utorak, 24. travnja 2012.

FBI rukavice - Laka kuharica - slatko

U ovom krugu blog-igrice FBI rukavice koju je pokrenula mamajac istražujemo blog drage Katarine, Laka kuharica. Recepti sa Katarininog bloga vrijedno se isprobavaju i svi smo zadovoljni i uživamo u njezinim odličnim jelima i slasticama. 
Tako je i kod mene, uživala sam u "slanom programu" koji sam predstavila u ovom postu, a jednako tako ovdje možete pročitati  o Katarininom blogu iz moje perspektive.
Osim u slanim jelima uživala sam i u onima slatkima, i te kako uživala....... :)





Isprobavajući Katarinine slastice samo sam jednu napravila za sebe (ipak :) ), a  za sve ostale imala sam više degustatora, i za svaku , ali baš za svaku od ovih slastica tražili su me recept. Posebno su bila interesantna dva kolača  (prepoznati ćete ih koja su)  za koje recepte me i danas "vuku za rukav" :) 

I ovaj put dogodila sam već uobičajena stvar, napraviti izbor iz svega što sam htjela probati bilo je najteže i ostalo je još dosta onoga što u ovom krugu igrice nisam stigla pripremiti i što tek treba doći na red. 
Ono što sam isprobala od slatkog dijela slijedi u nastavku i idemo redom kako je što odlazilo u pećnicu i dolazilo na stol. 
(recepte neću prepisivati već su u linkovima u nastavku)


Ananas, mango, limeta, ...., kombinacija dovoljna da me primami toliko da mi se ova pita našla prva na rasporedu za isprobavanje. Uz to, Katarina je napravila ovu pitu u okviru blog igrice "Ajme koliko nas je" u mjesecu kada sam ja bila domaćica i za temu odabrala ananas. Stoga, pitu moram isprobati i ja :) 
Katarina je predložila osnovno tijesto za pitu za koje je recept ovdje. 
Napravila sam tijesto po predloženom receptu, kao i cijelu pitu do kraja, osim što nisam koristila kajenski papar. 
I evo pite :)




Kada sam je probala i kada su je degustatori probali oduševljenje je bilo veliko. "Mmmmmm" pa opet "mmmmm" :) , prije svega velike pohvale su išle samome tijestu, zatim punjenju, a zatim samoj piti !




Sa ovom pitom nismo gotovi, imala je ona i svoju posebnu reprizu o kojoj ćemo malo kasnije.


Kolač s palentom s jabukama
Evo nas kod kolača kojega sam napravila samo za sebe. Jako volim palentu u slatkim kombinacijama što za reakciju najčešće izaziva čuđenja i puno pitanja kako mogu voljeti slatku palentu, kakva je to kombinacija, ....., itd, itd. Stoga, moja omiljena kombinacija za mene :). Obzirom da je kolač prepun odličnih i "kreposnih" sastojaka, kako Katarina kaže predviđen za gladne tinejdžere, a ja odavno nisam tinejdžer i kada sam gladna i nešto laganije je sasvim dovoljno,  dio sastojaka sam preskočila tako da je moja varijanta ovog kolača nešto jednostavnija i laganija.

Umjesto punomasnog mlijeka koristila sam ono "light", nisam stavila suhe smokve i smanjila sam grožđice na pola. Isto tako, nisam uopće stavila šećer no kolač mi je bio dovoljno sladak (med, jabuke, grožđice) .
I dobila sam  nešto jaaakkkooo dobro.





Koliko sam do sada voljela slatke varijante palente sada ih volim još i više. K tome još, ovaj kolač može stajati i do nekoliko dana, ja sam ga prekrila folijom i 3-4 dana uživala u odličnom doručku. Pravim ga opet i to vrlo skoro. 





Pita s narančom 
Pita koja me privukla čim sam ugledala Katarinin recept, predložila sam je za Kuvarijacije ali nije prošla , i evo sada se našla u FBI rukavicama, jednostavno, morala je biti isprobana :). I neka je, mislim da opcija neisprobavanja kod mene nije niti postojala i samo je bilo pitanje trenutka kada će doći na red. Taj trenutak i njezin red je došao i prijatelji i ja uživali smo u ovom obično-neobičnom kolaču. 




