utorak, 26. siječnja 2016.

Rogačeva pita sa jabukama

U ovomjesečnom krugu blog-igrice Ajme koliko nas je draga Nikolina sa bloga U slast za temu nam je zadala - rogač ! 

Mmmm rogač, meni tako omiljen i tako poseban. Pisala sam već o rogaču, u ovom postu, i sigurno ću još pisati , uživam u rogačima od djetinjstva i koliko god mi sirovi imaju preintenzivan okus da bi ih tako jela toliko su mi u slasticama ili likeru predobri. Žao mi je što za ovaj krug igrice nisam uspjela pripremitiliker od rogača, ali to ću već nadoknaditi nekom drugom prilikom. Ovaj put sam htjela rogač i jabuke i iako sam mogla pripremiti sada već standardni Kolač od rogača u koji idu naribane jabuke razmišljala sam dalje i htjela nešto drugo. Nešto što će imati prhko tijesto, što će imati komade jabuka, što će imati okus rogača, ......mislila i ne baš nešto jako posebno smislila, ali odlučila da će to biti prhka pita sa rogačem u tijestu i nadjevom od jabuka uz dodatak jedne od mojih marmelada od naranče. I nekako sam znala da imam ono za što ću na kraju reći mmmmm :) :) 








Nakon blagdana i puunnooo blagdanskih kolačića dragi I.i ja smo odlučili staviti veto na slatko, nema slatkoga, ne pečemo, ne kupujemo, ne jedemo, uhhhh........ide to onako par dana, a zatim je zavladala kriza. Dragi I. se još i dobro drži, ali ja baš i ne, želim nešto slatko, zapravo ne mogu definirati da li želim nešto slatko pojesti ili samo želim nešto slatko pripremiti , eeeee, to je ta kriza, zato što se ništa ne mijesi, nepeče, ništa ne miriše iz pećnice. 

Vikend je i doma smo, uhvatile su nas neke lagane viroze, zapravo smo umorni i tijelo kaže - odmor ! Odlučimo poslušati, nema planinarenja, nema hodanja po gradu, odmaramo i sviđa nam se. Zapravo zaključujemo da možemo izdržati jedan ovakav vikend ali već sljedeći sam ponovno na kavicama, u gradu, idemo na naše planinarske staze. A ja zaključujem da ne mogu više izdržati bez vaganja sastojaka, tijesta pod prstima, mirisa iz pećnice, iščekivanja onoga što će iz pećnice izaći. Recept za rogačevu pitu sam iskombinirala, vrtim papirić u ruci, ......vrijeme je za djelovanje ! :):) 

Brzo, brzo, daska je na stolu, rogač, brašno, maslac, jaje..........mislim nekako da dragi I. ne voli rogač pa odlučim za njega napraviti verziju bez rogača, I. se smije i objašnjava mi da on baš voli rogač (uh da, mak ne voli :)) , smijem se i ja i veselo započinje priprema rogačeve pite, ili bolje reći rogačevih pitica obzirom da sam koristila male kalupe i napravila 3 male pitice.  







Rogačeva pita sa jabukama 
(za 3 pite promjera 14 cm)

Za tijesto: 
- 150 g brašna 
- 50 g mljevenog rogača 
- 1 jaje 
- 100 g hladnog  maslaca 
- 1 žlica šećera 
- 1 žlica hladne vode 

Za nadjev: 
- 6 kom jabuka 
- 1 žlica maslaca 
- 3 žlice smeđeg šećera 
- 1 vrećica vanilin šećera 
-  sok od pola limuna 
- 1 žlica ruma 


- Brašno i mljeveni rogač pomiješati, u sredinu dodati jaje, hladni maslac narezati na kockice, dodati žlicu šećera i sve sastojke sjediniti utrljavajući ih prstima i umijesiti glatko tijesto, po potrebi dodati žlicu vode (meni je trebala da se tijesto lijepo umijesi
- Tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti ga u hladnjaku cca 20-tak minuta dok se pripremi nadjev 

- Jabuke oprati, prerezati, odstraniti im sjemenke i narezati na tanke ploške (1-2 mm debljine) 
- Dublju tavu ili neku drugu posudu za dinstanje jabuka zagrijati, otopiti žlicu maslaca, dodati jabuke, preliti ih limunovim sokom, dodati šećer i vanilin šećer i sve lagano dinstati dok jabuke ne omekšaju. Na kraju dodati žlicu ruma i umješati ga u jabuke. 

