ponedjeljak, 8. ožujka 2010.

Marmelada od jabuka sa lavandom

U prošlom postu pisala sam o lavandi i o divnim keksićima sa limunom i lavandom koje sam isprobala. Spomenula sam i da sam radila dvije marmelade sa dodatkom lavande. Jedna od njih je ova. Doduše, ovo je druga po redu koju sam radila (i zadnja koju sam napravila,  prije par dana) ali sa njome sam toliko zadovoljna da ne kažem oduševljena da sam je odlučila prvu predstaviti.
Moja ljubav prema marmeladama i njihovoj izradi je već poznata, i oni koji me znaju do sada su uglavnom sa zanimanjem slušali o tom mom oduševljenju, veselili se svakoj novoj degustaciji ...., uglavnom dobro smo se razumjeli :). A sada , .....hm, nakon ove marmelade i moje priče o njoj malo su me počeli i ispod oka gledati i pitati : "B.je dobro ?", "što joj je sada?" :):). A ništa mi nije,  samo sam kombinirajući jabuke , ostale sastojke i lavandu dobila nešto sa čime sam se oduševila i još uvijek sam oduševljena :)

Ali hajdemo od početka , ova marmelada nastala je ovako :
- na dnu recepta za jednu drugu marmeladu sa lavandom kojega sam čitala pisalo je "možete napraviti i sa jabukama", a ja sam do sada napravila dvije marmelade sa jabukama i niti sa jednom nisam bila posebno zadovoljna da bih je i ponovila. Jabuke inače jako volim i uvijek sam spremna za jednu finu svježu jabučicu, ali čim ih krenem pretvarati u nešto drugo više ih toliko ne volim. Ovdje se dogodilo nešto sasvim drugačije:
- prvi "klik"- idem napraviti ovu kombinaciju sa lavandom.
- drugi "klik" - što sve osim lavande dodati u marmeladu, ništa posebno, uz odlične jabuke koje sam imala dovoljno je samo još malo vanila okusa i biti će ok.
- treći i zadnji "klik" - dogodio se još dok sam je kuhala i mješala, već sam tada vidjela da će biti posebna, a kada je marmelada bila gotova , kada sam je razlila u staklenke , i kasnije kada sam je i probala samo sam rekla :
"ona je lijepa, ona je nježna, ona je fina, ona je posebna, .....ona je kao dama ! "
Naravno da sam još uvijek pod dojmom  to ponovila svima koji su htjeli slušati o ovoj važnoj novosti u mom svijetu marmelada:) , e,  a onda je krenulo ono: B. je dobro ?", "što joj je ?" :)

A ovu "damu" sam napravila ovako:

2 kg jabuka
450 g.šećera
4 kesice vanilin šećera
1 velika žlica lavandinih cvjetića (u mom slučaju sušenih)
1/2-1 vrećice želina + 2-3 žličice šećera
čiste i zagrijane staklenke

- Jabuke ogulite , odstranite sjemenke i izrežite na kockice.
- Stavite ih u veći lonac, prelijte vodom, neka prokuhaju i kuhaju još oko 10-15 minuta dok ne omekšaju.
- Kada su omekšale u blenderu ili kroz pasirku ih usitnite, da dobijete nešto kao pire od jabuka.
- Pire tj.usitnjene jabuke staviti u posudu za kuhanje, dodajte oko 1-1,5 dcl vode u kojoj su se kuhale jabuke. Dodajte šećer i vanilin šećer. Sve dobro promješajte. Kuhati na jakoj vatri dok ne uzavri , zatim malo smanjiti vatru i kuhati još oko 10 minuta uz stalno mješanje. (obavezno stalno mješajte jer se lako zalijepi za dno, i pazite jer vrenjem dosta prska, ako to ne možete kontrolirati mješanjem jednostavno smanjite vatru na minimum i biti će lakše)
- Zatim dodajte želin u kojega ste umješali 2-3 žličice šećera, umješajte ga dobro, neka smjesa opet zakuha i kuhajte mješajući još oko 3 minute. (količinu želina prilagodite željenoj gustoći i čvrstoći marmelade, ja sam stavila cca 2/3 vrećice i bilo je taman kako treba)
- zatim umješajte žlicu lavande i bržim mješanjem je umješajte u smjesu. Nakon 10-15 sekundi skinite sa vatre i još malo mješajte da se lavanda dobro rasporedi po marmeladi.
- Marmeladu razlijte u čiste i zagrijane staklenke , dobro ih zatvorite, okrenite na poklopac i neka tako stoje 10 minuta. Nakon toga ih vratite na pravu stranu, i  kada se ohladi preostaje vam samo uživati u ovoj marmeladi.

