subota, 4. veljače 2012.

Kruh od 5 vrsta brašna

Zima je ovih dana pokazala svoje pravo lice, hladno je i to pošteno i koliko god ne volim zimu u redu je da je zahladilo, ipak je nekako zdravije od tople i blage zime.

Ono što nije u redu je hladni vjetar koju hladnoću čini još hladnijom, koji probija kroz svaku moguću odjeću i od kojega se zalede i zacrvene nos i uši :), e taj vjetar baš ne volim i on je najveći razlog zašto ovih dana vrijeme najradije provodim negdje unutra, zašto u stanu ne gasim grijanje skoro niti tijekom noći i zašto još i više nego inače volim tople mirise koji se šire iz pećnice. Posebno mi je lijepo kada zamiriše domaći kruh.

Kruh već odavno ne kupujem ili vrlo rijetko kupujem, prvo sam ga se bila sasvim odrekla, ali nije išlo. Nedostajao mi je uz obrok ili kao obrok, a i ljubav prema dobrom kruhu je jednostavno tolika da sam zaključila da nema smisla potpuno ga se odreći i ostatak života patiti :). Stoga sam počela povremeno sama peći kruh, kada je neka prigoda, kada ga se uželim, ....., sama iskombiniram ono što želim i koliko želim i eto finog domaćeg kruha ili peciva na stolu.


Jučer je Zagreb pomalo zabijelio snijeg koji niti danas ne posustaje. Iako stalno pada  nije ga još uvijek toliko koliko je opet  vjetra i hladnoće. Tako sam jučer ujutro otišla na posao, a tamo, nikako se zagrijati, kako god mi namjestimo "klimu" tako puše hladno, kako se približim kojem hodniku, liftu, prozoru, puše hladno, uz to sjedim do prozora i do klime......što reći, smrzla sam se. Uz topli čaj koji sam imala kraj sebe na stolu cijelo vrijeme mi se vrtio po glavi neki domaći kruh, onako mekan iznutra, hrskava korica izvana, domaći, miriše, ......,pa dobro,  navečer sam doma, ide vikend, ...., ispeći ću kruh.



Odlučila sam se na kruh od 5 vrsta brašna. Spominjala mi  je prijateljica nekoliko puta kako je pekla kruh od 5 vrsta brašna, stalno uz napomenu "joj, moram ti poslati recept". Recep još nije stigao pa sam ovaj put odlučila sama iskombinirati brašna,a kada dobijem recept napraviti ću jedan primjerak i po originalu : )

Doma uvijek imam brašna i to više vrsta. Tko god mi dođe i to primjeti ne prestaje se čuditi što će meni toliko vrsta brašna, što će meni uopće brašno, pa kada još kažem da pečem kruh onda se tek čude i čude. Na to više uopće ne reagiram , a i ovaj put krenula sam prema mome ormariću sa brašnom i na vagu su stali : bijelo brašno, graham, raženo, kukuruzno, i, ...., tapioka brašno. 





Tapioka brašno je moje 5.-to brašno koje sam dodala, brašno koje sam kupila kada sam bila u Beču (ovdje ga nisam nigdje našla, a u pokušaju da sama sameljem tapioka perlice skoro sam uništila mlinac, a perlice su ostale kakve su i bile). Zanimalo me ovo brašno i zanimalo me kakav okus će dati u kruhu i ovo je bila prilika da ga isprobam. Dakle, kombinacija brašna je tu, odlučila sam da će kruh biti kao "francuz" da nema previše sredine jer koricu ipak malo više volim :). Iako je neko pravilo da se sva brašna ne stavljaju u jednakom omjeru ja sam napravila upravo to i ovaj kruh je nastao ovako: 


(Količina je za 2 tanja francuza) 

- 100 g bijeloga brašna

- 100 g graham brašna
- 100 g raženog brašna
- 100 g kukuruznog brašna
- 100 g tapioka brašna
- 1 žličica soli 
- 3 žlice maslinovog ulja 
- 20g (pola kockice) svježeg kvasca 
- 1 žličica šećera 
- 1 žličica bijelog brašna 
- 300 ml mlake vode (100 ml + 200 ml)

- U 100 ml mlake vode izmrviti kvasac, dodati žličicu šećera i žličicu brašna, dobro promiješati i staviti na toplo mjesto oko 15-tak minuta da se diže 
- Sve vrste brašna staviti u posudu, dodati žličicu soli i sve promiješati 
- Kada se kvasac digao dodati ga u posudu sa brašnom i umješati
- Dodati maslinovo ulje i umješati ga 
- Zatim tijesto mijesiti mikserom sa nastavcima za tijesto na najmanjoj brzini i polako dodavati mlaku vodu (do 200 ml) dok tijesto ne bude elastično i nastaviti još oko 5 minuta. 
- Tijesto prekriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da se diže cca 1 sat
- Zatim uzdignuto tijesto premijesiti na pobrašnjenoj površini i formirati ga u željeni oblik (ja sam radila tanju štrucu, kao francuz)
- Ponovno ga prekriti krpom i ostaviti da se diže još oko 30 minuta 
- Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva, kruh premazati sa malo maslinovog ulja i po želji lagano posuti brašnom. 
- Peći ga oko 30 minuta 

Mirisi iz pećnice se šire još dok se kruh peče, sada samo treba čekati da bude gotov i da ga se degustira :)
Kada je kruh gotov zamotati ga u lagano vlažnu krpu i ostaviti da se hladi. 
Nakon 15-tak minuta spreman je za uživanje: 




Graham brašno je malo povuklo u okusu i najviše se osjeti, kukuruzno ne tako okusom koliko se kukuruzna zrnca osjete pod nepcem, ali i tapioka brašno se osjeti. To me zanimalo, osjeti se svojim specifičnim okusom pa i mirisom, ali ne prevladava.  
Korica je naravno krckava, a sredina se vidi, čim su tu "rupice" meni je dobra :)



Sa čime ćete iskombinirati ovaj kruh ovisi samo o vama i vašim željama, sve sa njime ide, baš sve. A ovaj namaz koji sam mu ja dodijelila ipak ćete upoznati u nekom slijedećem postu... :) 






Dok uživamo u finom kruhu mala obavijest. Redizajn bloga je krenuo i dok se mi ovdje susrećemo" tamo u pozadini "radovi su u tijeku" :), ali uz mogućnost da se ponekad i ovdje sve malo blokira ili bude zbrčkano. Navratite li baš u to vrijeme unaprijed vam se ispričavam, za koji dan sve će opet biti u redu i - malo drugačije :)


ponedjeljak, 23. siječnja 2012.

Kruh sa višnjama

U ovom krugu blog igrice Ajme koliko nas je  naša ovomjesečna domaćica,  draga Tamara sa bloga Bite my cake,  izabrala je za temu - višnje !
Bez obzira što sada nije sezona višanja one su nam dostupne zamrznute ili u kompotima tako da je preostalo samo smisliti što pripremiti, lijepo se počastiti i uživati u višnjastom okusu.



No prije nego što se pozabavimo višnjama moram se osvrnuti na blog-probleme :( Na žalost zadnjih tjedana iskače jedan po jedan problem. Sada već stari problem je što mi se pomaknuo izgled bloga, prostor za pisanje izašao je iz svojih margina, tekst ide preko crta, i boje su se "pomaknule" i sve skupa izgleda poprilično neuredno. Kako namjeravam malo izmjeniti izgled bloga ostavila sam ovako kako je pa ću izmjenom izgleda i to riješiti.

