utorak, 17. lipnja 2014.

Kolač sa višnjama i makom

Ne znam da li sam se ja malo pogubila u  vremenu što je moguće, ili se ove godine nešto događa sa višnjama i nikako da se pojave na tržnicama i da konačno uživam u tim omiljenim mi voćkicama. Zadnjih dana stalno gledam gdje ću ih ugledati i konačno krenuti sa kuhanjem marmelade, staviti ih u rakiju za likere, zamrznuti da se nađe koja sočna višnjica i preko zime. Tražim tako po placu višnje i nikako ih naći, bilo je puno jagoda, sada ima puno trešanja, ali od višanja još ništa, osim što sam ih u subotu vidjela kod jedne jedine gospođe na placu i to po cijeni brrrrrr....skupo.  Ili ih ove godine nema ili ih ja ne nalazim. A volim ih jako, obožavam taj slatkasto kiseli okus, volim ih jesti same onako svježe, a volim ih i iskombinirati doslovno sa svim i svačim, kako u slanim jelima tako i u slasticama. Ipak malo više u slasticama, nema tog kolača, kreme, sladoleda kojega višnja neće osvježiti i popraviti. Ali gdje su višnje ? :)






Možda su se višnjice sakrile u ovom kolaču i zato ih sada ne mogu naći iako znam da će se već negdje pojaviti i da ću i ove godine napraviti i marmeladu i liker i sve ono što od višanja volim i radim. U ovom kolaču se sakrilo tek malo višanja, ali se sakrilo i puno sjećanja na odrastanje, na onaj prvi dragi kolač koji sam naučila raditi i koji mi je i danas "onaj mamin", a moja sestra kaže da je "onaj od B." , ali mamin je i ja se i danas, puno godina poslije sjećam kako mi je govorila da ga ne trebam zapisivati jer je skroz jednostavan i lagan za napraviti. U onoj osnovnoj verziji sigurno je takav, ali danas kada puno toga završi onim "nešto oduzmi - nešto dodaj" bolje je imati zapisan recept iako niti to nije garancija da u nekoj varijanti neće biti manje šećera ili više višnjica, a ne moraju biti niti višnje već može i neko drugo voće, uostalom pitam se  gdje su višnje, još ih tražim, još ih čekam :) 






Ovaj kolač sam napravila već odavno, slikala i pospremila. U očekivanju višanja odlučim ga konačno objaviti, možda se sada baš pojave :), u svakom slučaju kada stignu možda će nekome dobro doći recept, a kod mene će sigurno dio opet završiti u ovom kolaču, tako je bilo svaku godinu i tako će biti i sada. Ovo je kolač koji voli voće, posebno voli ono malo kiselkasto koje mu daje dodatnu svježinu stoga su višnje pravi izbor !

Pregledavam draftove i tražim slike, štoooo ? ........, pa prošlo je već dvije godine od kada sam napravila i slikala baš ovaj kolač. Pravila sam ga kasnije još puno puta, sa višnjama, trešnjama, breskvama, marelicama......, ali danas smo kod višanja i ovaj kolač je sa višnjama. Dodala sam mu i  mak, da bude ukusniji, da bude točkast, da u bijelo-crnoj verziji bude upečatljiv i da u svojoj jednostavnosti ostane zapamćen. 







Kolač sa višnjama i makom 

- 3 jaja 
- 300 g brašna 
- 200 g šećera 
- 1 vrećica vanilin šećera 
- 100 ml ulja 
- 100 ml mlakog mlijeka 
- 2 žlice mljevenog maka 
- 350 - 400 g višanja (ili nekog drugog voća po izboru) 
- šećer u prahu 


- U posudu za miksanje staviti jaja, šećer i vanilin šećer i miksati mikserom na najvećoj brzini dok smjesa ne zapjeni i postane svijetla 
- Zatim pomalo dodavati brašno, mlako mlijeko i ulje i miksati mikserom na najmanjoj brzini dok se sve ne sjedini u gustu, glatku smjesu
- Mak lagano prepržiti na suhoj tavi i umješati ga u smjesu da se sve sjedini. 
- Odabrani kalup za pečenje namastiti i pobrašniti i izliti smjesu u kalup (ja sam ovaj put radila u kalupu za kuglof) 
- Po smjesi rasporediti višnje (ako se koristi neko krupnije voće treba ga narezati na komadiće)
- Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta 
- Izvaditi, ohladiti i poslužiti kolač
- Po želji ga posuti šećerom u prahu 


Kako se vidi malo je teže pričekati degustaciju i slikanje :) , a moram priznati da se sada više baš i ne sjećam zašto kolačić nisam slikala "u komadu" već ovako sa "komadićem koji nedostaje" :) 






