ponedjeljak, 21. veljače 2011.

Vratila sam se.........

........iz Londona. A vratila sam se i k sebi, kako god ovo sada zvučalo :)

Takva je neka faza došla i London kao tema ovog posta je ovaj put bio nešto drugačiji od jednog uobičajenog putovanja.

London je London i nema tu puno filozofije oko tog kozmopolitskog, meni jako dragog, odličnog grada. I draga Andrea sa bloga Shangri La Food  je to nedavno opisala u svom postu o Londonu.
Isto ili slično za London ću reći i ja danas.

Ali prije Londona......, skoro se dogodilo da sam osustala od bloga , da sam odustala od osmišljavanja i kuhanja mamelada, od isprobavanja recepata,  od pisanja, ...., ma od svega :(
Što se dogodilo ? Ništa se zaupravo nije dogodilo.

Dogodila se valjda neka kriza koja nas povremeno posjeti u životu koliko god da smo njime inače zadovoljni. U jednom trenutku "blink", ....., što, zašto, čemu, ima li smisla, ...., moram li, mogu li, hoću li, ....., i krene to tako u krug, krene to tako dan po dan.
I prođu dani, a ja što sam napravila - ništa, gdje sam bila - nigdje, nivo energije - nula, želje da je obnovim - opet nula. I tako nekoliko dana, tjedan, dva.......... i srećom dogodio se novi "blink", shvatila sam da je "faza" skroz bez veze i koliko sam zapravo sretna i da trebam tu sreću i živjeti ! Pa se dogodio i London i evo me opet uistinu sretna, nasmijana i optimistična , pišem novi post , yeees !  :):)

Nisam odustala i neću odustati ! :) . Nedostajalo mi je sve to, sve ono što sam do sada radila i u tome uživala, sada sam tek vidjela - jako uživala.

Nedostajali ste mi svi vi, vaši blogovi, naši kontakti........Iskreno priznajem da se često prisjetim svih riječi koje ovdje razmjenimo , često i nesvjesni podrške koju jedni drugima pružamo, i  podsjećajući se na mnoge riječi i poruke znala sam da odustajanje od bloga sada ne bi bila dobra opcija, još je rano :)
I danas sam baš sretna što sam opet ovdje i sa novim postom.

U ovom postu ipak bez recepta, tek koja riječ i sličica o Londonu.
Tjedan dana Londona stiglo je kao naručeno. Pola službeno, a pola privatno sa mojom najdražom mamom u društvu. Bolje nije moglo biti.
Od samog putovanja koje nam je bilo doslovno idealno, malog hotela na super lokaciji do vremena tamo provedenog. Dok sam ja rješavala poslovni dio mama je razgledavala grad i znamenitosti koje sam ja obišla u ranijim posjetama ovom gradu, a predvečer i navečer je bilo rezervirano za šetnju po Oxford street, Regent street , Covent garden,  uglavnom po uvijek živom centru grada, pomalo i shopppingu, i svakako večeri u nekom od mnogobrojnih Londonskih pubova .
Navukle smo se na pubove :) pa su restorani ostalih kuhinja bili nekako u drugom planu. Neki tradicionalni britanski steak, kobasice, i potom pivica , u dobroj atmosferi puba ,...., taman nam je odgovaralo.
Posjetile smo i kineski i thai restoran i bilo je i tamo super ali odosmo mi natrag u pub :)

A posjetile smo i stari i novi dio Londona, onaj povijesni gdje se vratite godinama i stoljećima natrag i onaj moderni poslovni gdje gledate u ogromna uglavnom staklena poslovna zdanja.
Posjetile smo i muzej, galeriju, katedralu......, od svega po jedno jer da bismo posjetile više njih ili sve trebalo bi ostati koji tjedan pa i mjesec dana u Londonu i krenuti u obilazak.
I ovako smo prehodale kilometre i kilometre, divila sam se maminoj kondiciji, a i sama sebe sam pomalo iznenadila. Baš smo se nahodale :)

Žao mi je što nismo posjetile i neki "market" ili buvljak, jer kada su nam oni došli na raspored vrijeme se pokvarilo i ta dva dana bila je kiša, vjetar, hladno, pa smo se radije držale unutarnjih sadržaja.

U unutarnjim sadržajima, osim kulture i duhovne hrane , bila je tu i "prava hrana", ona koju svi mi koji se ovjde nalazimo volimo kuhati, probati, vidjeti. Nešto od toga uspjela sam slikati , a nešto sam i kupila. Suvenir je suvenir :)


U nezaobilaznom "Harrodsu" gdje sve izgleda tako predivno,ukusno,otmjeno,  odmah sam naletjela na policu sa bombonjericama ......, joj kako su uživo tek lijepo izgledale, preslatko :)


U "Selfridgis"-u pažnju su mi privukli ovi preslatki, simpatični muffins. Jedva sam odoljela da ih i ne kupim za suvenir :)



Izlog slastičarnice na Regent sreetu mi je privukao posebnu pažnju. Koje torte i kolači se tamo vide, mnogi su zastajali slikati ovaj izlog, a od mojih slika jedina mi je kako-tako ispala ova divna tortica pa nju pokazujem.





