četvrtak, 5. travnja 2012.

Sretan Uskrs uz Pincu/Sirnicu ili Uskršnju pogaču

Veliki tjedan je, posebnog ozračja, u nedjelju slavimo Uskrs i vrijeme je za pripreme za taj veliki blagdan. Osim ribe na Veliki petak i bogate Uskršnje trpeze obavezna će biti i šarena, obojena jaja, a obavezna je i Uskršnja pogača. 




Ranijih godina sam već spomenula sve nazive koje znam za Uskršnju pogaču i koji se razlikuju od kraja do kraja. U Dalmaciji je to sirnica, u kontinentalnom dijelu pinca, a u Dbk znamo reći i pinica. Sve je to Uskršnja pogača od koje nedjeljom ujutro otkidamo prvi komad , stavljamo ga u košaricu i nosimo na jutarnju misu na blagoslov. 




Posebno me tada veseli Uskršnji doručak koji je najveseliji i najljepši doručak u godini, onaj kada smo svi zajedno, kada je stol pun i kada doručak nešto dulje potraje , uvijek uz dobro rspoloženje. I ove godine za Uskrs se nalazimo kod moje tete u Splitu. Lijepa je ta obiteljska tradicija, Božić u Dbk, Uskrs u Splitu, a na kraju najvažnije je da  se svi okupimo.

Gdje god da jesmo, Uskršnja pogača je moj zadatak, već se zna da B.donosi ne Pincu nego PincE :) , znači više njih ....., jednu za mamu, jednu za sestru, jednu za tetu, jednu za pokloniti tetinoj prijateljici, jednu ......:) . Uz standardne pince očekuje se i nešto malo drugačije za djecu od sestre i rođaka. To malo drugačije trebali bi biti zečići, ali vidjet ćete kako izgledaju u mome izdanju :) 
Koliko god se činilo da dosta očekuju meni to ne smeta, uživam u pravljenju Pince i unaprijed se tome veselim. 



Recepata za Pincu ima uistinu jako puno i svi se razlikuju u nekim manjim nijansama. Iako sam sa do sada isprobanim zadovoljna uvijek želim isprobati i neki novi. Tako sam i ovaj put napravila Pince po meni novom receptu koji sam našla na Collinariki kod drage betinne. Povirila sam neki dan malo na Coolku i ugledala slike pinica od betinne, slike su me odvele do recepta koji je definitivno privukao moju pažnju. Nešto drugačije od onoga što sam do sada radila. 
Recept od betinne možete vidjeti ovdje. A ja sam uz neke male izmjene moje Pince napravila ovako: 

Za tijesto: 
- 1.500 g glatkog brašna 
- 350 g kristal šećera 
- 3 vrećice vanilin šećera 
- 2 kockice svježeg kvasca 
- 300 ml mlakog mlijeka 
- 150 g masti 
- 150 g maslaca 
- 1 kiselo vrhnje (200 ml)
- 8 jaja - 6 cijelih + 2 žumanjka 
- 1/2 bočice ekstrakta kruškovca 
- 3-4 žlice likera od ruže 
- naribana korica 2 naranče 
- naribana korica 2 limuna

