utorak, 8. svibnja 2012.

Aronija - džem od aronije, kolačiči sa džemom, i .....gost fotograf !

Danas imam gosta :), i to ne jednog već dva gosta.  Jedan je gost fotograf najavljen u naslovu, a drugi gost je "aronija", također najavljena u naslovu, ali koja je i vrlo nenajavljena stigla u moju kuhinju i koja me zaintrigirala i zainteresirala. Moram biti iskrena i reći da za aroniju do sada nisam čula, zapravo možda sam i čula, sve više mi zvuči i izgleda poznato,  ali definitivno nisam obratila pažnju i evo, sada kao da je prvi put susrećem.
Malo sam pogledala na netu i pronašla da i nije tako nepoznata na našim prostorima i očito je da kasnim sa njezinim pravim  upoznavanjem, ali ....., za upoznati i naučiti nešto novo nikada nije kasno ! :)

Aroniju, tu zanimljivu voćkicu, donio mi je današnji gost, koji je inače puno voli fotkati i brzo je  pao dogovor "ja ću skuhati - on će fotkati" :) . Slike mog današnjeg gosta su i one koje se nalaze na naslovnici bloga. Marmeladice su tada djelovale toliko inspirativno da sam osim ustupljenih slika dobila i ponudu za novo fotkanje i evo ga, ponudu sam  sada iskoristila.


Prije otkrića aronije  bilo je pitanje  od kojega voća još nisam napravila marmeladu. "Od rabarbare" bio je moj odgovor. Znam da je rabarbara službeno povrće, ali sve češće se ubraja u voće i poznati su džemovi od rabarbare pa sam je i ja smjestila na voćnu stranu. U Zg je ne mogu naći, ali nije baš da je nema nigdje, naš današnji fotograf I. mi je poklonio zamrznuto pakiranje rabarbare koje sada čeka da završi u nekoj marmeladi. A  dobila sam i zamrznuto pakiranje aronije.

Gledala sam te zamrznute plodove  i moj prvi komentar je bio "izgleda mi kao velika borovnica" :). Zatim sam je odmrzla i probala, oporo, baš oporo, trpko, gorkasto......, ne mogu reći da mi je bila ukusna, ali svugdje piše da je jako zdrava i bilo bi je dobro konzumirati. Na netu sam pronašla stranice sa zanimljivim informacijama o aroniji,  i neke osnove bi bile ove:

"Aronija je ljekovita i korisna biljka koja potječe sa istoka Sjeverne Amerike gdje su je kao hranu i lijek počeli upotrebljavati Sjevernoamerički Indijanci.
Aronija spada u porodicu ruža i u Europi je privukla pažnju prije svega zbog svoje ljepote , jer su njeni bijeli cvjetovi jedni od najljepših cvjetova grmolikih biljaka. Cvate krajem travnja, a zeleni listovi u jesen poprimaju jarko crvenu boju. Okrugli ljubičasto-crveni plodovi dozrijevaju u kolovozu. 
Plodovi se mogu jesti svježi, ali okus im je opori, trpki, i češće se prerađuju. Od plodova radimo džem, sok, liker, čaj,  a zatim ih koristimo dodatak slasticama i slanim jelima. 
Posebno treba istaknuti ljekovita svojstva aronije. Plodovi crne aronije su prava vitaminska bomba ! Od vitamina posebno se ističu vitamin A, E, C, P, a od minerala tu su kalcij, magnezij, željezo, mangan, ... Također, plodovi aronije imaju najjači antioksidativni kapacitet među svim bobičastim i ostalim voćem. 
Preporuča se za konzumaciju kod određenih bolesti, a najkraće rečeno  preporuča se konzumirati je jer osnažuje tijelo u borbi protiv virusa i bakterija. Zanimljivo je i da su je ruski znanstvenici uvrstili u ljekovito bilje, a nakon nuklearne katastrofe u Černobilu plodovi aronije koristili su se za ublažavanje zdravstvenih tegoba ozračenih osoba. 
Zbog visokog stupnja otpornosti na mraz naziva se i Sibirska borovnica. 


(Podaci su preuzeti sa net-a sa više stranica. Dovoljno je u google upisati "aronija" i otvoriti će se više zanimljivih stranica na kojima se možemo detaljnije upoznati sa svim blagodatima ove biljke-voćke, ali i sa mogućnostima njezina uzgoja i u našem vrtu kao i korištenja u kuhinji)






Dakle, jako zdrava, ali ne baš preukusna voćkica i poželjno je da bude sa nečim sjedinjena da bi postala ukusna i da bismo u njoj uživali. Naravno, ja sam krenula  sa marmeladom odnosno sa džemom od aronije, a zatim sam taj isti džem iskoristila u keksićima i time dobila još jednu dimenziju ove voćkice.
Kasnije sam je isprobala i u slanim varijantama i jako je zanimljivo kako joj se okus mjenja i prilagođava "okolini" :) . No , danas krećemo sa slatkim verzijama aronije.

