ponedjeljak, 7. travnja 2014.

Marmelada od kumquata sa zelenim čajem


"Vidi malih kumquatića na placu !" uzviknula sam sama sebi prije par tjedana kada sam se popela stepenicama na Dolac, krenula prema pultovima gdje uvijek kupujem povrće i citruse i skoro kod svakog prodavača ugledala kumquate. Ranijih godina ih „moji“ prodavači nisu imali i kumquat je bila voćkica iz samoposluge, odjel egzotičnog voća i cijena sukladna tome koja me uglavnom odbijala. Nisu niti sada jeftini, ali kada pogledam koliko toga mogu napraviti od manje količine kumquata cijena zapravo prestaje biti problem.

Pitanje što napraviti od kumquata prestalo je biti pitanje kada sam kod naših dragih Foozdarija vidjela marmeladu od kumquata koju su ukomponirali u roladu, kako lijepo izgleda sama marmelada, kako lijepo izgleda sve skupa, divila sam joj se gledajući njihove slike, a okus sam ipak morala sama isprobati. Ali, ja kao ja ne bih bila mirna da nisam u tu istu marmeladu stavila "još nešto" :) pa sam krenula kombinirati od začina preko nekog drugog voća osim limuna i naranče koji prirodno idu sa kumquatom, i ……završila sam na čajevima i odlučila da će to biti zeleni čaj. Marmelada od kumquata sa zelenim čajem uz zeleni čaj :)








Od svih prodavača na placu kod kojih inače kupujem  kumquat sam odlučila kupiti  baš kod onoga koji uglavnom šuti, ne nudi glasno svoju robu, nema one uobičajene komunikacije sa kupcima, i kako sam stala kraj pulta i rekla da želim pola kilograma kumquata tako se tu našla jedna gospođa koja je odmah krenula sa pitanjima „što je ovo, odakle je, kako se to jede, što da napravim ako kupim,……….? „ Prodavač šuti, ne progovara niti riječ pa se gospođa obrati meni i ne popušta dok ne dobije odgovore na svoja pitanja. Koliko sam znala toliko sam joj rekla, uzela sam svoju vrećicu i krenula dalje, od pulta do pulta, a na svakom barem mala kašetica kumquata. Gospođi sam rekla da je kumquat citrus porijeklom iz Kine, jedini citrus koji se jede zajedno sa korom, ima poveće koštice u tako malom plodu, gorkasto-kiselo-sladak što se meni jako sviđa. 
Kumquat se kod nas počeo uzgajati  uglavnom kao ukrasna biljka, ali ona koja zna lijepo narasti i dobro roditi i tu su mali , narančasti plodovi, lijepe intenzivne boje. Kumquat je pun vitamina A i C, kalcija i željeza, a osim što ga možemo jesti sirovog možemo ga smjestiti u lijepe biskvitne kolače, ali i u fine marmeladice :)








U marmeladicu sam smjestila i ja moje kumquate, ne one prve koje sam kupila jer smo njih pojeli svježe, pa sam ih kupila još jednom, i još jednom, dragi I. me već počeo pitati do kada ih mislim kupovati "onako" :) Što se marmelade tiče odmah sam slutila da će to biti jedna od boljih marmelada koju sam napravila, ali ipak sam se odlučila napraviti prvo jednu malu mjeru za probu, a onda ću je kasnije napraviti ponovno. I hoću ! Jer nakon što smo probali ovu prvu ne postoji niti jedna druga opcija nego napraviti je ponovno :)




Marmelada od kumquata sa zelenim čajem



- 400 g kumquata

- 1 limun
- 2 manje naranče
- 250g šećera
- 30 g vanilin šećera
- 300 ml zelenog čaja

- Kumquate oprati i narezati na tanje šnitice, odstranjivati koštice i sačuvati ih
- Limun iscijediti u sok i sačuvati koštice
- Naranče oguliti, odstraniti bijele kožice i meso naranče narezati na komadiće, zadržati i sok koji će ostati, sačuvati koštice
- U posudu za kuhanje staviti narezane kumquate , sok od limuna, meso i sok od naranče.
- Dodati šećer i vanilin šećer i sve dobro umiješati
- Koštice kumquata, limuna i naranči zamotati u komadić čiste gaze (kao mali zavežljaj) i dodati u posudu. Sve skupa ostaviti na hladnome minimum 2-3 sata , a može i cijelu noć (ja sam ostavila preko noći u frižideru)
- Nakon što je odstajalo, staviti kuhati na laganoj do srednjoj vatri, sve dobro promiješati, i dalje ostaviti gazu sa košticama u smjesi
- Skuhati zeleni čaj i dodati ga u smjesu kumquata i nadalje kuhati uz mješanje dok se ne počme zgušnjavati. Trebati će oko 30-45 minuta

(Koštice koje smo sačuvali imaju ulogu pektina i pridonose boljem i bržem zgušnjavanju)


- Kada je gustoća marmelade željena izvaditi gazu sa košticama , marmeladu razliti u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti , okrenuti na poklopac i ostaviti tako 10-tak minuta. Zatim ih vratiti na pravu stranu i ostaviti da se ohlade. (dobila sam cca 500 ml marmelade)


I tada je vrijeme za degustaciju , uvijek najuzbudljiviji trenutak nakon što iz lonca izađe neka nova marmelada :) Za ovu sam znala da će ići na komadiću prepečenca i uz zeleni čaj. Tako sam je i servirala.







Okus ? Savršen ! :) Jako mi se svidjela ova marmelada, a prvi degustator, dragi I. je samo rekao "čuj, ova je fantastična ! " Eto sada je jasno zašto ne postoji druga opcija od one da marmeladu moram ponovno napraviti, i to u malo većoj količini. Ah taj divan doručak kada se može lijepo polako uživati u svakom zalogaju, a između zalogaja prelistati dragu knjigu recepata i dogovoriti kavicu sa prijateljicama , živio vikend i živjela ova marmelada :)


Osim što se marmelada savršeno uklopila u doručak, isti dan navečer je doživjela novu kombinaciju koja nam se isto tako svidjela. Sladoled od vanilije , mmmmm, fini, domaći, omiljeni (biti će i recept), napravim ga i kažem  "hajde da stavimo žličicu kumquat marmelade na sladoled, čini mi se da bi moglo biti dobro". Da dobro, to kao da joj je prirodna kombinacija, sliku ovaj put nije doživjela pa još ostajemo pri doručku :)








I nakon što sam složila sve slike zaključim kako nemam onu koju sam htjela, onako neku da se vide oblici i korice kumquata koji su mi na neki način zaštitni znak ove marmelade. Pozovem u pomoć I., a on pogleda teglicu, marmeladu i kaže da neće ići takva slika. Mogao je on reći što želi, ali ja sam znala i što ja želim pa u teglici ili bez nje I.se potrudio i napravio sliku na kojoj se vide korice i oblici kumquata :)

Ovo što vidite nije mikroskopski prikaz sadržaja marmelade od kumquata, nije niti rad studenata molekularne gastronomije, to je samo jedna žličica marmelade od kumquata na staklenom tanjuriću i na danjem svjetlu, sa oblicima i koricama kumquata :)











Broj komentara: 13:

  1. Izazivas me sa svojom marmeladom; zeleni caj volim, a kumquat nisam uspjela probati. Bas me zanima kakvi su u paru?!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kad sam radila post o kumkvatu i marmeladi, znala sam da ćeš ti biti zainteresirana! Ne mogu ti opisati koliko mi je drago da ti se sviđa :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Kumquat sam nekada davno prvi puta jela u Grčkoj, ali kao ušećereni i strašno mi se svidio. Nije bio jeftin, toga se sjećam. Ponovno sam ga vidjela prije nekoliko godina i kupila kako bih ga jela svježeg. Vjerujem da je i ova tvoj amarmelada divna, ti si, uostalom, majstorica za pekmeze, marmelade i slično!

    OdgovoriIzbriši
  4. ja još nikad nisam probala kumkvat, nikako da kupim :) jako mi se dopada ova marmeladica!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo zvuči super....moram probati...

    OdgovoriIzbriši
  6. Branka, ja bih tako volela da sam bliža tebi, pa bih teglicu od svake tvoje marmelade...ti si zaista kraljica marmelade, u životu nisam videla ovoliko vrsta marmelada kao kod tebe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zoko, upravo je Branka moj uzor bila ... njene teglice su sve kao med ...

      Izbriši
  7. Branka, hipnotizirana sam ovom zadnjom fotografijom, stavim si ju na desk. Insče jako volim kumqat, kako sam često na relaciji Zg -Zd, imam ih uvijek u torbici, za osvježenje, za buđenje, za dobro raspoloženje. Žao mi je jer su na izmaku. Marmeladica ti je super.

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni baš izgledaju zgodni za slatko a kako sam čistokrvna bosanka, nemama naviku da ga jedem, nego napravim pa dijelim. Tu voćkicu sam jela onako, samo srž isisam a moja jača polovina sve zajedno. Marmelada mi nije pala na pamet ali ne sumnjam da je odlična, sve što ima narandže i ono što liči na narandže za mene je super.

    OdgovoriIzbriši
  9. Nisam ga nikad probala, ali obožavam marmeladu od naranči. Ona fotkica na tanjuriću je baš slatka

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Branka,kod tebe su uvijek fantastične kombinacije,mogu si samo zamisliti ukus ove marmelade,baš sam sretna što sam imala priliku probati tvoje marmelade.Pusa!

    OdgovoriIzbriši
  11. Jedva čekam da kumquat stigne i kod nas. Par puta sam ga probala i mislim da bih jako volela ovu marmeladu. I inače jako volimdžemova od citrusa.

    OdgovoriIzbriši