utorak, 25. listopada 2016.

Rižoto od pastrnjaka i pancete zamirisan kaduljom

Nakon čipsa od pastrnjaka iz prošlog posta opet smo kod pastrnjaka koji je ovaj put kuhan i pečen, zapravo popržen :) u ovom, bez pretjerivanja, ukusnom i mirisnom rižotu.  
Osim što se u zadnje vrijeme borim sa planiranjem odnosno sa neplanskim situacijama uspjela sam se isto tako neplanski i razboljeti, upala grla sa visokom temperaturom zaustavila me na nekoliko dana, a zadnji dan koji sam provela doma kada je već temperatura pala i mogla sam i željela nešto fino pojesti pripremila sam ovaj rižoto. Dakle, rižoto osim što je ukusan obrok ima i terapeutsko djelovanje :), ma iskreno, jednostavno mi se jako svidio, oduševio me ! :)








Kada sam pripremala čips od pastrnjaka ostalo mi je tanjih djelova korjena pastrnjaka i razmišljajući kako da ih iskoristim došla sam na ideju rižota. Vidjela sam ranije i na netu da se pastrnjak koristi u rižotu, ali kada sam htjela doći do recepta nikako ga nisam mogla ponovno naći. Hajde dobro, pa mogu i sama iskombinirati neki rižoto. Ovaj će biti od pastrnjaka koji treba dominirati, a kako se kadulja pokazala jako dobrom partnericom pastrnjaku u čipsu tako će sada zamirisati i ovaj rižoto. 
Ali, .....nisam gotova, rižoto sa pastrnjakom bio bi dobar kao predjelo ili neko laganije jelo, a ja želim ručak, glavno jelo, nešto malo konkretnije i stoga odlučim dodati i pancetu, i imam sve za jedan odličan rižoto ! 
Pripremam namirnice i .....nema riže za rižota već imam samo kutiju smeđe riže. Odlazak u trgovinu ne dolazi u obzir, a uostalom ovo je zapravo odlično, brzo zaključujem, pa to će biti i jedna fina zdravija verzija rižota, idem na posao, idemo na recept :)  


Rižoto od pastrnjaka i pancete zamirisan kaduljom

(za 2 porcije)
- 130 g smeđe riže (ili  riže za rižota)
- 50 g pancete
- cca 100 g pastrnjaka
- 1 manja glavica kapule ( ili luka)
- 1-2 režnja češnjaka
- cca 500 ml povrtnog temeljca
- 7-8 usitnjenih listova svježe kadulje
- 1 žlica usitnjenog peršina
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol
- papar
- parmezan za serviranje


- Pastrnjak narezati na komadiće (može i malo krupnije) , pripremiti povrtni temeljac i u njemu kuhati pastrnjak oko 30-45 minuta dok ne omekša. 
- Kapulu i češnjak nasjeckati, pancetu narezati na komadiće. 
- U posudi za kuhanje zagrijati maslinovo ulje, dodati kapulu i dinstati je dok ne postane staklasta. 
- Zatim dodati češnjak, peršin, pancetu i omekšali pastrnjak, i sve popržiti. 
- Dodati rižu i usitnjenu kadulju, umješati je i popržiti 1-2 minute, a zatim podlijevati temeljcem uz stalno mješanje dok se riža ne skuha. Pred sam kraj kuhanja dodati sol i papar po želji. 
- Ostaviti 1-2 minute da odstoji i zatim servirati, po želji dodati parmezan. 


Već u prvim koracima pripreme ovaj rižoto će vam zamirisati, a tek kada dodate kadulju koja će se pomiješati sa mirisima prepržene pancete i pastrnjaka dolazi faza kada jedva čekate da bude gotovo i da kušate. Dobar parmezan ili neki slični sir koji volite sve skupa će sigurno još upotpuniti.







Ovaj put rižoto je bio potpuni obrok, ručak, a sljedeći put ću ga ipak napraviti bez pancete kao laganu večeru ili predjelo, vjerujem da će tako sam pastrnjak doći još više do izražaja svojim aromatičnim okusom i to bih baš željela isprobati. 

Ali da, u ovom rižotu nije teško uživati, znam da sam to već spomenula, ali odavno me neko jednostavno i brzo jelo nije ovako oduševilo i planiram ga čim prije ponovno napraviti. Dragi I. je ovaj put izostao i nije ga imao priliku probati tako da su obje porcije bile moje, ali to ćemo ubrzo ispraviti :)  isto kao što sam brzo ispravila moje dvoumljenje oko čašice vina uz rižoto, ono kao pa još se oporavljam , pa je li baš pametno, ...., glupo sigurno nije :) , a uz dobar zalogai uvijek se slaže i fini gutljaj zato .....počastite se  :) , možda bi se bijelo vino bolje slagalo uz ovaj rižoto i to će biti moj izbor sljedeći put, ali i malo crnoga je bilo skroz u redu. A ukoliko imate bijelo vino slobodno kod kuhanja dio temeljca njime zamijenite, rižoto će biti još ukusniji i aromatičniji. 








