Ovaj kruh je malo tužan, da malo !, ovo je tužan kruh i tužan post i nisam nikada ni mislila da ću uopće nešto ovakvo napisati.
Evo, prva rečenica nakon povratka sa godišnjeg odmora pa ovako. Ali tako je.
Godišnji odmor je jedva dočekan došao, lijepo započeo i bilo je odlično. Sve onako kako sam priželjkivala i onako kako uvijek i bude.
Dan je započinjao ovako:
večeri i noći su bile uglavnom rezervirane za program Dubrovačkih ljetnih igara gdje nikada ne propuštam pogledati poneku predstavu ,poslušati koncert i obavezno na nastup Linđa čiji sam član bila dosta godina dok sam živjela u Dbk.
Bilo je kupanja, druženja, fine hrane i pića.........O svemu tome ćemo u slijedećim postovima.
Bilo je kupanja, druženja, fine hrane i pića.........O svemu tome ćemo u slijedećim postovima.
Jer godišnji odmor je u jednom trenutku prekinut sa vijesti da je umro moj dragi prijatelj.
I što sada daljei napisati, ...., moja prijateljica, njegova supruga ga je ispratila zajedno sa njihovo troje djece, sa majkom i sestrom, rodbinom, sa nama prijateljima, i sa puno ljudi koji su ga cijenili i voljeli. Bio je jednostavno takav da su ga ljudi voljeli, cijenili, poštovali, svima drag, mnogima uzor, zasluženo !.
Kroz dugo godina našeg prijateljstva mnoge trenutke smo prošli zajedno i sa njima sam se više osjećala kao član obitelji a ne kao "samo" prijatelj.
Život je takav i donosi nam i lijepe i ružne stvari ali uvijek se teško se pomiriti sa činjenicom da nam odlaze dragi ljudi, da ovako gubimo prijatelje, prerano, ..........i sa time živimo i nikada ih ne zaboravljamo.
Između ostaloga, jedna od crtica koju ću pamtiti je da se nikada ali baš nikada nije moglo dogoditi da dođete u njihovu kuću a da vas ne počaste nekim dobrim zalogajem i čašicom za nazdraviti. Uvijek spremni okupiti društvo, pripremiti ručak, organizirati neko druženje i čašćenje ......, uvijek odličan domaćin. A domaći pršut i komad sira na stolu je bio neizbježan.
Zato ću i ja mom prerano otišlom prijatelju posvetiti ovaj domaći kruh punjen sa pršutom i sirom. Koliko sam ja kod njega pojela pršuta, i sira, i kruha i svega niti ne znam, a sigurna sam da bi se i njemu ovaj moj kruh svidio kao što se njegovoj supruzi najviše svidio moj kolač od rogača koji ću joj rado često ispeći.
Zato ću i ja mom prerano otišlom prijatelju posvetiti ovaj domaći kruh punjen sa pršutom i sirom. Koliko sam ja kod njega pojela pršuta, i sira, i kruha i svega niti ne znam, a sigurna sam da bi se i njemu ovaj moj kruh svidio kao što se njegovoj supruzi najviše svidio moj kolač od rogača koji ću joj rado često ispeći.
Kruh je zapravo obični domaći po receptu koji sam dobila u Dbk, mekane sredine i hrskave korice. Originalno ide samo punjenje sa pršutom i sirom a ja sam dodala još i crne masline.
Oko sira je bilo dilema i pokušaja, u početnom receptu je išao svježi sir koji bi uvijek nekako iscurio i raskvasio kruh, pa ako ga ne biste pojeli odmah dok je topao poslije više i nije bio tako ukusan. Probala sam i sa zrnatim sirom, bilo je nešto bolje ali i dalje slično kao sa svježim. Stoga sam na kraju odlučila staviti feta sir i mislim da je sada to to.
Potrebno je:
- 500 g brašno za dizana tijesta
- 1 kocka svježeg kvasca
- 200-250 ml mlake vode
- 100 ml ulja (po mogućnosti maslinovog)
- 1 žličica šećera
- 1 žličica soli
- 100-150 g pršuta
- 100-150 g feta sira
- 5-6 kom crnih maslina
- Kvasac otopiti sa žlicom šećera u mlakoj vodi i staviti na toplo mjesto cca 10-tak minuta.
- Brašno prosijati i u srediti izdubiti rupu, dodati sol, doliti ulje, dolijevati uzdignuti kvasac i umjesiti tijesto.
