baš posebna juha. Dragi I. je nakon 1-2 žlice tek da proba zatražio još malo, dovoljno da juha dobije posebno mjesto među juhama :) , ali i da peršin zadrži svoj status koji po svemu zaslužuje. 

Iskreno sam oduševljena ovom juhom ! 







Peršin ostaje u kuhinji, i juhe ostaju u kuhinji, i ova juha ostaje i ovo je tek početak, još puno puta ću je napraviti, vjerujem i za neke posebne prilike. "Kod Ane" se ova ili juha slična ovoj, u svakom slučaju juha od peršina, servirala hladna. Nisam sigurna da ću je i tako isprobati jer juha je za mene "fina, topla, krepka juhica" :) ; ali nikada se ne zna, do jučer nisam znala niti da će peršin završiti na ovaj način u juhi, možda jednog dana bude i hladna :) 






Broj komentara: 13:

  1. juhu volim u svakom obliku...osobno najviše volim vruću a kada bih birala hladnu ili mlaku onda bih rađe uzela hladnu...znači, ništa između: ili vrelo ili hladno...
    a ova bi mi sigurno legla i mislim da ću je uskoro isprobati..a peršin je izuzetno zdrav....to umjesto čaja od peršina..

    OdgovoriIzbriši
  2. Peršun obožavam i kod nas se troši u nenormalnim količinama. Kad se vratim sa odmora, biće mi potrebno ovako nešto i biće isprobano. Slikice su odmor za oči.Pozdrav draga Branka.

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Branka, ove fotke su me hipnotisale. Divne su. Nisam nikada pravila ništa slično. Verujem da je jako ukusno. Što se mene tiče, peršun može uvek:) Nekada sam mogla jesti i mlaku supu, čorbu ali otkako sam sa mužem to nije moguće, jer on nikako ne voli toplu, mlaku ili ne daj boze hladnu čorbru, već vrelu. I, tako i ja uz njega navikoh na vruće-vruće. I moram priznati da su bolje nego 'ladne:)

    OdgovoriIzbriši
  4. obožavam peršin i svugdje ga stavljam, ali nisam nikada radila juhicu od njega. jako mi se sviđa ovaj recept :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Divna boja! Kao što Snježa kaže, bolje ovu juhu nego čaj od peršina (on mi je preintenzivnog okusa)

    OdgovoriIzbriši
  6. Juhe obožavam,ne mogu zamisliti obrok bez njih,ali ova sa peršinom jako mi je primamljiva i čim prije ću je probati,vjerujem da je ukusna,a bojom me osvojila na prvu.Veliki pozdrav draga Branka!

    OdgovoriIzbriši
  7. Volim juhe svih vrsta, Radim juhu od peršina i krumpira, ali na drugačiji način, i obožavam ju. Sviđa mi se i ova tvoja, fino izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovo definitivno moram praviti jer peršun jako volimo ne samo kao začin za posipanje već i kao salatu... ovo zvuči super!

    OdgovoriIzbriši
  9. Kod tebe je kao kod moje mame :).
    Fora izgleda nisam nikada probala.

    OdgovoriIzbriši
  10. kakva krasna boja, obožavam peršin

    OdgovoriIzbriši
  11. Juhe volim i ja i moji decki; bilo bistre ili guste, kremaste...Ostaje mi da probam i ovu tvoju, jer okus persina volim i zaintrigirala si me sa njenom bojom i dodatcima aromaticnih zacina koje obozavam.

    OdgovoriIzbriši
  12. Obožavam juhice, uvijek stavim po malo peršina, ali voljela bih probati i ovakvu varijantu, vjerujem da je jako ukusna :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Boja je fantasticna, nisam nikada pravila supicu od persuna, mada ga redovno koristim kao zacin, moracu jednom da isprobam.:)) p.s. fotke su divne!

    OdgovoriIzbriši