nedjelja, 15. siječnja 2017.

Zuppa Inglese

Blagdane pomalo ostavljamo iza nas, nova godina je krenula radno, užurbano, ali i lijepo. Nadam se da je i kod vas tako, i da ste lijepo proveli blagdane, uživali sa onima koje volite i koji vas vole a njih je sigurno puno, uživali u druženju, lijepim željema, ali i finom zalogaju i dobroj kapljici :)  I još jednom, svima vam želim sretnu, zdravu i lijepu ovu 2017.godinu, neka donese samo dobro, najbolje !! :)

Iako mnogi od nas sada pokušavaju manje jesti, više vježbati, kolače niti ne vidjeti :) ja ipak častim sa nečim slatki, moćnim, raskošnim. Reći ću da je uvijek vrijeme za pravu slasticu, pogotovo onu koja nije baš svakodnevna , a zapravo je tako jednostavna i tako ukusna, mmmmm :) Sve to je Zuppa Inglese.








Zuppa Inglese je talijanska slastica, priznajem da u talijanskoj kuhinji još nisam naišla na nešto što mi se ne sviđa, od slanih jela do slatkih kojima nikada ne mogu odoljeti. Dragi I. i ja smo prošlu godinu na neki način obilježili odlascima u Italiju. Bila je tu Vicenza koja nas je nekako baš osvojila da bismo se rado vratili, baza za izlete u veselu  Veronu i sofisticiranu Padovu,  cijeli taj kraj nas se dojmio  Osim toga tijekom godine koristili smo  svaku priliku za skok do Trsta na kavicu, nekoliko kavica :)  i lijepe šetnje gradom u kojemu se uvijek odlično osjećamo. Naravno, uvijek se našlo vremena i pokoji euro za kupiti koju zalihu espressa za doma, malo sira, fini talijanski croissant, pa vino, .......i liker Alchermes ! Eto ga, obavezan sastojak za Zuppu Inglese.








Da, naravno da se Alchemres može zamijeniti npr, rumom, odnosno možemo ga i sami doma reproducirati, okus ćemo približno dobiti, ali ovu upečatljivu crvenu boju ipak ima samo originalan liker. Tko god ima priliku nabaviti ga, toplo preporučujem. Boja, miris i okus ovog likera sigurno će vam zagrijati i dušu ali i cijelu kuću, ne pretjerujem :). Ovaj liker nam dolazi iz Firenze i koristi se isključivo u pripremi slastica, mi smo ga naravno probali i popiti, ali preintenzivnog je okusa da bi se njime nazdravilo dok slasticama daje neodoljivu aromu, okus i prekrasnu crvenu boju. I ime mu na arapskom znači "crveno". 

Alchemres sadrži različite biljke i začine, originalan recept je tajna, a mirisi i okusi koji dominiraju su klinčić, cimet, anis, vanilija, kardamom, korijander. 

Naš liker kupili smo namjenski, baš za Zuppu Inglese nakon što je dragi I.vidio recept u Dobroj hrani, a  ja ga odmah prihvatila. Neplanirano smo tada već za koji dan završili u Trstu i jako planirano ušli u prvu samoposlugu i potražili policu na kojoj nas je dočekao naš primjerak Alchermesa :) 


Zuppa Inglese 
(originalan recept je ovdje, a moja izmjena je u količini tamne čokolade i omjeru bijele i tamne kreme) 

- 6 žumanjaka 
- 45 g gustina 
-1 štapić vanilije 
- 240 g šećera
- 400 ml mlijeka
- 100 ml vrhnja za šlag 
- 70-80 g tamne čokolade 
- 100 ml likera Alchermers 
- 100 ml vode 
- oko 20 kom piškota/savojardi 

- U posudu za kuhanje staviti mlijeko, vrhnje za šlag i štapić vanilije, zagrijavati do vrenja. 
Mahunu vanilije izvaditi, razrezati i srž umiješati u uzavrelo mlijeko sa vrhnjem. 
- U posudu za miksanje staviti žumanjke i 140 g šećera i miksati dok ne bude pjenasto. Umiješati i gustin. 
- U mlijeko sa vrhnjem  umiješati smjesu sa žumanjcima (kuhinjskom žicom), staviti na laganu vatru i miješati dok se ne zgusne u konzistenciju pudinga/kreme. 
- Kremu podijeliti na dva dijela, npr. 40-60% 
- U manji dio kreme umiješati tamnu čokoladu, naribanu ili narezanu na manje kockice 
- Obje kreme ostaviti da se prohlade

- U posudu za kuhanje staviti  vodu i 100 g šećera , zagrijavati uz povremeno miješanje do vrenja, kuhati oko 5 minuta da se šećer otopi i dodati liker Alchermes. Ostaviti da se prohladi. 

- Zuppu Inglese slagati u veliku zdjelu iz koje ćete žlicom servirati porcije ili odmah u manje zdjelice/porcije. 
- Piškote umočiti u sirup i složiti na dno, zatim bijela krema, ponovno piškote umočene u sirup , zatim crna krema, piškote umočene u sirup pa opet bijela krema, ......ja sma ovdje stala, a možete slagati dalje do vrha predviđene zdjele ili zdjelice. 
- Dobro rashladiti u hladnjaku. 

I pred nama je raskošna Zuppa Inglese :) 








Volite li kremasto, sočno, mirisno, puno ali baš puno okusa volite i ovu slasticu. Nas je osvojila na prvi zalogaj, a osvojio nas je i Alchermes svojim aromama i bojom koja svemu daje veselje i toplinu. 

Izmjene koje sam napravila u odnosu tamne i bijele kreme će vjerujem doživjeti i još koju verziju u korist bijele kreme, jednostavno više volimo bijelu kremu, ipak je nešto laganija i više se osjeti vanilija dok je tamna krema nešto teža, punija i jaakkooo čokoladna :) 

Ono što mi je žao to je što sam izabrala ne baš najbolje piškote uz koje ne dolazi toliko do izražaja crvena boja koju dobiju od Alchermesa, budu one još intenzivnije crvene a time i zanimljivije. 

I da, ovo kako sam ja servirala Zuppu Inglese nije porcija, to je porcija i pol, a možda i dvije porcije :)  ove uistinu zasitne i moćne slastice. 








Uživali smo u Zuppi Inglese prošle godine, uživamo i početkom ove godine kada razmišljam o godini u koju smo krenuli i nadam se i vjerujem da ćemo nastaviti naša talijanska putovanja, ove godine malo južnije, kilometar po kilometar, korak po korak, ......puno toga još treba vidjeti, doživjeti i puno finih stvari probati i donijeti doma lijepe recepte i još pokojju bocu likera Alchermes :)