Za premaz: 
- 1 jaje 
- 1 žlica mlijeka 
- 15-tak kockica šećera 


- Od ukupne količine brašna odvojiti 200 g i staviti sa strane 
- 1.300 g brašna staviti u posudu, dodati šećer i dobro promiješati. U sredini izdubiti rupicu, u nju namrviti kvasac, preliti mlakim mlijekom i ostaviti da se kvasac zapjeni. 
- U zdjelicu staviti vrhnje, aromu kruškovca, liker ruže, korice limuna i naranče i sve dobro promiješati
- Kada je kvasac zapjenio (cca 10-tak minuta), u brašno dodati jaja (cijela i žumanjke)  i vrhnje sa aromama. 
- Umijesiti glatko tijesto, prekriti ga prozirnom folijom da se ne stvori korica, zatim još i krpom  i ostaviti ga da se digne, da se udupla. Za to će trebati oko 1,5 sat .
- Zatim otopiti masnoće, mast i maslac.
- U otopljenu masnoću umješati preostalih 200 g brašna, dobro umiješati da bude gusta glatka smjesa i ostaviti da se malo prohladi. 
- Zatim otopljenu masnoću sa brašnom umješati u uzdignuto tijesto i dobro ga premijesiti. (U ovom koraku moja bojazan je bila da će tijesto postati premekano, ali nije, upijalo je dodanu masnoću i tek sam 2 puta trebala ruke pobrašniti i nastaviti mijesiti) 
- Dobiveno glatko tijesto ponovno prekriti prozirnom folijom i krpom i ostaviti da se digne, cca 1 sat. 
- Uzdignuto tijesto premijesiti i formirati "loptice" , odnosno Pince. Ja sam od ove količine napravila 6 kom. 
- Formirane Pince ostaviti ponovno da se dignu, oko 30 minuta. 
- Zatim ih dublje zarezati po vrhu, na tri strane. 
- Jaje za premazivanje pomiješati sa žlicom mlijeka i premazati Pince samo po vanjskim djelovima, ne po zarezanom dijelu. 
- Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i peći ih oko 35 minuta. Nakon 15-tak minuta počinju tamniti i tada ih treba prekriti folijom i nastaviti do kraja peći. (ja sam ih pekla 3 po 3, znači u dva puta)  
- Dok se Pinice peku šećer u kockama usitniti na krupnije i sitnije komadiće. 
- Kada su Pince ispečene , vruće ih ponovno cijele premazati jajem sa mlijekom i po vrhu posuti kockicama šećera i samim kristal šećerom po želji.
(za lakše snalaženje oko postupka u originalnom receptu je slika uz svaki korak)

I tu su Pince, mirisne i fine, ...., jako fine !! 



Nisam izdržala i morala sam jednu načeti i probati :)



Jako sam zadovoljna ovim receptom i zahvaljujem betinni što nam je poklonila recept njezine majke. Pince su tako mekane, nježne, posebno ukusne i aromatične. Baš mi se sviđaju ! :)




E sada, osim Pinice za djecu je trebalo napraviti zečiće. I njih sam vidjela kod betinne, pa sam eto i ja odlučila napraviti takvog zeku. I naravno da nisam uspjela :), ali dobro sada, veselimo se Uskrsu pa se iskreno nadam da će se i djeca razveseliti ovome što im poklanjam, nisu ispali zečevi nego - mace ! :):) . Što je tu je, čini se da su mi negdje nestale uši, ......,ali  ukusni svakako jesu :)
(kod betinne pogledajte kako je to trebalo ispasti, recept i slike su ovdje)




Tijesto za zečiće je ono koje ne zaboravljam i uspjeli mi zečići ili bilo što drugo što radim ili ne, ovo tijesto i ovaj recept uvijek uspijeva i uvijek je fantastično. To je recept od drage Monike sa bloga Sweet Sensation, za njezine Uskrsne zečiće koji je ovdje. . Svaki put kada sam nešto od ovoga tijesta  napravila svima se svidjelo, a posebno djeci ! 
Stoga, da još malo "iskoristim" Monikin recept  i razveselim djecu , ali i odrasle napravila sam mini - pince . Mislim da njima neću razveseliti samo djecu, sebe već jesam :)







Svima vam želim da lijepo provedete Uskršnje blagdane, sa vama nadražima, uz finu hranu, piće, vesela šarena jaja, zečiće, piliće, ........Sretan Uskrs !!






22 komentara:

  1. Obožavam uskršnji doručak, posebno spoj slatkog kruha, kuhanih jaja i slankastog mesa.
    Jako mi se sviđa post i svaka ti čast na tolikim pogačama koje nesebično dijeliš. Sretan Uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  2. jaoo, prekrasne su ti. Meni je tako zanimljivo kako svatko radi pince na svoj način.. mene je nona preošle godine naučila raditi ih, tako da sad uvijek radim po tom njenom receptu, a moj dodatak obično bude tamna čokolada na komadiće i korica i sok naranče.. :) ali ova maca ti je preeeslatka! :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako lijepe tradicije. Porodična okupljanja su super, ali jako naporna za domaćicu. Pince su ti divne, sigurno božanstveno mirišu. S obzirom na mast, sigurno ih ne bih jela, ali sam uvjerena da im je okus onaj pravi.

