utorak, 8. siječnja 2013.

Biskupov kruh

I....... , stigla nam je Nova Godina ! blagdani su prošli, godišnji odmori su gotovi ili su pri kraju, nove radne pobjede su ispred nas. A za dobre želje je uvijek dobro vrijeme pa u prvom ovogodišnjem postu svima vam želim Sretnu, zdravu i veselu Novu godinu ! Neka nam ova 2013.-ta donese ono najbolje i svima ispunjenje barem poneke od lijepih i dobrih želja, a u našoj blogosferi neka donese još puno odličnih recepata i lijepog druženja ! Uživajmo i veselimo se zajedno godini koja je pred nama !

Nadam se da ste svi lijepo proveli blagdane, a ja sam uživala u društvu mojih cura iz Dbk-a, sa dragim I., sa rodbinom i prijateljima,  uz čestitke i dobre želje  i, neizbježno za blagdankih dana,  uz dobru hranu. Redali su se tako ručkovi i poneka večera, a nije nedostajalo niti slastica kako na mome tako i na svakom stolu do kojega sam došla :) . Torte, kolači, keksići, ….., peklo se i mirisalo je na sve strane pa je tako bilo i kod mene.





Osim blagdana, dan nakon Božića moja nećakinja K.slavi rođendan pa nam je tu i još jedan razlog za sjesti za svečaniji stol.  Za rođendan smo se počastili uvijek odličnom Reform tortom. K. je u svojoj želji oko rođendanske torte bila jasna : „molim te napravi mi onaj kolač koji se topi u ustima“ :) misleći na Reform kocke koje smo prošle godine pravili u Kuvarijacijama po receptu drage Maje sa bloga Cooks and Bakes. i gdje mi je moja draga K. bila glavna asistentica. Kocke su ovaj put završile u obliku torte koju na žalost nisam slikala , ali smo u njoj baš uživali. Reforma uvijek !  naučila je to i K. :)

A na stolu se sasvim neočekivano našao i Biskupov kruh. Tradicionalni blagdanski kolač kojim nas je iznenadila moja mama. Napravila je Biskupov kruh u nešto drugačijem izdanju od onoga na koji smo navikli, umjesto malih prosušenih štruca koje obično režemo u  keksiće ovaj put se na stolu našla nešto veća štruca, nešto sočnija i kolač koji je svakim danom bio jednako dobar kao i svježi. To smo zaključili na uzorku jednog komada koji je nekako ostao nepojeden , a obzirom na to koliko ga svi volimo nije mi niti sada jasno kako se taj komad zatekao na tanjuru nekoliko dana. No tako je bilo i dobili smo priliku za višednevno isprobavanje:)

Stigle su tako cure iz Dbk, stigli su sa njima i koferi, i mama je iz svoga izvadila kutijicu u kojoj se skrio komad Biskupovog kruha :) Iznenađenje i oduševljenje što se sjetila, što ga je napravila i što ga je donijela. Iako sam već ranije od tete uzela recept za Biskupov kruh  i sada sam od mame tražila njezin recept. Rekla mi je da je recept „u glavi“ i da ga nema zapisanoga . Ok, kada je tako trebalo bi ga i zabilježiti i umjesto da ga sa papirića jednog dana prepišem na blog idemo sada odmah na blog i svi zajedno ćemo odmah dobiti ukusan i mirisan slatki zalogaj. 





Biskupov kruh

- 4 jaja
- 7 žlica šećera
- 7 žlica brašna
- prstohvat soli
- 50 g oraha
- 50 g badema
- 100 g grožđica namočenih u rum
- 100 g suhih smokava
- 50 g tamne čokolade
-  1/2-1 žličica mljevenog muškatnog oraščića
- 1 žličica cimeta u prahu
- 1 žličica usitnjenih sjemenki anisa

- Žumanjke i šećer mutiti mikserom na najjačoj brzini dok smjesa ne posvijetli
- Orahe, bademe,  suhe smokve i tamnu čokoladu nasjeckati (mogu se ostaviti i nešto krupniji komadići)
- Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg
- U smjesu jaja i žutanjaka zatim kuhačom umutiti brašno i sol
- Dodati ostale sastojke i začine i sve dobro sjediniti
- Na kraju polako umješati snijeg od bjelanjaka
- Kalup obložiti papirom za pečenje ili ga namastiti pa posuti brašnom. (ovdje je korišten duguljasti kalup koji uobičajeno ide za srneći hrbat)
- Smjesu rasporediti u kalup i peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva , cca 40 minuta (provjera čačkalicom koja treba izaći suha)
Prohlađeni kruh možete posuti šećerom u prahu i nakon toga samo preostaje u njemu uživati :)






