ponedjeljak, 15. travnja 2013.

Sladoled od čokolade

Konačno proljeće ! :) Eto, izgovorila sam i sada se samo nadam da neće odjednom negdje nestati. Proljeće nas je počastilo divnim, sunčanim vikendom, mene je dodatno počastilo i posjetom prijatelja iz Dbk-a kojima sam se jako razveselila , a ja sam još i prije početka proljeća dragog I. i sebe počastila ovim sladoledom kojim se danas svi skupa častimo. I. je tada uzviknuo : "konačno sladoled" ! :)





Sladoled volim pojesti u svako doba godine ali dolaskom toplijih dana ipak ga volim malo više. Nikada nisam mogla pojesti puno sladoleda odjednom, nekada mi je čak i jedna kuglica previše, a kako mi se ispred izloga sa sladoledom uvijek dogodi da ne znam koju vrstu bi odabrala onda je to obično ono „pola jednog, pola drugog“ i kuglica sladoleda dragih mi okusa je u ruci. Što se okusa tiče, ovisi o raspoloženju :), nekada ću posegnuti za onima mliječnim, čokoladnim, a nekada za voćnima, sve češće za onima koji su se tek nedavno pojavili , od kadulje, lavande, ……, važno je da je fini , kremasti sladoled.

Već neko vrijeme I. i ja imamo mali ritual, "dan za sladoled" :), nakon radnog tjedna petak navečer je rezerviran za šetnju gradom uz obavezno zaustavljanje na kuglicu sladoleda, ovisno gdje se zaustavimo nekada je to kuglica „pola-pola“, nekada cijela kuglica nekog od omiljenih okusa, a u zdjelici kod I. će se uvijek naći ona od čokolade ili vanilije. Kako ja znam reći „onaj obični sladoled“.

I.  obožava sladoled, toliko da sam se tome pomalo i iznenadila. I valjda su u tom iznenađenju trebali proći mjeseci i mjeseci dok konačno nisam shvatila da on stvarno jako voli sladoled i dok nije  dočekao da mu ga i napravim i da se u zdjelici nađe kuglica sladoleda „home-made byB“ :)   Evo je danas, i to u raznim kombinacijama:







Prije nekog vremena navratila sam u poznatu knjižaru u potrazi za određenom knjigom koju sam željela pokloniti mami za rođendan, a iz knjižare nikada ne mogu izaći  da ne pregledam kuharice i ostale novosti na gastro području. Naravno da uvijek nešto i nađem što bi baš sada kupila, i ovaj put našla sam  knjigu recepata za sladoled. Uh koliko puno krasnih recepata, koje divne slike, odmah sam je kupila :), kasnije stavila pred I. i rekla mu da izabere koji sladoled prvi pravimo. Dok sam ja listala i gledala sve te krasne kombinacije bilježeći sve samo ne one „obične“ , I.je odmah odabrao baš taj, „obični“ , onaj od čokolade. Prihvaćeno :)

Napravila sam sladoled od čokolade, na prvi pogled „običan“, ali na prvi zalogaj nimalo običan i odmah sam shvatila koliko sam bila u zabludi kada sam tako mislila o ovome sladoled. Ništa tu nije obično već je ovo  baš ono što očekujemo kada poželimo kremasti sladoled pun okusa.





Kada razgovaramo o receptima za sladoled obično se spomene pitanje jaja, da li ih koristiti ili ne. I sama sam ih neko vrijeme izbjegavala, no u ovom receptu idu jaja, termički se obrade kratkim kuhanjem tako da ne bi trebalo biti problema, a uistinu doprinose teksturi i okusu sladoleda.