    OdgovoriIzbriši
  4. pince su ti divne, ja svoju mijesim sutra a pekla se bude u subotu pa će tad i post,
    Sretan Uskrs takožer tebi i tvojim najdražim

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Branka pinca je prekrasna a i ovi zečići-mace,divno je da imate obiteljsko okupljanje za Uskrs,tebi i tvojoj obitelji želim sretan Uskrs i sve najljepše:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasna je! vrlo slično ovom receptu kojeg imam-isto ide mast i kiselo vrhnje. Nako sveg sam zaključila da je to recept za sočnu i meku pincu-mast i k. vrhnje :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Branka, sve najlepse tebi i tvojima, zelim vam da lepo proslavite Uskrsnje praznike, verujem da ce se najmladji najvise obradovati zecicima tj.macama!:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Prekrasne pince a najljepše od svega je porodično okupljanje i uživanje u svemu tome. I ja mislim da je mast ključ za uspjela tijesta i što je najvažnije mislim da im ona daje tu dugotrajnu svježinu koja je baš potrebna uskrsnim pogačama. Ja ih ne pravim, nismo naučili na njih ali, uvijek dobijem jednu od moje Zdenka.
    Sretan Uskrs tebi i tvojima. Uživajte!

    OdgovoriIzbriši
  9. Obožavam pincu a tvoja je uistinu prekrasna!
    Jaja si divno ofarbala, bravo!

    Želim ti sretan i blagoslovljen Uskrs,pusa!:)

    OdgovoriIzbriši
  10. Pinca me oduševljava svake godine iznova. Jako je volim, a tvoja izgleda odlično. I zeko je slatki, iako je ostao bez ušiju ;) Sretan Uskrs tebi i tvojoj obitelji Branka!

    OdgovoriIzbriši
  11. veliki sam ljubitelj pinci i nasrecu ovdje u pt-u imaju tijekom cijele godine neku inacicu pinci. zove se pao de leite - mlijecni kruh i finiiii je jako!

    OdgovoriIzbriši
  12. Ah, da, uzivajte u uskrsnom dorucku i sve najbolje :-)

    OdgovoriIzbriši
  13. I ja obožavam Uskršnji doručak koji smo svake godine na Rabu kod mame i svi skupa uživamo kako u hrani tako u druženju

    OdgovoriIzbriši
  14. Nešto sličan recept imam po kojem se kod nas pogača radi već godinama. Ovaj je recept isto tako zanimljiv, a pogača jako lijepo izgleda. :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Divan post Branka, tradicija, obitelj, druženje.... to je vrh onoga što dobijemo kao dar života, a darovi se čuvaju i poštuju. Tvoje pince su prekrasne, osjetim miris preko ekrana, a fotke su žive. Sretan Uskrs draga Branka!

    OdgovoriIzbriši
  16. Najdraza okupljanja,kada su svi zajedno da podijele dobro i zlo ,srecu i radost..Sretan Uskrs draga Branka !!!!

    OdgovoriIzbriši
  17. Sve si spreila vrhunski!Sretan Uskrs!!!

    OdgovoriIzbriši
  18. Kao prvo sretan Uskrs tebi i tvojoj porodici,budite blagosloveni i sretni.Hvala na receptu za pincu koju sam prvi put probala u Dalmaciji,ali sam bila jako mlada da bih se zainteresovala za recept.Sve najbolje

    OdgovoriIzbriši
  19. I ja puno volim uskrsnje dorucke, a ove tvoje pince su toliko privlacne i lijepe. Slike su krasne.

    OdgovoriIzbriši
  20. Hvala vam svima na komentarima i lijepim željama za Uskrsne blagdane. Posebno mi je drago da vam se sviđa Uskršnja pogača kako sam je ovaj put napravila. Moram priznati da se sve dosta brzo pojelo, da je bila još koja ne bi bilo viška. I djeca su bila vesela sa svojim primjercima (zec ili maca :)
    Čim ulovim koji trenutak više ispred kompjutera stižem i k vama u posjete, isprika onima kod kojih me već danima nema.
    Do tada svima lijepi pozdrav sa prekrasnog, sunčanog juga ! :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Branka, predivno su ti ispale Sirnice :) Sretan Uskrs tebi i cijeloj tvojoj obitelji s malenim zakašnjenjem :)

    OdgovoriIzbriši