Prije recepata nije zanemariva činjenica da joj je cijena vrlo povoljna , na moje iskreno iznenađenje, ili se samo radi o tome da je meni do sada bila nepoznata pa sam uz "egzotiku" same voćkice očekivala i istu takvu cijenu.

I prije nego što krenemo bilo što od aronije napraviti, dobro je znati da su poželjne rukavice i puna pažnja kod rukovanja ovim plodom. Plod aronije ostavlja "dubok trag" na rukama, noktima, komadu namještaja na kojemu se nađe, u posudi u kojoj je kuhana ili poslužena. Vjerujte mi da ne želite da vam bobica padne na kuhinjske pločice i da je pri tome nehotice ugazite, ....., ne, ne :)
No, ta mala nezgoda je prošla i ,  krenimo na recepte :) 


Džem od aronije

- 400 g bobica aronije (ovo je jedno zamrznuto pakiranje)
- 200 ml vode
- 200 g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera 
- 1/2 žličice limuntusa 

-  Aroniju i vodu staviti u posudu za kuhanje, zagrijati do vrenja i kuhati cca 5 minuta da bobice aronije omekšaju.
- Usitniti bobice aronije štapnim mikserom ili u blenderu
- Usitnjenim bobicama aronije dodati limuntus i promiješati
- Dodati šećer i vanilin šećer i dobro ga umješati. 
- Kuhati dok ne uzavri, a kada uzavri još oko 15-20 minuta i cijelo vrijeme mješati  - Aronija je puna pektina i džem će se vrlo brzo zgusnuti, nije potrebno nikakav želirni dodatak ili dugotrajno kuhanje.

- Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke. Dobro ih zatvoriti, okrenuti na poklopac i neka tako stoje 10-tak minuta. Vratiti ih na pravu stranu i ostaviti da se ohladi. 
(od ove količine dobije se cca 450-500 ml džema)

Degustacija ! :)




Nakon prve žličice džema dojam je "oporo ali slatko". Nakon druge žličice dolazi i ono "osvježavajuće", nakon treće žličice reći ćemo da nas mami i na četvrtu :)




Sada već ona oporost postaje prijateljska :) i primjećujemo da je džem lagan , a osim fine, mazive teksture i boja je takva da je morate primjetiti. Tamnoooo......., upečatljivo !


I dolazimo do onog trenutka kada džem treba sa nečime sjediniti , a meni su za oko uplali keksići za koje sam recept našla na netu (na stranici gdje i džem i još puno informacija o aroniji - www.aronija.net)  i napravila sam ih uz neke moje izmjene i prilagodbe.


Keksići sa džemom od aronije

Za 24 kom keksića:
- 1 jaje - posebno bjelanjak i žumanjak
- 125 g maslaca
- 60 g smeđeg šećera
- 1/2 žličice extrakta vanilije
- korica 1 limuna
- 250 g brašna
- 1/2 žličice soli
- 100 g mljevenih badema
- cca  100-150 ml džema od aronije
- 24 bobice aronije za dekoraciju 

- Bjelanjak umutiti mikserom u čvrsti snijeg
- Maslac pjenasto umutiti, dodati šećer i žumanjak, extrakt vanilije i koriscu limuna i sve sjediniti mikserom.
- Dodati brašno i sol i ručno umješati.
- Na kraju dodati snijeg od bjelanjka i polako ga ručno umješati u smjesu.
- Rukama formirati "kuglice" od tijesta, veličine oraha.
- Uvaljati ih u mljevene bademe.
- Staviti ih na pleh sa papirom za pečenje , lagano pritisnuti i utisnuti u sredini.
- Pećnicu zagrijati na 150 stupnjeva i peći oko 15 minuta.
- Zatim izvaditi keksiće i na svaki staviti oko 1/2 čajne žličice džema od aronije.
- Vratiti ih u pećnicu i peći još oko 5 minuta
- Izvaditi ih, ohladiti i po želji ukrasiti bobicom svježe aronije.

I evo ih :)





Degustacija ! I ....., oduševljenje ! :)
Uistinu, džem je u ovoj kombinaciji savršen, a isti takvi su i ovi keksići. Jako su mi se svidjeli, toliko da ću ih po ovom receptu , same ili u bilo kojoj drugoj kombinaciji, uvijek rado napraviti.





