nedjelja, 28. travnja 2013.

Puding od slanutka

U ovomjesečnoj blog igrice Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon, draga Tanja sa bloga Kuhinja zaposlene žene za temu nam je zadala – slanutak !

Slanutak koji volim i koji sam upoznala kao dijete u varivu od slanutka koje nam je kuhala baka, a danas ga kuha mama dok ja to ipak nešto rjeđe napravim. To isto varivo do slanutka bilo je moj prvi recept za slano jelo na blogu, a sada će  biti  moja prva ulaznica u ovomjesečni krug igrice i više o njemu nalazi se u ovom postu.

Okus slanutka nisam nikada dovodila u pitanje, meni je ukusan, pomalo specifičan, a kada zagrizem u „kuglicu“ slanutka odmah znam da je u pitanju grahorica uz čije varivo sam odrasla. No, koliko je prepoznatljiv kao grahorica toliko mi je  ime slanutka uvijek bilo zanimljivo, upoznala sam ga kao „grah slani“ kako smo ga doma zvali, kasnije sam naučila da se zove slanutak, ali moram priznati da mi je to "slani" uvijek čudno zvučalo jer originalno mi definitivno nije slan :) To isto je utvrdila i moja draga nećakinja K.kada je kao mala počela pomalo jesti svu hranu i kada smo jednom za ručak imali slanutak. Baka joj je tada rekla da pojede cijeli tanjur „graha slanoga“ jer je dobar i zdrav, a K. proba i kaže : „hm, bit će da je zdrav, ali  i nije ti baš nešto slan“ :)

Da li je slanutak slan ili ne i da li mu ime uopće ima veze sa time, za današnji recept je manje važno, danas imamo slanutak u slatkom izdanju, fini, slatki puding sa slanutkom !






Da mi je netko prije par godina rekao da ću jesti i sama pripremati slanutak u ovakvom izdanju mislim da bih se samo nasmijala i odmahnula glavom, ali nikad ne reci nikad pa je tako i na to došao red. Čim je draga Tanja zadala temu i kada sam vidjela da je to slanutak odlučila sam da ću napraviti nešto slatko. Ovu blog-igricu sa zadanom namirnicom doživljavam kao idealnu priliku za neki eksperiment sa tom namirnicom, kao priliku da napravim nešto što možda inače ne bih ili da baš sada pripremim nešto što želim ali čekam priliku, i evo ga, krug po krug igrice i  prilika dođe :)

Početnu ideju za ovaj puding našla sam na netu, a zatim sam već po običaju „oduzmi, dodaj, izmjeni“ došla do ovog pudinga. Zamislila sam ga kao slatki doručak koji nudi sve što je potrebno za podizanje energije i dobar početak dana, ali kada sam ga probala zaključila sam da se može poslužiti i kao desert što čak i više preferiram. Stoga, ono što se ne pojede za doručak, lijepo rashlađeno, sa malo šlaga možemo poslužiti kao  sasvim fini desert ! :)

Puding od slanutka 
(za 2-3 porcije)

- 200 g slanutka
- 50 g zobenih pahuljica
- 4 žlice smeđeg šećera
- 1 žličica arome vanilije
- 50 g suhih smokava
- 50 g oraha 
- 50 g suhih brusnica 
- 50 g suhih marelica 
- 1 žlica likera od ruže (ili nekog drugog likera po izboru)
- Šlag za serviranje


