ponedjeljak, 18. siječnja 2010.

Slanutak varivo

Nisam mislila da će slanutak varivo biti moj prvi recept za slano jelo a još manje sam mislila da ću ga objaviti u sred zime obzirom da se slanutak nekako više jede ljeti, ali evo ga tu je. Zašto baš slanutak varivo ? Zato što volim variva , a najviše leću i slanutak i zato što je slanutak na neki način obilježio ovo ljeto na godišnjem odmoru. I još zato jer ga je neki dan po istom ovom receptu napravila moja predraga cool-prijateljica Đ. i objavila sliku na Coolinarici (jussi044). Đ. naravno zaslužuje puno više prostora na ovom blogu i to će uslijediti , Đ. zna koliko mi je draga i koliko mi znači njezina podrška u ovim mojim slatko-slanim "majstorijama" :):)
Ljeto je prošlo, prava zima je počela i traje  pa je ovo ujedno i podsjetnik na divne tople ljetne dane. Moja mama  je skuhala ovo slanutak varivo kada sam bila na godišnjem odmoru u Dbk i bilo je tako dobro da mi je  i sada u sjećanju. Uz to sam ga i slikala tako da imamo sve što treba za isprobati slanutak na ovaj način.
Nadam se da ću vam uskoro "servirati" i leću jer nju ipak najviše volim :)
Do tada probajte slanutak, ide ovako:

300 grama slanutka
1/2 glavice luka
malo češnjaka
po želji maslinovog ulja
po želji vegete
po želji peršina
1 list lovora
1/2 kokošje kocke za juhu
po želji sol i papar
hladna voda

- Slanutak pomočiti u hladnu vodu sa dodatkom soli (ako ga kuhate ujutro namočiti ga večer prije a ako ga kuhate navečer namočite ga ujutro) .

- Prije početka kuhanja proliti vodu, malo isprati slanutak i premjestiti ga u lonac. Naliti hladne vode da prekrije slanutak +2-3 cm iznad.
- Dodati malo maslinovog ulja, 1/2 glavice luka (cijelo, ne sjeckati), malo češnjaka, peršina, vegete i list lovora.
- Kuhati na tihoj vatri dok ne nabubri i ne omekša (oko 2 sata).
- Dodati pola kokošje kocke za juhu , soli i papra po želji i ukusu.
- Izvaditi raskuhani luk, češnjak i peršin.
- Kuhati još oko 30 minuta i gotovo je :)

Od ove količine dobiti ćete 4 tanjura variva (ili juhe)  slanutka.
Možete ga jesti umjesto juhe, možete kao glavno jelo uz neki dodatak, ....., fino, toplo u ove hladne dane.







Broj komentara: 5:

  1. Draga moja još jednom ti želim zahvaliti što si taj receptić podjelila sa nama na Coolinarici, isprobala ga i oduševila se, a šta je još važnije oduševljeni su i moji dečki :)Hvala od srca i ljubim te :) jussi!!

    OdgovoriIzbriši
  2. "jussi" - hvala ti na komentaru ! jako mi je drago da ti se recept svidio, i tebi i dečkima. Svih vas pozdravljam i pusa ! :)

    Branka

    OdgovoriIzbriši
  3. moram se odvaziti vec jednom na taj slanutak, nekako smo svi skepticni, a samo trebamo probati:) odlican recept!

    OdgovoriIzbriši
  4. "Sweet Corner" - hvala ti na komentaru ! nadam se da ćete se odvažiti probati slanutak, bilo po ovom receptu, bilo na salatu ili nekako drugačije. Ako ga i zavolite super jer je zbilja fina i zdrava hrana.

    Branka

    OdgovoriIzbriši
  5. evo i mog recepta. Nekako sam naletio na slanutak, kupio, ćitao recepte, složio svoj i evo ga: slanutak ostaviti u vodi preko noći. Nekakav lijepi komad suhog mesa isječi na krupnije komade. Kuhati slanutak oko 15 min i isprati.Doliti vode cca 2cm ponad slanutka. Dodati krupnije rezano suho meso kuhati dok slanutak malo ne omekša. Izdvojiti jednu šalicu cca 2dl slanutka i smiksati ga. Smiksani slanutak , jednu srednje veliku mrkvu krupno narezanu, komad celera narezan na krupnije kockice vratiti u varivo i kuhati dok slanutak ne omekša. 15 minuta pred kraj začiniti sa sjeckanim vlascem (tu ne štedim) malo korijandera može i sjeckani list celera i popapriti (svježe mljeveni papar).Da sve bude super jednu veću svježu, zelenu ili crvenu ljutu papričicu oćistiti od sjemenki i žilica i sitno nasjeckanu dodati u varivo (obožavam jalapeno, ljutaaaaa a tako ukusna, nađe se u Billi suha ili svježa).Inače slanutak kuham oko 60 minuta. Suho meso preporučam napola skuhati posebno pa zajedno s vodom u kojoj se kuhalo dodati ispranom slanutku. Uskladiti nekako da meso i slanutak budu otprilike u isto vrijeme gotovi. Dakle kad je slanutak mekan ali al dente a meso skroz mekano veselje na stol!!!!!
    Količine: po pola kg mesa i slanutka,jedna mrkva komad celera korijen i stručak lista korijandar jedan svježi jalapeno ili suhu chili (količinu ljutih po volji, samo nemojte koristiti ove naše feferonke, mislim, ja imam problema poslije a od chilija i jalapena ništa !?)
    Dakle štos je u tome što varivo zagustim smiksanim slanutkom a ne zaprškom. Koristim ulje masline, papar meljem neposredno u jelo prporučsm crveni papar ili mix crveni,crni,zeleni ima ga u konzumima. Samo oprezno s korijanderom jaka je to travka.DOBAR TEK !!!!!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši