ponedjeljak, 2. prosinca 2013.

Liker od žutog i crvenog grejpa


Kada je gorko , gorko je ! Eto, nije baš neki početak za post, ali zadnjih dana je nekako tako, …….., jedno, drugo, treće, sve kao da neće ali provuče se ta neka gorčina koja nikako da se preda i jednostavno nestane……, kažu naši dragi Foozdarije da su svoje „gorke“ uspjeli pospremiti u ormare, ja sam ormare pospremila, ali izgleda da nije baš sve stalo u njih pa kako se okrenem ono me zaskoči. Sada mi ostaje misliti pozitivno :) i vjerovati da će sve to ostati u ovoj godini koju već možemo početi zvati Starom i u Novu krećem samo najbolje , i  biti će upravo tako, ma i prije Nove  ! :)

E dobro, no dok Stara ne otiđe , a Nova nam dođe i ja krenem samo pozitivno i najbolje,  trebati će još dosta toga napraviti, a da gorko ovih dana dobije svoju potpunu simboliku u stan mi je nedavno stiglo i nekoliko kilograma domaćeg grejpa – gorkog ! :) Nije grejp sam došao nego sam ga ja naručila i kupila i to odmah količinu na kojoj bi mi zavidio i bolji koktel bar koji posao bazira na koktelima od grejpa. Moje objašnjenje samoj sebi je da jako volim sok od grejpa i super je kada ujutro iscjedim grejp i dan mi započme tim svježim , osvježavajućim sokom. Međutim, i ono što je super ako ga je previše ne bude više baš tako super. Stoga je osim svježeg soka grejp trebalo i nekako drugačije iskoristiti. Uz to , da ne bude baš sve baš samo gorko potrebno ga je zasladiti i malo začiniti pa sam tako odvojila nekoliko komada ovog domaćeg žutog grejpa i kupila nekoliko komada crvenog grejpa i sve skupa pospremila u liker, liker od crvenog i žutog grejpa :) 







Grejp inače uistinu volim, ta njegova gorčina mi odgovara i osim što ga rado iscjedim u sok koji nikada ne zašećerim već eventualno, ali ipak rijetko, dodam žličicu meda , često ga i pojedem, onako kao naranču. Osim žutog grejpa koji poznajem oduvijek , kada se pojavio crveni grejp moja ljubav prema ovom agrumu je još i više porasla. Crveni grejp je nešto blaži, ima lijepu boju, meni je i ukusniji , baš ga nekako volim. 
Do sada sam ga iskoristila za marmeladu od crvenog grejpa, naranče i limuna iz ovog posta i kada posložim sve moje marmeladice koje sam do sada napravila ova mi je definitivno jedna od najboljih i najdražih, ako ne i broj 1. Zadnjih dana kako sam se opskrbila domaćim citrusima pravila sam je tri puta, sva tri puta u duplim količinama i kako stvari stoje praviti ću je i još :)

No danas ćemo se upoznati za likerom od grejpa. Nedavno sam došla do bloga „Za prste polizat“ koji piše draga Jana , gledam tako recepte, slike, čitam, sve lijepo, dobro, zanimljivo i ……, ugledam recept za liker od naranče i limuna (ovdje). Odmah sam poskočila , mmmm, volim te agrumaste likere, a domaći liker od limuna i naranče je nešto što ne može zamjeniti niti najbolji kupovni liker. No , ja sam ovaj put imala grejp i nije mi puno trebalo da odlučim da ću umjesto naranči i limuna staviti grejp i napraviti svoj liker od grejpa. U tom smislu prilagodila sam recept drage Jane koji je originalno sa Coolinarike, i dobila sam ovaj gorko-slatki-mirisni liker.






Liker od žutog i crvenog grejpa
(od ovih sastojaka dobila sam oko 1,3 litre likera)

- 3 žuta grejpa – domaća ili eko
- 3 crvena grejpa
- 0,5 l rakije
- 700 g šećera
- 50 g vanilin šećera
- 5-6 zvjezdica anisa

- 2 žuta grejpa i 2 crvena grejpa oguliti i od jednog žutog grejpa tj.onog domaćeg ili eko zadržati koricu kojoj maksimalno odstraniti bijeli dio
- 1 žuti grejp i 1 crveni grejp iscijediti u sok
- Koricu koju smo zadržali prokuhati u 3 vode, nakon svakog prokuhavanja proliti vodu i zamijeniti je novom.
- Oguljenom grejpu odstraniti bijele kožice i ostaviti samo „meso“
- U posudu za kuhanje staviti prokuhane korice i meso , preliti sa 500 ml vode , kuhati dok ne uzavri i zatim još oko 5 minuta
- Izvaditi korice i meso grejpa i u vodu u kojoj su se kuhali dodati šećer i vanilin šećer, dobro ih umiješati i kuhati na srednjoj vatri uz lagano miješanje dok ne uzavri i zatim još oko 15-tak minuta dok se ne počme pretvarati u sirup.
- U veliku staklenku (ili rasporediti u više manjih) staviti kore grejpa, meso grejpa, doliti šećerni sirup, rakiju i sok od grejpa . Dodati zvjezdice anisa
- Staklenke dobro zatvoriti i na hladnom i tamnom mjestu ostaviti oko 2 tjedna (kod mene je stajalo 3 tjedna)

