petak, 8. siječnja 2010.

Marmelada "naranča - limun - vanilla"

Svih vas lijepo pozdravljam u Novoj Godini ! Nadam se da ste lijepo proveli blagdane i da ste dobro i veselo započeli ovu godinu, neka cijela bude takva , još i bolja, najbolja !! :)

A ja ću ovu godinu otvoriti , naravno, sa receptom za jednu od omiljenih mi marmelada.

Kako je sada  vrijeme naranči i limuna tako će i marmelada biti od naranči i limuna :) . I naranči i limuna sada ima u izobilju, domaće su dozrele a i trgovine su ih prepune.
Ja ih jako volim, sve citruse, i nastojim ih maksimalno koristiti pa i kako se preporuča konzumirati ih  u svim oblicima. Naravno uvijek je najbolje svježe, dobar je i svježe iscijeđeni sok, a sigurno je dobra i jedna fina mirisna marmelada kao što je ova za koju vam danas ostavljam recept. Ukoliko uz ove agrume volite i aromu vanilije onda ćete u ovom okusu usitinu uživati. Od mnogih marmelada koje sam do sada napravila i dala za isprobavanje za ovu mi je veliki broj ljudi rekao : "finaaaaaa..........." :):)

Potrebno je :
- 4 srednje naranče
- 1 srednji limun
- 500g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 1/2 vrećice želina

- Naranče i limun ogulite i zadržite koricu od jedne naranče.
- Sa korice naranče maksimalno odstranite bijele kožice, izrežite korice na rezance i rezance  prokuhajte min.tri puta na način da ih nakon svakog prokuhavanja procijedite i ponovno prokuhate u novoj vodi.
- Sa mesa naranče i limuna odstranite bijele kožice i narežite ga na sitne kockice . (sada opet dolazi vječno pitanje da li rezuckati na komadiće ili staviti sve u multipraktik, smiksati i gotovo. Kako sam već ranije napisala, ja uvijek rezuckam, komad po komad na male komadiće koji se prilikom kuhanja pretvore u divne "kristaliće" i  dalje stojim iza toga da vrijedi vrijeme u to uložiti :). Za čišćenje od kožica i rezuckanje ove količine potrebno mi je oko 1 sat.
- Zatim komadiće naranči i limuna, pripadajući sok koji se sam iscijedi kod čišćenja i rezuckanja i koji ćete sačuvati, kao i rezance stavite u posudu (ja stavim u dublju staklenu zdjelu). U to dodajte šećer i vanilin šećer i sve dobro mješanjem sjedinite.
- Stavite u frižider ili na neko hladno mjesto i neka tako stoji oko 2 sata.
- Nakon što je odstajalo i šećer i aroma se sjedinila sa narančom i limunom sve prebacite u posudu za kuhanje. Stavite kuhati na jaču vatru i mješajte dok smjesa na uzavri. Kada uzavri smanjite i nastavite kuhati oko 15 minuta na srednjoj vatri, opet uz stalno mješanje.
- U međuvremenu izmješajte želin sa 1-2 žlice šećera.
- Nakon što je smjesa kuhala 15-tak minuta dodajte želin, dobro ga umješajte i kuhajte još oko 5 minuta.
- Marmelada je sada gotova , razlijte je u čiste i zagrijane staklenke i dobro zatvorite.
- Neka se ohlati i preostaje vam samo u njoj uživati :)

Ukoliko želite dodatnog gorkasto-oporog okusa u marmeladi sačuvajte nakon guljenja i korice od pola limuna pa i od njih napravite rezance koje ćete ukuhati u marmeladu, tada na kraju imate slatko-gorki -vanilla okus.

Ovo je jedna od marmelada koja osim uz nezaobilazne palačinke odlično ide na bijeli kruh sa maslacem, baš se nekako slažu :). Naravno možete je isprobati i u  svakoj drugoj kombinaciji koja vama odgovara, kod mene je to najčešće na komadu finog, hrskavog dvopeka .











4 komentara:

  1. E oduševljena sam ovim sajtom upravo.
    I moja želja kao malene devojčice je bila sledeća: "Kada jednoga dana postanem i ja domaćica, kuvaću od svake vrste voća makar po 2 teglicee ;))) da mi se šareni polica!!! "

    OdgovoriIzbriši
  2. Samo da mi se šareni ... i sada to isto ja radim ... darujem svoje bližnje i drage osobe !!! Jel ispod ovih ukrasnih papira ima i nešto još ili ne ???

    OdgovoriIzbriši
  3. ja još od 2o13. godine nisam dobila odgovore od autora ??? ;((((

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav i iskrena isprika što nisam odgovorila na pitanje i to ovako dugo, nemam opravdanje , jednostavno se tako dogodilo i žao mi je zbog toga.
      Da li ispod ukrasnih papira ima još nešto ? Ima , ispod ukrasnih papira je poklopac teglice, zatvorim poklopac, preko njega stavim ukrasni papir, omotam vrpcu i na nju nataknem kartončić na kojemu piše naziv marmelade. Tako nastanu ove "šarene teglice".
      Drago mi je da i Vi kuhate marmeladice i da dijelimo ljubav prema ovim mirisnim teglicama, uz ispriku još jednom, hvala puno na razumijevanju i strpljenju i želim Vam svako dobro i Sretnu Novu 2016. godinu !

      Izbriši