Prhki, mekani, ukusni, ....., dan kasnije bolji nego odmah kada su gotovi (da, da, uspjela sam ih sačuvati i za dan kasnije :)  )




Na kraju, prije svega hvala mom današnjem gostu fotografu na ovim slikama. Popriličan je to odmak od onih koje vam ja pokazujem. Ali, ......, gledam ja taj njegov fotić koji izgleda kao da stavim 5-6 mojih zajedno :) , pa svjetlo ovamo i onamo, pa ovo izoštri, a ono zasjenčaj, pa penjanje na ljestve da fotke budu iz ovog i onog kuta, ......, hm, paaaa , možda bi i ja mogla tako. Ili , recimo,  približno tako :)
Dragi prijatelju I., hvala ! :) 

Što se tiče iskustava sa aronijom , u slijedećem postu ćemo vidjeti kako sam je ukomponirala u slanu verziju, a tada ću reći i gdje mi se bolje uklopila, :)
Do tada, novo otkriće je žlica bobica aronije koja se jutros našla u jogurtu i gdje zajedno čine odličan okus, pravi  osvježavajući i zdravi doručak !

















43 komentara:

  1. Nikad je nisam probala tako da ukus ne mogu zamisliti ali sve mi zvuči i izgleda JAKO lepo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasni i dzem i fotke...Posebno znimljivo izgledaju keksici.
    Nikad cula za aroniju; malo me podsjeca na mušmule (?).

    OdgovoriIzbriši
  3. Aronija postaje sve popularnija i u Srbiji pa se tako sadnice prodaju po 5-6 evra. Nije baš atraktivan žbun kao što izgleda na slikama pa sam se odlučila za kupovinu bobica na pijaci.

    Recepti su intrigantni svakako ih treba probati. Probaću ih sa sušenom aronijom umesto suvog grožđa, sigurno neće biti loše.

    Fotografije su baš lepe. Eh kad bi i kod mene došao neki takav gost:-)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Moji susjedi su prije nekoliko godina zasadili par aronija. Slučajno sam se našla kod njih kad su bili u vrtu i vidim da aronija ima plodove. Pitam ako su probali, a susjeda već krene prema stablu i bere mi bobice da probam. S obzirom da je i meni aronija ličila na veliku borovnicu (a njih obožavam), strpala sam u usta par bobica. Okus - živi užas! Ne znam što da kažem. Kad su se susjedi počeli smijati, odmah mi je bilo sve jasno, i njihova je reakcija bila takva kad su probali.
    Ali ovaj džem izgleda odlično i jako mami. Keksići su isto super, a gost fotograf je napravio odličan posao

    OdgovoriIzbriši
  5. Džem izgleda jako primamljivo iako ju nisam imala priliku probati,a pgotovo izaziva na ovim finim malim keksićima.Slikice prelijepe i ja bih voljela imati takvog gosta.

    OdgovoriIzbriši
  6. Prošle godine sam čula za aroniju, da je mnogo, mnogo zdrava, najjači antioksidant itd. Nisam nikada probala i moram priznati da mi nije palo na pamet ni da se džem može praviti od nje.
    Sve u svemu, gost ti je odličan - i jedan i drugi, a ove ukusne đakonije - savršene!

    OdgovoriIzbriši
  7. Imala sam priliku probati džem od aronije,zaista je odličan,ti si ga krasno uklopila sa ovim divnim keksićima,a sve pohvale i za gosta fotografa,slike su predivne,sve zajedno divan post:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Fotografije su stvarno famozne. Za aroniju sam čula ali, nisam je nikada probala. Odličan post, draga! Svaka čast na svim gostima ali i domaćici!

    OdgovoriIzbriši
  9. joj, pa ja ti obožavam džem od aronije, već duže vrijeme koristimo onaj od Podravke, tj. marmeladu. ma nemam mi bolje nego vruće palačinke sa marmeladom od aronije, stavila sam ju jednom i u sladoled. :) Uglavnom, fotk su prelijepe, keksići osvajaju i cijeli post ti je divan, jedva čekam da vidim kako si ju iskombinirala i u slanoj verziji.

    OdgovoriIzbriši
  10. Moj muž je posadio aroniju (imamo mi smokvu i samo ćekam bananu), pa me baš zanima. Divne fotke, džem i kolačići za pojesti preko ekrana:)

    OdgovoriIzbriši
  11. Fotke predivne, cijeli post super. Drago mi je da si nam približila aroniju. Ako ništa drugo, da znam što me čeka ako ikada budem u prilici isprobati njen plod ili marmeladu...

