utorak, 30. ožujka 2010.

Pinca, Pinica, Sirnica , Uskršnja pogača

Kako god je zvali za Uskrs je tradicionalno  moramo imati na stolu, a ja je i jako volim pa je napravim nekada i  kroz godinu.
Kod mene smo je uvijek zvali Pinca, a kasnije sam se počela susretati i sa ostalim imenima i svako od njih prihvatila i svako mi dobro ide uz ovu Uskršnju slatku pogaču  koja je obavezna na blagdanskom stolu.

Komadić otrgnemo i stavimo ga u košaricu zajedno sa komadom šunke, sira, jajima, malo soli, mladi lukić i rotkvice. Sve zamotamo u čistu platnenu krpu i u košarici odnesemo na blagoslov. Nakon toga, kada košarica stigne opet doma, Uskršnji doručak može početi.
Veselim se tim običajima i posebno me veseli kada vidim kako ih djeca preuzimaju od roditelja isto kao što su ih njihovi roditelji preuzeli od njihovih baka i djedova i koliko god se život mjenja i svako vrijeme nosi svoje i zahtjeva određene promjene i prilagodbe ja ću uvijek reći "bolje da nestane sela nego običaja".

Iako su par dana prije Uskrsa trgovine i slastičarnice prepune pincama koje  budu uistinu dobre ipak nema do domaće verzije. Mi  Uskrs obično provodimo na obiteljskom okupljanju kod moje tete, tako ćemo i ovaj, a sa mnom će na put krenuti  i odlična mirisna pinca za koju sam znala da će biti takva  čim sam prošle godine na Coolinariki ugledala recept koji je postavila draga mi "kolacarica"- Valerija koju sam upoznala na druženju u Splitu i koja me se dojmila svojom pozitivnom energijom, jednostavnošću kao i svojim receptima koje je podijelila sa nama. Prošle godine sam prvi put  napravila Valinu pinicu  i već sa tom prvom izvedbom se njome oduševila.  Nakon moje izvedbe ove pince, dva mjeseca kasnije na druženju u Splitu isprobala sam i Valinu kojom nas je počastila. Savršena ! Bolja sto puta od moje, tješila sam se da je ona radila već x-ti put a ja tek 1.put i da ću se valjda sa svakim slijedećim putem približiti njezinom savršenstvu, a možda i neću :) , ali nema veze, kako god uvijek ću iskoristiti priliku za isprobati ovu pincu.

Evo , sada je jedna od tih prilika  i ovaj odličan recept dijelim i sa vama . Onako kako ga je i "kolacarica" podijelila sa nama na Coolinariki uz neke moje male dorade.


Tijesto
1 kg namjenskog brašna za dizana tijesta Podravka
1 žličica soli
80 g svježeg kvasca
2,5 dcl  mlijeka
4 cijela jaja
3 žutanjka
250 g  šećera
2 vrećice vanilin šećera
1 limun samo kora
1 naranča kora i sok
2 žlice ruma
2 žlice maraskina
1/2 bočice arome kruške
80 g  maslaca
80 g margarina
1 kiselo vrhnje (200 ml)
1/2 dcl ulja

(ja nisam imala maraskino i zamjenila sam ga sa 1 žlicom vermoutha i 1 žlicom likera od ruže )
po želji možete dodati i 50-100 g grožđica