Što se tiče aparata za sladoled, ja ga nemam i ovaj sladoled sam napravila bez njega, vjerovatno ću isto tako napraviti i slijedeći, i još jedan, a onda jednom, ..........možda bude recept i sa aparatom :)


Sladoled od čokolade

- 300 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 80 g šećera
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 200 g tamne čokolade
- 300 ml slatkog vrhnja (30%mm)


- Mlijeko lagano zagrijavati do točke vrenja, zatim ga maknuti sa vatre i ostaviti da se hladi
- U posudu za miksanje staviti 4 žumanjka, dodati šećer i kukuruzni škrob, sve dobro izmiksati
- Čokoladu otopiti na pari i dodati u izmiksanu smjesu jaja. Sve sjediniti (mikserom na najmanjoj brzini)
- U čokoladnu smjesu pomalo dodavati mlijeko i nastaviti miksati na najmanjoj brzini. Kada je smjesa sjedinjena ponovno je pomalo zagrijavati.
- Zagrijavati uz stalno mješanje i kada uzavri kuhati oko 2 minute. Obavezno stalno mješati jer se smjesa brzo zgušnjava
- Ostaviti da se ohladi i povremeno promiješati
- Zatim slatko vrhnje izmiksati do točke kada se počme pretvarati u šlag, ali ne da se dobije čvrsti šlag.
- U vrhnje pomalo dodavati čokoladnu smjesu i tako je cijelu umješati i sve skupa sjediniti (može se pomoći mikserom na najmanjoj brzini iako je preporuka ovaj dio napraviti ručno)
- Smjesu staviti u prikladnu posudu u zamrzivač gdje bi trebala stajati najmanje 6 sati, uz povremena mješanja (svakih 45 do 60 minuta) kako se sladoled ne bi kristalizirao već ostao kompaktan i kremast.

A kada konačno prođe tih dugih 6 sati …….., mmmmm, slaaadoollleeeddd……
Ovim sladoledom I. je bio prezadovoljan, i nakon što je pojeo prvih nekoliko kuglica u kombinaciji „čokolada sa komadićima čokolade„ :) ................





............ probali smo i druge kombinacije. Prvo,  „čokolada i kokos“, da, može, nekoliko listića sušenog kokosa i eto novog okusa koji se jako lijepo slaže uz čokoladu. Uostalom, ja sam ljubitelj „bounty“-a , evo ga ovdje i u ovom sladolednom obliku :)



Zatim, top kombinacija sa dodatkom marmelade od naranče. Čokolada i naranča su inače moja dobitna kombinacija, a niti kod I. nisu niže na ljestvici. Isto tako odlična je i marmelada od bilo kojeg citrusa, a ovdje se našla velika žlica marmelade od tri citrusa, ona koju sam zadnju radila "Marmelada od crvenog grejpa, naranče i limuna", jako dobro se smjestila i upotpunila okus.





Zatim sam u ormariću ugledala šarene bombončiće, nešto kao M&M, i oni su čokoladni kao i ovaj sladoled, a tako su veseli, pa za svu dragu dječicu evo jedna šarena porcija, ….., ne samo za dječicu, volimo i mi odrasli nekada biti djeca i osim sladoleda volimo i bombončiće :)






A tu je i kombinacija „za mene“,  aronija !  Bobice aronije nisu baš oduševile I.  dok sam ja baš uživala u ovoj kombinaciji slatko-kremasto.čokoladnog sladoleda i trpkog okusa ovih bobica, moje ! :)






Nakon što smo se prije svega razveselili ovom sladoledu, a zatim ga isprobali u svim ovim kombinacijama uz obavezno fotkanje koje je ovaj put bilo baš veselo , „brzo, pripremi, ovo se sve topi, još samo ovu sliku …….“ :) preostalo je samo reći da ćemo ga napraviti i opet. Kako nam dolaze topliji dani tako će se sladoled sve više jesti i planirali smo isprobavati jedan po jedan …….., pa smo za početak ipak još jednom napravili baš ovaj :)

Dakle, kod nas je reprizu već doživio, a doživjeti će sigurno i još koje izdanje. Kako god okrenemo jedan je stari  dobri sladoled od čokolade :)