    OdgovoriIzbriši
  12. predivne fotke! A džem i keksići izgledaju odlično!

    OdgovoriIzbriši
  13. hvala ti na ovoliko korisnih informacija. moram priznati da jos nisam imala priliku imati aroniju u rukama a kamoli od nje napraviti ovako lijepi pekmez. bas divno izgleda, i u teglici i na keksicima. fotografije su stvarno lijepe, kompliment fotografu :)

    OdgovoriIzbriši
  14. mislim da ću ove sezone napokon prvi put isprobati aroniju :) najradije bi ju probala u obliku džema, zato ću si sačuvati ovaj tvoj recept, fenomenalno izgleda, a ni keksi ne zaostaju!
    Pozdravček prijatelju, jako lijepe fotke!

    OdgovoriIzbriši
  15. divan dzem, divni keksići i divne fotografije. :)

    OdgovoriIzbriši
  16. mama ima u vrtu aroniju, probala sam jednu bobu, bil oje strašno gorko...možda nije bilo zrelo! rabarbaru pak nikada nisam probala!
    fotke su krasne!

    OdgovoriIzbriši
  17. Nisam probala aroniju...a bas me zanima kakva je...u svakom slucaju kombinacija sa kolacicima deluje odlicno!

    OdgovoriIzbriši
  18. Odlican ste tandem, ali dzem i keksici su isto tako fino napravljeni, pa sve skupa sjajno izgleda.. mozete sve ponoviti jos koji put, mi se necemo buniti.:)) Hvala puno i na svim korisnim informacijama o ovoj zaista neobicnoj biljcici, nisam imala prilike da je probam, ali ako uspem da je nabavim znam gde cu doci po receptice... pozdrav tebi i tvom gostu!:))

    OdgovoriIzbriši
  19. U Danskoj ima nekih proizvoda sa aronijom, navodno je jako zdrava. Sjajan post, odusevila sam se fotografijama. Ne znam sta je ljepse da li dzem, da li kolacici... Pravi dozivljaj

    OdgovoriIzbriši
  20. Prvo predivno si aranzirala i uslikala.Nisam probala nista od aronije mada sam razmisljala o tome da treba da probam.

    OdgovoriIzbriši
  21. aronija je i meni potpuno nepoznato voće, nikad čula! ali na ovako lijepim fotkama djeluje stvarno ukusno i mami izgledom... za rabarbaru sam i ja nedavno pretražila sve placeve u Zagrebu da ju nabavim i ta potraga je bila bez uspjeha :( a sad joj je baš sezona...

    ostavila sam ti na svom blogu malu nagradu pa virni... mah, mah.

    OdgovoriIzbriši
  22. I meni je naziv/ime jako ne poznato ??..bobice mi lice na rusnice one kisele,kisele kada se uberu..ali ne mogu da odolim tvom dzemu i kolacica..odmah idem da ucim o aroniji :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Bas jucer sam kupila suvu aroniju i isto kao i ti se iznenadila ukusom. Stvarno sam ocekivala nesto fino i slatko... Ali iskoristila sam ih u jednom finom hlebu. :)
    Kazu da je sok od borovnice koji se prodaje po trzistu u stvari aronija aromatizovana borovnicom. Ne verujem da je to tacno, ali ko zna...
    Dzem divno zvuci i volela bih ga probati. Mi imamo sadnicu aronije, ali jos je mala...

    OdgovoriIzbriši
  24. Sjajan post, o aroniji sam samo čula, ali je još nikad kupila/probala nisam, moraću ih ovih dana potražiti u tržnici, jer me i ovi keksići i džem mame, i rado bi ih isprobala :) Bravo za post, i kompliment fotografu, slike su prelijepe!

    OdgovoriIzbriši
  25. Krasan ti je blog u komletu, fotke za 5 i sve je u stilu. Ariniju sam probala u prefinom likeru, nadam se da ću dubiti recept.

    OdgovoriIzbriši
  26. Hvala vam svima na komentarima ! Drago mi je da je aronija našla put do vas, drago mi je i da vam se sviđaju džem i kolačići ! Posebno hvala za komplimente na fotografije, gost-fotograf se također zahvaljuje, a ja se nadam da će nas još koji put počastiti svojim fotkicama :).
    Moram primjetiti da sam dobro rekla da za nešto novo naučiti nikada nije kasno, vidim da mnogu od vas već od ranije dobro poznaju aroniju, znači da poprilično kasnim, ali nema veze, sada sam je otkrila i moram priznati da što je više kombiniram sve je više volim.
    Uskoro ću se javiti sa slanim kombinacijama.
    "Dunja" - nadam se da ćeš dobiti recept za liker, voljela bih ga napraviti i probati.