Premaz
1 jaje – žutanjak i pola bjelanjka
15 kockica šećera u kocki

- Ugrijati  pećnicu na 50 °C
- Pomješati brašno i žličicu sosli i staviti u pećnicu da se ugrije 
- Maslac, margarin i ulje otopit na laganoj vatri
- Ugrijati 1 dcl mlijeka da bude toplo(nikako vruće) dodat 1 žlicu šećera , razmrvljeni kvasac dobro izmješat i dodat 2-3 žlice brašna - stavit u toplu pećnicu da uzađe (trebati će mu oko 10 minuta)
- Jaja, žutanjke, šećer , vanilin šećer, naribanu koru od limuna i naranče, sok od naranče, maraskino , rum, aromu kruške dobro smiksati, mikserom na najvećoj brzini oko 10 minuta
- U izmiksanu smjesu jaja dodati otopljenu masnoću i još malo miksat (2-3 minute)
- Brašno izvaditi iz pećnice, napraviti udubinu u sredini, uliti 1-1,5 dcl  toplog mlijeka , smjesu od jaja i kvasac i miksat mikserom sa spiralnim nastavcima, na srednjoj brzini,  dok se ne počme odvajat od stjenke. Ako je tijesto tvrdo dodavati još malo mlijeka.
Kad  tijesto počme puhat mjehuriće izbacite ga na pobrašnjenu površinu i još malo umijesite rukama. Ako treba dodajte još malo brašna da se lijepo umjesi.
- Stavite tijesto u pobrašnjenu zdjelu i u pećnicu ugrijanu na 50 stupnjeva kako bi se diglo (uduplalo)- cca 1 sat .
Ja sam ga stavila u duboki pleh od pećnice, prekriven papirom za pečenje i posut brašnom. Tijesto obavezno treba prekriti, čistom krpom ili prozirnom folijom. Ostane li nepokriveno napraviti će se korica na njemu i tada se neće dignuti.
- Kada se tijesto diglo izbacite ga na pobrašnjenu površinu i premjesite. Vratite ponovno u pećnicu da se opet digne  ( cca15-20min)
- Kada se tijesto diglo drugi put podijelite ga na 4 dijela i oblikujte kugle ( možete i pletenice ili neki drugi oblik koji volite) koje stavite u tepsiju obloženu pek papirom , opet  pokrijte krpom ili prozirnom folijom i vratite u toplu pećnicu 10-15 min
- Nakon 15-tak minuta izvadite ih iz pećnice i pećnicu ugrijte na 170 stupnjeva. Ako ćete koristiti opciju ventilator onda na 150 stupnjeva
- Pince zarežite škarama na 3 mjesta i namažite jajem ( malo ga vilicom istucite) i pospite krupnim šećerom u kocki koje malo smrvite batićem (ja sam stavila kockice na kuhinjsku krpu i lagano ih usitnila batićem za meso, dovoljno je svaku kockicu tek prepoloviti iako kada udarite batićem neke će biti i sitnije)

Pečenje :
- od ove količine tijesta izađe pinica za 2 pleha pa ih možete peći paralelno ili pleh po pleh.
Ako ćete peći paralelno ide ovako:
- 170 stupnjeva (sa ventilatorom 150 stupnjeva) - 15 minuta
-  premjestiti gornji pleh dolje i obrnuto i smanjiti temperaturu na 150 stupnjeva (sa ventilatorom 130 stupnjeva) - 10 minuta
- smanjiti temperaturu na 100 stupnjeva i uključiti ventilator - 20 minuta. (ako nemate opciju ventilator tada neka temperatura bude 110-120 stupnjeva)

Ja sam ih pekla ovako i ispekle su se odlično.

Pitate se zašto i ne izgledaju isto tako odlično ? Iz više razloga :
- prvo što pri pokušaju pravljenja pletenice od jednog dijela tijesta nije mi nikako išlo, motam tamo, motam ovamo, ..., ne znam što mi je bilo ali  to me poprilično destimuliralo , znate ono kada jednostavno ne ide od ruke nešto što sam do sada već radila i nije bilo problema a sada baš neće.
- zatim, koristila sam po prvi put neko nepoznato mi brašno za dizana tijesta jer u trgovinici u zgradi nije bilo drugoga i to brašno mi nije baš nešto leglo pod rukom, iako ne mogu reći da nije dobro jer se tijesto zbilja lijepo ispeklo.
- a onda nisam pince baš niti najidealnije premazala jajem prije pečenja pa umjesto da uhvate onu lijepu boju i koricu od premaza ispale su evo ovakve kakve jesu :)

Ostaje da mi vjerujete na riječ da iako ne izgledaju idealno okus im je zbilja dobar i mekane su i mirisne,  ......., ma meni su baš nekako drage i fine :) , naravno da sam morala isprobati , a ostalo je dovoljno  i za ponijeti :).

