četvrtak, 4. prosinca 2014.

Pita od jabuka - dvije gošće i 84 godine !


Pita od jabuka je klasik među pitama i nisam još srela nikoga tko je ne voli, baš onu pitu  sa prhkim tijestom i nadjevom od jabuka u raznim varijantama, onu koja najljepše miriše i svakim zalogajem topi se u ustima. Upravo takve dvije pite od jabuka danas predstavljam zahvaljujući mojim dragim gošćama koje su me počastile svojim pitama od jabuka i koje će sa nama podijeliti svoje recepte.


Čast mi je ugostiti ove dvije dame, gospođu Dainu koja je napunila 92 godine i djevojčicu Petru koja ima 8 godina, 92-8=84 :) , matematika je jasna, 84 godine dijele ove dvije dame, ali ljubav prema kuhanju i piti od jabuka ne poznaje te godine, tu ih ništa ne dijeli, i zato smo danas ovdje da zajedno sa njima uživamo u njihovim mirisnim i ukusnim pitama.


U piti koju je ispekla gospođa Daina : 






I u piti  kojom nas časti moja mlađa gošća, draga Petra: 







Kada nas je još negdje krajem ljeta draga Petra pozvala na svoju pitu od jabuka nije niti slutila koliko me razveselila tim pozivom i koliko me zainteresirala  pitom od jabuka koju je ispekla. Petra ima 8 godina i već se može pohvaliti svojim kulinarskim uspjesima, svojim keksićima, pitom, ……pohvaliti će se Petra i dobrim ocjenama u školi, novom haljinicom, nekom novom sitnicom za uljepšavanje kakvu vole sve djevojčice. 

Došli smo dragi I. i ja u vrt obiteljske kuće gdje smo degustirali Petrinu pitu od jabuka. Odmah mi je rekla da joj je baka sve objasnila i da joj je pomagala oko ove pite. Drage naše bake, nekako se neminovno vezuju uz klasike od kolača kao što je i pita od jabuka. Komad pite je na stolu, a Petra mi spremno objašnjava što i kako je radila, a pokazuje mi i svoju kuharicu u kojoj su i keksići koje je pravila, ali i još puno lijepih recepata koje želi isprobati.











Pita od jabuka je na stolu, u našim tanjurima, fino prhko tijesto, nadjev od jabuka u koji su dodane i grožđice, i malo oraha ……., jako dobro. Sjedim, jedem, gledam našu malu kuharicu, gleda i ona nas i pita se da li nam je pita dobra. Veseli je potvrda da nam se sviđa, a to najbolje vidi na praznim tanjurima :)  Ponosni su i mama i tata i brat, a meni je jako drago što je podržavaju u interesu za kuhanje, a i što su joj predložili da baš nas pozove na degustaciju ove pite od jabuka :)  








Naravno da sam tražila recept i Petra ga spremno donosi, već je napisan i tu su svi detalji, lijepo napisano i opisano. A i mama ima svoj zadatak kako bi pita bila što uspješnija :) 











Znamo da ćemo nekada napraviti odlično jelo ili kolač ako precizno slijedimo recept i obratimo pažnju na sve detalje, ali nema tog recepta i tih detalja koji mogu zamijeniti iskustvo i nebrojeno puta napravljen neki kolač. Tada je recept u našim prstima, nije niti potreban precizan recept, nekada niti vaga nije potrebna jer sigurne ruke same znaju koliko je kojeg sastojka u posudi. Petra i ja smo još daleko od toga da bismo na ovaj način napravile neki kolač, ali je zato gospođa Daina upravo to, recepte ima u svojim vještim prstima iz kojih su izašli neki od najboljih kolača koje sam jela, ikada. Takva je i njezina pita od jabuka.



Gospođa Daina je mama od dragog I., posebna je, zanimljiva, volim sa njom razgovarati, volim od nje učiti i uvijek me zadivi svojim znanjem, širinom stvari koje je zanimaju, vitalnošću u svojoj 92.-oj godini, a tu je naravno i ona životna mudrost koju nose ljudi njezinih godina. I peče najbolje kolače ! Ako me pitate gdje sam jela najbolju reform tortu odgovoriti ću da mi je njezina najbolja, moja sestra je oduševljena njezinim kolačima koje je imala priliku probati, mogla bih još nabrajati, ali pita od jabuka koju pravi mi je nenadmašna, jednostavno je savršena ! Kada god dobijem komad njezine pite od jabuka baš se razveselim , jednom sam čak izjavila da mi je to sretan dan :)











Nakon što me više puta počastila ovom pitom od jabuka zamolila sam je da mi napiše recept. Naravno da će mi ga napisati, objasnila je i da je to zapravo američka pita od jabuka, recept je originalno stigao iz Californie od njezine prijateljice koja tamo živi. Moje „napisati“ za nju je značilo otipkati ga na pisaćoj mašini, onoj koju je nekada kada je radila kao liječnica koristila za ispisivanje dijagnoza i recepata pacijentima, a danas iz te pisaće mašine izlaze pisma prijateljicama i recepti kao što je ovaj, detaljan u opisu pripreme pite i uz opaske koje je uvijek dobro imati kada pravimo neki kolač. 








Iako je recept priložen ja ću ga i ovdje ispisati i malo prilagoditi načinu kako inače pišem.



