ponedjeljak, 30. travnja 2012.

Kuvarijacije - Uskrsni vijenac

U ovomjesečnom krugu blog igrice Kuvarijacije isprobali smo recept drage Snježe sa bloga Vrtaljica, Uskrsni vijenac.



Kada imate ispred sebe recept od Snježe onda znate da imate nešto dobro, da ćete uživati u mirisu i okusu jela kojim nas Snježa časti. Tako je bilo i sa ovom poslasticom koju nam je i sama Snježa preporučila i nakon što je prvi put napravila vijenac rekla je da joj je žao što ga nije radila i ranije. 
Isti zaključak mogu donijeti i ja nakon što sam ga isprobala, a osim što mi može biti žao što to nisam napravila i ranije jednako tako mi je žao što mi ovaj prvi pokušaj nije ispao baš najbolje. Ne što se tiče okusa ili teksture tijesta već što se tiče izgleda, malo sam tu zabrljala........, ali najbolje je da krenemo redom.

Priliku za napraviti ovaj kolač imala sam u Dbk, iako je prošao Uskrs još uvijek smo bili u tjednu kada smo se častili uskrsnim slasticama tako da je i ovaj vijenac bio i tada prigodan. Osim toga, teta i ujak iz Splita su nam bili gosti na jedan dan pa je ovo bila poslastica predviđena za poslije ručka. Znam da svi kod mene vole dizana tijesta i razne kombinacije punjenja i znala sam da sa ovim ne mogu pogriješiti. Tako je i bilo, nisam niti najmanje pogriješila :)




Što se tiče samog recepta napravila sam izmjenu što sam umjesto mljevenih lješnjaka stavila mljevene bademe. Bademe svi preferiramo i uglavnom u kući uijek ima badema tako da je izbor pao na njih.
Sve ostalo u receptu sam ispoštovala i vijenac napravila točno kako piše.
Snježin recept prenosim u cijelosti uz moja zapažanja.

Potrebno je:

Za tijesto:

50 dag brašna
1 vrećica (7 g ) suhog kvasca
10 dag šećera
2.5 dcl toplog mlijeka
5 dag otopljenog maslaca
1 žumanjak

Za punjenje:

50 dag jabuka (3 kom.)
ribana korica jednog limuna
10 dag mljevenih lješnjaka  - ja sam u zamjenu stavila mljevene bademe
8 dag šećera (u receptu piše 7.5 dag???)
1 bjelanjak

( dodala sam i jednu šaku grožđica u jednu roladu) Inače mislim da se ta punjenja uvijek mogu mijenjati ovisno o nahođenju ili što imamo u špajzi - i ja sam dodala malo grožđica


i još:
10 dag marmelade od kajsija

 
 Postupak:

- U mlijeku rastopiti maslac /sve skupa treba biti toplo)
Pomiješati brašno, kvasac i šećer te dodati jaje i mješavinu mlijeka i maslaca. Zamijesiti tijesto i ostaviti ga na toplome kvasati oko pola sata.

Napravila sam točno ovako kako piše, lako zamijesila tijesto i ostavila ga na toplome (u pećnici na 50 stupnjeva) da naraste.

- Jabuke oguliti i očistiti te 1/2 jabuka naribati na sitno a ostale isjeći na sitnije kocke.

Jabuke i ostale sastojke za punjenje sam pripremila. Nisam dio jabuka naribala već sam ih sve nasjeckala. Isto tako dio badema sam samljela sitnije, a dio ostavila u krupnijim komadićima.




- Pomiješati ih s limunovom koricom, lješnjacima i šećerom te dodati lagano umućen bjelanjak.

Nadjev za tijesto sam pripremila ovako kako piše





 - Nadošlo tijesti podijeliti na dva dijela, i razvaljati ih na četverokute dimenzija 45x20 cm
Na svaki staviti po polovicu nadjeva te zamotati u roladu, a sastav rolade okrenuti prema dolje.

I već tradicionalno kod mene uvijek dođe neki trenutak kada nešto "zabrljam" :(. Evo ga, došao je. Prvu roladu sam razvaljala , onako odoka zaključila da sam to baš dobro napravila, međutim nisam. Tek kada sam stavila nadjev i počela je zarolati shvatila sam da je pretanko, da nije baš najbolje i da će mi sa tom polovicom biti teže kasnije raditi. Ipak, odlučila sam je ostaviti takvu, činilo mi se bolje nego vaditi nadjev pa tijesto na kojemu je već bio nadjev ponovno razvaljati, ne bi bilo dobro.