Recept je uistinu drugačiji od mnogih koje sam do sada radila i pratila sam što se događa u svakom koraku nastajanja ove pite. Radila sam je u okruglom kalupu i na kraju je ispala ovako:




Ono što je bilo iznad mojih očekivanja je da sam je uspjela zadržati 2 puna dana bez da je probam, htjela sam da bude super i odlučila sam ispoštovati ovu preporuku kako bi se sirup dobro upio (dobro, "čupnula" sam je i gricnula onako malo sa strane , ma uopće se i ne vidi da jesam :):)

Degustatori su se prvo divili zanimljivoj teksturi, a kada smo navalili, e onda smo uistinu pošteno navalili. Fantazija ! Tako mekano, sočno, ukusnoooo........, koliko god djeluje slatka nije baš tako, okus joj je optimalan, a prijedlog drage Lane sa bloga La cuisine creative da se u sirup doda i sok od limuna je odličan, sigurno bi time bila i još ukusnija. Vjerujem da je i iz dana u dan sve ukusnija, ali ne može se ona zadržati nekoliko dana jer svaki novi zalogaj mami na još. 





Laki muffini sa jabukom i cimetom
Zatim je došlo vrijeme i za muffine, i to za Lake muffine. Malo žensko druženje i već poznato "B., napraviš nešto slatko, ja budem ostalo". To "ostalo" je čaša finog vina za nas dame :), a u nastavku ovisno o raspoloženju i trenutku, opet vino, kava ili čaj. No, ono za što smo spremne u svakom trenutku je fini slatki zalogaj, a meni je drago kada se mogu oko toga zabaviti i doprinjeti nekim svojim uratkom. Kako sam znala da domaćica voli sve kolačiće od jabuka, a nisam imala pretjerano puno vremena za neki zahtjevniji kolač, odluka je odmah pala na ove muffine. Uz to, recept me zainteresirao obzirom na posip koji ide na smjesu ......., i da ne duljim, napravila sam ih po receptu i odnijela curama. Ovakve :





Cure su navalile, domaćica se zahvaljivala (i odmah pojela 3 komada :) , a i ja sam imala svoj trenutak degustacije, finog, mirisnog, aromatičnog muffina. Za preporuku !






Slasni kolač s makom
Stalno nešto obilazim oko recepata sa makom , a nikako da nešto sa tim istim makom da i napravim. A volim ga, samo što nemam neku naviku pripremati ga i zapravo ga i rijetko jedem. U mome kraju i mome djetinjstvu mak nije bio uobičajen u kuhinji i u kolačima i zapravo sam ga dosta kasno upoznala. Ali , kada sam ga upoznala tada sam ga i zavoljela. Isto kao što se dogodilo sa ovim kolačem, napravila sam ga točno  prema receptu,  upoznali smo se i usprkos malo nespretnom vađenju iz kalupa što se i vidi  jako smo se  zavoljeli :) :)




A da ste tek vidjeli degustatore, to je ona vesela ekipa sa posla i čašćenje bez posebnog razloga (antistress :) ),  trebalo ih je vidjeti, nastalo je neko kolektivno oduševljenje ovim kolačem. Ne znam da li to ima neke veze sa djelovanjem maka kao takvog :) ili , ili, ....., ma nema ili, ovaj kolač je odličan, sa velikim O. A ja sam se pošteno naproslijeđivala recepta i još ga proslijeđujem :)

Uživali smo :




Kuglofići s kardamomom kruškama
Ako su muffini sa jabukom i cimetom bili za preporuku, ovi kuglofići su za dvije preporuke, barem ! :)
Kod mene su nastali uistinu spontano i neplanirano. Naime, htjela sam isprobati nešto drugo, pa sam ovdje ugledala kardamom i onda sam silno htjela napraviti nešto sa kardamomom. Ipak sam ga u Beču kupila u količinama da mogu praviti slastice sa kardamomom barem slijedećih 2-3 godine :), pa hajde da krenem sa ovom. No, nisam imala kruške, ali kako je u receptu preporučeno i drugo voće koristila sam marelice iz kompota. I, ....., kalup sam promijenila u onaj za muffine umjesto za kuglofiće. 
I konačno krenula po receptu :), i napravila  ove muffine. 



