petak, 10. svibnja 2013.

Sladoled sa karameliziranim kruhom

U ovomjesečnoj blog-igrici Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon, naša domaćica draga Nevena sa bloga Hleb i Lale za temu nam je zadala - kruh !   Ne da ispečemo sam kruh  već da  ga upotrijebimo u nekom finom jelu ili slastici.

Kruh je posebna namirnica i prilikom samog izgovaranja riječi "kruh" osjetim njegovu veličinu i važnost. Kruh je osnova, kruh je potreba, ali kruh je i uživanje. Za razliku od nekadašnjih vremena kada smo u trgovinama mogli kupiti jednu do dvije vrste kruha i veselili se kada bismo naletjeli na onaj svježi i mekani, danas možemo kupiti doslovno neizmjeran broj vrsta i oblika kruha. Sjećam se mojih dječjih dana i te 2-3 vrste kruha u samoposlugama i jedine pekare u Dbk koja je radila samo određene dane u tjednu i samo poslijepodne, ali je zato imala najbolji kruh i  kifliće koje sam ikada jela . Sjećam se da smo sestra i ja tada sa punom pažnjom pratile tatine poslijepodnevne smjene i  sa nestrpljenjem ga navečer čekale da se vrati doma sa papirmatom vrećicom u rukama iz koje su mirisali kiflići ili kako smo ih mi zvali "prstići iz pekare" :) 





Danas je ponuda kruha i peciva potpuno drugačija i nema te vrste i tog oblika kruha koji se ne može kupiti, a pekari svaki dan osmisle još poneki novi. Pekare su se otvorile u svakoj ulici i na svakom uglu, staklene vitrine su prepune kruha , peciva, kolača, možemo odabrati što god želimo, ali ...........,  uvijek će na prvom mjestu biti i ostati  domaći kruh, onaj koji sami umjesimo, ispečemo, koji nam zamiriše u kući i u kojemu uživamo kao u najboljem kolaču. Domaći kruh,  kakav god da napravimo, još nije dobio svoju zamjenu u kupovnoj verziji.

No, u današnjem receptu  ne pečemo kruh, taj dio je obavljen i na nama je da ga smjestimo u neki fini zalogaj :) . Prva ideja na spomen kruha  su divni, bogati sedviči i bruschette koji se mogu pripremiti u neizmjernom broju kombinacija, mesni, riblji, povrtni, ....., topli i hladni, što god poželimo. Zatim se prebacimo na slastice u kojima obično iskoristimo preostali i pomalo prosušeni kruh, dodamo im mlijeko, začine,  i dobijemo dobre popare, pudinge, kolače. A dobijemo i fini sladoled ! :)


 




Sladoled sa karameliziranim komadićima kruha je jedan od recepata koji sam našla u nedavno kupljenoj knjizi sa receptima za sladoled i onaj koji mi je odmah bio jako zanimljiv. Kruh sa sladoledom ili kruh u sladoledu ?!  To do sada nisam probala, a kada sam pročitala recept zaključila sam da bi moglo biti zanimljivo. Uostalom, sladoled sa komadićima keksa mi je jedan od najomiljenih , a ovaj je na tragu tome i odabir za isprobati ga je sasvim prirodan :) Prirodna je i sezona isprobavanja sladoleda, dani su sve topliji, osvježenje je sve poželjnije, sladoled je odličan izbor i trebate li nešto slatko, osvježavajuće, kremasto, fino, ......., trebate sladoled !
Ako je kraj vas i deklarirani ljubitelj sladoleda (pogađate, dragi I. :) )  kojemu sam pokazala recept i pitala ga što misli o sladoledu sa komadićima kruha i on vam kaže da bi ga rado probao tada preostaje samo pripremiti sastojke i krenuti na posao.


 
Sladoled sa karameliziranim kruhom

- 300 ml mlijeka 
- 4 žumanjka
- 75 g šećera
- 1 žlica škrobnog brašna 
- 300 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica arome vanilije
- 75 g kruha po izboru - prosušenog (najbolje cca 2 dana starog)
- 40 g maslaca
- 50 g smeđeg šećera 

- Mlijeko staviti u posudu za kuhanje i zagrijati do vrenja, ali ne da uzavri
- U posudu za miksanje staviti žumanjke, šećer i škrobno brašno. Mikserom na najvećoj brzini mutiti oko 2-3 minute, a zatim preliti vrućim mlijekom i sve dobro umješati.
- Smjesu izliti u posudu za kuhanje i kuhati uz stalno mješanje dok se ne počme zgušnjavati do konzistencije nešto rjeđeg pudinga, trebati će oko 5-7 minuta . Ostaviti da se skroz ohladi i povremeno promiješati.
- Zatim  karamelizirati kruh. Prosušeni kruh narezati na što manje komadiće (može se usitniti i u blenderu). U tavi ili nekoj prikladnoj posudi zagrijati maslac i zatim dodati usitnjeni kruh. Posuti sa smeđim šećerom, sve dobro umješati, zagrijavati na srednjoj vatri oko 5-6 minuta uz stalno mješanje dok se tekućina od maslaca i šećera potpuno ne reducira i kruh ne potamni i  karamelizira.
- Karamelizirani kruh rasporediti na papir za pečenje ili na neku drugu prikladnu površinu i ostaviti ga da se potpuno ohladi i prosuši (biti će "krckav", kao npr.crispy)
- Kada se smjesa sa jajima ohladila , u posudi za miksanje umutiti slatko vrhnje, mikserom na najjačoj brzini oko 3 minute, a zatim pomalo dodavati smjesu sa jajima i ručno, kuhačom, sve dobro sjediniti.
- Staviti u zamrzivač na cca 4 sata, a u međuvremenu svakih 1 sat promiješati.
- U već skoro smrznuti sladoled na kraju umješati karamelizirane komadiće kruha i ostaviti da se do kraja zamrzne