Zatim, dolazi problem broj 2 , odjednom ne mogu uopće otvoriti neke blogove, odnosno postove na tim blogovima. Naslovnica funkcionira, listanje postova može, ali kada želim ući u post, pročitati ga u cjelosti i ostaviti komentar ne ide, sve se zablokira i dobijem samo bijeli ekran. Stoga , ispričavam se onima gdje izostajem sa komentarima (drage Dunja, Lana, Jasna, ........) , ne ide i uistinu mi je žao zbog toga, čim se ove "tehnikalije" riješe ponovno stižem.

I problem broj 3 za koji ne znam da li bih se smijala ili plakala, naime ne mogu otvoriti niti vlastite postove i odgovoriti na komentare :( Ovo mi je zbilja za ne vjerovati. Normalno radim na nadzornoj ploči, normalno imam "Pregled", objavim post, otiđem na blog i opet ,  vidim naslovnicu , listam postove , ali kada želim ući u post sve je zablokirano. Kako imam podešenu opciju da mi komentari sa bloga stižu direktno na mail tako ih sve popratim i pročitam. I stoga vam se sada zahvaljujem na svim komentarima koje ste ostavili u postu "Pandišpanj", svi su me razveselili, pomalo i dirnuli i jako mi je drago da vam se svidio taj običan , a tako poseban kolačić kao i cijela priča. Hvala vam !!

I sa nadom da će se ovi tehnički problemi ubrzo riješiti vraćamo se višnjama.

Ako bi me netko pitao koje su mi najdraže namirnice i najdraža jela tada bi se negdje oko prvog mjesta sigurno smjestile višnje i sve od višanja.
Kada krenemo pripremati višnje tada se uglavnom okrenemo prema slasticama, kolači, torte, sladoled, sokovi, marmelade, ......, sve od višanja. Slana jela ? Može uz sos od višanja. A kruh ? Naravno da može i kruh i ja sam ispekla kruh sa višnjama.




Ovaj kruh nije nastao slučajno, istina je da sam ga iskombinirala sada , ali sa njime sam se susrela dosta ranije.

Uobičajeno priča započinje sa "bilo je to......." :) , ali zbilja, bilo je to prije 15-tak godina (uh, dosta u zadnje vrijeme mjerim sa prije 15,20, godina, ...., kada su samo proletile :) ). Iako nisam tada bila naročito sklona kuhanju, uvijek sam voljela prošetati po placu, gledati, mirisati, kupiti. Taj dan zatekla sam se na jednom malom, kvartovskom placu u Zg , iskreno, ne znam danas više što me tamo dovelo, ali kada je plac već tu hajdemo poviriti i ponešto kupiti. U jednom kraju placa primjetila sam malu privatnu pekaru, baš onako mala , a prepuna raznih peciva. To me i privuklo da se približim, sjećam se da sam razmišljala kako moraju biti jako dobro organizirani da na tih pola kvadrata prostora smjeste sva ta silna peciva, i zašto ih uopće imaju baš toliko vrsta, kome ih prodavaju ovdje na malom placu i u uglu koji nije baš usput.

Kako sam se približavala tako su mi pažnju privlačila mala, tamna peciva "sa nečim" , ....., pogledam ceduljicu i piše "kruh sa višnjama". Oho, nije da bih se danas jako iznenadila tome kruhu, ali prije 15-tak godina sam se iznenadila. Ljubazna prodavačica mi je objasnila da se radi o višnjama i soku od višanja , ali da ne brinem jer je to "normalan kruh" :), samo su mu dodane višnje koje daju posebnost okusu. Kupila sam dva mala peciva, a da li su mi se svidjela govori to što i sada nakon toliko vremena ja o njima pričam.

Prije par mjeseci ponovno sam prošla istim placem (ovaj put znam što me tamo dovelo :), plac je isti kakav je i bio, ali pekara više nije tamo. Mislim, u istom uglu je još uvijek pekara ali ne više ta mala, privatna, već jedna iz poznatih lanaca pekara koje su po cijelom gradu. A one nemaju ovaj kruh sa višnjama.


