srijeda, 11. prosinca 2013.

Marmelada od crvenog grejpa i brusnica

Dan po dan prolazi i ovaj zadnji mjesec u godini, uskoro će proći i godina i iskreno rečeno neće mi baš previše nedostajati, neka prođe i neka nam nova dođe, u nju polažem velike nade :) Godina i sve što će odnijeti neće mi nedostajati, ali mi sada već pomalo nedostaju drage marmeladice :) , dugo već nisam napravila neku novu, ili se meni samo čini da je prošlo dugo vremena obzirom da sam u zadnje vrijeme dolaskom prvih domaćih limuna i naranči pripremila nekoliko već isprobanih. Kako god,  vrijeme je i za jednu novu i ova će biti zadnja objavljena marmelada u ovoj godini :) 

Priliku za novu marmeladu i ovu kombinaciju našla sam u ovomjesečnoj blog-igrici Ajme koliko nas je koju je pokrenula moonsoon, a naša domaćica draga Zorica sa bloga Cooking with Zoki za temu nam je zadala-brusnice ! 
A ja sam im dodala i grejp. Omiljeni mi crveni grejp i crvene brusnice dali su ovu crvenu marmeladu :)






Brusnice poznajem uglavnom u sušenom obliku i uvijek imam doma suhe brusnice koje su obavezan dio doručka, omiljene žitarice sa jogurtom i malo brusnica da sve skupa zaslade odličan su početak dana. Isto tako, zatreba li u toku dana neki slatki zalogajčić dobro će doći pokoja suha brusnica da pomogne u tom trenu, malo podigne šećer , a ja volim i njihov okus i uvijek ih rado biram. Naravno, okus sušene brusnice nema puno veze sa okusom svježe brusnice i u to sam se uvjerila kada sam odlučila da će moja ulaznica u ovomjesečni krug igrice biti upravo ova marmelada. 

Svježih brusnica nema, ne mogu ih nigdje naći, nisam ih nikada baš puno niti tražila, ne sjećam se da sam ih i viđala. Smrznutih ima, vidim ih u samoposlugama, ali kako ih nemam običaj koristiti tako ih baš i ne kupim . Sada sam ih krenula kupiti , i........, dođem u veliku samoposlugu, hladnjak pun vrećica smrznutog voća, ali od brusnica ni b, druga samoposluga isto....., pa što se događa. Ujutro me dragi I. vozi na posao i ja objašnjavam kako nisam našla brusnice, a raditi marmeladu sa suhima nema nikakvog smisla. Pa mogla bih napraviti i nešto drugo, keksići, umak, peciva, iskombinirati brusnice u neko slano jelo, ......, svašta bih mogla, ali ja sam htjela baš marmeladu, a dragi I. je to i ovaj put prepoznao, znao je gdje će otići pogledati, i niti pola sata nakon ovog razgovora dobila sam poruku "imamo brusnice" :):) 
Tako je, imamo brusnice, imamo i grejp , dobili smo i marmeladu :)






Oko ove marmelade nema velike filozofije, grejp je gorak, brusnice su opore, malo soka od limuna daje potrebnu svježinu, a koliko god se čini da je puno šećera obzirom na gorčinu i oporost voća nije, i da sam ga još stavila čini mi se da i dalje ne bi bilo previše. Ideju sam našla u jednoj od knjiga recepata koje povremeno prelistam, ova davno kupljena sa puno raznih marmeladica mi je uvijek nekako najdraža i često mi je u rukama, barem da vidim slike :) Recept sam malo prilagodila, prije svega značajno smanjila originalnu količinu šećera, i marmeladica je zamirisala. 

Marmelada od crvenog grejpa i brusnica

- 2 veća grejpa 
- 200 g brusnica (koristila sam zamrznute)
- 1 limun 
- 500 g šećera 
- 50 g vanilin šećera 
- 1/2 vrećice želina + 2-3 žličice šećera 

- Grejp oguliti, očistiti od bijelih kožica i odvojiti samo "meso grejpa". Sok koji će ostati također sačuvati. 
- Limun iscjediti u sok. 
- U posudu za kuhanje staviti meso i sok grejpa, sok od limuna i brusnice. Lagano usitniti štapnim mikserom (brusnice su dosta tvrde i neće se sve usitiniti, ali neka dio ostane i neusitnjen) 
- Dodati šećer i vanilin šećer, sve dobro umješati i kuhati na srednjoj vatri uz stalno mješanje dok ne uzavri. 
- Tijekom kuhanja odstranjivati pjenu koja će se odmah početi stvarati. 
- Kada uzavri kuhati dalje uz stalno mješanje oko 15 minuta 
- Zatim želin i šećer pomiješati i polako ga dodavati u smjesu uz stalno mješanje , neka ponovno uzavri i kuhati još oko 3 minute . 