Pita od jabuka

(kalup promjera 25cm)

Tijesto: 
- 350 g oštrog brašna 
- prstohvat soli
- 1 jaje 
- 80 do 100 g šećera 
- 140 g maslaca 
- 1 žlica vode 

. Sjediniti sve sastojke i rukom zamijesiti tijesto. Podijeliti ga na dva dijela, jedan malo veći za dno kalupa i manji dio za prekriti nadjev. 
- Svaku polovicu tijesta "baciti" oko 50 puta na pobrašnjenu dasku , a zatim pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti oko 30 minuta.

Nadjev od jabuka: 
- 2 jabuke ili jedna veća 
- 1 žlica maslaca 
- malo ulja 
- cca 100 g šećera 
- 1/2 limuna - sok
- 2 žlice gustina 
- džem od marelica 
- cimet po želji 
- šećer u prahu za posipanje

- Jabuke dobro oprati pod tekućom vodom, razrezati na 4 dijela, ukloniti koštice i narezati sa korom na tanke listiće. 
- U posudu za kuhanje ili u dublju tavu staviti maslac i ulje, zagrijati ih i dodati jabuke. 
- Dinstati mješajući dok jabuka ne pusti sok odnosno postane mekša.
- Zatim dodati šećer, sok od limuna i gustin i sve umiješati. 

- Tijesto razvaljati u oblik kalupa i većom polovicom tijesta obložiti kalup i rubove. Nabosti ga vilicom i premazati džemom od marelica. Rasporediti nadjev od jabuka. 
- Nadjev posuti sa cimetom i  razvaljanim drugim dijelom tijesta prekriti nadjev. 
- Rubove spojiti zajedno pomoću prstiju, u sredini napraviti malu rupicu. 
- Peći na 190 stupnjeva, 30 - 40 minuta. 
- Kada je pita gotova izvaditi je iz pećnice i posuti šećerom u prahu. 
DOBAR TEK ! 


Kako sam već rekla ova pita od jabuka je u kategoriji „savršeno !“ :) , odlična je još pomalo topla, ali isto tako i kada se skroz ohladi, kada jabuke puste svoju aromu, a savršeno prhko tijesto postane mekano i prhko baš koliko treba.


I dok je mlada kuharica Petra odmah spremno stala ispred fotoaparata , gospođu Dainu nismo uspjeli na to nagovoriti. Rekla bih da su to one 84 godine razlike između njih dvije, godine koje će Petra tek proživjeti i u kojima će i sama doći do toga da pitu od jabuka neće više raditi isključivo po receptu, mama više neće morati naribati jabuke, a baka izvaditi pitu iz pećnice da se ona ne opeče. Godine kojima se i ja nadam i u kojima ćemo i Petra i ja doći do toga da pitu od jabuka imamo „u prstima“ ;), kao gospođa Daina.











I dok  sada ponovno osjećam miris ovih pita od jabuka i znam da ću ih i sama jednom isprobati baš po ovim receptima, zahvaljujem se mojim dragim gošćama što su sa nama podijelile svoje pite od jabuka i što su nam svojim gostovanjem ovdje uljepšale ovo predblagdansko vrijeme.



Dragoj Petri želim još puno novih recepata, veselim se i onima koje ćemo zajedno napraviti, i svakom novom kolačiću kojim će nas počastiti. Veselim se i svemu što ću još naučiti od gospođe Daine, a svakako i  novom komadu pite od jabuka kada je sljedeći put napravi :)



Uživajmo u ovom klasiku koji ne poznaje godine, pa niti onih 84 koje dijele naše današnje kuharice, moje gošće i  - pita od jabuka ! :) 



Broj komentara: 13:

  1. prekrasna priča ..ganula me do suza..hvala za recept

    OdgovoriIzbriši
  2. bas divna prica! svaka cast objema sto u tim godinama vrhunski spremaju ovakve privlacne pite =))

    OdgovoriIzbriši
  3. Krasna ideja za post! Rado bih probala obje pite; onu iz iskusnih ruku i onu kojoj najbolje vrijeme tek dolazi. Divno Branka!

    OdgovoriIzbriši
  4. Radujem se tvom druženju sa malom kuvaricom i sa gospođom Dainom i da su ti obe pripremile te lepe pite sa jabukama.Topli pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  5. O kako divne gošće! Baš sam oduševljena draga Branka!!! Divno, divno!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Baš prijatan i lep post. Devojčica je medena, pa kako je ona to lepo napisala tebi recept za pitu. O, bože moj! Slatkica:) A, gospodji Daini svaka čast. Verujem da je pita predivna i rado ću ovaj receptek sačuvati. Puno pozdrava gošćama i tebi, draga moja:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Dirnuo me ovaj post i tvoja najmlađa gošća, kako zbog pite koju je ispekla tako iz zbog ispisanog recepta. Naravno i gospođa Daina zaslužuje sve pohvale. Gošće ti nisu mogle napraviti bolji desert, obožavam pite od jabuka u svim verzijama

    OdgovoriIzbriši
  8. Baš sam uživala u ovom postu i o jednoj piti od jabuka koja spaja i najmlađe i najstarije a ti si to tako dobro spojila u ovaj lijep post.

    OdgovoriIzbriši
  9. Predivan topao, pun ljubavi... post je fantastičan i obe kuvarice, svaka na svoj način, ostavljaju bez daha... Predivno!

    OdgovoriIzbriši
  10. Divan post i receptici, hvala puno tebi i tvojim dragim goscama sto ste nas tako lepo ugostile.:)))

    OdgovoriIzbriši
  11. Divan post, uživala sam, a ruke gospođe uopće ne odaju njene godine, fine i njegovane.

    OdgovoriIzbriši