A gdje god bismo napravile pauzu moje društvo bili su kavica i "macaron", joj što sam se navukla baš na ovaj "the pink one" :), okus jagoda, punjen džemom od jagode. Za cijenu ne pitajte, jednostavno uvela sam ga pod "putne troškove" :) i odlučila da ga se neću odreći.



I naravno, trebalo je nešto i doma donijeti :)

- bez čajeva se ne ide iz Londona, a kako sam im ja zbilja ljubitelj pristojno sam popunila zalihe. 



-  osim čaja i kavicu je dobro ponekad malo začiniti pa su tu ovi sirupići kojima nisam mogla odoljeti. Da li ću ih upotrijebiti baš za kavu ili za nešto drugo još ću vidjeti.


- počastila sam se i sa ovim sitnicama , od kojih me termometar posebno veseli, njega sam baš željela, ovdje ga nisam nalazila i evo ga, sada je moj :)



- htjela sam kupiti i neku britansku kuharicu i malo bolje proučiti tu kuhinju, međutim moram priznati da su me cijene kuharica u tome spriječile, nisam bila spremna na toliki izdatak u tu svrhu. Stoga je izbor pao na ovu malu knjižicu kupljenu u samoposluzi.




Nije neki spektakl ali ima zgodnih receptića od kojih ću neke sigurno isprobati, i to ubrzo, dok su još svježi dojmovi na ovaj zadnji posjet Londonu.




I sada kada sam se vratila, idem naravno dalje.
Igrice su u tijeku, recept sa medom osmislila sam baš u Londonu i sutra ga pripremam, "dobar jutarnji kruh" me čeka, čekaju me recepti engleske kuhinje,  ...., čekaju me i vaši blogovi.
Stižem vam u obilazak ! :)
I na kraju unaprijed se ispričavam dragoj Mihaeli sa bloga La casa de vainilla što definitivno u istraživanju njezinog bloga kasnim ali ne odustajem i sve ću objaviti ali sa zakašnjenjem.

A sada natrag na posao......., i veselje i radost prije svega  :):)

22 komentara:

  1. Ovo je jedna duga zima i sve smo pomalo u nekoj depri. Ili sam barem ja. I kao štoo veliš, treba se veseliti, evo za koji dan idem na svoje sretno mjesto, Umag, a opet se ne veselim. No, nadam se da će Umag na mene djelovati onako kako je na tebe London, koji isto obožavam. London je jedan divan, pozitivan grad, a pubovi posebno. Znam da vam je bilo krasno i da će te taj doživljaj pokretati još neko vrijeme, barem do prvog sunca. A kada zatopli i sunce zasija, sve je nekako ljepše.

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobro nam dosla i sve najbolje. Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  3. Divan post...Nadam se da si se fino provela!

    OdgovoriIzbriši
  4. Sjajan post draga!! Dobrodošla i jedva čekam nove recepte!!:-)))

    OdgovoriIzbriši
  5. WOW WOW WOW! :)
    Obozavam London...

    OdgovoriIzbriši
  6. divan post, dobrodošla natrag i čekam nove postove i recepte :)

    OdgovoriIzbriši
  7. blago tebi..eto ulovila me nostalgija ..

    ma mislim da nam ta kriza sa blogom svima dođe po nekad, ali onda bolje malo odmoriti i napuniti baterije pa krenuti dalje.. šteta bi bilo odustati nakon toliko uloženog truda.

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Branka, drago mi je da si uživala na putu, uvijek je dobro malo se maknuti i dignuti korjenje, oni su zapravo često krivci za stanja u koje upadamo. No sve prođe i opet gledamo vedrije. Lijepo si nam sve pokazala, moja kćer je živjela u Londonu dvije godine i definitivno to je grad u koji se uvijek vraćamo, što fizički, što u onom drugom smislu. A drago mi je da si donjela sa sobom stvarčice za kuhinjske čarolije.

    OdgovoriIzbriši
  9. Dobrodosla :)
    Drago mi je da si se lepo provela, i meni bi tako prijao jedan beg od svakodnevice i punjenje baterija negde daleko :)

    Jedva cekam nove postove i utiske na hranu sa mog bloga :)
    Puno te pozdravljam

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Branka, dobro ti nama došla natrag :) Evo ja već neko vrijeme pratim tvoj blog, ali otkada imam svoj počela sam i ostavljati komentare :) Ovakva stvaralačka kriza je sasvim normalna i mišljenja sam da se svima dogodi prije ili kasnije, češće ili rjeđe ;) Potpuno te razumijem o čemu pričaš.
    I sama sam se osjećala kao ti nakon nedavnog posjeta Pragu, u kojemu sam uživala. London je jedan od onih gradova koje jednostavno morate vidjeti i drago mi je da si puna lijepih dojmova. Divno je čitati ovaj post o Londonu, pun novoga elana, divno je i vidjeti što si sebi lijepoga kupila. Za zadovoljstvom bih ti maznula ove čajeve i aromatizirane sirupiće, baš po mom guštu :) Jedva čekam vidjeti tvoje nove kreacije na blogu.
    Duga je zima i mene ubija u pojam, jedva čekam proljeće!

