utorak, 4. studenoga 2014.

Marmelada od šipka/šipurika i ......blogorođendan !


Godinu po godinu i blog slavi 5 godina ! O, pa to sada više i nije samo jedan blogorođendan , to je prava mala obljetnica :) U ovih 5 godina znala sam se pitati koliko dugo će ovaj blog trajati, koliko dugo ću pisati, da li ću imati što reći i da li ću imati inspiraciju za nove recepte, volju i želju za isprobati poznate recepte , kuhati, fotkati, ……., danas znam da je odgovor na svako od ovih pitanja „Da“ :)  Razmišljam tako o tim prvim danima, od odluke da krenem do prvog posta proteklo je kratko vrijeme, kuhala sam i isprobavala, objavljivala postove kojima se danas znam nasmijati, a tek slikama, uh :) , osvrnem li se na proteklih 5 godina moram primjetiti razliku od onda i sada i moram reći da sam puno i najviše baš ovih godina naučila. I to od vas drage prijateljice i prijatelji, drage kolegice i kolege blogeri, hvala vam za ovih 5 godina, hvala vam na svemu što se mi pružili i čemu ste me naučili, hvala svim posjetiteljima što navrate na ovaj blog i …….., nadam se da ćemo ovako i dalje, barem još pet novih godina, do sljedeće obljetnice :) 


A hoćemo li se počastiti za rođendan ? Naravno da hoćemo. Darivanje ? Biti će i prigodno darivanje, ali obzirom da su me obaveze i viroza malo usporile darivanje neće biti danas, ali će svakako biti u ovom rođendanskom mjesecu, blog i ja ćemo darivati :) No hajdemo prvo na današnje čašćenje, čeka nas marmelada, ne bilo koja, nego Kraljica :), ova marmelada zaslužuje ovu titulu – Marmelada od šipka/ šipurika ! 






Puno godina je već prošlo od kada sam išla u školu, nekoliko puta više od ovih blogerskih 5 , ali sjećam se dobro kako smo tada voljeli pisati leksikone. Na početku školske godine kupovali smo bilježnicu viška i u nju upisivali pitanja i leksikon bi krenuo prvo po razredu, a zatim i dalje, pitanja od onih kako se zoveš i koji ti je nadimak, obavezno o simpatiji, prošloj, sadašnjoj i budućoj :)  pa do onih što voliš jesti. Ovo što voliš jesti je vremenom postalo preopćenito pa su krenula pitanja što voliš slano, što voliš slatko, i koju marmeladu najviše voliš ? Stvarno, bilo je pitanje koju marmeladu najviše voliš ? :) A mi bi uglavnom pisali „od šipka“ ili „mješanu marmeladu“. E da, marmelada od šipka, ta je bila pravi hit, lijepa boja, divna tekstura, ne znam da li mi je bila bolja u palačinkama ili namazana na mekani bijeli kruh. 








Danas je situacija nešto drugačija, marmelade pravim sama, marmeladice su bile i ostale moja velika ljubav, i blog sam počela pisati  prije svega zahvaljujući njima, marmeladama :)  U marmeladama uživam od trenutka kada biram voće od kojega ću napraviti neku marmeladu do trenutka kada probam ono što sam skuhala, a posebno uživam u trenucima kada njima razveselim drage mi ljude. Nauživala sam se tako mnogih marmelada, različitih kombinacija i okusa, ali zadnjih godina u marmeladi od šipka nisam baš uživala. Kupila sam je jednom i kada sam shvatila da to više nije niti blizu nekadašnjoj marmeladi od šipka odmah sam odustala, jednostavno to nije to. A kako je napraviti ? ….., e to sam se pitala sve dok moje drage kolegice blogerice nisu objavile svoje postove i lijepo do u detalje napisale sve od branja šipurika pa do ukuhavanja marmelade. Gaga, Snježa, Branka ……..hvala vam puno ! Otvorila sam sva tri posta :

I nekoliko dana ih čitala, gledala, pa opet čitala…….., svaka od njih je sa velikim guštom kuhala ovu marmeladu i u nju unijela nešto svoje. Preuzela sam sve ono kako ide redom: nabaviti šipurike, kuhati ih dok ne omekšaju, pasirati, procijediti, dodati šećer ,kuhati, …….., ali sam i dodala nešto malo svojega tako da je ovdje recept za još jednu marmeladu od šipka, istu, a opet  malo i drugačiju :) 








Zovemo je marmelada od šipka iako su to zapravo šipurike, plodovi divlje ruže, samonikli, ili ih nigdje nema ili ih nađete toliko da ih ne možete pobrati. Osim što se koriste za marmeladu,  šipurike se ostave i na sušenju i zatim koriste za čaj, fini, domaći aromatični čaj o kojemu je pisala draga Nale sa bloga Coolinarija u svome postu : Kako se pravi čaj od šipka








Kada se odlučimo na pripremu ove marmelade prvo i osnovno je što moramo uzeti u obzir je da za ovu marmeladu treba vremena i strpljenja, možda će na početku biti ono „uh, tko će se toliko baviti sa time“, ali kada je jednom probate bez problema ćete se pozabaviti i sljedeći put, strpljenje će doći samo po sebi, a naći će se i toliko vremena :)  Uostalom, sve se može lijepo organizirati i rasporediti i ja sam moju marmeladu pravila u tri etape, tri dana, svaki dan jedna faza i evo je na kraju, osunčana,  u svojoj raskoši boje i okusa :) 







Osim strpljenja i vremena, zatim šipurika, vode i šećera pripremite i dobru i pouzdanu pasirku i cjediljku  i …….proizvodnja može započeti :) 



Marmelada od šipka/šipurika

- 1.700 g očišćenih šipurika
- 3-4 litre vode
- 900 g šećera
- 100 g vanilin šećera
- 1 žličica limuntusa


- Šipurike oprati i svakoj odrezati crni vrh (ovim su šipurike očišćene i spremne za kuhanje)
- U posudu za kuhanje staviti očišćene šipurike i dodati vodu da ih skroz prekrije (trebalo mi je oko 3 litre vode)
- Kuhati prvo na jačoj, a kada uzavri na srednjoj vatri, stalno miješati i po potrebi dolijevati vodu da šipurike budu stalno prekrivene (ne dolijevati više od toga, važno je da budu prekrivene, ali nije poželjno niti previše vode)
- Kada su šipurike skroz omekšale završiti kuhanje.

Ovo je kod mene bila 1.faza ili dan 1. , trebalo je za sve skupa oko 3 sata


- Ukoliko nastavljate sljedeći dan šipurike opet staviti kuhati dok ne uzavru (po potrebi dodati malo vode da budu prekrivene vodom) , a zatim ih procijediti, i dobro ih procijediti kroz što sitnije cjedilo . Sačuvati svu vodu u kojoj su se šipurike kuhale.
- Zatim šipurike propasirati (pasirati ih vruće/tople, stavljala sam žlicu po žlicu šipurika u pasirku, pasirala, po potrebi dolila i malo vode da bolje ide, a ostatke nakon pasiranja stalno vaditi i bacati).
- Pasiranjem će se izvući „pire“ od šipurika i umiješati ga sa tekućinom koja je ostala od kuhanja.
- Zatim sve skupa procijediti, u cjediljku stavljati po nekoliko žlica guste tekućine koju smo dobili, procijediti je i „otpad“ koji će se opet stvarati vaditi i bacati. I ovdje po potrebi doliti u cjediljku malo vode da bolje i brže ide.
- Ovaj postupak ponoviti oko 3 puta. Ja sam tako napravila i 4. put sam dobila tekućinu koja je samo proklizala kroz cjediljku.
- I dobili smo lijepu, gustu tekućinu koja miriše na šipurike. Dodati šećer i vanilin šećer i dobro ga umiješati, dodati i žličicu limuntusa i umješati ga.

