srijeda, 17. listopada 2012.

Bundevaste tortice sa nutellom

U ovomjesečnoj blog - igrici Ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon, naša domaćica draga Irena sa bloga Sweet & Salty zadala nam je temu - nutella !

Tema koja me doslovno dirnula :), ta divna nutella koju obožavam i nema tog namaza ovog tipa koji bi mi je mogao zamjeniti. Ali....., uvijek ima neko ali, kako to u životu obično bude ono što baš volimo završi sa nekim rijetkim prilikama za uživati u tome, ili možda čak i da ga se trebamo odricati. No zato su oni trenutci uživanja koje si priuštimo ili možemo priuštiti posebno dobri. E tako je nekako i sa mnom i sa nutellom :)
Naša ljubav ne bi posebno dobro završila po moje zdravlje i kilograme tako da je pažljivo doziranje omiljene mi poslastice zapravo postalo redovno stanje. Ali zato, kada u njoj uživam onda je to bez ograničenja :). Žlicu u teglicu i mmmm......., taj divan nutellasti okus ! 

Za ovomjesečnu igricu nije mi baš bilo za prijaviti "Žlicu u teglici nutelle" :), pa sam se odlučila smjestiti je u bundevaste prhke tortice.  Ovo bi zapravo bio spoj jesenske poslastice bundeve sa mojom omiljenom poslasticom nutellom.






Bundeva je namirnica koju sam otkrila ne tako davno. Za vrijeme odrastanja u Dbk sa bundevom se nisam susretala, to nije namirnica toga pondeblja, nije se koristila, nismo o njoj pričali. Tada nije bilo niti Halloweena kod nas pa sam je zapravo vidjela samo kao nešto što postoji negdje daleko. Zatim sam stigla u Zg, tu i tamo bi primjetila bundevu, a ono što sam svugdje i dobro primjetila je bučnica. Pita od bundeve ili buče, hm, nije mi to bilo jasno i iako mi se bučnica sviđa i poprilično često sam je jela dugo vremena mi je to bilo "nešto novo". 

A onda se dogodilo odjednom, pečena bundeva, savijača od bundeve, a tek divne, mirisne , kremaste juhe....., i to sve zahvaljujući vama drage kolegice blogerice i vašim receptima koji su me privukli i koje sam krenula isprobavati. I tako sam dobro upoznala i zavoljela ovu namirnicu koja me oduševljava svojom intenzivnom narančastom bojom i subotom mi na placu uvijek izmamame osmijeh i ne vraćam se bez ponekog komada bundeve u vrećici. Veseli me i veliki broj načina pripreme i kombinacija u kojima se može naći. Kod mene se našla , gle čuda u marmeladama :):), koje možete naći ovdje. A sada se našla i u kombinaciji sa nutellom ! 






Za bundevaste tortice sam se odlučila nakon što sam prvo zaključila da ću napraviti kiflice i puniti ih nutellom, zatim sam sa kiflica prešla na roladu kao drugu opciju da bi na kraju završila na ovim prhkim torticama, Kada se dogodio taj "klik" ne znam, samo znam da sam se tu zaustavila, notirala na papiriću sastojke i postupak i kada sam došla doma krenula na posao. 

Prhko tijesto je manje-više standardno, recepti variraju u nekim detaljima, a kod ovoga je obavezan detalj pire od bundeve. Nutella kao nutella, otvorimo teglicu, zaronimo žlicu i...., pazimo da sve ne pojedemo istom tom žlicom već da završi tamo gdje je planirano, ovaj put na torticama :)

Tortice mogu biti i torta, umjesto malih kalupića koje sam ja koristila, promjera 12 cm, može se koristiti i veliki kalup za pite i napraviti umjesto više mini izdanja jedno maxi izdanje. Kod mene, kako je najavljeno, ide  "mini" izdanje :)






Bundevaste tortice sa nutellom
(za 12 mini tortica) 

- 300 g brašna 
- 100 g šećera 
- 1 vanilin šećer
- 130 g maslaca 
- 2 žumanjka 
- 50 ml kiselog vrhnja 
- 100 g pirea od bundeve (trebati će min.dupla količina svježe bundeve)
- Sitno sjeckani komadići pečene bundeve uvaljani u cimet

- Bundevu narezati na kockice , složiti na pleh od pećnice i lagano ih preliti maslinovim uljem. Peći na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Kada se prohladi usitniti ih u pire (ja sam to napravila samo viljuškom tako da su ostali i neki krupniji komadi, štapnim mikserom usitne se do konzistencije kreme). Ostaviti da se skroz ohladi. 

