utorak, 20. prosinca 2011.

FBI rukavice - Prstohvat soli - slatko

U ovom krugu blog igrice FBI rukavice, koju je pokrenula mamajac, istražujemo blog drage Ane - Prstohvat soli.
Kao što sam već rekla uvijek rado navratim na Anin blog gdje uživam u odličnim receptima i prekrasnim fotografijama. Najradije bi ih sve isprobala, ali kao i uvijek potrebno je izabrati tek dio toga koji će ići na isprobavanje.




Svoje istraživanje , odnosno isprobavanje recepata sa Aninog bloga podijelila sam na dva dijela, slani program sa predstavila u ovom postu, a koje slastice sam uspjela isprobati (neke već i po nekoliko puta :) prikazati ću u ovom postu.

Krenimo redom :)
(recepte neću prepisivati već su u linkovima u naslovu) 


Slatke kiflice
Prvi isprobani recept iz "slatkog programa". Kako sam već rekla, popriličan sam antitalent za napraviti neke lijepe kiflice, ali sam ih izabrala za isprobati. Prvo, Ana je tako lijepo napisala ovaj post sa kiflicama da me to odmah privuklo. Kaže "njezino veličanstvo mast", a ja nikako da se odvažim napraviti nešto sa masti. Kako za sve dođe svoje vrijeme došlo je i "vrijeme masti" :) Ušla je u kuhinju , ušla je i u ove kiflice, ....., mmmm, što je ovo finooooo..... :). Mekane, prhke, ukusne....., moje su !

Radila sam sve prema receptu, a za punjenje sam uzela moje marmeladice : od šljiva sa crnom čokoladom, od smokava sa anisom i prošekom i crni džem.



Mene su se možda najviše dojmile one punjene sa marmeladom od smokava sa anisom i prošekom iako su mi i ostale bile skroz ok. Degustatore su se , mislim, dojmile sve :) jer je posuda sa kiflicama ubrzo bila prazna.

Napravila sam ih prvi put, a zatim i drugi put , i vjerujem da će i opet doći na red :)




Ovi štapići su pravo otkriće i oduševljenje i jedinu i najveću grešku koju sam napravila je da sam ih radila od pola količine. Ajme, greška, greška, ....., trebala sam odmah duplu kolilčinu. Opet su u điru tj. kod mene bili moja draga teta i ujak. Kako oni znaju da rado isprobavam nove recepte i da ću ih uvijek dočekati sa nečim novim tako sam im za ovaj put između ostaloga pripremila i ovaj kolačić. I računam, uz sve ostalo, pola mjere je dosta. Aha, čim sam ih stavila peći i kada su zamirisali iz pećnice sve mi je bilo jasno. A kada sam ih ja isprobala bilo mi je još jasnije da ih hitno moram sakriti od same sebe. Trebalo je vidjeti kako sam ih zamotala i još sakrila ispod kalupa u kojemu su se pekle tako da ne dođem u napast probati još jednu i još, i još.......Meni su ovi štapići fenomenalni ! Prije svega jako lijepo prhko tijesto koje se doslovno topi u ustima, a zatim okus maslaca, limuna, i dodatak brusnice .

Ne može bolje, a ne može niti brže i jednostavnije !



Napravila sam ih po receptu, bez odstupanja, ......, osim onoga sa količinom.
I napraviti ću ih obavezno za blagdane. Moja mama će ih tek obožavati.




Trebalo je doći na red i nešto čokoladno. Tko ne voli čokoladu i tko ne voli brownies ?  Svi volimo ! A vole i djeca, sva djeca pa tako i ona od moje prijateljice kod koje sam išla jedno poslijepodne na kavicu i čašicu razgovora. I oni su se već navikli da im više ne kupujem čokolade i bombone u trgovinama već da im donesem nešto što ja napravim. Ovaj puti bili su muffins i ovi brownies. Prije nego što sam ih zamotala i ponijela naravno da sam ih isprobala . Meni su se jako svidjeli, volim ovakva čokoladna tijesta i moram priznati da su doslovno zarazni.