    OdgovoriIzbriši
  11. Juče sam baš pogledala na listu blogova i krajičkom oka primetila da je tvoj blog negde (pošto mi se svrstavaju po datumu ažuriranja) na kraju, pa se zapita negde oko 17h šta li je sa Brankom, nema je. Tako se pitam povremeno i gde nam se denula Nataša. Nikada vas nisam upoznala, a mislim na vas. Svaki put kad vidim marmeladu ili džem setim se tebe Branka.
    U Londonu sam bila na kratko, ali dovoljno da udahnem taj njihov vazduh i atmosferu. Zaista je čarobno kad se čovek može da se makne malo iz svog grada. Mogu da zamislim kako vam je curama bilo lepo skupa. I mi smo dobili kao poklon skoro iz Londona, njihovčaj, pa šta bi drugo. Ovi sirupići su mi fenomenalni.
    Sada očekujemo, kada se lepo odmoriš jedan autentični recept iz te knjižice. Mene je uvek fascinirao onaj njihov Christmas pudding.
    Sredi utiske, fotke i iskoristi energiju koja se sada obnovila za neke nove stvari, možemo mi i da sačekamo za receptić, bitno je da si ti nama tu!

    OdgovoriIzbriši
  12. Dobro došla natrag:) Baterije su sada pune i imaćemo sigurno lijepih recepata. Osim recepata meni se nekako čini i jednako važno ovo naše virtualno druženje. Padam i ja u svakakve krize a valjda je i to ljdski i normalno.
    I neka si svoje utiske podijelila sa nama, ja sumnjam da ću ikada ići tako daleko ali, nikada ne reci nikad! Zato i volim pročitati vaše utiske.

    OdgovoriIzbriši
  13. Dobrodosli nazad!
    Bas Vam zavidim na ovom divnom putovanju:)
    Prelepe stvarcice ste kupili i sada ocekujem brdo novih recepata i marmelada:)
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  14. Predivno. Nadam se da cu i ja nekada vidjeti London :-)

    OdgovoriIzbriši
  15. Draga, bolje te našla, opet! Nemaš pojima koliko sam ti se obradovala. A, tek ovom krasnom pisaniju i sličicama. Bar na ovaj način skoknuh i ja do Londona:) Odlično si se snabdela i jako mi se dopada šta si kupila, naročito čajevi:) Uživaj i sa nestrpljenjem čekam sledeći post:) POZDRAV

    OdgovoriIzbriši
  16. Ja sam se iskreno zabrinula gdje si ti? :) Nemoj molim te odustati od bloga, jedva čekam novi recept!

    OdgovoriIzbriši
  17. Krasan provod, London se mora doživjeti nekad u životu i ja još čekam svoju priliku. Nadam joj se dok sam još dovoljno mlada da imam energije i želje vidjeti jedan tako živ grad...
    Drago mi je da si se vratila...

    OdgovoriIzbriši
  18. Draga moja, dobrošla !!!Vodom da si se jako lepo provela!Nisam nikada bila u Londonu to je moja skrivena želja!!!!

    OdgovoriIzbriši
  19. Odlično Branka, baš mi je drago da si se "vratila"...

    OdgovoriIzbriši
  20. Dobrodošla natrag :) ovkava kriza sa postovima se i meni događa i potpuno razumijem :) a vidim da si se odlično provela u Londonu! Prekrasne slike su, odlične stvarčice si kupila! I drago mi je da si se zabavila :) nestrpljivo očekujem nove postove! :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Branka, divno mi zvuči tvoj izlet u London, sretna sam zbog tebe :)
    I da ti nije palo na pamet opet odustati čuješ? Imam nagradicu za tebe na svopm blogu, da vidiš kako se ipak trud isplati :)
    Pogldeaj tu: http://dalmatiagourmande.blogspot.com/2011/02/blog-award-i-7-stvari-od-meni.html

    kiss

    OdgovoriIzbriši
  22. Draga Branka,
    znam točno o čemu pišeš jer posljednja dva mjeseca i ja prolazim užasnu krizu. Blog mi je postao napor i opterećenje, više ne uživam u njemu i čak sam razmišljala o tome da ga obrišem.
    Ipak to neću napraviti ali svakako mi treba odmor od svega. Moram napraviti neke promjene i naći nešto što će bloganje opet učiniti uzbudljivim i izazovnim.
    Drago mi je da si ti inspiraciju našla u Londonu. Vidim da si stvarno uživala. Pomalo ti zavidim na termometru, to si želim već neko vrijeme. :)

    OdgovoriIzbriši