Nakon što je sve odstajalo iz staklenki izvadimo kore grejpa, zvjezdice anisa i krupnije dijelove mesa grejpa, a tekućinu procijedimo kroz sitno cjedilo ili gazu. Iz mesa grejpa koje se skupi u gazi dobro sve iscijediti (ja sam rukom pritisnula da izađe sva tekućina) i ………. dobijemo liker od grejpa ! :)  Mirisan, aromatičan i meni baš ukusan. Odličan kao kratko osvježenje, kao digestive, kao aperitiv.

I gorak je  i sladak je , i dobro miriše, sa laganim tragom vanilije , ali i okusom i mirisom anisa, osjeti se i rakija. Ipak prije svega osjeti se grejp ! :)






Odmah sam dragom I. ponudila degustaciju uz najavu da je gorko, da je poprilično jako , da nismo do sada pili ovakav liker i …….., neka proba. Probao je I. i odmah rekao "čuj , meni je ovo jako dobro ! " Super, ja sretna :) , a još sretnija sam bila kada sam čula : "mogu li dobiti još malo……, zbilja je jako dobro " :)
O da, jako je dobro, a ja već razmišljam uz što je najbolje poslužiti ovaj liker, onako neki fini biscotti sa bademima, možda i nešto jako čokoladno, …., možda, možda, ..vrijeme isprobavanja tek dolazi :)






Malo po malo i  potrošiti će se ovaj liker, a ako ga slučajno prifali nije problem, sezona grejpa je tek zapravo počela i uvijek se može napraviti još koja bočica / litrica :) Ja sam se opskrbila ovim bočicama od 200 ml u koje sam ga razlila i koje ću podijeliti sa prijateljima, a svakako ću pokoju ostaviti i za nas , osim da se počastimo i da se uvijek prisjetim da kada je „gorko“ uz malo šećera, začina i dobre volje ubrzo može postati „slatko“, ili jednostavno gorko više neće biti samo gorko :) , pogotovo ljubiteljima grejpa i nazdravite li ovim likerom u dobrom društvu ! :)








Broj komentara: 13:

  1. Jao Brankic, kako ti je divan ovaj liker! Odmah sam upamtila, da se nadje ako uspem da pazarim negde eko grejprfut. I ja ga jako volim, i kao sok i svezeg i volim kada neko pice gorci. :)
    A tebi zelim da sve gorke stvari ubrzo pospremis. :*

    OdgovoriIzbriši
  2. Nadajmo se da će to gorko da postane slatko ili ako ne slatko, onda bar neutralno.
    Volim grejp ali ne smem da ga jedem...pošto ti voliš grejp u mojim receptima ima zapečeni grejp sa kardamomom i medom, ako nađem taj recept, "nalepiću" ti ga pa isprobaj.
    Nadajmo se slađem sutra i slađoj Novoj Godini.Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  3. Najdrazi okus mog starijeg sina je gorkasto-kiselkato-slatki - GREJPFRUT...biljezim recept (stavim votku umjesto rakije?)! Ja OBOZAVAM miris grejpa!...Liker je Bogovski!

    OdgovoriIzbriši
  4. Njami! Nadam se da je s ovim likerom sve krenulo na bolje, izgleda stvarno božanstveno ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja sam veliki ljubitelj likera, ovaj mi se cini super :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Skroz originalan, nisam probala nista slicno... iseckujem nestrpljivo nove receptice sa njim.:)))

    OdgovoriIzbriši
  7. Neka ti jedino gorko u budućnosti bude ovaj liker i sok od grejpa!

    OdgovoriIzbriši
  8. Joj kako lepo izgleda! Fotke su mi čarobne!

    OdgovoriIzbriši
  9. Gorko na gorko i možda se poništi :)
    Liker je baš originalan, super izgleda, a prema okusima koje si opisala sigurno bi mi prijao ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Mozda neka tiramisù varijanta gde su piskote umocene u ovaj liker a krem pola mascarpone a pola krem od grejpfruta...? ovaj liker cu da napravim sigurno...kiss !

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovo je krasno, ja se upravo spreman na liker od mandarine. Jedva čekam kako će ispasti

    OdgovoriIzbriši
  12. Odličan liker naše drage Jane, doduše moram ju ipriupitati dali ima još koju bočicu da degustiramo.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ovo prekrasno izgleda, zamišljam miris, a na sve od citrusa sam lakoma :)

    OdgovoriIzbriši