    OdgovoriIzbriši
  27. Divan ti je i blog i post, a tek fotke...., nemam reci :)
    Za aroniju sam cula skoro ali je nisam probala, mada ovi tvoji recepti dosta obecavaju, odvazicu se i ja.

    OdgovoriIzbriši
  28. aroniju nisam probala, a moram priznati da se nisam niti pretrgla da je pronađem iako sam baš nedugo čitala o njenim ljekovitim svojstvima
    sviđa mi se marmelada, a kolačići su prekrasni i sigurno jednako ukusni

    OdgovoriIzbriši
  29. Nemoj sad da mi se smejes, ali mi prvo pade na pamet farbanje jaja ovom vockom. lol Danas smo se Zoka i ja prisecale pehova sa prirodnim bojama i verujem da sa aronijom nema greske, po tvom opisu :D

    Cula sam za nju, gledala na tv-u neki recept ali nisam imala prilike da vidim uzivo ni da probam. Na tvojim fotografijama divno izgleda, i kao dzemic i kao dekoracija na keksicima. Mnogo toga sto je zdravo, nije bas na prvu i ukusno. :D

    OdgovoriIzbriši
  30. Kako divno izgleda Branka, svaka čast gostu na fotkama!! Nadam se da ćeš uskoro napraviti i džem od rabarbare, ja ju još nisam probala niti je mogu naći u prodaji (kao ni sjeme jer bi je inače posadila) :)
    P.s. nadam se da ćeš/si uspila oprati pločice :)

    OdgovoriIzbriši
  31. Davno bješe kad sam ja zadnji put kod tebe ostavila trag. Ali čitam! :)
    Aroniju smo posadili prošle godine i nije preživjela. Zovu je još i sibirska borovnica, da, i očito može preživjeti hladnoće, ali ne i sušu. Američka borovnica je uspjela preživjeti, pa ćemo vidjeti.
    Fotke?
    Da, vidi se razlika :) i ne, ipak ne ide bez namjesti, izoštri i bez lojtri. Mislim, ide, ali razlika je drastična! :)

    OdgovoriIzbriši
  32. Bravo za super informativan i zanimljiv post i naravno, za savršeno privlačne keksiće! Nikad nisam probala aroniju, ali odavno mi je na listi stvari koju bi trebalo kupiti i probati, baš zbog toga što je tako zdrava i odličan antioksidant... Nego prosto ne mogu stići da isprobam sve što želim! :)
    Nisam baš neki ekspert za đemove, ali jednom kad krenem da ih pravim, žmurećke znam gdje da tražim! ;)
    Mnogo mi se sviđaju ovi keksići, praviću ih sa nekim drugim kiselkastim džemom! :)

    OdgovoriIzbriši
  33. ekoloski proizvodi od aronije na www.aronija.com.hr

    OdgovoriIzbriši
  34. Super i zanimljiv post, morat ću si probati te keksiće napraviti. Probala sam aroniju ali ne u ovakvom obliku te svima preporučujem da probaju. antioksidans

    OdgovoriIzbriši
  35. Juce napravila dzem od aronije i lepo ne znam sta bih sa njim. Ukus je poseban i jednostavno drugaciji. Ja onda malo na net pa trazi recepte gde bih ga iskoristila i tako naisla i na ove kolacice. Napravila i odusevljena. Trebala sam odmah duplu meru, ali nisam znala da li ce se to mojim ukucanima dopasti.Sad znam, sledeci put dupla mera ;) Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam ja javljanju, na povjerenju i isprobavanju kolačića, jako mi je drago da su se vama i vašima tako svidjeli, i meni su jedni od omiljenijih :) Nadam se da ćete ih još koji put napraviti i da će isto tako dobro proći :)

      Izbriši
    2. Hvala vam ja javljanju, na povjerenju i isprobavanju kolačića, jako mi je drago da su se vama i vašima tako svidjeli, i meni su jedni od omiljenijih :) Nadam se da ćete ih još koji put napraviti i da će isto tako dobro proći :)

      Izbriši
  36. Aronija je biljka sa najzdravijim svojstima koje može jedna biljka da ima. Mnoge su njene prednosti i koristi. Ko ima mogućnost, treba da je pije svaki dan, po pola decilitra, može razblažiti sa vodom.

    OdgovoriIzbriši
  37. Aronija je prezdrava biljka, meni je fakat Aronija pomogla. Sve u svemu odlična objava!

    OdgovoriIzbriši