nedjelja, 29. kolovoza 2010.

Domaći kruh punjen pršutom i sirom

Ovaj kruh je malo tužan, da malo !, ovo je tužan kruh i tužan  post i nisam nikada ni mislila da ću uopće nešto ovakvo napisati.
Evo, prva rečenica nakon povratka sa godišnjeg odmora pa ovako. Ali tako je.

Godišnji odmor je jedva dočekan došao, lijepo započeo i bilo je odlično. Sve onako kako sam priželjkivala i onako kako uvijek i bude.

Dan je započinjao ovako:




a završavao ovako:




večeri i noći su bile uglavnom rezervirane za program Dubrovačkih ljetnih igara gdje nikada ne propuštam pogledati poneku predstavu ,poslušati koncert i obavezno na nastup Linđa čiji sam član bila dosta godina dok sam živjela u Dbk.
Bilo je kupanja, druženja, fine hrane i pića.........O svemu tome ćemo u slijedećim postovima.

Jer godišnji odmor je u jednom trenutku prekinut sa vijesti da je umro moj dragi prijatelj.
I što sada daljei napisati, ...., moja prijateljica, njegova supruga ga je ispratila zajedno sa njihovo troje djece, sa majkom i sestrom,  rodbinom, sa nama prijateljima,  i sa puno ljudi koji su ga cijenili i voljeli. Bio je jednostavno takav da su ga ljudi voljeli, cijenili, poštovali, svima drag, mnogima uzor, zasluženo !.

Kroz dugo godina našeg prijateljstva mnoge trenutke smo prošli zajedno i sa njima sam se više osjećala kao član obitelji a ne kao "samo" prijatelj.
Život je takav i donosi nam i lijepe i ružne stvari  ali uvijek se teško se pomiriti sa činjenicom da nam odlaze dragi ljudi, da ovako gubimo prijatelje, prerano, ..........i sa time živimo i nikada ih ne zaboravljamo.

Između ostaloga, jedna od crtica koju ću pamtiti je da se  nikada ali baš nikada nije moglo dogoditi da dođete u njihovu kuću a da vas ne počaste nekim dobrim zalogajem i čašicom za nazdraviti. Uvijek spremni okupiti društvo, pripremiti ručak, organizirati neko druženje i čašćenje ......, uvijek odličan domaćin. A domaći pršut i komad sira na stolu je bio neizbježan.
Zato ću i ja mom prerano otišlom prijatelju posvetiti ovaj domaći kruh punjen sa pršutom i sirom. Koliko sam  ja kod njega pojela pršuta, i sira, i kruha i svega niti ne znam, a sigurna sam da bi se i njemu ovaj moj kruh svidio kao što se njegovoj supruzi najviše svidio moj kolač od rogača koji ću joj rado često ispeći.


Kruh je zapravo obični domaći  po receptu koji sam dobila u Dbk, mekane sredine i hrskave korice. Originalno ide samo punjenje sa pršutom i sirom a ja sam dodala još i crne masline.
Oko sira je bilo dilema i pokušaja, u početnom receptu je išao svježi sir koji bi uvijek nekako iscurio i raskvasio kruh, pa ako ga ne biste pojeli odmah dok je topao poslije više i nije bio tako ukusan. Probala sam i sa zrnatim sirom, bilo je nešto bolje ali i dalje slično kao sa svježim. Stoga sam na kraju odlučila staviti feta sir i mislim da je sada to to.
Potrebno je:
- 500 g brašno za dizana tijesta
- 1 kocka svježeg kvasca
- 200-250 ml mlake vode
- 100 ml ulja (po mogućnosti maslinovog)
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- 100-150 g pršuta
- 100-150 g feta sira
- 5-6 kom crnih maslina


- Kvasac otopiti sa žlicom šećera u mlakoj vodi i staviti na toplo mjesto cca 10-tak minuta.
- Brašno prosijati i u srediti izdubiti rupu, dodati sol, doliti ulje, dolijevati uzdignuti kvasac i umjesiti tijesto.
- Tijesto ostaviti da se digne na toplom mjestu, cca 45 min – 1 sat.
- Nakon što se diglo tijesto premjesiti dodavajući pola količine feta sira narezanog na komadiće ili namrvljenog.
- Tijesto koje ste premijesili sa umješanim feta sirom ponovno ostaviti da se diže oko 30 minuta.
- Zatim u pleh/posudu u kojemu ćete peći kruh staviti (razvući po dnu) pola tijesta, na to rasporediti pršut (možete ga malo narezati na komadiće da vam kasnije bude lakže rezati kruh i jesti) i na pršut staviti ostatak feta sira narezan na komadiće ili namrvljen. 