Radila sam prema receptu, koristila bademe i po vrhu ih malo posula sjeckanim bademima.


Svidjeli su se i djeci, a svidjeli su se i mojoj prijateljici koja je išla u dječju sobu da "oteti" barem jedan kolačić za uz kavicu .



Odlični !
uz na žalost zbilja loše slike, nije taj dan išlo :(
Bez dileme odmah stavljene na listu za isprobavanje. Ana nas je počastila njezinim prekrasnim vanilicama kao dobrodošlicu na početku istraživanja bloga. Ja sam odmah znala da ću se počastiti njima za blagdane, da ću počastiti moje cure i drage ljude koje ću darivati. Ovako male i "bucmaste" uistinu su mi posebno lijepe i bez obzira što je Ana naznačila da treba odvojiti i do pola dana za pripremiti ih, krenula sam "u proizvodnju". U mom slučaju ipak sam to rasporedila na dva dana. Jedno večer sam umjesila tijesto i ispekla keksiće, a drugo večer sam ih spajala marmeladom. Koristila sam moje marmelade raznih okusa tako da sam dobila široku spektar okusa , bila je tu marmelada od naranči sa vanilom, crni džem, zatim marmelada od smokava sa anisom i prošekom, od smokava sa rogačem, od višanja sa rumom, od kruške sa cimetom i klinčićem..... Svatko tko zagrize u vanilicu neka uživa u iznenađenju okusa !



Zagrizla sam ih i ja : )



A uopće ne sumnjam da će se svakome svidjeti ovi divni keksići.
Napravila sam ih točno po receptu, tu je i mast, da, da, ......, prave vanilice :)

A zatim sam shvatila koliko je ovo zahvalan recept i zahvalno tijesto i uz razne kombinacije dodataka (mljeveni bademi, korice limuna ili naranče) napravila sam još i još ovoga tijesta i puuuunnnooo raznih keksića od njega. Evo tek jednog malog izbora :)




Snickerdoodkskeks
Čim su se ovi keksići pojavili kod Ane na blogu i čim sam ih vidjela i pročitala recept odmah su došli na listu za isprobavanje, odnosno na listu blagdanskih keksića.

Blagdanske keksiće uvijek krenem raditi nešto ranije , odlično mi je to što većina njih dobro spremljena u limene kutije uredno dočeka blagdane i ostanu svježi , neki čak i bolji i ukusniji nego prvi dan. Tako sam napravila i ove mirisne i jaaakkoooo ukusne keksiće.

Radila sam prema receptu i iako sam imala mješavinu začina za medenjake ipak sam se odlučila staviti mješavinu začina za štrudlu od jabuka koju je koristila i Ana. Ova mješavina se savršeno ovdje uklapa, medenjaci neka ostanu medenjaci, a ovaj keks je u ovoj kombinaciji savršen !

Cimet je jedan od mojih omiljenih začina, miris cimeta me jednostavno podigne i volim ga u svim mogućim kombinacijama.
U ovom keksu volim ga još i više !


Dio keksića ću pokloniti i vjerujem da će i oni koji ih dobiju jednako u njima uživati !


Profiterole sam ostavila za kraj iako ih nisam radila na kraju. Ali, ....., ovo je prvi put da sam se okušala u izradi profiterola i ne znam da li se radi o početničkoj sreći, ali tako su mi lijepo išle i tako sam zadovoljna kako su mi ispale da sam danima poslije bila sretna i gledala u slike sa profiterolama (ah, dođe to tako :) .



Moram iskreno reći, da profiterole nisu baš niti bile na listi za isprobavanje, ali....., opet ali, ....., bio je to jedan od težih dana na poslu i uobičajeno poslijepodne oko16-17 sati razina šećera nezaustavljivo pada i treba mi nešto slatko. Pa ja nekako izbjegnem to slatko i uzmem neko voće , kavu ili čaj, ali ima dana kada mi treba baš slatko. A taj dan , draga studentica koja kod mene radi i koja uvijek ima lijepu riječ za mene u ovakvim trenutcima, imala je i još nešto slatko - nutellu ! A joj, tko će odoljeti, ponudila me sa nutellom , a ja kažem da ću uzeti malo nutelle i zauzvrat neka ona izabere što želi da joj napravim i donesem. Pošaljem joj link na Anin blog i kažem "pregledaj i biraj" :)

I odjednom čujem "ovo mora da je jako fino, može ovo ?" . Što ? Profiterole !! Ma naravno da može ! I odmah pomislim, nadam se da će uspjeti, uh ako se osramotim.
I evo ih, slijedila sam recept u potpunosti, i kako god one vama izgledale ja sam jako sretna što sam ih uspjela napraviti tako da su prazne u sredini, tako da se lijepo napune, pa čokoladni preljev.......






Što reći o dojmovima, M .ih je riješila par komada odjednom :), pa je počastila i ostale, a jedna kolegica se odmah javi "čuj B.napraviš ih i meni za rođendan, za 2 tjedna je " Napravim, napravim, , ......, vjerujem da ću ih još puno puta napraviti !!



Kao što se vidi uživala sam istražujući Aninu kuhinju i isprobavajući njezine recepte. Ovime moje druženje sa delicijama sa bloga Prstohvat soli ne prestaje. Uvijek ostane još ponešto što obavezno treba probati i čim stignem i uklopi mi se u raspored doći će i to na red. Do tada ću svakako i dalje uživati u Aninim receptima i dvnim prezentacijama.

Draga Ana hvala ti na svim divnim slasticama i ostalim lijepim receptima koje sa nama dijeliš !

Broj komentara: 13:

  1. Rado bih se posluzila sa 1-2 kiflice, uz moju popodnevnu kavu ;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako si ti bila vredna - bravo! A i izbor recepata ti je za svaku pohvalu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Izvrstan izbor recepata i sjajna prezentacija. Posebno mi se profiterole sviđaju, iako ih vjerojatno ni ja sama nikad ne bih odabrala napraviti :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Branka, ti si prava mala vrednica sa ovim slatkikšima. apsolutno te razumem za profiterole. Ja sam ih pravila ove godine i znam kakvo je oduševljenje nastalo kad su mi uspele. Gledala sam ih danima i vadila iz frižidera da se divim. Od ovih recepata sam isprobala kiflice slatke i odlične su, a sve ostalo je na listi čekanja.

    OdgovoriIzbriši
  5. O Branka, ja ti se ne mogu prestati diviti! Ovo je sjajna prezentacija! Nemam reci... :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Super odabir, a profiterole su mljac. Baš je super to što si s nama podijelila kako si im se divila.

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Branka, opet si me odusevila! Koliko si samo stvari uspela da spremis...bez reci sam:)
    Drago mi je ako sam te "pogurala" da iskoristis mast, meni su ove slatke kiflice nezamislive bez masti. A sa tvojim raznovrsnim marmeladama kiflicama i vanilicama nema kraja.

    Moram priznati da sam se isprobavanja profiterola najvise plasila. One na mom blogu su bile poluuspesne, nisam testo dovoljno ispekla, ali sam kasnije ukapirala caku sa kuvanim testom. Tvoje progiterole izgledaju savrseno i verujem da je na poslu bila pomama, jer se isto desilo kod dragog na poslu :)

    Jos jednom, jedno veeeeliko hvala!

    OdgovoriIzbriši
  8. Najviše me osvajaju vanilice i profiterole. Branka, svaka ti čast na svemu ovome!

    OdgovoriIzbriši
  9. Branka, kao i uvek temeljna.Svaka čast!P

    OdgovoriIzbriši
  10. I uvek se iznova oduševim kada pogledam tvoj post i recepte. Svaka ti čast, zaista si vredna a i istrajna u svojim isprobavanjima...

    OdgovoriIzbriši
  11. branka svaka čast na ovoliko pripremljenih kolačića, baš lijepo predstavljeno, a naravno i fino napravljeno

    OdgovoriIzbriši
  12. Gledam i neznam što je bolje prvo su me privukle štapići s limunom i brusnicom a onda sam zapela na vanilicama.Sve jako fino nadasve

    OdgovoriIzbriši