- Tijesto ostaviti da se digne na toplom mjestu, cca 45 min – 1 sat.
- Nakon što se diglo tijesto premjesiti dodavajući pola količine feta sira narezanog na komadiće ili namrvljenog.
- Tijesto koje ste premijesili sa umješanim feta sirom ponovno ostaviti da se diže oko 30 minuta.
- Zatim u pleh/posudu u kojemu ćete peći kruh staviti (razvući po dnu) pola tijesta, na to rasporediti pršut (možete ga malo narezati na komadiće da vam kasnije bude lakže rezati kruh i jesti) i na pršut staviti ostatak feta sira narezan na komadiće ili namrvljen.
- Zatim pokriti preostalim dijelom dijesta i po vrgu staviti narezane komadiće maslina (moje su bile sa košticama pa ih nisam uspjela estetski naročito lijepo narezati)
- Ostaviti da miruje još 10-tak minuta za koje vrijeme žete zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
- Staviti u pećnicu i peći na 200 stupnjeva oko 40 minuta.
- Kada je pečeno ugasite pećnicu, otvorite vrata pećnice i neka tako ostane dok se pećnica ne ohladi kada ga možete izvaditi.
(ja sam pekla u okruglom kalupu promjera 27cm)
Prije pečenja kruh možete premazati maslinovim uljem.
Kada je kruh ispečen ohladite ga i uživajte u njemu.
Najbolji je kada ga odmah jedete, dok je još onako pomalo topal, a može ostati i za sutra dan , biti će jednako mekan.
Možete ga poslužiti samostalno uz neku salatu, možete narezati pršut i sir pa ga uz to poslužiti, može ići i uz neko glavno jelo ali šteta bi bilo pomiješati okuse. Ja ga najviše volim samoga jesti, tek uz komad svježe rajčice.
Ova pogača ti je zaista predivna, sastojci su odlični. Baš sam se rastužila i žao mi je da si izgubila dragog prijatelja. Sve je dobro dok ne izgubimo nekog tko nam je drag i jednostavno ta činjenica da tog nekog više nema. Ali život ide dalje i treba ići dalje jer i nema baš nekog drugog izbora.
OdgovoriIzbrišiDraga Branka, verujem da oni koji su nam dragi zapravo nikada ne odlaze iz naseg srca, i jednom cemo ih sigurno ponovo sresti...posveta je dirljiva a kruh je zaista nesto najlepse sto se moze podeliti sa prijateljem.
OdgovoriIzbrišiJoš jedna zvijezda na nebu:(((
OdgovoriIzbrišiDraga Branka, znam kako se osjećaš jer u ovim godinama moji prijatelji polako odlaze:((( Teško se pomiriti s tim, teško je zaboraviti na bol, s njom se nauči živjeti!
Predivan kruh posvećen dragoj osobi!
Pa ovo je celi ručak! Feta, pršuta, masline.......ko ima tu šta da zameri!
OdgovoriIzbrišiUvijek je velika tuga kada umre netko nam drag i poseban. Dobri ljudi uvijek nam ostanu u sjećanju, bol nakon godina izblijedi, a ostanu nam lijepe uspomene. Nekako svi zaboravljamo da je život samo put prema smrti, no tužno je kada je ona prerana.
OdgovoriIzbrišiKuhanje, pečenje, hrana uopće, daju nam veliku utjehu.
Ovo je savrsenstvo bez mane :)
OdgovoriIzbrišiBas si me potresla ovim postom... Pre godinu dana i meni se desila ista situacija tako da mi je, dok ovo citam, sve ponovo pred ocima... Mislim da mi s vremenom sve vise nedostaje iako ljudi kazu da vreme leci rane. Ali zivot, ipak, ide dalje i ostaje nam samo da zivimo sa uspomenama kad vec nismo mogli sa dragim ljudima. Verujem da bi tvoj prijatelj bio i vise nego zadovoljan ovim hlebicem.
OdgovoriIzbrišiKruh je stvarno predivan..
OdgovoriIzbrišiJako mi je žao zbog prijatelja.. Bez obzira što život mora ići dalje, uvijek ostaje taj jedan dio duše i srca prazan.. Jedino ipak jednog dana malo mrvicu popusti tuga i zamijene je samo lijepa sjećanja.
