četvrtak, 13. prosinca 2012.

Lisnati cvjetići sa bananama.

U ovomjesečnoj blog-igrici „Ajme koliko nas je“ koju je pokrenula monsoon , naša ovomjesečna domaćica draga Tanja sa bloga Tanja´s cooking corner za temu nam je zadala – Banane !

Zanimljiva tema i meni omiljeno voće. Isto tako i ono koje uglavnom jedem svježe ili u već pomalo uobičajenim frapeima sa mlijekom ili jogurtom. Jogurt, banana, malo meda i koja mrvica cimeta….., odličan početak novog dana ! :) Osim toga, imala sam jedan izlet i napravila marmeladu od banana sa makom (recept je u ovom postu)  i koliko god često razmišljam o bananama u kolačima taj korak još nisam napravila. Znam da bi bilo dobro, znam da je popularni „banana bread“ super , ali moju verziju još nije doživio. Danas sam se odlučila za kolačiće sa bananama, ali opet neko kompromisno rješenje. Kolač je , a nije ono pravi kolač, više je ovo ideja za brzu poslasticu koja je za ljubitelje banana ukusna i ujedno oku ugodna :)

U ovo zimsko vrijeme ovim cvjetićima možemo pozvati proljeće da nam požuri doći, a ako nas proljeće i ne čuje baš najbolje njima ćemo svakako razveseliti i druge i sebe. Pa tko od nas ne voli cvijeće , bilo ono šareno u vazi, ili ovo malo slatko na tanjuru ? :)







Banane su prava energetska bomba u malom, sadrže prirodne šećere i u kombinaciji sa vlaknima , željezom i kalijem banana nije tek obično voće. Često vidimo sportaše koji u pauzama igranja uzmu koji zalogaj banane, isto tako ako smo gladni a ne možemo imati pravi obrok banana je tu da spasi stvar. Sa druge strane, često se čuje da banane debljaju, ne znam koliko je to ili nije dokazano, ali recimo da za neku dijetu i nisu najidealnije.

Ja sam uvijek voljela banane i sjećam se kako su one tijekom moga odrastanja bile u kategoriji egzotičnog voća. One i nisu dio našeg podneblja, a uvoz tada  nije bio kakav je danas i banana je bilo ograničeno i bile su skupe pa time nisu niti bile svima i stalno dostupne.

Sjećam se zatim dolaska u Zg, života u studenskom domu i studentske menze u kojoj su se mogle kupiti banane za studentske bonove što je bilo znatno povoljnije od redovne cijene. Kada biste tada pitali studente kakva je hrana u menzi u odgovoru se uvijek našlo: „ ......a ima i banana“ :). Sjećam se i odlazaka u kupovinu preko granice kada bih se vraćala sa barem kilogramom banana u torbi. A onda se odjednom dogodio neki „banana bum“ koji se zadržao i do sada, ima ih za kupiti svugdje, cijena povoljna, često su jeftinije od svakog drugog voća. Banane više nisu egzotika iako kod nas i dalje nema plantaža banana. Za uživanje u njima dovoljno je ući u prvu samoposlugu , odabrati svoj buntić banana i na vagi pritisnuti tipku 1 :) (jeste li primjetili da su svugdje banane na broju 1 ?)

 



Lisnati cvjetići sa bananama
(za 20-tak cvjetića)

- 1 svježe lisnato tijesto (275 grama)
- 2 veće banane
- 2 žlice marmelade od marelica
- 2 žlice soka od limuna
- 70 g tamne čokolade
- 1 žlica slatkog vrhnja
- Šećerni listići za ukrašavanje

- Tijesto razviti i modlicom vaditi cvjetiće ili bilo koji drugi oblik po želji.
- Banane narezati na komadiće , cca 1 cm debljine i svaki komad natopiti limunovim sokom
- Marmeladu od marelice malo zagrijati , po potrebi dodati i žličicu vode da bude maziva i svaki cvjetić od tijesta  premazati marmeladom po cijeloj površini
- U sredinu staviti komadić banane
- Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva, cvjetiće poslagati na pleh obložen papirom za pečenje i peći 15-20 minuta
- Čokoladi dodati slatko vrhnje i sve zajedno otopiti.
- Kada se cvjetići prohlade na svaki komadić banane staviti žličicu otopljene čokolade i ukrasiti šećernim listićima ili po želji.
- Ostaviti da se čokolada ohladi i stegne i servirati.

Eto nam  finog deserta :)






Za ljubitelje lisnatog tijesta u kombinaciji sa voćem ovo je još jedna takva kombinacija, a moja zapažanja bi išla ovako:  lisnato, džem od marelice, banane – odlično !! Tamna čokolada ? Hm, u ovom slučaju rekla bih da bi bolje išla mliječna čokolada ili nutella, već sam odlučila da ću ih slijedeći put raditi sa mliječnom čokoladom. Dragi I. je potvrdio isto i odmah pojeo nekoliko komada :):)





U svakom slučaju, cvjetići su se pojeli i to brzo. Kako ja svako jutro doručkujem, ovo je bio odličan dodatak doručku, banane su uostalom i poželjna jutarnja namirnica, a dan koji započme sa ovim cvjetićima može biti samo lijep i veseo i u svom nastavku.
Proveselimo se zajedno ! :) :)






Ove cvjetiće šaljem dragoj Tanji kao moju prvu ulaznicu u ovomjesečnu blog-igricu Ajme koliko nas je.


Broj komentara: 18:

  1. Uh, što su lepi! Tako su dekorativni i slatki - bravo!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. krasan i maštovit receptić!
    o, da, ovo s bananama i menzom mi je itekako poznato :))

    OdgovoriIzbriši
  3. nisam nesto ljubitelj lisnatog tijesta.. ali ovi kolacici bas simpaticno izgledaju =)

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako je ovo slatko, ma odusevila si me cveticima, a tek fotkica preseka, njam, njam!:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Fantastična ideja! A kako tek divno izgledaju! Zbilja super.

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivno izgledaju, sve si mnogo lepo upakovala!

    OdgovoriIzbriši
  7. I ja bi ove cvjetiće :) Preslatki su!

    OdgovoriIzbriši
  8. Predivno izgledaju. Jos sa tim malim zelenim listicima... :) Obozavam kombinaciju banana i cokolade...

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako dekorativno i sigurna sam jako ukusno! Bravo!! Odlična ulaznica!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Šta da kažem osim da si kreativna i vrlo gastronomski domišljata, sjajni cvjetići, pravo iznenađenje. Što se tiče banana, nismo baš u ljubavi, no ovakav cvetić drage volje bi smazala.

    OdgovoriIzbriši
  11. Predivna ideja...jako lepo izgleda i fotke su mi super :)

    OdgovoriIzbriši
  12. :) koji jednostavan, brz i zanimljiv receptic! super!

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga Branka koja je ovo divna idejica,zaista tvojoj maštovitosti u kuhinji nema kraja,uvijek iznova zadiviš istinski:)

    OdgovoriIzbriši
  14. Sjajna ideja za brzinsku neodoljivu slasticu...Lisnato uvijek imam u zamrzivacu, upravo iz razloga sto je tako prakticno!

    OdgovoriIzbriši
  15. Hahahha, i ja kad sma bila mala banane su bile teška egzotika:) I ja sam ih jako volela, pa kad jedem, sve polako uživam da što duže traje:)
    Ovi cvetići su odlična ideja i sigurna sam jaaaaako ukusni!

    OdgovoriIzbriši
  16. Hvala vam svima na ljepim komentarima i jako mi je drago da vam se ova ideja jednostavnog kolačića sa bananama sviđa !

    OdgovoriIzbriši