Komad po komad, zalogaj po zalogaj, ….., ja još uvijek nisam sigurna da li mi se više sviđa samo tijesto, mekano i spužvasto, ili dodaci kao što su bademi, suhe smokve,  čokolada….., rekla bih da to znači da mi se sviđa sve skupa , upravo ovako iskombinirano :)

Ovo su neki uobičajeni, tradicionalni sastojci za Biskupov kruh, a može se dodati još i kandirano voće, ušećerene korice limuna i naranče, ....., u prošlosti bilo je stvar prilike i onoga što se ima u kući, a u bilo kojoj varijanti ispalo bi dobro i ovo je  kolač koji je ulazio u klasu "boljeg kolača". Kod mene je i danas u toj klasi.






I da, sviđa mi  kada zagrizem u Biskupov kruh uz gutljaj aromatične kave ili mirisnog čaja. A sviđa mi se i uz čašicu domaćeg likera od višanja kojega sam ovo ljeto napravila, jako dobra kombinacija za hladno zimsko poslijepodne u toplom domu . Probajte ! :)





Broj komentara: 15:

  1. Ma sigurna sam da je nakon pečenja biskupskog kruha, kuća predivno mirisala. Obožavam taj blagdanski miris kolača.
    Sve najbolje u Novoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  2. sretna ti nova godina, draga! baš mi se dopada ovaj recept i kruh zaista jako sočno djeluje!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jednostavno - OBOZAVAM ga! Jos uvijek imam jednu 'veknu' u zamrzivacu; zdrava poslastica za lunchbox mojih djecaka.
    Sto se tice proslava, i kod mene je slicno...Mi krecemo pocetkom 11. mjeseca sa mnogobrojnim rodjendanima, pa se to produzi do polovine 1. mjeseca naredne godine.
    Nadam se da si imala odlicnu zabavu u posljednjih nekoliko tjedana i zelim jos bolju u 2013-oj!

    OdgovoriIzbriši
  4. Volim ovaj kruh, predivno i jako fino izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Branka sve najljepše u Novoj godini..ovaj kruh je tako divan,bogato djeluje,inače obožavam ovakvu vrstu kolača:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Divan kolac,pun divnih orasastih plodova,da ti ova godina bude slatka i bogata poput ovog kolaca !!!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Prelepo izgleda baš onako kako treba!

    OdgovoriIzbriši
  8. Nadam se da će ti nova biti kako je i započela:) Biskupski kruh rijedak je kolač koji posebno ne volim, a ne vole ga ni moji. Ne znam zašto, s obzirom da je to kolač s puno odličnih sastojaka.Moja mama ga isto uvijek radila za Novu godinu.

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako volim te slatke hlebove. Najdraži su mi za doručak uz kaficu ili ono kad se probudiš iz poslepodnevne dremke:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Perfektno izgleda! obožavam Biskupski kruh. A tek uz čašicu domaćeg višnjevca ;) i pokoju višnju, ili si ih sve potrošila u onom divnom pekmezu :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ovaj Biskupski kruh izgleda kao nesto sto bi se meni jako dopalo! Volim kad ima puno, puno suvog voca! :)
    Sve najbolje u novoj godini! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. iskreno!
    zamirisao je pravo ovaj biskupov kruh. sumnjam da bi kod mene ostalo išta za dan poslije.

    OdgovoriIzbriši
  13. Super kombinacija suvog i orašastog voća!Mogu misliti kako je dobra...

    OdgovoriIzbriši
  14. I moja je baka radila na Novu taj kolač i zvala ga je bišofbrot. Svi smo se jako veselili jer ga je radila samo jednom godišnje. Išla sam u njenu kuharicu da usporedim sastojke, gotovo je sve isto, samo umjesto badema su lešnjaci, a zgodna je napomena, veli; ako ne nađes suve smogve uzmi suve šljive! Jako mise sviđa ovo kod tebe s malo likera od višanja.

    OdgovoriIzbriši
  15. Draga Branka, kruh izgleda savršeno - moj omiljeni za blagdane :)
    Neka ste se svi lijepo proveli i dočekali Novu u obitelji, u dobrom društvu :)
    Želim ti još jednom sve najbolje u Novoj :)

    OdgovoriIzbriši