Sa drugim dijelom i drugom roladom bila sam pametnija pa sam odmah uzela metar u ruke :) i izmjerila dimenzije dok sam je razvaljala. Stavila sam nadjev i lijepo je zarolala, skroz druga priča u odnosu na onu prvu.




- Rolade zarezati odozgo 2 cm duboko po dužini, saviti oko sebe (kao da cijedite ručnik) pa međusobno u čvrst vijenac. Staviti ga (vijenac) na lim za pečenje.

Vezano za zarezivanje Snježa je u komentaru na upit Jovanke dala dodatno pojašnjenje. Ostavila sam oko 2 cm sa svake strane i dalje kuhinjskim škarama zarezala obje rolade. Naravno, ona prva, tanka počela se skoro raspadati, a ova druga mi je bila baš super :)
Ovu drugu sam lijepo savila, dok sa onom prvom nije to išlo baš onako kako bi trebalo, pa obzirom na to nisam ih uspjela niti omotati jednu oko druge već je to više bilo po principu "staviti ih jednu na drugu". Žao mi je, ali ispalo je ovako kako je i moj vijenac je bio spreman za odlazak u pećnicu.




- Pokriti ga folijom, peći oko 20 minuta na 200°C, zatim skinuti foliju pa peći još 20 minuta. Ostaviti još 15 minuta u isključenoj pećnici.

Pećnica je bila zagrijana na 200 stupnjeva, vijenac sam pokrila folijom i pekla ga tako 20-tak minuta, zatim skinula foliju u pekla slijedećih 20 minuta. U isključenoj pećnici ostavila sam ga nešto dulje , oko 25-30 minuta, ali pećnicu sam otvorila barem "milijun" puta da ga malo vidim :) pa je i bila na nižoj temperaturi od predviđene i vijenac je mogao dulje ostati.


- Premazati ga zagrijanom marmeladom od kajsija i ukrasiti po želji.

Pored svih mojih marmelada, u Dbk nisam imala onu od kajsija pa sam je kupila , zagrijala i njome premazala vijenac. Ovim premazivanjem doslovno je zablistao i postao raskošan kolač prikladan i za najsvečaniji stol. Dodatno, posula sam ga krupno nasjeckanim bademima.




Pomalo sam ga sakrila :) i nisam dala da ga probaju prije nego ga iznesem na stol poslije ručka. A kada se našao na stolu nastalo je pravo oduševljenje i naravno prvo upiti što je to, kako se lijepo sjaji, što je unutra, ....., sve sam lijepo odgovorila,  narezala i poslužila prve komade.
(K.me pitala je li to recept od tete Snježe od koje smo i lani za Uskrs jeli onaj super slani vijenac ?! :), mislila je na ovaj koji smo također isprobali u Kuvarijacijama. Moram priznati da me malo iznenadila , ali pamti dijete što je dobro ! :)

E sada, znala sam da je i ovaj vijenac dobar  i da će im se svidjeti, ali baš toliko........ :). Zbilja, pomalo me iznenadila ta reakcija oduševljenja kako je ovo finooooo....., kako je dobro, kako je super. Komad po komad, ...., jeste li vi ljudi prije ovoga pojeli ručak :) :)




Ne čudi me ova reakcija, bez obzira na problem sa jednom roladom i ne baš savršen izgled finalnog proizvoda , dobila sam krasan kolač, odlične teksture tijesta, lagano, sa punjenjem koje se može prilagođavati, ali nama je odgovaralo baš ovako kako je.




Nakon što smo se zasladili poslije ručka, jedan poveći komad ostao je nepojeden  i ja sam ga vidjela sutra dan ujutro uz šalicu kave, prekrila sam ga folijom i spremila. Navečer izađem vani, kasnije se vratim, zavirim u kuhinju,  kad ono......, ispod folije mi je nešto prazno. Povirim i ugledam par keksića, a komad ovoga vijenca "nestao" :).
Pitam mamu i sestru znaju li nešto o tome , mama kaže da nema pojma, hmm..... :), a sestra će : "ppppaaaaa,...., mi pojele ! " :):)
Ma neka ste pojele, za vas sam ga i napravila i jako mi je drago da im se svima tako svidio.




Svidio se ovaj vijenac naravno i meni i jedino što mogu na kraju zaključiti je isto ono sa početka i isto ono štoje rekla i Snježa, šteta što ga nisam i prije napravila !  I još, drugi put ću metar uzeti u ruke odmah na prvoj roladi :):)

Draga Snježo, hvala ti na još jednom odličnom receptu iz tvoje kuhinje !