- Zatim pokriti preostalim dijelom dijesta i po vrgu staviti narezane komadiće maslina (moje su bile sa košticama pa ih nisam uspjela estetski naročito lijepo narezati)  



- Ostaviti da miruje još 10-tak minuta za koje vrijeme žete zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
- Staviti u pećnicu  i peći na 200 stupnjeva oko 40 minuta.
- Kada je pečeno ugasite pećnicu, otvorite vrata pećnice i neka tako ostane dok se pećnica ne ohladi kada ga možete izvaditi.
(ja sam pekla u okruglom kalupu promjera 27cm)

Prije pečenja kruh možete premazati maslinovim uljem.

Kada je kruh ispečen ohladite ga i uživajte u njemu.
Najbolji je kada ga odmah jedete, dok je još onako pomalo topal, a može ostati i za sutra dan , biti će jednako mekan.
Možete ga poslužiti samostalno uz neku salatu, možete narezati pršut i sir pa ga uz to poslužiti, može ići i  uz  neko glavno jelo ali šteta bi bilo pomiješati okuse. Ja ga najviše volim samoga jesti, tek uz komad svježe rajčice.









utorak, 3. kolovoza 2010.

Sladoledi od jagoda i višanja i, ...i, .... godišnji odmooorrr..... :)))

Stiglo je vrijeme za godišnji odmor, onaj pravi godišnji od malo više od dva tjedna. Kada malo bolje pogledam i nije dva tjedna neko dugo vrijeme, hajde da sam rekla dva mjeseca godišnjeg :) ali ja mu se svejedno jako veselim i već jedva čekam da mi zamiriše more i borovi, da zaronim, zaplivam, da me dočekaju mama, sestra i K, da vidim prijatelje, .......ma da se dobro odmorim i provedem ! Živimo tako kako živimo i uz ovaj tempo i obaveze ova dva tjedna mi zbilja i izgledaju kao dva mjeseca , i kako uvijek bude tako će i sada biti vremena za sve pa tako i za ponešto skuhati, a svakako i za fino jesti :) . Uh, kada krenu riba, blitva, rižota, punjene paprike, pa uleti koja pizza, lazanje i piletina na kineski i još svašta nešto , ..........mmmm :):)

Što god krenulo, uletilo i neuletilo, na godišnjem odmoru nekako pojedem najviše sladoleda. Sladoled inače ne jedem stalno, volim ga ali nisam neki super ljubitelj da ne mogu bez njega, ali jesam li otišla na odmor sladoled postaje neizbježan.

Ovo ljeto radila sam domaći sladoled, koji se teško mjeri sa industrijskima (ili ja sve više primjećujem i osjećam te industrijske dodatke pa mi je sve što je koliko-toliko domaće sve više neusporedivo sa skroz industrijskim proizvodima) . Što se recepta tiče, tu nisam imala niti najmanje problema, puno je dobrih i lijepih recepata za sladolede na blogovima i na netu općenito, trebalo je samo izabrati.

Prvi sladoled koji sam napravila u sezoni jagoda je po receptu od moje prijateljice Đ ., iz ove priče.