To je mekano, to je sočno, to je mirisno, ........, uistinu odavno me se nije neki "mali kolačić" ovako dojmio.



Predobro !






Sladoled od banane i smeđeg šećera
Na žalost u mojoj verziji bez smeđeg šećera, a evo i zašto. Došlo je vrijeme za put u Dbk, pa kada sam već na moru i kada su oko mene moje ljubiteljice sladoleda počastiti ćemo se ovim. Banane smo imale, kupila sam kokosovo mlijeko, i nekako propustila provjeriti stanje smeđeg šećera koje je bilo "nula bodova", stoga umjesto smeđeg koristila sam nešto manje bijelog šećera. 
Sve ostalo je išlo po receptu i dobila sam na kraju nešto jako fino, ali dosta drugačije boje nego što je to u originalu (bijeli šećer ipak u cijeloj kombinaciji ne reagira kao smeđi) 




No dobro, lako ćemo za boju, ali ovaj put smo i mi odrasli reagirali kao djeca, i tko bi dočekao da sladoled postane pravi sladoled. A da, izvadili smo ga iz zamrzivača i odlučili degustirati kakav je takav je . I bio je super, ali nije bio sladoled već je više bio ledena krema.




To što smo jeli ledenu kremu umjesto sladoleda nimalo nije smetalo, kombinacija banana i kokosovog mlijeka je odlična, uz ostale dodatke ovaj sladoled (ili ledena krema :) je uistinu pun okusa, mirisan i onaj koji ću sigurno još koji put ovo ljeto napraviti. 


Kako sam počela tako ću i završiti, a i obećala sam da ćemo se sa ovom pitom još sresti. I evo, sreli smo se :) . Dakle, ženska druženja nisu rezervirana samo za Zg, imam ja i u Dbk drage prijateljice koje jako volim i  sa kojima se rado družim, a kako svi volimo druženja začiniti i kojim dobrim zalogajem tako se uz slani program na stolu našto i "nešto slatko". Ova pita, i to ne jedna , nego više malih pitica :) 
Dakle, isto tijesto, isti recept (osim što je umjesto limete bio limun), isti oblik , ali u minijaturi :)




Od količine tijesta iz recepta napravila sam 10 malih pitica i uživali smo u svih 10 :). Cure su bile doslovno oduševljene (reakcija kao na kolač sa makom od strane degustatora), zahtjevi za recept su pali, spremaju se  uskoro krizme i ova pita će se naći na svečanom stolu za goste.




Na mome stolu će se naći i bez nekog posebnog povoda. Ako i ne budem imala ove sastojke za punjenje napraviti ću je i napuniti onime što ću imati. Jer, još jednom napominjem, tijesto je ovdje ono koje daje jednaku posebnost piti kao i punjenje. Ja sam ga dobro zapamtila i zabilježila. 


Ovime zaključujem moje isptraživanje Katarininog bloga Laka Kuharica u ovom krugu blog-igrice FBI rukavice. Malo je reći da sam uživala , baš jesam, i svaki od isprobanih recepata poželjela sam probati i opet, a sigurna sam da bi isto bilo i sa onima koje sam željela isprobati , ali sada nisam stigla. Vjerujem u to da će i oni jednom doći na red. Isto tako, veselim se svakom novom receptu kojim će nas draga Katarina počastiti i ubuduće. 

Draga Katarina, hvala ti na gostoprimstvu, divno je bilo u tvojoj kuhinji ! Puno sam naučila, lijepa jela i slastice isprobala, otkrila neke nove okuse kojima sam se oduševila i prije svega shvatila kako kuhanje može biti lako i zabavno, a krajnji rezultat jako ukusan ! :) 
I, veselim se tvojim novim receptima i daljnjem druženju ! 

Broj komentara: 29:

  1. Kakvi slatkišiii, baš si se zasladila :)
    Meni je najbolja ona pita sa ananasom, mm ta korica je fenomenalna.
    Pozz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! drago mi je da ti se slatkiši sviđaju, a pita je i moj favorit !