Prvo ,bas si me razalostila,ali to je zivot,drugo,falila si...mnogo-...pogaču pravim pod hitno!
OdgovoriIzbrišiDubrovnik...nisam nikada bila u njemu a smatram ga najlepsim gradom primorja!
Draga Branka baš mi je tužno i ružno čuti da si izgubila dobrog prijatelja... Nemam ti što pametno reći osim da je jako žao.
OdgovoriIzbrišiKruh je predivan i mislim da je dostojan svakog velikog gurmana. Divno si ga napravila.
"Ebba" - drago mi je da ti se pogača sviđa ! žao mi je ako sam i tebe rastužila, a točno je kako kažeš život ide dalje i nemamo nekog izbora, prihvatiti i tako je. Hvala ti !
OdgovoriIzbriši"mignonne" - hvala ti ! istina je oni koji su nam dragi nikada ne odlaze iz srca i uvijek su tu sa nama !
"Snježa" - hvala ti na lijepim riječima ! Tako je, bol ostaje ali život ide dalje i naučiš se živjeti sa time. Drago mi je da ti se kruh sviđa, hvala !
"jelena" - drago mi je da ti se krug sviđa, baš tako, svega pomalo i eto cijelog ručka .
"Κάθαρσις" - tako je, izgubiti nekoga uvijek je tužno a pogotovo kada ode ovako prerano. I slažem se da u hrani i njezinoj pripremi često nađemo utjehu.
"phiphy" - hvala ti ! drago mi je da ti se krug sviđa !
"Casa de vainilla" - hvala ti i žao mi je što sam te ovako potresla i time podsjetila i na tvoj gubitak prijatelja. Vrijeme ide, oni uvijek ostaju sa nama.
Hvala ti za kruh, drago mi je da ti se sviđa.
"Shangri La Food" - hvala ti na lijepim riječima. Slažem se, vrijeme će pomalo izbrisati tugu i ostati će lijepa sjećanja na dragog prijatelja.
"Vera" -hvala ti ! , tako je to je život i ide dalje.... Hvala ti na ovome da sam ti falila, baš si me dirnula, tu sam i slijedi nam ponovno lijepo druženje. Nadam se jednom i u Dubrovniku, žao mi je što ga još nisi posjetila ali ima vremena i sigurna sam da ćeš jednom doći. Hvala ti za pogaču, ako je odlučiš napraviti nadam se da ćeš biti zadovoljna.
"Andrea" - hvala ti na suosjećanju za prijatelja , nema se tu što puno reći , ja se samo pitam zašto uvijek odlaze dobri i prerano (i moj tata je sada već prije puno godina tako prerano otišao), ali nema niti tu nekog odgovora.
Hvala ti na komplimentima za kruh, drago mi je da ti se sviđa !
Draga Branka, svi su već sve rekli, teško se mirimo s gubitcima. Ostaju lijepa sjećanja koja nam hrane dušu i miliju rane. Kruh savršen.
OdgovoriIzbrišiBas ukusna pogaca...Probaj da mesto secera stavis meda u svaki hleb ili pogacu koju pravis i videces razliku...
OdgovoriIzbrišižao mi je što ti je godišnji tako tužno prekinut, ali to je život, ne znamo što nas čeka i gdje
OdgovoriIzbrišikruh je zacjelo jako fini s ovim punjenjem, no ja bi sigurno izostavila masline
"Dunja" - hvala ti , tako je u lijepim sjećanjima i dragi ljudi su uvijek sa nama. Hvala za kruh, drago mi je da ti se sviđa !
OdgovoriIzbriši"Surac" - hvala ti , drago mi je da ti se sviđa. Slijedeći put ću svakako probati sa medom umjesto šećera, sigurna sam da je super.
"Nina" - hvala ti ! da, nikada ne znamo što nas i gdje čeka i u svakom slučaju treba ići dalje. Hvala ti za kruh ! može i bez maslina,ja sam ih naknadno dodala posebno jer jako volim crne masline.
Sućut zbog gubitka prijatelja.
OdgovoriIzbrišiOstaje živjeti u sjećanjima, a njih najbolje bude mirisi, okusi i boje!
Kruščić je odličan!
"Tadeja" - hvala ti ! u pravu si, boje, okusi i mirisi nas definitivno bude a sa time i sjećanja u kojima će prijatelj zauvijek ostati. Hvala ti za krušćić, drago mi je da ti se sviđa !
OdgovoriIzbriši