Kako god, u svim varijantama ovoga kolača, pa i u ovoj kada su višnjice malo potonule i nisu se rasporedile po cijelom kolaču već samo po rubu,  svi su tražili komad više (možda sam baš zato brže bolje osigurala svoj komadić :) ) . Reći ćemo da je ovakav kolač dobar zalogaj uz kavu ili čaj, dobar je i uz čašicu finog vina, a meni je najdraži uz gutljaj domaćeg likera, uz kolač sa višnjama ide liker od višanja, onaj za koji još uvijek čekam ovogodišnje višnje da ga ponovno napravim :) 






Cure u Dbk uvijek glasaju da im napravim ovaj kolač i nikada im ne dosadi, ma nije nam nikome već godinama dosadio, uvijek iznova kolač koji je isti, a zapravo je svaki put nekako drugačiji. Dragi I. je isto tako uvijek spreman za ovakav slatki zalogaj, a ujedno je i zaslužan za ovaj post i što su dvogodišnje slike ugledale svjetlo dana. Kada sam ga pitala što da stavim, da li da uopće stavim, .......samo je rekao "super je, sve stavi ! " :) Hvala mu i sa prvim višnjama koje nabavim obećajem ovaj komad na tanjuriću "uživo" :)   






Brojimo tako godine, brojimo i kolače koje smo napravili, isprobavamo nove, vraćamo se starima, ali i krećemo u novo,  brojim tako ovih dana, brojim i danas, ....... 2 godine od kada sam pravila i slikala ovaj kolač, 22 godine od kada nas je napustio tata, pa opet brojim, nema tu neke simbolike ali brojke kažu 22 godine sa tatom i 22 godine bez njega, ......., ne zna broj ono što ja brojim i zapravo puno ne pomaže, ........ sjećam se, danas kao i svaki dan,  i idem dalje u susret nekim novim danima i godinama, novim doživljajima ...... i  kolačima, i čekam višnje, ........, možda već se već sljedeću subotu vratim sa višnjama sa placa. Možda, a ono što je sigurno da ću još puno puta napraviti ovaj kolač, onako na pamet, mislim da bih ga mogla bez greške  napraviti i žmireći, u mraku ................







Broj komentara: 12:

  1. Cini se savrsenim spojem, a tako i izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. baš je lijep kolač, klasičan!!!
    ja upravo čeka mpošiljku zadarskih maraška!

    OdgovoriIzbriši
  3. Kod mene baš suprotna situacija. Dobila punu kašetu višanja i nisam znala što prije. Na kraju sam sve uspjela što sam mislila iako ih je i nešto propalo, a najviše otišlo u liker. Dosta su pimpljaste pa treba puno vremena. Slike su super kao i recept...

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja sam ih danas tek prvi puta vidjela a cijena im je baš kako kažeš brr... skupo.
    Kuglof krasno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  5. odličan kuglof , Branka (y)! I kod nas kasne . Kod nas ima prvih višanja u Slankamenu - prave , domaće, sočne. Višnje i mak su odlična kombinacija . Pravim PDF knjižicu kuglofa za predstojeći festival kuglofa koji se održava u Sremskim Karlovcima. Ako želiš da te uvrstim , pošalji mi tvoje omiljene kuglofe na mejl :*

    OdgovoriIzbriši
  6. Branka, ovo mora da je fantastična kombinacija, jednom sam pravila štrudlu sa tom kombinacijom i bila je izueztno ukusna. Kod nas svežih višanja nema a ako ih koji slučajem i nađem, onda su bezobrazno skupe,ali zato ih mogu kupiti u kantici od 3 kg u njihovom soku i onda ih raspodelim i imam ih za celu godinu.Topli pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Branka divan kolač,baš bih ga mogla sutra napraviti jer imam sve potrebno,krasnu ideju si mi dala..u pravu si za višnje,zaista nekako kasne ove godine,iako viđam ih na drveću i podosta su rodile.Mislim da ćeš ih sigurno imati dovoljno za neku finu marmeladicu..veliki pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  8. Na ovaj bih se kolač i ja lako navukla, Branka. Višnje sanjam već podugi niz godina, jer u Italiji, barem u dijelu gdje ja živim nema ih, odnosno postoje amarene, koje su najkiselije voće ikad izmišljeno, ali ne one naše slatko-kisele višnje koje sam brala s naša dva stabalca iza kuće i od kojim sam pravila prije svega pite, pa onda sve ostalo.
    Prekrasna ti je ova kombinacija s makom, baš krasno uz šalicu kave bi sjela jedna kriškica samo tako

    OdgovoriIzbriši
  9. Upravo sam ubrala višnje iz našeg voćnjaka. I razmišljala koji kolač bi mogla napraviti s njima. Hvala na super ideji. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Baš je krasan, rustikalan, izgleda mi kao čipka, divne slike!

    OdgovoriIzbriši
  11. Obožavam mak, ali ne volim višnje. Ma sigurno se ovaj kolač može napraviti i s trešnjama

    OdgovoriIzbriši
  12. Slikice su mi divne pa sam prvo guštala u njima a onda sam pročitala i recept i zaista jako fin kuglof i to s višnjama koje inače ja ne ljubim ali u kolačima ih volim.

    OdgovoriIzbriši