- Pomiješati brašno, šećer i vanilin šećer
- Hladni maslac narezati na listiće i dodati smjesi brašna i šećera, utrljati ga vrhovima prstiju da se dobije mrvičasta smjesa. 
- Dodati žumanjke i kiselo vrhnje i zamjesiti tijesto 
- Na kraju umješati pire od bundeve i sve dobro sjediniti u tijesto. 
Tijesto će biti jako mekano, ali ne bi trebalo dodavati još brašna da previše ne otvrdne. Dovoljno je ruke pobrašniti da se tijesto formira u kuglu, zamotati je u plastičnu foliju i ostaviti na 1 sat u frižideru. 


- Kalupe namazati maslacem. 
- Od tijesta uzimati komadić po komadić, razvaljati ga na pobrašnjenoh podlozi i formirati u kalup. 
Ovo treba brzo raditi zbog mekoće tijesta, ali uz pobrašnjenu površinu i brašnaste ruke može se bez problema razvaljati i prenjeti u kalup. 
- Tijesto u kalupima nabockati viljuškom da se ne napuše u pečenju. 
- Peći na 180 stupnjeva oko 30 minuta, provjeriti nakon 20 minuta te ako se već rumeni pomalo gasiti pećnicu i izvaditi tortice. 

- Kada se ohlade puniti ih nutellom i po vrhu posuti komadićima pečene bundeve uvaljane u cimet.

I na kraju će izgledati ovako: 






Po želji se mogu ostaviti koji sat (ne treba nužno u frižideru) da se tijesto i nutela dobro sjedine, a mogu se jesti i odmah. Ja sam ih degustirala odmah :) 

U odnosu na klasično prhko tijesto , ovo tijesto je kao za vrijeme izrade i sada nakon pečenja ostalo nešto mekše iako i dalje prhko. Nekoliko tortica je ostalo za sutra dan i još je više omekšalo, nije bilo loše, ali ipak su tortice prvi dan najbolje.  







Što se samog okusa tiče, nutella je nuttella,  a dodatak bundeve se osjeti u samom tijestu , dok je meni jako drag i dašak cimeta koji se osjeti sa onih komadića na nutelli. 

I na kraju, bundeva i nutella se baš lijepo slažu ! :) 






Ove tortice šaljem dragoj Ireni kao moju prvu ulaznicu u ovomjesečnu igricu ! 

Broj komentara: 47:

  1. Ma, Nutica je za mene zakon, sve drugo je kvari:) Šalim se, odličnu si kombinaciju smislila, okusi se sigurno divno slažu. Moram probati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da si i ti ljubitelj nutice :) i drago mi je da ti se ova kombinacija sviđa, isprobaš li nadam se da ćeš biti zadovoljna. Hvala ti !

      Izbriši
  2. Savršena kombinacija,oduševljena sam! Drago mi je da sam barem tebi pogodila temu,čini mi se da drugi baš i nisu oduševljeni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! Jako mi je drago da ti se ova kombinacija sviđa. Vjerujem da smo temom svi oduševljeni kao i nutellom :), biti će sigurno još puno lijepih kombinacija.

      Izbriši
  3. Odličan odgovor na temu, mogu misliti kako je divan ukus! KOd mee je darivanje pa navarti :)
    http://www.milinkuvar.com/darivanje/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđa, hvala ti ! Stižem do tebe na darivanje :)

      Izbriši
  4. Jako mi se sviđa ovaj recept,odmah ga bilježim,jer obožavam i bundevu i Nutellu,tako da je ovo stvarno pun pogodak za mene!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da sam pogodila tvoju omiljenu kombinaciju i da ti se ove tortice sviđaju, hvala ti !