I imamo sladoled sa kruhom :)

 




Moram biti iskrena i reći da sam ovaj sladoled isprobala sa određenom dozom sumnje kako će sve skupa na kraju ispasti, kakav je okus ovoga sladoleda i kako se kruh iako dovoljno obrađen i karameliziran ovdje ponaša. Kruh se ponaša jako lijepo :)  i sladoled je jednom riječi - odličan ! - ocjenjeno by B.i I. :) . Ja sam se iznenadila koliko je sve skupa dobro, a dragom I.se baš svidio ovaj sladoled. Sam sladoled je kremast, okus vanilije i vrhnja prevladava, a karamelizirani kruh samo mu je dodao na okusu i ukupnom dojmu. Kruh je ovdje kao mali, slatki crispy :)  Definitivno vrijedi isprobati !






Na kraju ove male avanture spajanja sladoleda i kruha mogu samo zaključiti da ćemo se ovim sladoledom definitivno još dosta puta počastiti. A ostaje mi i za promisliti o karameliziranom kruhu, može se ovakav smjestiti u još neka jela i slastice, a može se i sam grickati kao slatki snack :)

Kako god, nema boljeg sladoleda od domaćeg, ......, isto kao što nema boljeg kruha do domaćeg, uživajmo u onome što možemo sami pripremiti , a ja ću kako se čini već danas pripremati novu porciju ovog sladoleda :)


 


 
Ovaj sladoled šaljem dragoj Neveni kao moju ulaznicu u ovomjesečni krug blog-igrice Ajme koliko nas je.




21 komentar:

  1. fantasticno !! Jedino sto si nas sada skroz presla...po onoj staroj: "ko pre devojci, njemu devojka", kako cemo posle ovakve kreativnosti da se pojavimo sa nasim receptima ? A ja sam vec mislila da sam pronasla nasto jako originalno...smrk, smrk...

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je zbilja odlično! Originalno i prekrasno, ja obožavam sladoled!

    (P.S. čitam ja naslov tvog posta i čitala sam ga valjda pet puta i svaki put pročitam: sladoled s karameliziranim lukom :D I mislim si, pa kako će luk u sladoled, a tema je kruh....? Idem vidjet recept kad shvatim da sam pet puta krivo pročitala naslov :D Sad ti je to znak da si zbilja objavila originalan recept jer meni uvijek uz riječ "karamelizirani" ide luk :D )

    Odličan sladoled!

    OdgovoriIzbriši
  3. Branka uvijek me iznenadiš svojim originalnim i zanimljivim kombinacijama u receptima,i ovaj je takav definitivno,bilježim si recept,jako mi se sviđa:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Uvijek me iznova oduševi tvoj pristup igrici Ajme koliko nas je. U svakom krugu zablistaš, a tvoji recepti su uvijek maštoviti i originalni. Moram priznati da sladoled izgleda odlično, posebno na zadnjoj fotki

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako zanimljivo i sigurno da ce odlicno proci u igrici :)

    OdgovoriIzbriši
  6. i ja sam bila malo skepticna kad sam procitala naslov, hehe.. kad ono glede unatoc, zbilja interesantno iznenadjenje.. u izradu domaceg sladolede se jos nisam dala.. uvijek mi nekako djeluje komplicirano.. a i to cekanjeeee ne volim =))) ali ovo tvoje zvuci kao nesto sto se definitivno treba isprobati..

    OdgovoriIzbriši
  7. Koja dobra kombinacija! Bravo Branka, slatkać izgleda savršeno.

    OdgovoriIzbriši
  8. ovo je jako zanimljivo, bravo za ovo! super ideja, mislim da bi mi se dopalo :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Odlična ideja i odličan sladoled :) Bravo Brankić :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Fenomenalna "ulaznica!... potpuno sam oduševljena!

    OdgovoriIzbriši
  11. Fantastična ideja za karamelizovan hljeb, a i sladoled je mmm... super!

    OdgovoriIzbriši
  12. Mmmmm, moram priznati da nisam probala nista slicno, ali izgleda vrlo fino, bojim se da bi te slatke mrvice kod mene nestale pre nego sto stignu do sladoleda.:))) p.s. sladoled je divnooo kremast!:)))

    OdgovoriIzbriši
  13. Ni ja nisam probala ništa slično. Ja mislim da će biti baš zanimljivih recepata jer je tema inspirativna. Sladoled je mrak!

    OdgovoriIzbriši
  14. Odlična i nadasve jako zanimljiva ulaznica, baš i mene zanima taj okus.

    OdgovoriIzbriši
  15. Odlična ti je ideja i super izgleda! Svakako ću ljetos pokušati, znam da će se sigurno mojoj mami svidjeti. :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Branka, što volim ove tvoje zanimljive kombinacije! Uvek me iznenadiš:)
    Da znaš, bacam se na pravljenje džema a zna se čiji blog je riznica džemastog blaga;)

    OdgovoriIzbriši
  17. Nevjerojatan recept! Izgleda izvrsno!

    OdgovoriIzbriši
  18. Branka , fantastičan recept ! Fenomenalana ideja ... taman za predstojeće leto .

    OdgovoriIzbriši