Ono što može biti vrlo korisno: pinice sam kao što vidite napravila koji dan ranije, one se mogu zamrznuti i kada ih trebate odmrzavanje na sobnoj temperaturi traje oko 1 sat i biti će vam kao da ste ih sada ispekli i ohladili. To sam prošle godine isprobala, ostala su dva komada oko 2-3 mjeseca u zamrzivaču i nakon odmrzavanja su bila super. Zamrzla sam ih tako da sam ih zamotala u foliju i stavila u plastičnu vrećicu.















Broj komentara: 10:

  1. Jako lepo izgleda,lepo si je napravila.Sretan Uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  2. Za divno čudo ja to nikada ne pravim i to u mene niko ne jede.
    U nas nije ni bio običaj pravljenja ovih pogača za Uskrs pa je to nama jako čudno kako neko može uz jaja jesti slatku pogaču. Hajd ja i pojedem i dapače nije mi to loše ali, moji momci je ne bi ni probali. U njih je uvujek odgovor bolje napraviti kolač nego slatku pogaču!

    OdgovoriIzbriši
  3. I kod nas je ona obavezni dio blagdanskoga stola. Mi je zovemo sirnica iako mi nikad to ime nije bilo najjasnije. :)
    Prekrasno su ti ispale, vidi se da su mekane i mirisne. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. "Vera" - hvala ti ! i jako mi je drago da ti se pinca sviđa :)
    "Snježa" - razumijem momke, istina je da je neobična kombinacija slatki kruh uz jaja i šunkicu. Mi pojedemo tako ali najviše ide uz kavu ili čaj.
    "Andrea" - hvala ti , drago mi je da ti se sviđaju ! Ime sirnica se koristi zato što ima oblik sira (okrugla kao kolut sira). To mnoge zbunjuje, zašto sirnica a nema u njoj nimalo sira :)

    OdgovoriIzbriši
  5. krasna je, spremam se je napraviti za Uskrs i ako stignem sigurno cu raditi po ovom receptu :) mirisi do nizozemske :)

    OdgovoriIzbriši
  6. nije dobar recept. ne znaš kako mi je žao, jer sam upravo potrošila sve ove namirnice i dobila tako rijetko tijesto da moram nastavit sutra, nakon šta ću ić u trgovinu i kupit još kvasa. morat ću svašta nešto iskemijat. a možda i bacim sve (hvala!:( i napravim po svom starom receptu. ih, jako sam razočarana :(

    OdgovoriIzbriši
  7. kod nas u zagorju nije se nikad jela pinca, već su tradicionalni kolači za uskrs makovnjača i orehnjača. meni je pinca jako fina, ali nisam ju još nikad sama radila. tvoja je sjajna. sretan uskrs!

    OdgovoriIzbriši
  8. Izgledaju prekrasno draga Branka!
    Sretan Uskrs tebi i obitelji! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. "Sweet Corner" - hvala ti ! ako si je radila za Uskrs nadam se da je bila dobra i da vam se svidjela !
    "7 dana" - žao mi je zbog ovoga, vjerujem da si razočarana, i ja bi bila da mi se dogodilo ovako kao tebi. Nadam se da si namirnice ipak uspjela spasiti i da je na kraju pinca uspjela ! Ja sam još jednom prošla recept i to je to, po njemu sam do sada i sada radila i nisam imala ovaj problem tako rijetkog tijesta, ako bi bilo nešto rjeđe dodala bih do max.100 g brašna kada sam mjesila i dalje bi išlo ovako kako piše.
    "Monika" - hvala ti ! evo tijesto za tvoje "zečiće" može sasvim dobro ići kao tijesto za pincu i kao što sam napisala kod tebe u komentaru, slijedeće godine ja ću je baš po njemu napraviti :)
    "Tadeja" - hvala ! Sretan Uskrs i tebi i tvojima ! jako mi je drago da ti se pince sviđaju !

    OdgovoriIzbriši
  10. Prekrasno si je napravila, i ja sam je ove godine prvi put radila :-)ivana

    OdgovoriIzbriši