Broj komentara: 26:

  1. Mene su mučile te jabuke na kockice baš zbog motanja i zato sam sve jabuke naribala. A teko ono zarezivanje, koliko sam samo gnjavila Snježu na mail da mi to detaljnije objasni. Na kraju je sve super ispalo i drago mi je da je bio dio kuvarijacija.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na komentaru ! I meni je drago da smo radili ovaj vijenac u Kuvarijacijama i da možemo razmjeniti dojmove oko ovog specifičnog zarezivanja i omotavanja. Vidjela sam tvoj vijenac, odlično ti je ispao !

      Izbriši
  2. Divna izvedba...Mada ne ucestvujem u igricama :-( , uvijek me se dojmi kako jedan recept ima mnogo razlicitih krajnjih rezultata

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! Drago mi je da ti se sviđa i moja, ne baš uspješna, izvedba. I meni se super kada gledam krajnje rezultate istog recepta, svaki je poseban na svoj način.

      Izbriši
  3. Divan vijenac, ali od Snježe je, pa me ne čudi, a ti si ga "izvela", pa me opet ne čudi. Da mi malo ovdje zamiriši .......

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno na komplimentima ! Nije mi ovo baš najuspješnija izvedba, ali Snježin recept je zbilja odličan i , da, lijepo zamiriši.... :). Hvala !

      Izbriši
  4. Uvek su mi zanimljive tvoje price i slatko sam se nasmejala keksicima ispod folije.:)) Moram ti reci da je i mene u prvom trenutku zbunilo to motanje testa, pa nisam bas bila sigurna da li sam sve dobro uradila, ali mislim da na kraju nikome nije smetalo, a posto je bilo i drugih kolacica za Uskrs (dobila sam i od komsinice pun tanjir:), narednih par dana smo se fino sladili sa svim slatkisima.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Lana, drago mi je da ti se sviđaju i moje pričice :). Vidjela sam tvoj vijenac i mislim da se nisi nimalo zabunila, super si ga napravila ! I mi smo se oko Uskrsa fino i puno sladili, volim blagdane :)

      Izbriši
  5. i ja sam napravila sitne izmjene, to je i bit kuvarijacija!!
    krasan je tvoj vjenac!

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala ti, drago mi je da ti se sviđa i moja izvedba ! Tvoj vijenac sam vidjela i zbilja ti je krasno ispao !

    OdgovoriIzbriši
  7. Obožavam sve kolače sa jabukama. Ovaj tvoj venac izgleda božanstveno. Svaka ti čast kada stigneš sve isprobati i pripremiti. Bravo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! I ja volim kolače sa jabukama. Volim isprobavati nove recepte pa nekako ulovim vremena, često teško, ali za ove stvari uvijek se nađe :)

      Izbriši
  8. I ja kada god mogu zamenim lešnike bademima, i iako nisam sa bademastog područja, volim ih više i od domaćih oraha, Prelepo si napravila!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđa moj vijenac, hvala ti ! Znači, zajedno smo u klubu ljubitelja badema :)

      Izbriši
  9. Draga Branka,venac ti je bas lep.Da li je smotan kako treba,krajnji rezultat je super!!A i uzivali ste:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako je Maja , uživali smo u svakom slučaju ! Hvala ti puno, drago mi je da ti se sviđa !

      Izbriši
  10. Prekrasan Uskršnji venac isviđa mi se što si prikazala i postupak pripreme, još samo da nam dočaraš miris i ukus, njam, njam...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti i veseli me da ti se sviđa moja izvedba ovoga vijenca. Miris i okus je baš njam :)

      Izbriši
  11. Krasan ti je vijenac, veselim se svakom tvom novom postu, ima neku višu dimenziju od samog recepta, i to obogaćuje. Hvala ti Branka.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dunja hvala ti puno ! Ovo je veliki kompliment i priznanje je čuti da ovako doživljavaš moje postove tj.da u njima uživaš jednako kao što ja uživam u tvojim postovima i djelima. Mene pisanje i sve što ide uz to jako veseli, a veseli me i kada je to ovako prihvaćeno. Drago mi je i da ti se vijenac sviđa. Hvala !

      Izbriši
  12. I kod tebe jako lijep i bogatog nadjeva i zaista smo uživali u ovom krugu zar ne..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ! Da, u ovom krugu smo baš uživali , slažem se !

      Izbriši
  13. Divan vijenac, mogu zamisliti kako je ukusan, ja sam uvijek za jabuke, pa limun i bademi, ne moze bolje.

    OdgovoriIzbriši