- Slanutak staviti u posudu za kuhanje, preliti sa cca 500 ml vode i ostaviti preko noći
- Vodu u kojoj se namakao slanutak proliti i zamjeniti svježom vodom, cca 500 ml, dodati 2 žlice šećera te kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri, a zatim još oko 30-45 minuta na srednjoj vatri uz povremeno mješanje.
- Zobene pahuljice skuhati u cca 150 ml vode, kada uzavri kuhati još cca 10-tak minuta dok se voda ne reducira i pahuljice pretvore u zobenu kašu
- Suhe smokve , orahe, marelice i brusnice  nasjeckati na komadiće, odvojiti dio za serviranje
- Kada je slanutak skuhan ostaviti ga da se prohladi, zadržati cca 150 ml vode
- Slanutak i vodu staviti u blender ili prikladnu posudu, dodati zobene pahuljice i suhe smokve te sve usitniti u blenderu ili štapnim mikserom.
- Smjesi dodati preostale 2 žlice smeđeg šećera i aromu vanilije i ponovno kuhati na slaboj vatri uz stalno mješanje, cca 5 minuta da se zgusne, a zatim dodati orahe, marelice, brusnice i liker od ruže i sve dobro umješati
- Puding servirati, ukrasiti sa šlagom i  nasjeckanim orasima, marelicama, suhim smokvama i brusnicama kao i  pokojim zrnom skuhanog slanutka.

Puding se može se jesti topao ili dobro rashlađen. Moj izbor bi bio da za doručak bude topla verzija , može i bez šlaga. Možda bi za doručak moglo i bez one žlice likera od ruže, ali mislim da niti ne smeta jer ta količina likera daje profinjenost cijeloj kombinaciji i nema straha da bi zbog nje dan počeo "veselije" nego što želimo :). A za kasnije preporučujem sve skupa dobro rashlađeno, sa dodatkom šlaga, ……….., jedan  fini desert :)







Slanutak u slatkom izdanju je opravdao moje povjerenje, u ovaj puding se jako lijepo uklopio i mislim da ću ga još koji put ovako pripremati. Ovaj put u kombinaciji su bili suho voće i orasi, ali ne vidim razloga zašto se ovdje ne bi iskombiniralo i svježe voće, jabuke koje se mogu i skuhati i takve umješati u smjesu, šumsko voće, mislim da bi i breskve i marelice dobro išle.

Slanutak ima dovoljno specifičan, a opet se može reći i neutralan okus da prihvaća razne kombinacije u kojima ostaje jednako dobar i može biti samo zanimljiviji i ukusniji. U ovoj kombinaciji, bez obzira na sve dodatke , nije izgubio svoj specifičan okus. I dalje je ovo slanutak. 

Degustatori ? Naravno, dragi I.je bio tu i kada je čuo da namjeravam napraviti puding od slanutka samo je rekao „dobro“, a kada sam mu taj isti puding servirala pomalo se iznenadio rekavši kako skroz dobro izgleda. Ali trebalo ga je i probati, polako, pažljivo, ……,a zatim osmijeh i „fino je, ali možda bi mi bilo lakše da ne znam da je ovo slanutak" :) :)






Ovaj puding šaljem dragoj Tanji kao moju ulaznicu u ovomjesečni krug igrice Ajme koliko nas je .

Broj komentara: 6:

  1. Pravo iznenadjenje, pa jos slatko... Slanutak volim i cesto pripremam, ali nikada jos nisam probala puding ili nesto slatko od njega. Ovo je pravi zdravi desert.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo mi je baš nešto novo i mislim da je super kombinacija sa sušenim voćem i ružinim likerom. NIkad se ne bi sjetila radit slanutak u slatkoj verziji, drago mi je da sam i to vidjela :)

    OdgovoriIzbriši
  3. stvarno super ideja! ovo cu sigurno isprobati =)

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlična sasvim drugačija ulaznica. i ja obožavam slanutak u maneštram u polpetama ali misam stigla sudjelovati ovaj put.

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako mi se sviđa ovaj desert draga Branka,totalno nešto drugačije,i zbilja ga moram isprobati,jako me zanima sam ukus:)

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja sam htjela napraviti nešto slatko, zapravo i jesam, kekse, ali ih nisam uspjela ni slikati niti objaviti na blogu do završetka igre. Ali ostao mi je crvić u glavi koji mi govori da bi se od ove slatke grahorice mogao napraviti sladoled. Neću se smiriti dok ne probam, ubit će me moji doma :D
    Puding svakako zvuči zanimljivo

    OdgovoriIzbriši