Marmelada je gotova, razliti je u čiste i zagrijane staklenke, zatvoriti i okrenuti na poklopac. Neka tako stoji 10 minuta, vratiti ih na pravu stranu i ostaviti da se ohlade. 

A zatim......., degustacijaaaa...... :) Ovaj put sa velikim zanimanjem obzirom na do sada neisprobanu kombinaciju koja je izgledala tako primamnjivo ! Otvorili smo prvu teglicu, lagano je zamirisala , oprezno smo probali i ....., moja je ! :) 






Svi sastojci su zadržali sve karakteristike, i gorko, i oporo i kiselkasto i slatko, i miris vanille, ....... sve je tu ! Dragi I. pogleda i kaže " što samo ove tri teglice? (3*314 ml) "  :) Pa dobro eto to nam je da isprobamo, a napraviti ću ja još ako nam se svidi. I svidjela nam se što znači da će ubrzo ići na ponavljanje . Ma baš je zanimljiva, posebno intenzivne boje  i posebnog okusa. 





Ne na kruh sa maslacem, ali da na prepečenac, odlična sa palačinkama, na nekom biskvitu, čak i čokoladnoj kombinaciji, da za buhtle punjenje ovom marmeladom, ......, a ja ću je prvo isprobati uz komad pečenog mesa, iako ovo nije klasični umak od brusnica koji serviramo prije svega iz divljač, ali sigurna sam da će se itekako dobro naći i snaći i u toj ulozi. Do tada uživati ćemo i dalje u "samo marmeladi" :) Ja posebno zadovoljna što sam isprobala jednu novu marmeladicu i što ću  je pri kraju  godine za koju jedva čekam da prođe i ovdje zabilježiti :)

Ovu marmeladu šaljem dragoj Zorici kao moju ulaznicu u ovomjesečni krug Ajme koliko nas je.


Broj komentara: 19:

  1. Divna ulaznica, a marmelada ima bas prelijepu boju.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako interesantna kombinacija sastojaka! Samo, ja nikada nisam ni videla ni probala sveže brusnice. Nije da sam ih tražila, ali nisam ih ni slučajno videla. Sušene obožavam i redovno koristim. I sada me baš zanima ukus ove marmelade, koja ima savršeno crvenu boju. ☺

    OdgovoriIzbriši
  3. koja boja! divno izgleda ta marmelada, bas cu morati isprobati.. ja svjeze brusnice bas bas volim, eno imam 4 vrecice u frizideru.. stavljam ih i u slatko i u slano =))

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja poduze nisam obilazila blogove, ali vidim da i dalje pravis famozne dzemove. Ovaj ti je predivan, pravi zimski dzem za uzivanje :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Jao kako dobro izgleda... Baš mi se dopada!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivna boja! Izgleda savršeno kao i sve tvoje marmelade :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Da ti znaš kako je ja volim samo umesto grejpa koristim pomorandžu ( probaj nekada )....super ulaznica i drago mi je da si našla smrznute borovnice ( od njih se svašta može napraviti ).

    OdgovoriIzbriši
  8. Divan džem s tako dobrom bojom a u okus i ne sumnjam.

    OdgovoriIzbriši
  9. koja divna kombinacija! ovo mi se čini super i za ugrijati pa ukomponirati kao umak uz meso :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Ti si carica teglica, nikad mi ovakva kombinacija pala na pamet.

    OdgovoriIzbriši
  11. Prekrasna boja,a mora biti i divno aromatican...

    OdgovoriIzbriši
  12. Divno izgleda, kladim se da su za prste polizati ;)

    OdgovoriIzbriši
  13. kakva divna boja!!! ti si kraljica marmelada!!!

    OdgovoriIzbriši
  14. Molim te,pošalji mi ovu tvoju ulaznicu na moj email, jer ću sigurno zaboraviti da je uvrstam u igricu ako je nemam u file.Hvala ti punooooo.

    OdgovoriIzbriši
  15. Sve sto volim je na tvom blogu u ovoj marmeladi. Nemam obicaj namazati marmeladu na kruh i jesi ali volim svjezi grejp,iscjeden u so ili onako u snite,svejedno je i suhe brusnice jer svjezih nemam...one su mi zaista obozavano suho voce..ako je marmelada dosta gusta mogla bi se servirati sa sirom i krekerima,mmm ....

    OdgovoriIzbriši
  16. Bas je posebna, mogla bi da patentiras receptice za sve tvoje slatke marmelade, zapravo vec zamisljam jednu malu manufakturu sa divnim teglicama koje cuvaju najfinije arome i mirise voca.:)))

    OdgovoriIzbriši
  17. Fantazija od marmelade!
    "imamo brusnice" :))))))

    OdgovoriIzbriši