Još malo pa idem na godišnji odmor, konačno ! :), tako da nisam niti najmanje ljuta već sam samo nestrpljiva. Naporan je bio period iza mene, kada malo razmislim najviše zbog situacije na poslu, iako se ja pravim da nije. A onda kao i obično kada krene jedno, krene i štošta drugo i malo se svega skupi. No dobro, ne žalim se, samo jedva čekam godišnji odmor i evo ubrzo ću ga i dočekati :).
Do tada, pozabavimo se na trenutak meni jako dragim kupinama koje me uvijek vrate u djetinjstvo i dane kada sam ih mogla sama brati i često onako direktno sa "drače" ih i pojesti. Danas ih kupujem na placu i na štandovima kupinara po gradu, i svejedno ih i dalje jako volim .
Kupina, a uz njih i borovnica, puno je ovih dana na štandovima po gradu i na placevima. Cijena kupina je sada već sasvim pristupačna, a nisu niti borovnice preskupe tako da u njima ovo ljeto baš uživam, često ih pojedem čim ih doma donesem i operem tako da se ne zadržavaju niti u frižideru a kamoli da ih ostavim da nešto od njih i napravim.
Za očekivati bi sigurno bilo da napravim pokoju marmeladicu od kupina, ali nakon što sam, sada već prije dvije godine isprobala marmeladu od kupina sa lavandom, jednostavno nemam potrebu za nekom novom marmeladom od kupina. Ova me skroz osvojila, okusom i mirisom, i još uvijek ostaje jedina marmelada od kupina koju radim. I jedem :)
U sezoni je napravim od svježih kupina a isto tako je fina kada je napravim tijekom zime od zamrznutih.
Zamislite tmurni, zimski dan, a u kuhinji i po cijelom stanu zamirišu kupine i lavanda, ........., prava aromaterapija :)
Recept za ovu marmeladu možete naći u ovom postu.- Marmelada od kupina sa lavandom.
Ja sam je po tom istom receptu napravila i ovo ljeto , i evo je :
Naravno , kod mene nema marmelade koju nisam smjestila na komad integralnog dvopeka, to mi je definitivno najomiljenija kombinacija i najdraži doručak.
I tako, sada sam umjesto još jedne marmelade napravila još jedan slatko-kiselo-ljuti umak , možda ne baš pravi umak u pravom smislu te riječi, ali u svakom slučaju odličan i pomalo poseban dodatak jelu.
Nakon što sam isprobala ovakav umak od pečenih bresaka i zaključila po x-ti put da mi ovakvi umaci odlično idu uz pečeno meso, kobasice, pancetu, sir.......odlučila sam ga napraviti i od kupina uz dodatak borovnica. Uz to, naša draga Dunja sa bloga Parfe Dunja radila je isto sa crnim trešnjama. Recept je ovdje - Ljuto kisele crne trešnje.
Crne trešnje nisam mogla naći pa sam ja napravila umak po njezinom receptu od kupina i borovnica u omjeru 2/3 kupina i 1/3 borovnica.
A napravila sam i još jedan, sličan ali različit :) po ovom receptu :
- 350 g kupina
- 150 g borovnica
- 200 g šećera
- 60 ml octa - aceto balsamico
- 1/2 žličice đumbira u prahu
- 1/2 žličice cimeta
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 1/4 žličice klinčića u prahu
- 1/4 žličice soli
- sok i korica pola limuna
- Kupine i borovnice očistiti od eventualnih peteljkica, oprati i staviti u posudu za kuhanje
- Dodati šećer i ocat i dobro sve umješati.
- Dodati sve začine, đumbir, cimet, muškatni oraščić, klinčić i sol
- Dodati sok i koriscu pola limuna i sve dobro umješati
- Kuhati na srednjoj vatri, nakon što uzavri mješajući dok se smjesa ne počme zgušnjavati (oko 45 min do 1 sat)
- Po želji, kupine i borovnice se mogu usitniti štapnim mikserom. - ja ih nisam usitnjavala jer volim da budu komadići voća. Krupnije komade, posebno kupina , malo bih pritisnula kuhačom dok sam mješala i tako ih usitnila.