Napravila sam ga ovako:
- 500 g jagoda
- 250 g jogurta
- 120 g šećera -(u originalnom receptu ide 250 gr šećera ali to sam odmah prepolovila i ovako mi je bio malo "kiselkast" sladoled ali to mi odgovara
- 500 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja (u originalnom receptu ide vrhnje za kuhanje, ja sam stavila slatko vrhnje)
- sok od jednog limuna


- Jagode očistiti i oprati, narezati ih i usitniti u blenderu ili sjeckalici (da budu kao kaša)
- Staviti uh u posudu za miksanje, dodati šećer, sjediniti miksanjem i miksati dok se šećer ne rastopi
- Zatim dodati jogurt i miksati dok se ne sjedini.
- Dodati vrhnje i sok od limuna i opet miksati dok se ne sjedini
- Naliti u posudu u kojoj ćete čuvati sladoled i staviti je u zamrzivač
- Svakih sat vremena trebalo bi promiješati kako se ne bi stvorili kristalići leda
- Prije posluživanja ga izvadite na 15-tak minuta u fružider ili na sobnu temperaturu.
- I onda uživajte :)










Ovaj sladoled je lagan i osvježavajući , dodatak limunovog soka mu daje posebnu svježinu i baš jako prija u vruće dane. Ujedno je i kremast i nekako nježan.

Znam da sada više nije sezona jagoda, ali vjerujem da bi jednako dobar bio i sa nekim bobičastim voćem a ja ga namjeravam isprobati i sa breskvama ili marelicama, samo da malo smislim kako ih ukomponirati i što im eventualno još dodati (malo mente, ili cimeta, ...., neki drugi začin možda ?) .


Drugi sladoled koji sam napravila je Schwarzwald sladoled kojim nas je počastila moja draga Vera na blogu Deliciuos for kids.

Kada sam vidjela ovaj sladoled odmah sam znala da je samo pitanje dana kada ću ga napraviti. Kombinacija višanja i čokolade mi je preomiljena, pa tu ide još i pokoji keksić, a sve u finoj kombinaciji sladoleda.

Krenula sam po Verinom receptu, ali sam usput malo odstupila i uz neke moje manje izmjene sladoled sam napravila ovako:


- 300 g višanja
- 250 g jogurta
- 120 g šećera -(u originalnom receptu ide 250 gr šećera ali sam ga prepolovila)
- 500 ml slatkog vrhnja
- 1 vanilin šećer
- mljeveni keks - stavila sam cca 250 g i koristila sam Speculas kekse
- čokoladni preljev - otopila sam cca 80 g čokolade za kuhanje


- Višnje očistiti od koštica i pola količine usitniti u sjeckalici ili blenderu
- Kekse izmrviti (ja sam ih rukom namrvila na komadiće)
- Čokoladu otopiti i preliti preko keksa. (kekse sam stavila u duboki tanjur i preko njih prelila čokoladu , malo promješala tako da dobijem smjesu keksa i čokolade)
- Šećer, vanilin šećer slatko vrhnje i jogurt staviti u posudu za miksanje i miksati dok se sve ne sjedini i postane glatka smjesa.
- U tu smjesu dodati dio višanja (pola količine) koja je usitnjena i sjediniti ih miksanjem.
- Dok se ovo miksalo čokolada se pomalo ohladila na keksu i otvrdnula. Uzimati komadiće čokolade sa keksom i ubacivati uh smjesu i lagano miksati (na najmanjoj brzini)
- Dio keksa i čokolade će se sjediniti sa smjesom koja će postati lagano čokoladna a keksi će se osjetiti kao mrvice, dok će krupniji komadi ostati u komadićima koji će se kasnije osjetiti u sladoledu.
- Zatim umješati i ostatak višanja koje su ostale u komadu. Ručno ih umješati i sjediniti sa smjesom.
- Smjesu naliti u posudu u kojoj ćete čuvati sladoled i staviti u zamrzivač.
- Prije posluživanja ga izvadite na 15-tak minuta u fružider ili na sobnu temperaturu.
- I onda uživajte :)









Ovaj sladoled je kompaktan, kremast, komadići višanja i čokolade sa keksom se fino osjete u samoj sladolednoj kremi koja isto tako daje sve ove okuse. Meni se jako svidio i mislim da ga se može jesti tijekom cijele godine. Iako je sladoled i zimi prija nešto fino i kremasto i ovi sastojci se odlično i tada uklapaju. Višnje imam smrznute, sve ostalo je dostupno......., znači, sezona sladoleda se produljuje :)




Uživajte u ostatku ljeta, uživajte u sladoledima, ...................., jednostavno uživajte i vidimo se (ups čitamo se :) ) ubrzo ! :)