      Izbriši
  5. sa ovim punjenjem mislim da bih i ja zavoljela tikvu, stvarno su predivne ove tortice

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Voliš li nutellu i sve oko nje možeš zavoljeti :), drago mi je da ti se tortice sviđaju, hvala ti !

      Izbriši
  6. Sasvim neobicna ali opcaravajuce oku ugodna kombinacija...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. HVala ti ! Drago mi je da ti se sviđa ova pomalo neobična kombinacija.

      Izbriši
  7. Super neobična ideja i svaka čast na izvedbi! Na ovaj način ukomponirati jesen i nutellu, bravo! Jako su efektne, a vjerujem i ukusne... stvarno si me oduševila.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti na komplimentima za tortice, jako mi je drago da ti se sve ovako sviđa !

      Izbriši
  8. nisam nikada probala ovu kombinaciju a volim i jedno i drugo...tijesto mi je interesantno,no mislim da kada bi izostavila vrhnje,a dodala samljevene sjemenke bundeve,da bi bilo cvrsce,ma to ja samo u svojoj glavi zamisljam ali sasvim slucajno sam danas gledala toje tortice od bundeve koje jos nisam objavila,jednostavno mislim da ljudi ne vole takve ecepte,no vidim da ih sve vise po netu ima ..tvoje tortice su divne !!
    Branka,ocekujem i neku marmeladu od bundeva !!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mirjana hvala ti na komentaru za tijesto, mislim da si u pravu i da bi bilo čvršće, a jednako dobro, da sam izostavila vrhnje. Dodatak sjemenki od bundeve bi ga učinio još i boljim. Ovo ću svakako zabilježiti i isprobati ga i ovako. Hvala ti !
      Drago mi je da ti se tortice sviđaju, a biti će sigurno i neka bundevasta marmelada za ovu sezonu :)

      Izbriši
  9. Joj, pa pravo su fantastične!Davno nisam ovako nešto lepo a da je bundeva u pitanju videla!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti ! Jako mi je drago da ti se ovako sviđaju !

      Izbriši
  10. Lepo si sve iskobinovala, iskreno ne bi palo na pamet, mada se verujem vecina nas ne bi bunila ni da si objavila post "zlica u teglici", hihihi... salim se, verujem da su ove prhke tortice bile vrlo fine i da su nestale u trenu!:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da ti se sviđa ova kombinacija i tortice, a ja i dalje ostajem pri "žlica u teglici" kao najomiljenijim načinom za uživanje u nutelli :). Hvala ti !

      Izbriši
  11. Šta reći nego svaka čast na receptu i na prekrasnim fotkama sa kojih mogu, čini mi se, osetiti miris i ukus nutele i bundeve ♥

    OdgovoriIzbriši
  12. Uh, pogled na nešto ovako fino mi sad ujutro nije trebao.. hehe.. stvarno ovo divno izgleda a nutelica mi miriši na kilometre.. pošalji malo, treba mi nešto ovako fino za užinu na poslu :))

    OdgovoriIzbriši
  13. zanimljiva kombinacija, i sigurno su jako fine :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Koje slatke malene bundevice na slikama! Uopće ne sumnjam da su se savršeno uklopile s Nutellom :D

    OdgovoriIzbriši
  15. Za ovomjesečnu igricu nije mi baš bilo za prijaviti "Žlicu u teglici nutelle" :)))))
    Isti problem! Kremove tog tipa je maltene šteta mešati bilo sa čim. Nego ovako, kao namaz, fil... Super izgledaju te korpice, boja im je predivna.

    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  16. Actually, the metabolism is not fitness order p90x ab
    ripper guide as well as a nutrition plan, workout planners and calendars.
    The order p90x ab ripper has a set of 12 week but it's a bit distinct from the Lean and Doubles selection since you should do Cardiovascular exercise and Strength training both equally. Various men and women take this training program, about order p90x ab ripper and watch its reviews .

    Here is my web site; %anchor_text%

    OdgovoriIzbriši
  17. Jao! ne da ću probati, nego jedva čekam pripremiti, ovo je baš baš savršena kombinacija i prekrasno izgledaju! Svaka čast za ideju i originalnost! :)

    OdgovoriIzbriši