petak, 22. siječnja 2010.

Heljda sa voćem

Svi se mi nastojimo zdravo hraniti pa tako i ja. Uz sve delicije koje nam se nude i kojima ne možemo odoljeti to nije uvijek lako, ali ja se držim onoga ako mi je nešto za gušt, veseli me i u tome uživam onda je to isto dobro i zdravo :):)  Kako god često volim zaviriti na police sa žitaricama, zdravom hranom, bio hranom, i to sa polica prebaciti na jelovnik. Dosta od toga sam već isprobala, a dosta još i nisam kao što nisam niti heljdu na ovaj način kako ću je danas ovdje prezentirati.
Heljdu općenito nisam pretjerano koristila u prehrani, tek povremeno bi se našli rezanci od heljde, bio je neki pokušaj heljdine kaše ali ništa više od toga. E, a sada se situacija izmjenila jer sam na Coolinarici našla recept od drage "maoz" za heljdinu kašu sa voćem koja me odmah privukla i koja ostavlja prostora za neograničeno kombinacija što voća što dodataka kojima joj možemo obogatiti okus prema vlastitoj želji i ukusu.
Ja sam je jučer pripremila za doručak, počela sam je jesti, ....., paaaaa, onako, nije mi odmah bila neko ludilo,ali......., zalogaj po zalogaj i na kraju je pristojna količina u zdjelici bila malo :) . Jutros sam opet skuhala ali samo pola zdjelice, ohladila i dodala malo voćnog jogurta i mmmmm, bilo je super ! :)
A postupak ide ovako (brzo i jednostavno :)

Potrebno je:
- 2-3 žlice heljde
- 5-6 suhih šljiva ili datulja ili nekog suhog voća koje volite
- 1 jabuka
- 2,5 dcl vode
- cimet, vanilin šećer, ....., neki drugi "začin" po želji

- Heljdu sameljite. Ja sam to napravila u mlincu za kavu i dobila heljdin prah.
- Jabuku operite, odstranite sjemenke i izrežite na komadiće (ja sam dosta krupno narezala i to mi je bilo ok)
- Šljive, datulje ili već na što se odlučite stavite u lonac, dodajte jabuke, dodajte heljdu, dodajte vodu , sve dobro mješajući (da se ne stvore grudice) kuhajte dok ne uzavri.
- Kada uzavri smanjite vatru i kuhajte još 10-15 minuta stalno mješajući jer se heljda lako zalijepi i zagori, stoga je mješanje potrebno.
- Pred kraj dodajte "začin" po želji. Ja sam dodala vrlo malo vanilin šećera i malo više cimeta i bilo mi je jako finooooo...... :):)

Ova varijanta je odlična kada se jede topla, dok je ona sa dodatkom jogurta finija kada se ohladi. Naravno ovisi i o vašoj želji i ukusu.

Heljda (cijela i samljevena), jabuke i datulje :











Gotovo :)







I na kraju, zašto baš heljda ??
evo, između ostalog i zato:

HRANLJIVA VRIJEDNOST HELJDE : Proteini heljde su kvalitetniji od proteina žitarica a u sebi sadrže i vitamine B1 i B2, kao i vitamin P (rutin) koji je odličan za otpornost krvnih sudova. S obzirom da je medonosna biljka ima i vitamina D (gdje je med tu je i vitamin D). Heljdin čaj, takođe ima ljekovita svojstva: pomaže krvnim sudovima, pospješuje memoriju, pomaže kod reumatizma, glaukoma i dijabetesa, smanjuje visok krvni pritisak, podmlađuje krvne sudove. Plod heljde, osim hranljivih sastojaka sadrži i oko 25% biljnih vlakana koja su dobra za smanjenje tjelesne težine.


Iako se heljda rijetko koristi u ishrani na našim prostorima, obiluje proteinima, antioksidansima, vitaminima B grupe i vlaknima tako da pomaže u liječenju stresa, nesanice i dijabetesa, dok čaj od njenog cvijeta liječi bronhitis i ublažava kašalj. Ima najveću količinu aminokisjeline lizin od svih žitarica. Nedostatak ove aminokisjeline izaziva usporen rast i razvoj.


O LJEKOVITIM SVOJSTVIMA HELJDE svjedoče najviše poklonici zdrave i prirodne hrane kao i rezultati naučnih istraživanja. U narodnoj medicini, heljda se koristi na dva načina, kao biljni čaj od osušene biljke i kao jelo (kaša) i čaj od sjemenke heljde. Poznati su učinci heljdinog čaja u liječenju:


- bolesti krvnih sudova (proširenje vena, pucanje kapilara i razna krvarenja kapilara)

- slabe memorije (posebno kod starijih osoba, hrana za mozak)

- reumatizma, glaukoma, dijabetesa

- danas se u medicini koristi rutin (vitamin P) za sprečavanje krvarenja i ačanje otpornosti i elastičnosti kapilara, pojačavajući i samu propusnost kapilara od visokog pritiska

- naučna otkrića njemačkih biologa su utvrdila da jela od heljde smanjuju ritisak i preporučuju je u liječenju hipertenzije (visokog pritiska) i arteroskleroze

- starijim osobama i osobama koje su oboljele od spomenutih bolesti, jela od nepročišćene heljde (heljdina kaša) podmlađuju krvne sudove.


Konzumiranjem 100 g. heljdinog brašna osigurava se 40 % potreba odraslog čovjeka za vitaminom B-1.


HELJDA U ISHRANI je idealna namirnica za spremanje prirodno zdravih i dijetalnih jela:


- kod poremećaja u probavnom traktu (želuca i crijeva)

- kod posljedica zračenja i kemoterapije(razne vrste karcinoma)

- kod pretjeranog umnog rada (jača memoriju i koncentraciju)

- kod nervne rastrojenosti(depresivna i razdražujuća stanja) debljine ( dijeta)

- kod slabe krvne slike( malokrvnost)

- dijabetesa (žitarice kao heljda,proso, ovas, ječam i riža su hrana koja deluje na dijabetes, pa se preporučuje dijabetičarima da svakodnevno unose cijela zrna kuhanih žitarica u organizam).


Poznato je i ljekovito djelovanje čaja od cvijeta heljde na dišne organe i dišne puteve (kašalj) a mješavina listova i cvjetova heljde liječi arterosklerozu krvnih sudova. Integralno brašno od heljde koristi se za pripremu raznih obloga u liječenju raznih kožnih nečistoća (lišajevi, ekcemi, čirevi) a u kozmetici za negu lica i za ripremu maski(piling).

Broj komentara: 5:

  1. ja obozavam heljdu, i to sam je zavoljela kod svoje bake, u Podravini se jako puno jede dok u drugim podrucjima Hrvatske jako slabo. nisam ju nikada kombinirala s vocem i sada si mislim : zasto ne?:) odlicno!

    OdgovoriIzbriši
  2. "Sweet Corner" - hvala ti na komentaru ! drago mi je da voliš heljdu, probaj je sa voćem jer je zbilja super. Evo meni se toliko ovo svidjelo da sam danas donijela jednu zdjelicu na posao da mi se nađe kada me glad uhvati :))
    "Nada" - hvala ti, nadam se da ćeš i ti isprobati i da će ti se svidjeti, fino je, fino :)

    Branka

    OdgovoriIzbriši
  3. "M" - e jesam se nasmijala, ne brini ništa čudno da su te tako pitali, pa kod nas se nikada nije jela heljda i ja sam je tek kasnije otkrila. Zato sada u prvu trgovinu po heljdu, ovako je pripremi i da vide što je heljda i kako je fino :):)

    OdgovoriIzbriši