nedjelja, 14. veljače 2016.

Čokoladne praline sa marcipanom i , i , i ....... :)

...... i sušenim brusnicama i džemom od naranče i sa puuunnnoooo ljubavi :):) 
Eto, takav bi trebao biti naslov današnjih čokoladnih pralina, ali to onda nije naslov već cijelo objašnjenje sadržaja pralina dok glavni sastojak vjerujem ne treba puno objašnjavati :) Glavni sastojak, to puno ljubavi ne treba objašnjavati nikada, a ne samo danas kada ljubav hvalimo ipak malo drugačije nego što je to svaki drugi dan. Koliko god to htjeli priznati ili ne :):) Tako sam i ja baš za danas napravila ove čokoladne praline, i napravila sam ih baš za dragog I. Priznajem :) 








Priznati bih mogla još štošta, i što već jesam i sebi i drugima, i što nisam niti sebi pa ne mogu niti drugima, a ono što ću uvijek reći i priznati da mi se jako sviđa ljubav , baš ono sviđa :)  Lijepo je voljeti i biti voljen, baš je lijepo :) Lijepo je biti u ljubavi sa mamom sestrom i najdražom K., prelijepo je sa dragim I. Lijepo je kada smo svi zajedno, lijepo je kada dođu sinovi i mama od dragog I. na ručak, lijepo se naći sa prijateljicama i prijateljima, najljepše je kada smo nas dvoje. Lijepo se zajedno smijati , a lijepo je znati da možeš uz nekoga i zaplakati, uz nekoga tko će te razumjeti  i reći "hajde nemoj, sve će biti dobro". I bude tako, uvijek bude dobro ! :) Lijepo je i kada pazimo jedni druge i kada se pomalo darujemo i kada ja za Valentinovo napravim dragom I. nešto što i ne izgleda tako lijepo i savršeno kao ono što je zapakirano u trgovinama, a on kaže da mu je to baš najljepše i najdraže i da je jako fino, kao što su to ove čokoladne praline. I lijepo je kada on meni pokloni crvenu ružu, ne samo na Valentinovo, ali i danas :) 








Priznajem i da volim Valentinovo iako se mnogi sa mnom neće složiti, neka je to neki izmišljeni dan, neka nije dio naše tradicije, meni je lijep i ne bih imala ništa protiv još nekoliko ovakvih izmišljenih dana. Ništa komercijalno me ne zanima i znam da je prava ljubav ona u svakodnevnica, ali me veseli i jedan ovakav dan kada je nešto tako lijepo, veselo i slatko u zraku. Lijepo mi je vidjeti poljubac i zagrljaj, čuti lijepu riječ, lijepo mi je vidjeti ljude kako biraju neku sitnicu za nekoga kome će je dati baš danas iako bi to mogli napraviti i bilo koji drugi dan. Lijepo mi je što će neki baš danas onima koje vole napraviti nešto posebno ili možda uobičajeno, a to će biti samo za njih, za one koji su voljeni i vole. Osmjehnula sam se danas i kada sam vidjela čovjeka koji je u vrećici na svojim invalidskim kolicima nosio crvenu ružu i kutiju čokoladnih pralina ukrašenu crvenim srcima, žurio je pred prvim kapima i kiše, sigurno će ga dočekati ona koja će mu pomoći da se presvuče i utopli i koja će se razveseliti tim znacima pažnje kojima će je darivati. Isto kao što sam ja odlučila razveseliti dragog I. ovim čokoladnim pralinama.








Ljubav je lijepa i u njoj se uživa, ljubav nas pokreće, čini nas boljima, u ljubavi se i uči, a ja sam naučila puno od dragog I. I on je naučio ponešto od mene :)  Pratim ga dok mi govori, pratim kako reagira, učim da se život prihvaća ovakvim kakav je, učim da se cijene i najmanje stvari i svi sretni trenutci, da treba biti zadovoljan sa onim što imaš i ići ka malo više, malo više, ne previše, jer gdje je onda smisao . Točno. I da kada imaš pred sobom cilj, vrijedan cilj, onda nema prepreka, ideš sve do cilja, i stići ćeš ! Učim da se problemi rješavaju promišljeno, da ne forsiram ono što ne ide i da ne zaključujem tek da nešto zaključim, učim da je strpljenje važno jer ako ćemo pošteno da on reagira onako kako ja ponekad znam ne bismo baš daleko došli :) i bilo bi mi žao, uhhhh..... toliko toga smo već prošli, a još je više je onoga što je ispred nas, puno planova i lijepih želja, a mi im idemo u susret. 

Učim i da se ljubav ne izgovara već pokazuje, da ga samo pogledam u oči i sve ću znati, a znam da će dragi I. dati sve od sebe da me nasmije i onda kada sam najtužnija. I sretna sam, jer sam naučila i znam da je to ljubav :).  Ista ona sa kojom sam napravila i ove čokoladne praline. 


Čokoladne praline
(za 15 kom.) 