Okus lavande i vanille je usitinu "u tragovima", tako nježan, kao da je tek dašak lavande ušao u svaku staklenku i dao marmeladi tu notu njezine posebnosti.
Marmeladu sam isprobala naravno na dvopeku , ali i na palačinkama i u ovom slučaju prednost ipak dajem palačinkama, a kako stvari stoje ovu ću najviše konzumirati samu, onako jedna mala slatka žličica moje "dame" za ljepši dan ! :)









Broj komentara: 14:

  1. Ovo ti je super,radiću i objaviti na blogu uz tvoju dozvolu naravno.samo mogu li umesto lavande staviti mak u zrnu?

    OdgovoriIzbriši
  2. ti si definitivno nasa kraljica marmelada, skidam ti kapu, ova je savrsena!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. "Vera" - hvala ti, drago mi je da ti se sviđa kao i da ćeš objaviti na svom blogu, imaš moju dozvolu :), hvala ti i počašćena sam sa time ! Umjesto lavande možeš staviti mak, vjerujem da će biti jednako fino. Ja sam prošlo ljeto radila marmeladu od bresaka sa makom i bila je super, posebno je zanimljiv bio njezin izgled sa zrncima mak. prije stavljanja mak kratko poprži i ohladi.
    "Sweet Corner" - draga hvala ti puno na divnom komentaru ! a kad volim ovo koko marmelada, ...., sada je već teško stati :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako mi se sviđa ova kombinacija sastojaka, nikad nisam probala nešto poput ove marmelade. Kad vidim s kojim oduševljenjem pišeš o njoj uvjerena sam da je zbilja posebna. :)
    Jako mi se sviđa i ovaj opis marmelade kao nježne dame. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. predivna i nježna, jedva čekam da je isprobam. Moram se baciti u potragu za lavandom.

    OdgovoriIzbriši
  6. E ovo moram radit s obzirom da imam cijelu plantažu lavande,:) Imam suhe sad i jabuka..., a probat ću kad ponovo procvjeta sa svježom

    OdgovoriIzbriši
  7. "M" - hvala ti, organizirati ćemo i neku degustaciju :)
    "Andrea" - hvala ti na komentaru, jako mi je drago da ti se sve ovako sviđa, istina je sa ovom sam baš oduševljena :)
    "Dajana" - hvala ti, nadam se da ćeš ubrzo doći do lavande i isprobati nešto sa njom kao dodatkom
    "enogastromama" - hvala ti na posjeti bloga i na komentaru, super da imaš toliko lavande, sigurno uživaš u njezinom mirisu , nadam se da ćeš marmeladicu isprobati i biti sa njom zadovoljna

    OdgovoriIzbriši
  8. Poznat mi je osjećaj kad se nečim što si sam napravio oduševiš, pa pokušaš to oduševljenje prenijeti na druge, a oni te gledaju onak' malo ispod oka i traže gdje si "puko" :)
    Marmelada miriši sve do mene i doista djeluje krajnje nježno i profinjeno. Vjerujem i da je ukusna. Fotografije su ti ispale stvarno tako da naglašavaju da okus mora da je nježan i delikatan!

    OdgovoriIzbriši
  9. "Tadeja" - hvala ti i hvala što me razumiješ :)drago mi je da ti se sviđa marmelada i posebno sam ti zahvalna za lijepe riječi za fotke, to mi je još uvijek poprilično slaba strana pa kada mi ih netko pohvali baš sam sretna, znači da napredujem :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Stvarno si kraljica marmelada, bravo draga, svidaju mi se sve kombinacije :-) ivana

    OdgovoriIzbriši
  11. Imam pitanje, gledam marmeladu i nevide se mali cvijetići lavande, inače sviježi cvijetovi se mogu kako bi se reklo macerirati u domaćoj rakiji i tako dobiti koncentrat od cvijetova koji je dovoljno stavi malo u marmeladu da ima miris na lavandu.U marmeladu sa jabukama stavim malo cimeta i koncentraciju lavande....okus je fenomenalan.
    Inače i ja imam oko 2000 sadnica lavande :)

    OdgovoriIzbriši
  12. "Anonimno" - hvala ti na komentaru !
    ja sam stavila ove sušene cvjetiće koje vidiš na slikama, sitno sam ih škaricama nasjeckala. Vidi na zadnjim slikama u staklenkama , kao neke mrljice su, to su zapravo ti nasjeckani cvjetići :)
    Tvoja kombinacija cimeta i koncentrata lavander u marmeladi mora biti savršena, isprobati ću i to !
    Nisam znala za ovaj koncentrat, hvala ti ! Potruditi ću se nabaviti i svježe cvjetove pa ga možda napraviti. Baš ti zavidim na tvojim sadnicama, ja sam prije par dana imala još jedan propali pokušaj uzgoja lavande na lođi i mislim da više neću niti pokušavati, baš ne ide, uz svu moju pažnju sasuši se u trenu.

    OdgovoriIzbriši
  13. osvojila nas je :) Koristila sam svijeze cvijetice i jos dodatno jednu grancicu, Htjela sam malo jaci okus i miris i upravo to i dobila. Fenomenalna!

    OdgovoriIzbriši