Kako su nam tema igrice višnje normalno je da malo više razmišljam o njima i što napraviti. Tako se nametnuo i ovaj kruh i ja sam odlučila pokušati dobiti ono što sam tada probala. Znam da je kruh bio od onih tamnijih, znam da se spominjalo i nešto od orašastih plodova kao dodatak, ......, i to je sve što znam.
No dobro, iskombinirati ću nešto ......, kombinirala sam i odlučila napraviti jedan mali krušćić, onako probni.




Napravila sam ga ovako:

- 100 g raženog brašna
- 100 g bijelog brašna
- 50 g mljevenih badema
- 1/2 žličice soli
- 2 žličice suhog kvasca
- 50 ml soka od višanja
- 50 ml maslinovog ulja
- 50 ml mlake vode
- 1 žličica meda (koristila sam bagremov)
- 50 g višanja (ja sam koristila zamrznute)
- dodatnih cca 50 g brašna (raženog ili bijelog , po izboru)

- U posudi pomiješati obje vrste brašna, dodati mljevene bademe i 1/2 žličice soli.
- Dodati kvasac i sve pomiješati.
- Sok od višanja malo zagrijati (da nije baš hladan, posebno ako je iz frižidera)
- U smjesu brašna dodati sok od višanja, ulje i vodu i zamjesiti tijesto.
- Tijesto ostaviti na toplom, prekriveno krpom, neka se diže cca 45 minuta.
- Višnje narezati na manje komadiće (npr jedna višnja na pola ili još sitnije), dodati im jednu žličicu meda i promiješati
- Kada se tijesto diglo umješati narezane višnje i med , mijesiti oko 5 minuta da se što bolje rasporedi.
Sada će trebati dodatnih 50-tak grama brašna jer će višnje ispustiti nešto soka, a tu je i med i tijesto postaje mekano i vlažno. Pomalo dodati brašna koliko treba (ja sam uglavnom posipala radnu površinu i malo bih posula ruke pa nastavila mijesiti).
- Oblikovati krušćić i smjestiti ga u kalup za pečenje. Prekriti krpom i ostaviti na toplom oko 30 minuta .
- Zatim pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva i kruh peći oko 30-40 minuta (može provjera drvenim štapićem, a vidi se i po vrhu kako napreduje)
- Ispečeni kruh izvaditi iz pećnice , prekriti vlažnom krpom i ostaviti da se ohladi.

A zatim ide najzanimljiviji dio - degustacija ! :)
Jako me zanimalo kako će ispasti i da li sam se približila onom pecivu sa višnjama koje pamtim.
E pa približila se jesam i to , na moje iznenađenje, poprilično !.


A da li mi se svidjela i ova verzija ? Da, svidjela mi se i to jako. ne znam da li zato što se radi o omiljenim mi višnjama, ali meni je cjelokupan okus jako dobar, doslovno onaj što mami na još jedan ugriz i zalogaj ovog kruha.



Sa čime ga iskombinirati ostaje prema osobnim željama i prema onome što volite.
Ja mogu potvrditi da se odlično slaže sa svježim bijelim sirom . Kada je i sir u vlastitoj izvedbi moraju se slagati :)




A nisam ga naravno propustila spojiti i sa jednom od mojih marmelada od višanja :). Kako se tek oni slažu, ......., ma odlično !!




I dok ja uživam što u samom kruhu, što u zadovoljstvu što sam ga uopće napravila i time se prisjetila "onih" peciva, ovaj recept šaljem dragoj Tamari kao moju prvu ulaznicu u ovomjesečnu igricu Ajme koliko nas je.

Da kruh ne ostane osamljen za igricu prijavljujem i recepte koje imam već objavljene i Tamari šaljem i slijedeće ulaznice:

Mirisna marmelada od višanja (marmelada od višanja sa cimetom i klinčićem) 




Likeri od višanja.