- Kada je gotovo razliti u čiste i zagrijane staklenke. Zatvoriti i okrenuti da stoje na poklopcu oko 5 minuta. Ohladiti i ........, isprobavanje :)
Oba umaka (ovaj i Dunjin) su intenzivnog i jakog, ljutkastog, okusa i treba paziti na količine začina. Ako piše malo onda staviti malo :), naime ja sam u Dunjinom receptu ljute crvene paprike stavila malo više, ....., ne pitajte za doživljaj prve žličice :):)
No, uz pravo doziranje, u ovim dodacima jelu se može itekako fino uživat.
Za početak ja sam ih isprobala uz sir i pancetu, a sigurno ću ih isprobati i uz neku "pametniju" kombinaciju :)
Moja mama je inače veliki ljubitelj ovakvih umaka i nosim joj jednu teglicu kada krenem na godišnji , vjerujem da će nas i ona počastiti nekim finim jelom uz koje će se odlično i umak uklopiti.
Koja divota!!
OdgovoriIzbrišiPretpostavljam da su ove kupine koje se mogu kupiti uzgojene, dok su prava poslastica one divlje s, kako bi mi rekli, graje. Volim i jedne i druge, ali ove divlje me isto podsjećaju na djetinjstvo.
Obožavam ovakve umake, voćno ljutkaste, s kupinama nisam nikad radila, baš ti je ovo zanimljivo i lijepo!
OdgovoriIzbrišiLijepo se odmorina zasluženom odmoru i napuni baterije :) I ja sutra odoh malo na more :)
Svaki put me prijatno iznenadis!!Svaka ti cast:))
OdgovoriIzbrišiI ja se rado sjecam divne proslosti, kada sam kupine (i ostale bobice) brala 'u divljini' i jela. Dopada mi se ovaj ljutkasti dodatak...islo bi dobro uz peceno meso (ovdje bar tako vole).
OdgovoriIzbrišiDobar odmor zelim
Bas interesantno, ti si prava riznica marmelada:)!
OdgovoriIzbrišiOdmori se i uzivaj!!!
Ma svakome povremeno treba odmor mkar i kraci aduzi jos bolje;)Lepo ga iskoristi.
OdgovoriIzbrišiA kupina i lavenda brak iz Raja;)
Koja prekrasna boje kupina, obožavam ih. Ja se i dalje držim marmelade slatko, ne miješam sa slanim. Možda nisam još dovoljno hrabra da pokušam :)
OdgovoriIzbrišiŽelim ti topao i sunčan godišnji odmor!
E, daj mi malo!
OdgovoriIzbrišiZaista su predivni :)
Vrlo zanimljivo! Lijepo nam se odmori, možda se i sretnemo u Du?!
OdgovoriIzbrišipuno vam svima hvala na lijepim komentarima i drago mi je da vam se i ovaj ljutkasti umak sviđa.
OdgovoriIzbrišiHvala vam na lijepim željama za godišnji odmor, upravo sam u "niskom startu" :), za koji sat sam u Dbk.
"Snježa" - ako ćeš dolaziti u Dbk obavezno se javi i vidimo se !
Kako ti je ovo sve prekrasno, divno si to smislila. Mogla bi izdat knjižicu o marmeladama, listajući tvoj blog, pa to je prava enciklopedija. Drago mi je da ti se svidio ljutkasti umak od crnih trešanja, Mi smo svoj već potrošili.
OdgovoriIzbrišiUgodan odmor ti želim.
Jako intersantno i mogu misliti kako guštaš u ovim finim umacima.
OdgovoriIzbrišiObožavam kupine Branka! Baš sam se jučer divno nabockala, šta od komaraca šta od drače, ali sam uživala dok sam ih brala (i usput molila Boga da ne čujem koju zmiju oko sebe) :)
OdgovoriIzbrišiOva marmelada s lavandom mi zvuči odlično, idem škicnut receptić :D
Tvoje kombinacije slatko-ljuto mi stvaraju zazubice i stvarno se već pitam zašto ovo ne pretvoriš u biznis? :)
Nisam veliki ljubitelj kupina jer mi nisu kiselkaste kao maline, ali sam ih sa guštom smazala kada smo bili kod suprugovih i brali ih onako pored puta. E to je doživljaj. Branka, toliko linkova se poinje nakupljati u svakom postu o marmeladama, tj. toliko varijacija imaš, da je red da ovo osvane u jednoj knjižici i bude objavljeno.
OdgovoriIzbrišiJako su mi interesantni ovi umaci..sa kupinama nikada nisam probala ovakve kombinacije,zvuči savršeno:)
OdgovoriIzbriši