No ne zaboravimo, osim sa slatkim kombinacijama čokolada se odlično slaže i sa onima manje slatkima, pa će se i pokoja mrvica ljute papričice isto tako ovdje lijepo uklopiti.
Uh, kako se dobro može uživati u ne samo u jednom već u puno raznih okusa sladoleda od čokolade :)









Broj komentara: 19:

  1. Kako su dobri svi od reda, mmmmmm... stvarno ste uzivali, da znas da smo se vec uzeleli lepog vremena i obradovala nas je ovo pravo prolece.:)) p.s. moze jedna cokoladna kuglica sa ekstra cokoladom.:))))

    OdgovoriIzbriši
  2. Od svih kombinacija, meni je najdraža ona u kojoj se kuglica sladoleda topi povrh crumblea ili pite od jabuka.
    Super je imati neki mali slatki ritual, a sigurno ste guštali i u ovim domaćim kombinacijama, pogotovo sad kad je napokon došlo sunce.

    OdgovoriIzbriši
  3. Voda mi curi na usta... Predivan sladoled, ali predivan!

    OdgovoriIzbriši
  4. sladoled od čokolade je moj omiljeni!

    OdgovoriIzbriši
  5. Divni sladoledi, sad mi se bas jede sladoled. Kad si vec pomilnjala razne, moj favorit su sladoledi od limuna, sumskog voca, malo kiselkastiji uglavnom. Naravno i svi ovi tvoji bi odlicno prijali sada:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično otvaranje sezone proljeće-ljeto :)
    Sladoled ti je predivan, obožavam domaće sladolede.

    OdgovoriIzbriši
  7. sladoooled obozavam,a ovaj fantastično izgleda

    OdgovoriIzbriši
  8. uh, uh, ne znam koja mi je kombinacija lepša. Predivan sladoled,

    OdgovoriIzbriši
  9. Izgleda bezobrazno privlacan...
    Za razliku od tebe, ja sladoled mogu jesti u velikim kolicinama

    OdgovoriIzbriši
  10. Otvorila si sezonu sladoleda, pa obzirom na toplo vrijeme... moram priznati, nisam baš ljubitelj sladoleda, ali sam zato ljubitelj lijepih fotografija, divne su ti, za reklamu ili neki veliki plakat. No ipak, jedna mala kuglica s aronijom bi mi dobro sjela.

    OdgovoriIzbriši
  11. Uhhh obožavam sladoled,ove tvoje kombinacije su me tako namamile da mislim čim uhvatim vremena malo da ću ga napraviti:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Mi smo se podijelili - moj apsolutni favorit je čokolada, a njegov - vanilija...Ovaj tvoj izgleda strašno dobro;)

    OdgovoriIzbriši
  13. Sve kombinacije su divne, ali posebna mi je ova sa borovnicama... Njami!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. ne mogu shvatiti samo jedna kugla sladoleda! a ja ne znam stati kada ga počnem jesti. blago tebi kada imaš mjeru.
    i nije mi jasno kako mi je ovaj tvoj post promakao. predivan sladoled i još od čokolade... sviđaju mi se sve kombinacije a i ja ga volim s nečim kiselkastim pa sam sigurna da bi ona marmelada od naranče isto tako prijala.

    OdgovoriIzbriši
  15. Odlična kugla sladoleda, jedva čekam stol na terasi i večernje zalaske sunca.

    OdgovoriIzbriši
  16. fantastičan ti je! i ja otvorila sezonu sladoleda neki dan, napokon :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Ja još nisam otvorila sezonu sladoleda, a mogla bih :)) Divne su mi sve ove kombinacije, varijanta sa čili papričicama me je jako zaintrigirala :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Koliko krasnih kombinacija, svaka čast! Definitivno ću probati :) Još jedna tvoja divna ulaznica u Ajme koliko nas je, baš si pogodila što volim!

    OdgovoriIzbriši