- 50 g bijele čokolade 
- 100 g tamne čokolade 
- 2 žlice ulja 
- 50 g sirovog marcipana marcipana (možete ga kupiti, ali i sami napraviti po receptu koji je ovdje)  
- 1 žlica sušenih brusnica 
- 2 žličice marmelade od naranči (bilo koju od ovih ovdje :) ) 

- silikonski kalup za praline i kist za premazivanje čokolade po kalupu. 

- Bijelu čokoladu otopiti na pari,  i u 6 kalupića (ili po želji više ili manje, ali tada paziti na količinu čokolade) na dno staviti po žličicu čokolade i protresti kalup da se lijepo rasporedi. 
- Tamnu čokoladu otopiti na pari uz dodatak dvije žlice ulja i u preostale kalupe stavljati po žličicu na dno kalupa, sve dobro protresti da se rasporedi. 
- Staviti u hladnjak na cca 30 minuta 
- Nakon 30-tak minuta izvaditi kalup iz hladnjaka, ponovno zagrijati već otopljene čokolade i svaku kistom premazati po rubovima kalupa. 
Čokolade se mogu kombinirati po želji, ja sam na dijelu njih kombinirala taman vrh i bijele rubove ili bijeli vrh sa tamnim rubovima. 
- Kalup vratiti u hladnjak na 15-tak minuta, a zatim ga izvaditi, ponovno zagrijati čokolade i ponoviti premazivanje rubova kalupa. 
- Nakon drugog premazivanja rubova kalup ponovno vratiti u hladnjak na sljedećih 15-tak minuta. 
- Zatim smjesu sirovog marcipana prepoloviti i u dio dodati sitno nasjeckane sušene bruasnice, a u dio džem od naranče. Svaku smjesu dobro umiješati i formirati kuglice veličine da stanu u kalup za praline.
- Izvaditi kalup sa sada već stvrdnutom čokoladom iz hladnjaka i u svaki staviti po pripremljeni komadić/kuglicu marcipana. Stavljati tako da se može preliti sa zadnjim dijelom čokolade tako da marcipan ostane potpuno prekriven.
- Nakon što je marcipan u svakom kalupu čokolade ponovno zagrijati i stavljati po žličicu ili koliko je potrebno u svaki kalupić tako da se prekrije marcipan i formira pralina.
- Kalup vratiti u hladnjak na najmanje 1,5-2 sata hlađenja , a najbolje je da ostane preko noći.


I praline su gotove, dragi I. će im se sigurno razveseliti, a sada će i shvatiti zašto sam zadnjih dana poslije posla morala otići do trgovine ove i one, što sam skrivala u vrećici i zašto sam bila tako pomalo tajanstvena :) I da sam na kraju napravila ove praline, obične, ovakve kakve jesu nejednake u omjeru punjenja i čokolade, neke i sa malo hrapavom površinom, neke boljeg a neke lošijeg izgleda, ali zato skroz posebne čokoladne praline punjene  marcipanom kojega jako voli :) 







I znam da će se sada  nasmijati što ja najviše volim, još više volim kada se smijemo zajedno, a najviše volim onaj pogled i najglasniji smijeh  kada mu kažem : "Mišek je mišeku - mišek " :) :) :) 







I kao što sam rekla u svakom dosadašnjem"valentinovskom postu" tako neka bude i danas, uživajte u današnjem danu, simpatično je i lijepo, Valentinovo neka bude danas, a ljubav svaki dan ! 







Broj komentara: 6:

  1. Jao Branka ne da je kombinacija fantastična nego izgledaju fenomenalno. Obožavam marcipan, sigurna sam da dolazi iz božije kuhinje!

    OdgovoriIzbriši
  2. Za praline sam uvijek, pogotovo ovako lijepe. Valentinovo mi baš ništa ne znači, a ljubav je ljubav svaki dan.:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Divne su ti praliinice, a priča o ljubavi pogotovo;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Priznajem, tekst recepta još nisam pročitala jer me je tvoja priča mnogo više interesovala. A, naročito mi je drago što nam te I. lepo pazi i puno voli i samo tako neka čini pa ćemo ti oprostoti što nam se ređe javljaš. Samo da ljubav cveta i da je sreća veća i veća. Draga moja, lepe si stvari naučila od tvog I. a i lepo mu ugađaš ovim pralinicama, rekla bih. Odoh pročitati šta si to kombinovala. Da si mi bliže, samo bih te s' puno ljubavi i sreće zagrlila i ti bi osetila sve što mislim i koliko mi je drago što sam zatekla ovako "ljubavan" post kod tebe. Dragi I. radi to što si i do sada činio kako bi našu B. činio ovako srećnom, punom ljubavi i nadahnutu inspiracijom. Brankić, ljubim te. ♥

    OdgovoriIzbriši
  5. Potpisujem sve! I ja volim ovakve dane, neka postoje, što kome smeta...onaj tko voli neka uživa u njemu, onaj ko ne voli neka ga preskoči! Pralinice su moja dobitna kombinacija, obožavam marcipan!

    OdgovoriIzbriši