Omjer šećera i tekućine je na 1 litru tekućine dodati 500 g šećera, odnosno ja sam se odlučila i na vanilin šećer pošto jako volim taj okus u marmeladama pa je omjer bio 1 litra tekućine = 450 g šećera + 50 g vanilin šećera


Ovo je bila 2.faza ili dan 2. , trebalo je sve skupa oko 1,5 sat


- Zatim tekućinu u kojoj je umješan šećer i limuntus staviti kuhati, na malo jaču vatru dok ne uzavri, a zatim na srednjoj vatri uz stalno mješanje dok se počme zgušnjavati , trebati će oko 1 sat. (ova marmelada neće nikada biti jako gusta ili čvrsta, ali će se dovoljno zgusnuti da bude marmelada, ljepljiva i gusta)
- Marmelada je gotova, razliti je u čiste i zagrijane staklenke, zatvoriti i okrenuti na poklopac. Neka tako stoje 10-tak minuta, okrenuti ih na pravu stranu i ohladiti.


Ovo je bila 3.faza ili dan 3., sve skupa ponovno oko 1,5 sat.



Dan po dan, i marmelada je spremna za otvaranje i isprobavanje, ajmeee odličnaaaa je !  :)








I Gaga, i Snježa i Branka su naznačile da je okus ove marmelade puno bolji nego one kupovne. Ma kupovnu sam već eliminirala, ali da će ovo biti nešto ovako dobro nisam mogla vjerovati i nisam to baš tako niti očekivala, ali je stvarno dobro, izvrsno je, pa ne dobije se titula marmelade Kraljice baš samo tako :) 


I da, pomalo je ljubomorno čuvam :) , vikendom se za doručak njome častimo, i dragi I. je rekao da neće ovu marmeladu uspoređivati sa ostalima koje pravim, ova mu je kaže nekako „iznad svih“. O da, i meni je.

Naravno da sam za ovu marmeladu htjela i malo posebnije slike i ukazala mi se prilika za slikanje u dvorištu kuće na moru od dragog I., na meni omiljenom drvenom stolu. Išli smo na jedan brzinski vikend, a ja nosim marmelade, Dan ranije u Zgb  I. kupuje granu šipurika koja će upotpuniti sliku, pomalo sam dirnuta kada vidim da razumije koliko mi je stalo da ovu marmeladu baš lijepo prezentiram. Kažem mu da će ona biti u rođendanskom postu, a I. kaže: "ja ću fotkati, častim fotkama za blogorođendan" :) Lijepo i hvala dragi I. !








Nađete li još negdje šipurike ne propustite napraviti ovu marmeladu, ne nađete li ih sada biti će ih sljedeće godine, ja se već pripremam :) i veselim se  što ću se potruditi naći što bolje šipurike, što ću napraviti još više marmelade nego što sam uspjela ove godine, a ponajprije vesela što ponovno mogu uživati u omiljenom okusu djetinjstva i podijeliti ga i sa ostalima, što možemo uživati u najdražoj marmeladi, Kraljici :) 

Hvala još jednom dragim kolegicama koje su podijelile svoje recepte za ovu marmeladu sa nama, i hvala svima vama što ste i danas ovdje i što ćemo i dalje jedni od drugih učiti i lijepo se družiti.........barem još  sljedećih 5 godina :)



24 komentara:

  1. Srecan blogorodjendanko, neka bude jos puuuno tako slatkih i inspirativnih receptica.:) Secam se leksikona (i mi smo ih pravili u skoli), pa su onda kruzili razredom i svako bi dodao po neku slicicu, napisao stih.... neprocenjivo, mislim da ih jos uvek imam u negde u stanu:) Marmelada ima predivnu boju i nista nije lepse nego kad se napravi kod kuce.:))

    OdgovoriIzbriši
  2. sretan blogorođendan i još puno lijepih i ukusnih godina u blogosferi ti želim! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. ajme koja divna boja. Nekako me ipak odbija čišćenje šipka!
    Tebi želim sretan blogorođendan i još puno šarenih i mirisnih teglica!

    OdgovoriIzbriši
  4. Cestitke Branka, zelim ti da nastavis sa istom energijom i pozitivnoscu koje si do sada pokazala.

    OdgovoriIzbriši
  5. Branka draga, jesam skroz blesava. Dok sam pravila preporuku za novembar i izvukla tvoju divnu pitu iz neke table na Pinterestu, nekako sam umislila da je to novi post u kojem si slavila 4. blogorođendan i baš juče ti čestitala. :D
    Pa sad, moram od srca da ti čestitam i 5. rođendan i poželim još mnogo ovako pozitivnih i hedonističkih! :D Puno puno pozdrava! :*

    OdgovoriIzbriši
  6. Čestitam ti tvoj jubilarni 5-ti rođendan i još mnogo srećnih blogorođendana i lepih postova.
    Džem os šipka nikad nisam pravila, ali sam prenekoliko godina dobila teglu džema od prijatelja sa severa Kanade i zaista je lep i poseban džem i to je jedan od najpopularnijih postova na mom blogu.
    Srećno i uživajte u toj lepoj marmeladi.

    OdgovoriIzbriši
  7. Srećan blogorođendan draga moja! Marmelada ti je super i jeste da zahteva malo više vremena-truda-ljubavi ali isplati se svakako :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Brankić, draga (ja te ovako zovem ne znam ni ja koliko vremena ima a sve zbog toga što si mi izuzetno draga i posebna) srećan ti blogorođendan i ovaj mali jubilej:) Iskreno se nadam da je ovo samo mali deo našeg druženja prema onome što će doći. Imaš poseban blog, jedinstvena si stilom i prepoznatljiva baš po marmeladama:) Ova je ona prava, što bi se reklo, marmelada sa velikim . Hvala ti i na ubačenom linku ka meni;) Fotke me mame, izazivaju. Stvarno imaju poseban šarm. Sve pohvale fotografu:))) Ljubim te i želim ti puno uspeha u svemu što radiš:)

    OdgovoriIzbriši
  9. Oh, wow, fantastic! This jam is made for heaven! Looks fantastic. Should have a look at my wild roses!!!
    Thank you for the recipe and a happy happy time
    Elisabeth

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovo je marmelada koja sigurno zahtijeva dosta truda, a li s obzirom na fini rezultat, vjerujem da se isplati.

    Sretan blogorođendan! Čestitam na ustrajnosti, 5 godina je puno i nadam se da ćeš još dugo biti prisutna na blogerskoj sceni.

    OdgovoriIzbriši
  11. ja se tek spremam praviti je i ove godine :)
    sretan blogorođendan, draga branka..
    slažem se da je ovo najbolja marmelada...meni je pravi užitak pripremati je a za ovu tvoju, za fotke samo mogu reći: fantastično...čuvaj svoga dragog I. kao oči..svaka mu čast kada te tako podržava..puno pozdrava oboma :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Brankita, sretan sretan rodja!!! i jos da ih je puno puno..

    mene za ovaj pekmez od sipka (znam, znam, nije sipak, al nek' ostane ovaj put) veze puno uspomena.. moje bake sestra radi taj pekmez za prste polizati, i nema joj pramca.. moja baka je uvijek bila malo nestrpljiva kad je bio u pitanu ovaj pekmez pa ga zato nikad nije ni radila (al zato joj je onaj od sljiva bio vrhunski).. uglavnom, jesenas kad sam bila kuci sam ga prvi put radila sa mamom, pa mi mama rekla da se nije uzalud govorilo "krvav je put do pekmeza od sipka".. i mi smo ga radili u par etapa.. prvo brali, pa je onda sipak odstajao, pa onda ciscenje.. i kuhanje i pasiranje.. kaze mama pasira se dva puta, jednom pasirkom, a drugi put kroz sito.. ono starinsko gusto.. ruke me zaboljese od pasiranja kroz sito.. i onda mi je postalo jasno je ta izreka sa razlogom nastala, hehee.. bio mi je i ostao najdrazi pekmez.. ova tvoj bas divno izgleda =)

    OdgovoriIzbriši
  13. Pekmez koji nas sve sjeća na djetinjstvo. Iako se i kod mene u kući ovaj pekmez uvijek kupovao, mislim da nema nikoga tko ga nije volio. I kolači koje je mama radila s njim nezamislivi su mi s bilo kojim drugim pekmezom.
    Nemam tu sreću doći do šipka danas, ali da mogu, sigurno bih je napravila.
    Uživajte u njemu, i uživaj u svojem blogorođendanu, uz još puno pekmeza, džemova i lijepih trenutaka

    OdgovoriIzbriši
  14. Sretan blogorođendan!
    Stvarno svaka čast za kuhanje ove marmelade. Čak me ne mući toliko ni proces izrade više me mući gdje pronaći šipak.

    OdgovoriIzbriši
  15. Kad sam prvi put pravila ovu marmeladu,bilo je trenutaka da u jednom momentu otvorim prozor i sve izbacim vani.Međutim ,nijesam odustala ni tada a ni sada.Iz godine u godinu je pravim,jednostavno ne ostajem bez nje ,samo štoje sada lakše.To ćeš vidjeti,sledeće godine.Iskustvo mnogo znači........
    Želim ti srećan blagorođendan i još puno lijepih postova.......

    OdgovoriIzbriši
  16. Baš na tvoj način s jednom finom marmeladom i to tako dobrom a slikica s tvojim logom mi je prekrasna, trebala bi i krasiti i naslovnicu bloga.
    Nadam se da ćemo još godinama guštati u kuhanju, pisanju, fotografiranju a i na kraju i druženju.

    OdgovoriIzbriši
  17. Jednom sam radila marmeladu od šipka i znam koji je to mukotrpan posao, s razlikom da tvoja izgleda bajno, a moja nije bila takva :), zato svakom tko se odluci za to skidam kapu! I želim ti još puno, puno postova i ovakvih predivnih recepata ;)

    OdgovoriIzbriši
  18. Moram da priznam da je ovo moj omiljeni dzem ! Jednostavno postoji ona pa onda ogroman razmak pa tek onda svi ostalil....svaka ti cast! Moja tetka je pravila caj od sipka i od kada nje nema nisam ga nikada vise pila...ko zna da lli je toliko dobar ili se to meni cini ali i sada osecam njegov ukus i miris - i kiselkast i sladak istovremeno ! Sve najbolje Branka...

    OdgovoriIzbriši
  19. Draga Branka, srećan blogorođendan!!! Kada sam ja pokrenula blog ti si mi bila velika inspiracija!
    Marmelada od šipka je i meni omiljena, ali nikada ju nisam pravila. Ovde u Pančevu je dosta zagađeno, pa ne volim brati šipak, a sad mi ni jedan drugi nije blizu. Žao mi je što ju nisam pravila prošle godine sa šipkom donetim sa Kopaonika.

    OdgovoriIzbriši
  20. Draga Branka, čestitam na blogorođendanu, lijepa je to brojka, ali tako brzo prolazi, volim ovaj blog i rado navraćam...samo naprijed...marmeladu nisam nikad radila upravo radi tih faza i puno vremena

    OdgovoriIzbriši
  21. Od srca sretan blogrođendan ! Gledam ovu marmeladu i vraća me u prošlost, jela sam je nekada davno, jako davno....

    OdgovoriIzbriši
  22. Draga Branka, lijepo si obilježila blogrođendan s jednom od najboljih domaćih marmelada. Čestitam i i šaljem ti puno pozdrava :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Sve čestitke na ovom lijepom jubileju rođendanu bloga...Želim još puno lijepih inspiracija i kreacija...Recepti su super :)

    OdgovoriIzbriši