ponedjeljak, 15. ožujka 2010.

Mirisna marmelada od višanja

Jako sam se razveselila kada je prije 10-tak dana nešto kao zatoplilo , pa se pokazalo i sunce, pa kao da je zima bila na odlasku a proljeće na dolasku, i ja sam odjednom bila veselija i poletnija. Kad ono, ...., koje proljeće, već za dva dana počelo je opet sivo, hladno, a onda je stigao i najavljivani "Vatroslav", zahladilo je ajme joj i opet nas je zameo snijeg , ponovno se zabundaj, čisti ujutro auto, pokušavaj ga u kvartu parkirati negdje između hrpica snijega, na neočišćenim cestama, pa onda još dogazi do zgrade........, au divnih li zimskih radosti :) . Pogotovo su divne ako vam se kao meni dogodi da sam nedavno odnijela kod postolara dobre tople čizme da mi promjeni gumu na petama da lakše gazim po snijegu i da se ne skližem, on to napravi i pokaže mi lijepu novu gumu , ja sa njima ugazim a ono nikad više  klizanja , uh baš me zanima što će reći  kada mu ih vratim da mi objasni o čemu li se tu sada radi.

No dobro, nekako sam doklizala i preživjela ta dva dana Vatroslava a da bi preživljavanje bilo lakše morala sam, jednostavno sam morala napraviti i neku finu, mirisnu marmeladu da unese toplinu u kuću i u dušu. Kada sam je napravila, kada je zamirisala i kada sam je probala osjećala sam se kao da sam u nekoj lijepoj planinskoj drvenoj kućici, oko nje snježna idila, u njoj vatrica u kaminu i toplina , mmmmmm, kako je lijepo tako negdje  odlutati, a kako je tek malo za to potrebno. Evo, dovoljna je samo jedna marmelada da bi sve ljepše izgledalo, ........., uostalom nismo li ubrzo, nakon tek dva dana Vatroslava ugledali divno sunce i toplije dane i sada uživamo u toj ljepoti  :):)

Iako je ova marmelada napravljena sa "zimskim začinima" , u kombinaciji sa višnjama koje nisu baš zimske ali jednako su omiljene tijekom cijele godine, niti vas ništa ne spriječava da u njoj isto tako uživate tijekom cijele godine, ja vjerujem da hoću :)

- 450 g višanja (jedno smrznuto pakiranje)
- 220 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1/2 - 2/3  žličice cimeta
- 1/3 žličice klinčića (u prahu)
- 1/2 vrećice želina + 2-3 žličice šećera

- Višnje odmrznite i usitnite po želji. Ja ih stavim u sjeckalicu , nekoliko okretaja i usitnjene su.
- Stavite u lonac usitnjene višnje, sok koji su pustile višnje, šećer i vanilin šećer
- Sve dobro promješajte i kuhajte na jačoj vatri do vrenja a zatim još 10-tak minuta
- Negdje na sredini kuhanja (za cca 5 minuta) dodajte cimet i klinčić. Za vrijeme kuhanja stalno mješajte smjesu i odstranjujte pjenu koje kod ove marmelade ima dosta.
- Nakon 10 minuta dodajte želin koji ste pomješali sa 2-3 žličice šećera. Dodavajte ga pomalo da se ne bi stvorile grudice i cijelo vrijeme mješajte.
- Kuhajte još oko 5 minuta uz stalno mješanje.
- Marmelada je gotova, razlijte je u čiste i zagrijane staklenke i neka se pomalo hladi na sobnoj temperaturi, a zatim je držite na hladnom i tamnom mjestu.

Vjerujte da je ja nisam dočekala da se ohladi, još onako toplu sam je počela kušati žličicom, pa opet na dvopeku , uh, ova mi je stvarno fina. Inače sam veliki ljubitelj višanja, a još uz ove dodatke, ......., znam da sam subjektivna kada je ova marmelada u pitanju ali izvrsna je ! :)











Inače, često mi ljudi znaju reći "joj tolike marmelade, a kilogrami, pa ja ti to ne smijem, .....", a ja mislim da je fora u tome što treba imati mjeru i da količina bilo koje marmelade koju dnevno pojedemo, ako je uopće svaki dan jedemo,  ne može značajnije utjecati. Ok, shvatila sam da se svi zapravo boje zbog šećera koji ide u marmeladu u popriličnim količinama i odlučila sam da ću ubuduće raditi neke marmelade sa nekim drugim zaslađivačima (stevija, med, agava sok, natren), moram samo promisliti i malo isprobati što sa čime najbolje ide i eto "light verzija" ! Taman sada za sezonu proljeće-ljeto :)

a do tada ........mljaciiiiiii...... :):)

Broj komentara: 8:

  1. nema mi boljeg od konzumiranja marmelade namazane na palacinke:)) ova zvuci savrseno, visnje jako volim i kombinacija je savrsena, naravno uz predivan uvod:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja sam nedavno iz očaja, jer se nikako rješiti višanja, napravila samo višnje u sirupu, Htjela sam naime da mi ostanu cijele, ako ih zatrebam za nešto. Nisam dodavala previše začina, ali mi ova tvoja stvarno djeluje posebno lijepo i aromatično! I što kaže Jasenka, stvarno si kraljica marmelada! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mene oduševljavaju sve tvoje marmelade, svaka je posebna na svoj način i svaka djeluje tako aromatično i mirisno. :)
    Višnje jako volim, a u ovoj kombinaciji moraju podizati raspoloženje. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. obožavam maremladu od višanja! obavezno ću je isprobati :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Drage cure, puno vam hvala na lijepim komentarima i jako mi je drago da vam se marmelada svidjela. Vjerujem da ćete ukoliko se odlučite na isprobavanje biti zadovoljne.
    I obećajem....., idemo dalje sa novim marmeladama i kombinacijama :):)

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlicna ideja za napravit sa smrznutim visnjama, ovo cu sigurno isprobati :-) ivana

    OdgovoriIzbriši
  7. moze li mi neko reci sta su klincici

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Više o klinčićima možeš naći ovdje : http://www.coolinarika.com/namirnica/klincic/
      Lijepi pozdrav !

      Izbriši