      Izbriši
  2. Prava kolekcija raznovrsnih i odličnih deserata.

    OdgovoriIzbriši
  3. I još jedan odličan izbor! Sve izgleda tako dobro...

    OdgovoriIzbriši
  4. Kod Katarine nema da omane, ali ti si se baš potrudila. Pita sa narandžom je bila i moj izbor, a nešto ne stižem, ali nakon tvoje i Lanine preporuke - sigurno ću je probati. Odličan izbor.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se moj izbor sviđa i svakako isprobaj pitu sa naračnom, odlična je !

      Izbriši
  5. Kao i uvek, odličan odabir!Najvrednica!

    OdgovoriIzbriši
  6. Joooj, opet se sva sramim, toliko dobrih stvari na jednom mjestu, još ću se uobraziti:)) Ne mogu ti reči koliko mi je drago da je tvoj izbor imao zadovoljnu publiku, jer to je ono najvažnije, zar ne? Još ti jednom hvala na odličnim opisima, preporukama, ma - svemu! Puse!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Katarina na lijepijm riječima, drago mi je što ti se sviđa i slatki izbor tvojih recepata u mom izdanju.
      Ja sam uistinu uživala u ovom isprobavanju, a ti ako se i uobraziš (a znam da nećeš) imaš i zašto :) .
      Hvala ti još jednom na svim super receptima i veselim se daljnjem druženju. Pusa !!

      Izbriši
  7. i opet je sve predivno kod tebe, vjerujem da si uživala kao i tvoji degustatori jer sve izgleda prefino

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, drago mi je da ti se sviđa , a mi smo svi zbilja uživali u degustiranju !

      Izbriši
  8. Svaki put sa uzivanjem procitam tvoje utiske, ti to tako simpaticno napises, ma kao da smo i mi bili sa vama na degustaciji.:)) Svidja mi se ta prhka pita sa vocnim punjenjem, a moracu da zabelezim i recept za kolac sa makom kad kazes da je bio tako dobar, hvala puno na lepim preporukama.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno ti hvala ! drago mi je da ti se sviđa način na koji ovo radim i vama prenesem, to puno znači ! I pitu i kolač sa makom svakako isprobaj, vjerujem da će se i tebi svidjeti.

      Izbriši
  9. Divno Branka, svaka ti čast. Prelepo si odabrala i lepo nam prenela utiske. Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Sve je krasno Branka,...posebno mi se svidjaju one pite slobodne forme - izgledaju rusticno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sve sviđa i hvala ti ! Pite su i moj favorit :)

      Izbriši
  11. Draga Branka, napravila si odličnu inspekciju slatkiša, a izbor je fenomenalan. Totalno si me oduševila s ovim piticama ili pitom, unatoč pomanjkanju vremena, ugurat ću se kćerki u kuhinju i napravit ju za vikend.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Dunja ! Drago mi je da ti se sviđa ova moja inspekcija, a sa pitom koja je i moj favorit sigurno nećeš pogriješiti, sigurna sam da će se i vama svidjeti !

      Izbriši
  12. Branka, uvek me odusevis svojim rukavicama!!! I to stvarno! Predivno si sve spremila,odlicne recepte si izabrala i utiske si tako lepo predstavila... :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Branka zaista nemam riječi koliko divnih,preukusnih stvari ja sam blago raspamećena,sve si savršeno pripremila i prezntirala,zaista prelijepo:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, jako me veseli da ti se sviđa sve što sam pripremila i prezentirala !

      Izbriši
  14. Bacas me u nesvest sa ovim tvojim slatko-slanim kolazima. Idem sad da procitam postove. :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Taci, nadam se da si uživala i u postovima i hvala ti puno na komplimentu za kolaže, drago mi je da ti se sviđaju !

      Izbriši
    2. Evo me, jesam se nauzivala i naparila oci. :) Ubelezila sam ovo testo za pitu i pitu od narandzi. Doduse nju sam gledala jos kada je objavljena kod Katarine, ali mi redovno odbija koriscenje korice ovih isprskanih cudovista debelokoraca sto stizu kod nas. Kada bih nasla neke domace, ali pusti snovi ...
      Stvarno si sve divno pripremila, i slatko i slano.

      Izbriši