Našoj domaćici u ovomjesečnom krugu blog-igrice Ajme koliko nas je, dragoj Zorici sa bloga Cooking with Zoki šaljem ovaj rižoto kao moju drugu ulaznicu. i draga Zorice posebno ti hvala na temi koju si nam zadala, da pastrnjak nije bio tema u ovom krugu ne bih ga niti otkrila u svim njegovim izdanjima, u njegovu posebnom okusu , pa niti u ovom rižotu.

















srijeda, 19. listopada 2016.

Čips od pastrnjaka

U ovomjesečnom krugu blog-igrice Ajme koliko nas je draga Zorica sa bloga "Cooking with Zoki" za temu nam je zadala - pastrnjak/ paškanat ! 

U zadnje vrijeme štošta se događa nekako neplanski, barem kod mene, pa sam zato možda i primjetila da je je isto tako pomalo neplanski i draga Zorica dobila ulogu domaćice u ovom krugu igrice, zatekla je Zoricu uloga domaćice, a mene je pomalo zatekla ova tema. I dok sam razmišljala što i kako napraviti od pastrnjaka zaključila sam da će sve skupa biti lakše gricnem li nešto, možda baš malo pastrnjala, zapravo grickalicu od pastrnjaka, nešto kao ovaj čips :) 






Pastrnjak, što napraviti sa pastrnjakom, a da bude vrijedan spomena i ulaznice u igricu. Naime, koristim ja pastrnjak onako uobičajeno korijenčić u juhu, pa za neke temeljce, saftove, ali to je sve u nekim manjim količinama i ne tako zapaženo da bih takva jela proglasila onima "od pastrnjaka" ili "sa pastrnjakom". Kao i sa svakom namirnicom koju sam obrađivala u okviru igrice Ajme koliko nas je tako sam i sada sa pastrnjakom htjela napraviti nešto što dosada još nisam. Onako neko fino jelo, da nije baš juha, da je lijepo začinjeno, da pastrnjak dođe do izražaja, .......mislim ja tako, mislim i opet nekako neplanski odlučim prvo napraviti ovaj čips pa ću kasnije smisliti i nešto pametnije :) 


Čips od pastrnjaka je tako jednostavno napraviti, nema tu niti posebnog recepta, ali ja ću ga ipak ponuditi kroz količine i postupak kako sam ga napravila. Čips od pastrnjaka je ona zdravija verzija čipseva od povrća koji vam kada ih sami radite nikada neće ispasti onako lijepi i hrskavi kao oni što ćete ih donijeti u vrećici iz trgovine, ali će zato i više nego sigurno biti puno zdraviji i okusa kojega ćete moći sami dorađivati da budu baš onakvi kakvima ih želite. Mrkva, cikla, pastrnjak, .....sve to može biti i čips :) 







Čips od pastrnjaka 

- 2 pastrnjaka, deblja 
- 1 žlica maslinovog ulja
- 7-8 listića kadulje 
- sol 

- Pastrnjak oguliti i oštrim nožem ili nožem za povrće narezati na tanke "listiće". Koristiti samo gornji dio korijena koji se može ovako narezati. 
- Listiće pastrnjaka složiti na pleh obložen papirom za pečenje. 
- Listiće kadulje nasjeckati i posuti po pastrnjaku, posoliti i "poprskati" maslinovim uljem 
- Staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, na 15-20 minuta 

I eto čipsa od pastrnjaka, ne može brže i jednostavnije :) 

 Ovaj čips je nešto tvrđi od onog uobičajenog čipsa ali i hrska :) , i baš je posebno finog okusa obzirom da je pastrnjak aromatičan, kadulja ga je još više podigla, a niti maslinovo ulje nije zanemariva stavka. Svakako mene je čips pomalo i iznenadio , ali muški dio, dragi I. nije bio baš toliko oduševljen da uz pivo serviram ovaj "zamjenski čips" :) Ipak , priznao je da sam dobila nešto dosta zanimljivo što vrijedi probati. 








I dok se čips još malo hladi razmišljam tako osim što ću još pripremiti od pastrnjaka :) i o tome kako sam u zadnje vrijeme i sama upala u taj neki "neplanski kolosijek", što god onako malo posložim kao da se sve okrene tako da mi sve to preokrene, pa ja opet iznova. Pa sam rekla da neću više ništa planirati, a ne ide baš niti tako, što je čovjek bez planova :), pa sam odlučila planirati kratkoročno, pa ovako , pa onako, .......ma nekako najbolje je da otvorim hladno pivo, privučem ovaj čips ispred sebe pa da vidiš planova  i kako će se ostvarivati :) :) 







I eto ga, znam i što ću još pripremiti, to ću predstaviti u novom postu, a za sada ovaj čips šaljem dragoj Zorici kao moju prvu ulaznicu u ovomjesečni krug igrice Ajme koliko nas je