- Kalupe za pečenje premazati maslacem i lagano pobrašniti 
- Tijesto izvaditi iz hladnjaka, podijeli ga na tri dijela i razvaljati u formu kalupa, tijestom prekriti dno i rubove 
- Tijesto u kalupu nabosti čačkalicom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, oko 15 minuta 
- Tijesto izvaditi iz pećnice, prohladiti oko 5 minuta i na dno i uz rubove premazati marmeladu od naranče, u malo debljem sloju. 
- Na premaz od marmelade od naranče slagati ploške jabuka koje su se malo prohladile (u krug ili po želji) 
- Pite ponovno vratiti u pećnicu i peći oko 10 minuta na 180 stupnjeva, zatim pojačati temperaturu pećnice na 200 stupnjeva i peći još 10 minuta. 
- Ostatak marmelade od naranči razrijediti sa malo vode i dobro zagrijati pa premazati još vruće pite iz pećnice. Po želji po vrhu posuti malo sjeckanog badema. 

Mmmmm, ......pa nisam još niti probala pitu a već kažem mmmm :) Naravno, pa kada tako dobro miriše već od prvih trenutaka iz pećnice, prvo samo rogač, zatim i mirisne jabuke koje sam imala domaće i koje cijeli stan zamirišu. A pitu je dovoljno tek malo prohladiti da bismo je probali, i .........








.........onda opet rekli mmmmm :)  Dobila sam što sam htjela , i to ono baš ! :) :) 
Ja sam baš došla na svoje ovim pitama, i samo zato što sam ih napravila, ali ipak malo više i zato što sam ih probala, jednu i pojela :) I dragom I. se svidjela ova kombinacija, svidjela mu se pita a sigurno mu je simpatično bilo i moje objašnjenje da je ovo zapravo jedan zdravi kolač, hmmmm, mmmmm :) 
Zdravo ili ne , fino je, i rogač je ovdje došao na svoje, a i mi smo došli na svoje, još i više kada smo toploj piti pridodali kuglicu sladoleda od vanilije, e tada je stvarno bilo samo ono mmmmm :) :) 

Ova rogačeva pita je moja prva ulaznica u ovomjesečni krug blog-igrice Ajme koliko nas je. uz koju dragoj Nikolini šaljem  još i recepte: 









Broj komentara: 7:

  1. Koja divna ideja! mnogo mi se sviđa. Praviću prvom prilikom.

    OdgovoriIzbriši
  2. Dopada mi se ovaj dodatak rogaca u testu, belezim recept :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Dopada mi se ovaj dodatak rogaca u testu, belezim recept :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Dugo godina sam sa nostalgijom čitala recepte sa kolačima koji sadrže rogač. Sa nostalgijom zato što nisam mogla ovde gde živim da nadjem rogač. Dok jednog dana..u indijskoj radnji začina , gledam jedno pakovanje, primirišem..i gle Rogač. Kako sam bila sretna da su me prodavačice gledale sa čudjenjem čemu se radujem.Ovaj tvoj recept mi se jako dpapda.Kad zamiriše rogač u kući..uživanje

    OdgovoriIzbriši
  5. Branka, predivne su!!! :) Zaista sjajna ideja. Obožavam kombinaciju rogača i jabuka.

    OdgovoriIzbriši
  6. Bas su slatke korpice, a posebnu drz im daje domaca marmelada od narandzi...mogu zamisliti kako fenomenalno mirisu!:)))

    OdgovoriIzbriši
  7. I ja obožavam rogač, jedem ga i sirovog. Napravila sam i liker, koji još nisam istočila, a zaboravila zapisati sastojke...ma mogla bi jesti slastice samo s njim na sve moguće načine, toliko ga volim... Pitice izgledaju odlično!

    OdgovoriIzbriši